[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Περί ακτινοβολίας των PC monitors & Ηλεκτρονικών Συσκευών

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας metsgr
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Περί ακτινιβολίας των PC monitors

Μεταφορά posts...
 
Έχουν δίκιο ή άδικο; Δεν γνωρίζω και ειλικρινά δεν δίνω δεκάρα για τη γνώμη τους. Απλά είναι μέσα στα σημεία των καιρών. Βάζω στοίχημα ότι οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο εν λόγω σχολείο έχουν κινητά τηλέφωνα πάνω τους ενεργοποιημένα συνεχώς, όπως επίσης και ότι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.
Αυτοί που πρέπει να φύγουν από τα σχολεία, είναι οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
 
Και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας στις ταράτσες..........
 
Εγω παλι θα ηθελα να συμπληρωσω οτι σαφεστατα οι οθονες καθοδικου σωληνα εχουν μεγαλυτερη ακτινοβολια απο τις αντιστοιχες υγρων κρυσταλλων, ασχετα απο το αν εχει αποδειχτει ή οχι για το κατα ποσο μας βλαπτουν. Απο εκει και περα 2 πραγματα ειναι αυτα που μας βοηθουν να μειωσουμε την εκπεμπομενη ακτινοβολια τους προς εμας. Το ενα ειναι το κατα ποσο εχουν καλες θωρακισεις (ή δεν εχουν καθολου) εσωτερικα πισω απο τον καθοδικο σωληνα, και το αλλο η αποσταση θεασης και αρα εκθεσης μας σε αυτες. Στον μεν τηλεοπτικο δεκτη π.χ σε ενα σαλονι, σαφεστατα η αποσταση περιπου των 3 μετρων δρα περισοοτερο ευεργετικα, απο την παρακολουθηση ενος μονιτορ απο τα 40 περιπου εκατοστα.

Γι αυτο καλο θα ειναι στην πρωτη περιπτωση, οσοι εχουν μικρα παιδια στο σπιτι, να μην τα αφηνουν να κολλουν στο κρυσταλλο της οθονης. Δεν βλαπτουν μονο τα ματια τους, αλλα και εκτιθεντε στην οποια ακτινοβολια.

Ολες οι συσκευες οπως ειπαν και καποιοι συμφορουμιτες παραπανω, απο την στιγμη που διαρεονται απο ηλεκτρισμο παραγουν μιας καποιας εντασης και -διαφορετικης ισως- συχνοτητας ακτινοβολια.

Τελος θα ηθελα να προσθεσω ειρωνικα, οτι εφοσον εχουμε επιζησει απο τα κινητα, δεν θα πρεπει να μας φοβιζει τιποτα!!?? :D
 
Οτι διαρρεται απο ηλεκτρικο ρευμα δημιουργει γυρω του ενα ηλεκτρομαγνητικο πεδιο. Επισης οι πριζες στους τοιχους μας εχουν κ'αυτες ενα ηλεκτρομαγνητικο πεδιο γυρω τους (ειναι υπο ταση). Τα ασυρματα τηλεφωνα, ο ασυρματος router, τα κινητα τηλεφωνα, το ψυγειο, η ηλεκτρικη κουζινα και παει λεγοντας...απλα επειδη δεν θα παει καποιος να βαλει το κεφαλι του μεσα σε μια πριζα και να το κρατησει εκει για κανενα 20 λεπτο, το ηλεκτρομαγνητικο της πεδιο δεν τον επηρεαζει τοσο οσο αυτο του ασυρματου τηλεφωνου.

Νομιζω οτι μεγαλυτερη επιδραση θα εχει η οθονη του pc στα ματια μας παρα στην διαιρεση των κυτταρων μας. Αν επιζησουμε απο το νεφος, το κυκλοφορικο, τα φυτοφαρμακα, το αγχος, ε, ολο και απο κατι θα πεθανουμε...σιγουρα ομως αυτο δεν θα ειναι η οθονη του υπολογιστη μας.

Αν τωρα αναφερεστε σε μικρα παιδια, νομιζω οτι εκει πρεπει να ειμαστε πιο προσεκτικοι γιατι ειναι πιο ευαισθητα στις ακτινοβολιες ...θα μας τα πει καλυτερα ο γιατρος του φορουμ ;)
 
Για να είμαστε ακριβείς, όποιο καλώδιο διαρρέεται από εναλλασσόμενο ρεύμα δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, καθότι μόνο τα χρονικά μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία επάγουν τη δημιουργία αντίστοιχα μαγνητικού και ηλεκτρικού πεδίου. Η συχνότητα του δημιουργούμενου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στην περίπτωση ενός καλωδίου είναι πόσο; 50-60 Hz? Και η ένταση είναι μηδαμινή, ίσα που καταφέρνει να εκτραπεί η μαγνητική βελόνη σε απόσταση 5 εκ και στον αέρα, όχι μέσα στον τοίχο. Δεν τίθεται θέμα επομένως βιολογικών επιδράσεων.



