Ρετρό τηλεοπτικά σοκ

Έχουμε και λέμε:

1989: Live απαγχονισμος Νικολάε και Έλενας Τσαουσέσκου

1991: Live θάνατος Μένιου Κουτσώγιωργα στη δίκη Κοσκωτά

1992: Μεταμεσονυκτιες προβολες ΙΤΑ-8, πριν τα Χ και τα ΧΧ (βλ. παλαιότερο thread RM: http://goo.gl/JlGm1C )

1993: Live αυτοτραυματισμός Μπόμπαν Γιάνκοβιτς μετά από φάουλ του Αλβέρτη στο Πανιώνιος - ΠΑΟ

1995: Σατανιστές της Παλλήνης

1996: Δολοφονία Σολωμού Σολωμού στην "νεκρή ζώνη" στο οδόφραγμα της Δερύνειας στην Κύπρο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πρώτο τηλεοπτικό σοκ για μένα ήταν η δίκη του Θάνου του κολοκυθάκι στη "Φρουτοπία" κ η καταδίκη του σε τηγάνισμα.
Επίσης για κάποιον ανεξήγητο λόγο που με κάνει μέχρι κ σήμερα να διερωτώμαι,ήταν το γεγονός πως με τρομοκρατούσε το ηχητικό σήμα αρχής το δελτίου ειδήσεων στην ετ1.(εποχή Χούντα κ Στάη)
Θυμάμαι επίσης μια εκπομπή που προβαλλόταν από την ερτ με τίτλο "Τα κυριακάτικα" με θέμα τα ναρκωτικά.Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως έδειχναν νέους να κάνουν χρήση κ να μιλούν μετά υπό την επήρεια με τα κεφάλια τους καλυμμένα με καλσόν.Πολύ τρομακτικό σκηνικό.
 
Η ζωντανή μετάδοση του θανάτου του Κουτσόγιωργα. Καταλάβαμε όλοι ότι πέθανε. Μεγάλο σοκ ήταν και η ζωντανή μετάδοση της διαπραγμάτευσης και της έκρηξης της χειροβομβίδας του Σορίν Ματέι. Εγώ δεν το παρακολούθησα καθώς ήμουν στο Λονδίνο για σπουδές αλλά θυμάμαι που μας πήραν τηλέφωνο οι γονείς μας για να μας ενημερώσουν για το πρωτόγνωρο του πράγματος να παρακολουθούν λάιβ διαπραγμάτεση και ελευθέρωση ομήρων όπως συνέβαινε σε χολιγουντιανή ταινία.
Σοκ ήταν για μένα οι εικόνες του νεκρού Θάνου Αξαρλιάν που δείχναν απροκάλυπτα τα κανάλια. Ένα νεαρό παιδί λιγο μεγαλύτερο μου που απλά πέρναγε από εκεί όπου δυό ώρες νωρίτερα είχα περάσει και γω και τόσοι άλλοι...
Σοκαριστικό αλλά και συγκινητικό ήταν και ο απεγκλωβισμός της κοπέλας που είχε παγιδευτεί στα ερείπια της Ρικομέξ. Μετά από αναμονή ωρών ανασύραν μια μορφή ντυμένη με ένα μακρύ λευκό φόρεμα μέσα από χώματα και πλάκες τσιμέντου. Μου φάνηκε σαν εικόνα της Αποκάλυψης.
 
Με είχε σοκάρει, η υπόθεση των σατανιστών της παλλήνης.Πέρα απο το θέμα, που ήταν απο μόνο του ανατριχιαστικό,θύμαμαι οτι η ιδιωτική, είχε δώσει τα ρέστα της τότε.Τα ρεπορτάζ να έχουν ολα την μουσική του εξορκιστή, οι σκηνές απο ταινίες παρόμοιας θεματολογίας, να δίνουν και να παίρνουν στα δελτία και οι δημοσιογράφοι να κανουν οτι είναι δυνατο, για να παρουσιάσουν... τρομακτικότερα το θέμα(φωνη υποβλητική,σκοτεινά πλάνα κλπ).Σαν κερασάκι, κάποια κανάλια εβαζαν και μια ταινία μετα το δελτίο, που να έχει οποσδήποτε μια θυσία παρθένας μέσα.Μέχρι και το devils men, του καραγιάννη έπαιξαν :) .Αθάνατη 90ς τηλεόραση...
Και εμένα... Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1996 όταν ανακαλύφθηκε το πτώμα της καμαριέρας και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι... Τότε η τηλεόραση είχε εστιάσει στο ζεύγος Κατσούλας-Μαργέτη, ειδικότερα στη Μαργέτη, που κυριολεκτικά είχαν ξεψαχνίσει τη ζωή της... Μετά είχαν λεπτομέρειες που αφορούσαν τον Δημητροκάλλη, το δεξί χέρι του Κατσούλα, καθώς και μαρτυρίες από τις δύο αδελφές Ρηγάκη που είχαν περιφερειακή ανάμειξη...Πραγματικά όποιος προλάβαινε, κανιβάλιζε
 
