Ρετρό τυχερά παιχνίδια [ΠΡΟΠΟ, Ξυστό]

nwntas είπε:
Αν θυμάμαι καλά, το τραγουδάκι "Ξύσε, ξύσε, ξύσε το ξυστό" πρέπει να ήταν περίπου στο ρυθμό του La bamba των Los Lobos, ή τουλάχιστον του μοιαζε.
Η μεταγενέστερη διαφήμηση κατά τη διαρκεια κυκλοφορίας του λαχείου. Αλλά ειπήρχε και αυτή που λέω με τη γυνέκα,οπου δεν αποκάληπτε το προιον (είταν σαν γρίφος στην αρχή).
 
Χωρίς καμία υπερβολή στην περιγραφή μου θα σας πω ότι στα "προποτζίδικα" της Ιπποκράτους (στο ύψος ανάμεσα Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) τις πρώτες εβδομάδες που κυκλοφόρησε το Ξυστό, οι καταστηματάρχες σκούπιζαν τα γκρι ίχνη των αποκομμάτων από τα πατώματά τους. Μιλάμε ότι είχαν γίνει χαλάκι τα τρίμματα (πώς να το πω αλλιώς, νομίζω ότι καταλάβατε)
 
Θυμάμαι ότι ακόμα και σε κατεψυγμένα μπιφτέκια, έδιναν δώρο μέσα στην συσκευασία ένα ξυστό (και όμως!)
 
caprice είπε:
Χωρίς καμία υπερβολή στην περιγραφή μου θα σας πω ότι στα "προποτζίδικα" της Ιπποκράτους (στο ύψος ανάμεσα Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) τις πρώτες εβδομάδες που κυκλοφόρησε το Ξυστό, οι καταστηματάρχες σκούπιζαν τα γκρι ίχνη των αποκομμάτων από τα πατώματά τους. Μιλάμε ότι είχαν γίνει χαλάκι τα τρίμματα (πώς να το πω αλλιώς, νομίζω ότι καταλάβατε)
Υπήρξαν όμως και άλλα Προποτζίδικα που απαγόρευαν (!) να ξύνεις το Ξυστό μέσα στο πρακτορείο, ειδικά σε ομάδες πιτσιρικάδων που πλάκωναν μαζικά μετά το σχολείο ή το φροντιστήριο. Ο ιδιοκτήτης τους έστελνε έξω! Συμπεριφορές καταστηματαρχών που είδαμε σε πολλούς και διάφορους τομείς στην Ελλάδα των παχιών αγελάδων...
 
Το μεγαλύτερο ποσό που κέρδισα σε αυτό ήταν 40.000 δρχ. (τότε είχαν αξία)...

Έχω στην κατοχή μου ακόμα κάποια και μάλιστα ένα που κέρδιζε και δεν το εξαργύρωσα ποτέ, για κάποιο λόγο...

Έχω την αίσθηση οτι έχουμε ξαναμιλήσει για το ξυστο... Χμ...

EDIT: Yep! Το βρήκα: http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?8043-Ρετρό-τυχερά-παιχνίδια&highlight=%CE%D5%D3%D4%CF
 
ετρωγα πολυ κολλημα με το ξυστο αλλαποτε δεν κερδισα μεγαλο ποσο

100 δρχ-500δρχ η και κανα χιλιαρικο.

τιποτα παραπανω
 
Επειδή η γιαγιά μου ήταν τζογαδόριζα όταν ήμουν μικρός έδινε συχνά σ' εμένα και τον αδερφό μου να ξύνουμε Ξυστό. Μέχρι και σε σνακς τύπου Δρακουλίνια είχαν χαρτάκια τύπου "Ξυστό" όπου κέρδιζες διάφορα δώρα. Τώρα το μοναδικό υποκατάστατο του Ξυστό που μας έχει απομείνει πλεόν είναι οι κάρτες ανανέωσης χρόνου στα κινητά.
 
μου χει μεινει εκεινη η φοβερη διαφιμιση με τα ζωα που ξυνονταν και ελεγε ξυσε ξυσε ξυσε το ξυστο χαχαχαχα μεχρι και ο βεγγος ειχε κανει διαφιμηση για το ξυστο

 
θανος είπε:
μου χει μεινει εκεινη η φοβερη διαφιμιση με τα ζωα που ξυνονταν και ελεγε ξυσε ξυσε ξυσε το ξυστο χαχαχαχα μεχρι και ο βεγγος ειχε κανει διαφιμηση για το ξυστο

πρωτη φορα την βλεπω αυτη τη διαφημιση

:eek:
 
diafhmish με τον βλασση μπονατσοhttps://www.youtube.com/watch?v=1pCLNGEbp9o&feature=g-all-u&context=G2d2dec3FAAAAAAAASAA
 
θυμαμαι οτι παντα για καποιον λογο στο ξυστο εξυνα εκει που ελεγε ακυρο αν ξυστει αλλα κατι κωδικους εβρισκα μεσα μονο ποιος ξερει σε τι χρησιμευαν
 