Η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις διάφορες συσκευές είναι όμως διαφορετική περίπτωση. Η οθόνη του υπολογιστή με σωλήνα καθοδικών ακτίνων, όπως και η οθόνη της τηλεόρασης, εκπέμπει ηλ/κη ακτινοβολία διαφόρων συχνοτήτων, κυριως της περιοχής των ραδιοκυμάτων, υπεριώδη και επίσης πολύ χαμηλών συχνοτήτων (ELFMF). Για ιονίζουσες ακτινοβολίες –που κάνουν μεγαλύτερη ζημιά- άλλοι λένε ότι εκπέμπονται και άλλοι όχι. Ας δεχτούμε το δεύτερο προς διευκόλυνση της συζήτησης. Οι βιολογικές επιδράσεις αυτής της ακτινοβολίας είναι γνωστές για μερικές περιπτώσεις (τουλάχιστο την UV τη γνωρίζουμε όλοι μετά τον ντόρο που έγινε με την «τρύπα» του όζοντος), διερευνώνται για άλλες. Εξαρτώνται επίσης από το είδος του ιστού που απορροφά την ακτινοβολία.



Συμπεράσματα που ισχύουν για κάποια συσκευή δεν μπορούμε να τα γενικεύουμε σε άλλες συσκευές. Δεν είναι το ίδιο μία ηλεκτρική κουζίνα με ένα ασύρματο τηλέφωνο. Ούτε η οθόνη του υπολογιστή με ένα κινητό τηλέφωνο. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα τσουβάλι.



Μια που τέθηκε όμως το θέμα για τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας, αυτά βρίσκονται υπό αυστηρή κριτική. Δε μιλώ μόνο για την κινητή και ασύρματη τηλεφωνία αλλά και για το ασύρματο ίντερνετ. Μια σχετική έρευνα υπάρχει εδώ: http://www.biology.upatras.gr/cgeorgiou/



Το αν προστατεύεται κανείς ή όχι από αυτά, και το αν προστατεύει τα παιδιά του, είναι καθαρά προσωπικό του θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των πιτσιρικάδων έχει κινητό από οκτώ ή δέκα χρονών. Ποιος τους τα αγοράζει; Μα φυσικά οι γονείς τους. Είναι θέμα αγωγής το αν χρησιμοποιεί κινητό ένα παιδί ή όχι. Δε θέλω να καταδικάσω τους συγκεκριμένους γονείς, γιατί η πίεση που δέχονται τα παιδιά από την παρέα τους είναι μεγάλη και άντε να εξηγήσεις σε ένα πιτσιρίκι ότι πρέπει να αντισταθεί στη μόδα της εποχής. Απαιτεί μεγάλη δύναμη από την πλευρά του, για να μην το κοιτούν σαν εξωγήινο οι υπόλοιποι «έξυπνοι» που κοιμούνται με το κινητό στο προσκεφάλι τους.



Ξεφύγαμε όμως νομίζω από το θέμα. Σίγουρα κινδυνεύει κανείς περισσότερο από ένα κινητό παρά από την οθόνη του υπολογιστή του και υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να τον πεθάνουν νωρίτερα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι καλό να γνωρίζει κανείς με τι έχει να κάνει και να προστατευτεί, αν το θεωρεί απαραίτητο. Και δε μιλάμε μόνο για τη δική του υγεία. Μια έγκυος πχ έχει και άλλον να σκεφτεί, και όχι μόνο τον εαυτό της.



Όσο για τα παιδιά, που είναι πράγματι πιο ευαίσθητα, εγώ δεν τα αφήνω να βλέπουν από κοντά τηλεόραση, ούτε να κολλάνε πάνω στην οθόνη του pc (και ας είναι LCD), όπως επίσης τους περιορίζω και το χρόνο που ασχολούνται με μια οθόνη. Τα παροτρύνω να κάνουν κάτι που απαιτεί κίνηση και να μην κάθονται σε μια καρέκλα. Και δεν τα αφήνω να μιλάνε ποτέ στο κινητό μου, στο οποίο δε μιλάω σχεδόν ούτε εγώ. Το πολύ πολύ να με πούνε παράξενη...
 
Και εγω ειχα πει την μανα μου παραξενη σε πολλα θεματα. Αργοτερα αναθεωρησα πολλα απο αυτα.
 
Mets το post σου πραγματικά εξαιρετικά πληροφοριακό. Το link που παραθέτεις για τα ασύρματα δίκτυα αρκετά διαφωτιστικό, αν και πολλά μένει να απαντηθούν στο μέλλον.