Οι Σατανιστες της Παλλήνης 100%
1ον για όλους τους λόγους που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα
2ον διότι ένα από τα θύματα ήταν συγχωριανη μου

Επίσης η ζωή τα έφερε έτσι που για καποια χρόνια συνεργάστηκα σε επαγγελματικό επίπεδο με έναν εκ των κατηγορούμενων. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Τραγική εμπειρία με ιστορίες που τις λέω στο καφέ με την παρέα κ πέφτουν κάτω από τα γελια...
 
Είχα πάθει ισχυρό σοκ το καλοκαίρι του 1982, την μέρα της επετείου απ' την ρίψη πυρηνικής βόμβας Χιροσίμα και μετά Ναγκασάκι ,η ΕΡΤ 2 είχε προβάλει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο (αν δεν κάνω λάθος) "Μαύρος κύκλος". Επίσης με την αυτοκτονία ενός Αμερικανού υπουργού ζωντανά όπου έβγαλε ένα περίστροφο από ένα φάκελο και μπροστά στις κάμερες τίναξε τα μυαλά του στον αέρα.Το έδειξε το βραδινό δελτίο της ΕΤ1 τότε και μεγάλο το σόκ.
 
δεν ξερω αν θεωρειται αυτο σοκ:η ερωτηση της κορομηλας χαμογελωντας που ρωταει τις 2 φιλες της ελενης(που γι αυτην γραφτηκε το τραγουδι ελενη της βισση) ποσο αισιοδοξες ειναι τωρα που χαθηκε η φιλη σας η ελενη αφου και εσεις πασχετε
η εκπομπη υπαρχει στο youtube
 
1. Σκηνή από σίριαλ του τότε Alpha όπου μετά από ένα τροχαίο που προκλήθηκε πυρκαγιά, γίνεται κοντινό στον πρωταγωνιστή (αν θυμάμαι καλά, ήταν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης) του οποίου φαίνεται το πρόσωπο να έχει καεί και μάλιστα είναι με έναν παράδοξο τρόπο, φαίνεται σαν να έχουν βάλει ρύζι σε διάφορα σημεία στο μάγουλο του. Από τη μία με φοβίζει αυτό που αντικρίζω, από την άλλη, το ότι είναι ρύζι, απαλύνει λίγο το φόβο.

2. Μια σκηνή από την Εσμεράλδα όπου είναι ανεβασμένη σε ένα άλογο, κάνει τη βόλτα της μέσα σε κάτι χωράφια και της επιτίθεται φίδι δαγκώνοντας την στο πόδι και σωριάζεται στο έδαφος με κάποιον σύνοδο μα τη βρίσκει και να γίνεται κοντινό στο σημείο του δαγκώματος και τον συνοδό να φροντίζει το σημείο.

3. Η σκηνή στο καμπαναριό από τον Batman (1989) όπου ο Τζόκερ χορεύει με την Vicky Vale, πετώντας τα παπούτσια της στο κενό για να μπορέσουν να χορέψουν πιο άνετα. Αμέσως πριν από αυτή τη σκηνή, εκείνο το όπλο με την τεράστια κάννη με το οποίο πυροβόλησε το batwing με είχε τρομάξει. Γενικά, οι σκοτεινοί τόνοι της ταινίας ήταν κάπως αποκρουστικοί για το τότε παιδικό μυαλό.

4. Στον πόλεμο των Ρόουζ, στην αρχή της ταινίας το περίεργο φλερτ του Ντάνι ντε Βιτο με εκείνη την ξανθιά όπου κάνει ότι κάνει και μετά τη ρωτάει "Σ' αρέσει το φαγητό...;". Ήταν η ώρα που έτρωγα εν τω μεταξύ και απλά έμεινα με πεσμένο σαγόνι να χαζεύω αυτή τη σκηνή....