Κατι που ηρθε στην κατοχη μου πριν απο λιγη ωρα... :D

Ειναι οριακα ρετρο...Ιανουαριος 1995!!!! :)

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php
 
"Τα χρήματα σας γίνονται Ελλάδα". Αυτό και αν θα είναι ρέτρο σε λίγο που θα μπει ταμπέλα "SOLD". :xm:
 
Αυτό το βιβλίο το είχαμε κι εμείς στο σπιτι! Το θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, ειδικά τη διαφήμιση αυτή στο οπισθόφυλλο. Εκείνη την εποχή (1995) ήταν και τα εγκαίνια του κλειστού του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, συν το "καινούριο" κολυμβητήριο των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, στο οποίο πήγαινα, οπότε και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στη διαφήμιση, ως απόδειξη των νέων έργων τότε. Επίσης, ήταν η περίοδος που ετοιμαζόμασταν να πάρουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το είχα σχεδόν ξεχάσει αυτό το βιβλίο, μιας και το πετάξαμε πριν χρόνια, όταν κάναμε τις επισκευές στο σπίτι μετά το σεισμό του 1999.
 
Το ΞΥΣΤΟ ήταν μια απάτη!

Στις αρχές του '90, ισως και νωρίτερα, είχαν βγει προγράμματα στους υπολογιστές για ΠΡΟ-ΠΟ, όπως λέει και ο Σταύρος. Αλλά απ' όσο ξέρω, δεν είχαν και καμιά χρησιμότητα.
 
Το ΞΥΣΤΟ ήταν στην αρχή μόδα. Αλλά γρήγορα καταλάβαινες ότι βρόμιζε τα νύχια, δεν κέρδιζες και τίποτα, και το παράταγες. Αν δεν ήθελες να τα βρομίσεις βέβαια, υπήρχαν και τα κέρματα, με τα οποία έξυνες εξίσου ωραία.

Πάντως αν είχε φτάσει μέχρι τη σημερινή εποχή, σίγουρα η σύγχρονη απατεωνική θα είχε βρει το μηχάνημα υπέρυθρων ακτίνων που θα "διάβαζε" από κάτω τί ήταν γραμμένο...

Όσον αφορά το ΠΡΟΠΟ (όπου κι εμένα το μόνο μου 13άρι ήταν τη μέρα με τους 11 άσους και τα δύο Χ, που πλήρωνε "τα ψίχουλα του κόσμου"), εγώ, επί της εποχής φυσικά των δελτίων με το καρμπόν, είχα την ψύχωση να γράφω μόνο σε "γραμμική" μορφή, δηλ. έπιανα τις γωνίες στα κουτάκια γράφοντας /, Χ ή Ζ. Άγνωστη η πηγή αυτής της ψύχωσης...

Στο τότε ΠΡΟΠΟ, τα "απλά" δελτία ήταν κόκκινα, τα δελτία "πλήρους" συστήματος ήταν πράσινα, και του μεταβλητού ήταν καφέ, αν θυμάμαι καλά. Τα τριπλότυπα ήταν ονοματισμένα (ΣΤΕΛΕΧΟΣ-ΜΗΤΡΑ-ΑΠΟΚΟΜΜΑ), και υπήρχε φυσικά και το πεδίο να συμπληρώσεις τα πλήρη στοιχεία σου (συνήθως μόνο υπέγραφα).

Έπαιζα το πλήρες σύστημα μια τριπλή-τρεις διπλές, που κάποτε κόστιζε 192 δραχμές.

Μεταβλητά και ακόμα πιο πέρα δισμετάβλητα συστήματα ούτε να τα ακούσω, γιατί ξενέρωνα και μόνο στην ιδέα ότι μπορούσες να πιάσεις τα σημεία αλλά να έχεις π.χ. 66% πιθανότητα για να πληρωθείς κέρδη από 13άρι. Βέβαια αυτό είχε να κάνει και με το γεγονός ότι έδινες σημαντικά λιγότερα χρήματα (μιλάμε για πιο "μεγάλα" συστήματα από το παραπάνω), δεχόμενος όμως κάποιες προϋποθέσεις. Τέλος πάντων, η τεχνολογία των μεταβλητών στυστημάτων είχε αναπτυχθεί εκτενώς σε βιβλία, αλλά ήθελε διάβασμα, και όπως σε όλα τα παιχνίδια, στο τέλος το ρίχνεις στην τύχη και λες "αν είναι να' ρθει θε να ρθεί".

Πάντως, το παιχνίδι που αποδείχτηκε εντελώς "μούφα" ήταν το Προπο-ΓΚΟΛ, αν και κατά κάποιο τρόπο ενσωματώθηκε στο μετέπειτα Στοίχημα..

Όταν πρωτοβγήκε το ΛΟΤΤΟ, μιλάμε για τον παροξυσμό, κι εκεί μπήκαν ουσιαστικά τα θεμέλια για να εξαφανιστεί το ΞΥΣΤΟ ! To ΞΥΣΤΟ έφερε το λεγόμενο "στιγμιαίο κέρδος", δεν περίμενες δηλαδή (τότε) μια βδομάδα, αλλά το ΛΟΤΤΟ έφερε τα πολλά φράγκα...

