Με το Οδοντωτό έχω ταξιδέψει πολλές φορές, αλλά και σχετικά πρόσφατα, οπότε δεν είναι ρετρό εμπειρία. Είναι όντως ωραιότατη διαδρομή κι αξίζει τον κόπο να την κάνετε ειδικά Μάιο που τα πάντα είναι ανθισμένα και πράσινα και ο Βουραϊκός έχει αρκετό νερό. Έχουν όμως μειωθεί τα δρομολόγια τα τελευταία χρόνια και δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις θέση.
Ειδικά στην Πελοπόννησο, με τις στενές μονές γραμμές, το ταξίδι με το τραίνο ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς την ύπαιθρο αλλά και τις πόλεις. Οι ράγιες ήταν πολύ διακριτικές, σχεδόν έσμιγαν με το περιβάλλον ακόμη κι όταν ήταν σε πλαγιές βουνών, σε αντίθεση με τις εθνικές οδούς (ακόμη και την παλιά) που όντας πολύ φαρδύτερες έκαναν πολύ χειρότερη ζημιά στο τοπίο. Με το τραίνο σε πολλά σημεία μπορούσες σχεδόν ν' αγγίξεις τα φύλλα των δέντρων, χώρια που έμπαινε σε πόλεις και χωριά, πρακτικά περνώντας από τις πίσω αυλές πολλών σπιτιών
Και η αρχιτεκτονική πολλών παλιών πέτρινων σταθμών ήταν εκπληκτική. Ακόμη και των αποθηκών ή των πύργων νερού. Κτήρια γεροφτιαγμένα και πανέμορφα στην απλότητά τους.
Δυστυχώς από αυτή την άποψη οι καινούργιες γραμμές που φτιάχνουν τώρα στο κομμάτι του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου που θα παραμείνει είναι φτιαγμένες τελείως διαφορετικά. Με διπλή φαρδιά γραμμή φτιαγμένη για μεγαλύτερες ταχύτητες, λιγότερες στάσεις και αποφεύγοντας κατοικημένες περιοχές μπορεί να επιτρέπει πιο άνετα και συντομότερα ταξίδια, αλλά πραγματικά καταστρέφει το τοπίο σε πολλά σημεία, σαν αυτοκινητόδρομος. Στο Διακοφτό ας πούμε που τυχαίνει να το ξέρω, έχει φτιαχτεί ένας τερατώδης τσιμεντένιος τοίχος, μερικά μέτρα ψηλός στην είσοδο και στην έξοδο του χωριού (στο κέντρο θα είναι υπόγειος ο σταθμός, απ' ό,τι καταλαβαίνω), πάνω στον οποίο θα κινείται το τραίνο. Το χωριό έχει χωριστεί στα δύο, και σε πολλά σπίτια που καθόσουν και έβλεπες την υπέροχη θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού και τα βουνά τώρα βλέπεις έναν τσιμεντένιο τοίχο. Τελείως το αντίθετο από τις παλιές γραμμές που ούτε τις πρόσεχες.
Δείτε εδώ για να καταλάβετε για τι μιλάω. (Δεν έχω γνώμη για το περιεχόμενο του άρθρου, το έβαλα μόνο για τη φωτογραφία)
Κώδικας:
http://news247.gr/eidiseis/ta-teixh-ths-ntrophs-sto-diakofto.1901183.html