5. Κάποια animated ταινία Flash Gordon όπου μου είχε κάνει εντύπωση το πώς την προέβαλαν στην πρωινή ζώνη με τα παιδικά. Ακόμα στοιχειώνει το μυαλό μου η σκηνή με τα βασανιστήρια που δέχτηκαν οι πρωταγωνιστές και μετά αλυσοδεμένοι να περπατάνε με βήμα βαρύ. Εξίσου σοκαριστικό για το τότε παιδικό μυαλό με αυτή τη σκοτεινιά που είχε το ντεκόρ, έμοιαζε με κόλαση τόσο σκοτάδι....

6. Η τελευταία σκηνή της ταινίας Heavy Metal (1981) όπου η πρωταγωνίστρια πετσοκόβεται άσχημα από το όπλο του κακού με πληγές και αίματα να φαίνονται στο γυμνό κορμί της και λόγω του αρχέγονου σχεδιασμού των σκίτσων, η όλη εμπειρία ήταν ακόμα πιο αποκρουστική....
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η αυτοκτονία του Budd Dwyer μπροστά στην κάμερα. Το έδειξαν στην ψύχρα και οι ειδήσεις της ΕΤ1 στα ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο (επί Χατζάρα) και ήταν πραγματικά σόκ.
 
Η υπόθεση Σορίν Ματέι επίσης συγκλονιστική. Πιστεύω πολύς κόσμος θα κοίταζε αποσβολωμένος...
Όντως... Παρακολουθούσαμε τότε (εγώ ήμουν 24 ή 25 χρονών) τις ειδήσεις για να δούμε τι θα γινόταν με την ομηρία. Δυστυχώς ζήσαμε και τον τραγικό θάνατο του θύματος του Ματέι, της Αμαλίας Γκινάκη, η οποία πέθανε από σηψαιμία στο νοσοκομείο. Η υπόθεση αυτή έφερε αναταράξεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και είχε αποτέλεσμα την ασθένεια (= καρδιακό επεισόδιο) και την άμεση παραίτηση του Γενικού Γραμματέα (αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι, μην ρωτάτε πώς, αγαπητοί ρετρομανιακοί).
 
Συμφωνώ και επαυξάνω Δημήτρη μου, ήρθε η στιγμή να πληρώσουμε για όλους αυτούς τους Κολλάδες (Κολλάς ήταν το όνομα του συγκεκριμένου συνδικαλιστή της ΕΑΣ που έγδυνε τους οδηγούς). Και το ειδεχθέστερο όλων ήταν ότι έβγαινε τότε στο κανάλι της Αυριανής και δικαιολογούσε την ηρωική του πράξη! Αν είναι δυνατόν ηρωισμός να γδύνεις μπροστά στις κάμερες έναν άνθρωπο επειδή δεν συμφωνεί με τις απόψεις σου! Ίσως ως έθνος έχουμε τελικά πολύ κακό DNA. Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτός ο άνθρωπος θα ήταν φυλακή!
Κι ένας Σταμουλος δεν ήταν επίσης ένας απ' τους συνδικαλιστές τότε που πρωταγωνιστούσαν ;
 
Ισως το δικο μου ειναι το πιο σοκαριστικό τηλεοπτικό σοκ, θυμαμαι καπου στα μεσα της δεκαετίας του '90 ειχα δει αργα το απογευμα (μεταξυ 8 και 10 το βραδυ) στη κρατική τηλεόραση ενα ντοκιμαντέρ που σε καποια φαση εδειξε πλανα απο το ελληνικό εγκληματολογικό μουσείο και σε μια ντουλάπα με τζαμαρία ειχαν το κομμένο κεφάλι του λήσταρχου Γιαγκούλα και τον συντρόφων του.. Την επομενη μερα στο σχολείο θυμαμαι οτι κι αλλα παιδια ετυχε να το δουν απο τη τάξη μου και το κουβεντιάζαμε.. Απορω πως η ΕΡΤ εδειξε τετοιο πράγμα σε prime time ζώνη!
Για οποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το εν λόγω ντοκιμαντέρ που αναφέρω στο ανωθεν ποστ μπορει να το δει πατώντας στο youtube "Λήσταρχοι του Ολύμπου - η Ερτ στη βόρειο Ελλάδα", η επίμαχη σοκαριστική σκηνή που αναφέρω βρίσκεται προς το τελος του βιντεο, φανταστείτε τι τρομο ειχα παθει βλέποντας το σε ηλικία περίπου 10 ετων!
 
Πίσω
Μπλουζα