Ας βγούμε λίγο off-topic περί ΛΟΤΤΟ : Φάνηκε με τη μία πανεύκολο να βρεις 6 αριθμούς μέσα σε 50, και στην αρχή ίσως να ήταν κι έτσι, αφού βγαίναν πολλοί νικητές (γύρω στο 97-98 είχα κερδίσει κι εγώ 11 χιλιάρικα επί μισθού 150, μόλις με 3+1 επιτυχίες). Ο ΟΠΑΠ είχε βγάλει ένα στενό και μικρό βιβλιαράκι για να επεξηγήσει τα αντίστοιχα συστήματα. Εκεί έπαιζα το "57", χωρίς περαιτέρω στοιχεία του τι ήταν αυτό. Το "tip" με το ΛΟΤΤΟ ήταν να πας στο πρακτορείο με χοντρό μαρκαδόρο που με μια κουκίδα με τη μια να σου σταμπάρει το επιθυμητό νούμερο. Κι αυτό γιατί τα στυλό των πρακτορείων (άλλη πονεμένη ιστορία) τις περισσότερες φορές φτιάχναν κουκκίδα που η μηχανή δεν αναγνώριζε, και "κόλλαγες" (μερικοί το θεωρούσαν γρουσουζιά, όπως επίσης γρουσουζιά θεωρούσαν το να έχουν γράψει 5 αντί 6 αριθμούς, και ο πράκτορας να τους έλεγε "Να σου βάλω άλλον έναν αριθμό;"). Πάντως με τα χρόνια οι αποδόσεις μειώθηκαν, π.χ. το 1+1 κάποτε κέρδιζε και τώρα όχι, το 3+1 κάποτε έδινε πολλά λεφτά και τώρα κάτι παραπάνω από αυτά που παίζεις, κλπ.)


Οι πρώτες Κοκαλο-μηχανές είχαν και "menu" στα ελληνικά, κι έτσι στην παραπάνω περίπτωση διάβαζες στην οθόνη
"ΕΧΛΙΓΣΗΜ" (Έχει λίγα σημεία !!!), και διάφορα άλλα τέτοια ! Για να μην πώ και τη χαρακτηριστική "μουσική" της επικύρωσης...

Ξαναγυρίζοντας στο ΠΡΟΠΟ, εκείνο το "κέρδη μη ζητηθέντα εντός 6 μηνών παραγράφονται" στην πίσω σελίδα πάντα με τρομοκρατούσε, μου θύμιζε την ταινία με τη Βλαχοπούλου και το Λαχείο...'Αλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο, ένας φίλος μου είχε πει "Ξέρεις γιατί δεν παίζω; Γιατί ξεχνιέμαι και δεν τα κοιτάω...". Μεγάλη αλήθεια, γιατί μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Ίντερνετ, να μπορείς να δεις όλες τις κληρώσεις από καταβολής κόσμου !

Αλησμόνητες εποχές... P.S. : το ΟΠΑΠ-ικό σλόγκαν "για τον αθλητισμό και τα νιάτα" που φαίνεται στη φωτογραφία του δελτίου είναι μεταγενέστερο του "στην υπηρεσία του αθλητισμού και του πολιτισμού".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ξυστό ήταν μόδα και πέρασε...Γιατί όμως εγκαταλείφθηκε1;
 
θυμαμαι οτι καποιος ειχε κερδισει ενα πολυ μεγαλο ποσο στο ξυστο και ειχε γινει θεμα και μετα λεγανε οτι ηταν στημμενη η ιστορια η κατι τετοιο??επισης σε ενα επεισοδιο στο αραχτοι και λαιτ αποφασισαν να τυπωσουν ξυστο για να βγαλουν λεφτα και ενα απο αυτα κερδιζε 300 χιλιαδες δραχμες ομως χωρις να το ξερουν ειχαν παει στο τυπογραφειο που ειχε ο πατερας ενος τυπου με τον οποιο ειχαν κοντρα και αυτος ειχε τυπωσει ολα τα ξυστο να κερδιζουν :p
 
Κάνοντας χθες μια εκκαθάριση σε συρτάρια και έγγραφα μου, βρήκα την παρακάτω συλλογή που έκανα πριν χρόνια και είχα ξεχάσει.

Διάφορα ξυστά, από την περίοδο που παίζονταν το παιχνίδι στην χώρα μας.

Το κίτρινο πάνω δεξιά, είναι από την πρώτη έκδοση ενώ το ασημένιο στην τελευταία φωτογραφία, είναι από την Κύπρο (έκδοση 1990) μιας και το παιχνίδι αυτό παιζόταν πολλά χρόνια εκεί πριν καθιερωθεί και στην χώρα μας.

attachment.php


attachment.php


attachment.php
 
Πολυ καλο ,μπραβο.
 
Πίσω
Μπλουζα