Μια και έθιξες το θέμα των εγκύων, δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει γυναίκες "σε ενδιαφέρουσα" να τρατάρουν τον εαυτό τους ένα σέρτικο τσιγαράκι, ή να ανέχονται να είναι σε παρέα που οι υπόλοιποι έχουν μετατρέψει το χώρο σε ντουμανιστάν, όχι μόνο να μην μιλούν αλλά να το διασκεδάζουν κιόλας.

Άσε τα μικρά παιδιά στο μπροστινό κάθισμα στην αγκαλιά της μαμάς χωρίς καμία προστασία. Δυστυχώς αυτό το είδα πριν από λίγο ερχόμενος στη δουλειά και μου έκανε εντύπωση. Δεν ξέρω τι γίνεται στη Γερμανία, αλλά εδώ τα φαινόμενα είναι πολλά και συνήθη.

Δυστυχώς όλα είναι θέμα παιδείας. Δεν μπορείς να βρεις άκρη πουθενά, εδώ αν δεις έγκυο να καπνίζει και πας να της κάνεις παρατήρηση θα φας προσβόλα αν όχι από την ίδια, από τον "πεφωτισμένο" σύζυγο. Τι να λέμε τώρα.

Είναι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν τον άμεσο και ορατό κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους, πόσο μάλιστα αυτοί αν είναι σε θέση να κατανοήσουν τον έμμεσο κίνδυνο που μπορεί να προέρχεται από οθόνες, κινητά και ασύρματα δίκτυα.
 
Pooky, συμφωνώ ότι είναι θέμα παιδείας –και ενημέρωσης- η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Δυστυχώς, τα φαινόμενα που αναφέρεις τα απαντά κανείς συχνά στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν ακόμα. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος, τόσο για το θέμα του καπνίσματος και της ασφάλειας στο αυτοκίνητο/μηχανή/ποδήλατο όσο και για το θέμα των κινητών/ασύρματων τηλεφώνων/ασύρματου ίντερνετ.

 


Σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τώρα, η Γερμανία θα έλεγα ότι έχει αυστηρή νομοθεσία σε σχέση με το κάπνισμα και την κυκλοφοριακή αγωγή. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (αν και εξαρτάται απο το κρατίδιο, γιατί το καθένα έχει τους δικούς του νόμους), και όποιος θέλει να καπνίσει βγαίνει στο δρόμο. Το ίδιο ισχύει και στα γραφεία πολλων εταιριών, όπου στο διάλειμμα οι υπάλληλοι κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο και καπνίζουν. Στο αυτοκίνητο τώρα, εννοείται ότι δεν μπορείς να έχεις παιδί χωρίς ειδικό καθισματάκι. Ή να κυκλοφορεί με ποδήλατο χωρίς κράνος. Οι περισσότεροι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε αυτά τα θέματα. Παρόλα αυτα βλέπεις ανθρώπους που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο και έχουν και το παιδί τους στο πίσω κάθισμα. Απλά είναι πολύ λιγότερα αυτά τα περιστατικά απο την Ελλάδα.




Τα πάντα ξεκινάνε από την οικογένεια και τη συμπεριφορά των γονιών, που αποτελεί μιμητικό πρότυπο για τα παιδιά. Στη συνέχεια έρχεται το σχολείο να μορφώσει τα παιδιά και να διαμορφώσει θετικές στάσεις απέναντι στην υγεία, το περιβάλλον, τη ζωή.


Επειδή όμως το θέμα του παρόντος
thread ξεκίνησε ως μια σύγκριση των οθονών CRT και LCD σε σχέση με την ακτινοβολία που εκπέμπουν, αν θέλει κανείς να επεκταθεί το θέμα και για τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας ή πιο συγκεκριμένα για το ασύρματο ίντερνετ (που είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ακτινοβολία σε αυτή την περίπτωση είναι πιο επιβλαβής) μπορεί είτε να μετονομαστεί το θέμα, ώστε να περιλαμβάνει και αυτά, είτε να ανοιχτεί καινούργιο thread πχ. για το ασύρματο ίντερνετ.
 
metsgr είπε:
αν θέλει κανείς να επεκταθεί το θέμα και για τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας ή πιο συγκεκριμένα για το ασύρματο ίντερνετ (που είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ακτινοβολία σε αυτή την περίπτωση είναι πιο επιβλαβής) μπορεί είτε να μετονομαστεί το θέμα, ώστε να περιλαμβάνει και αυτά, είτε να ανοιχτεί καινούργιο thread πχ. για το ασύρματο ίντερνετ
Aς δούμε πώς θα πάει η κουβέντα (όσον αφορά το ασύρματο internet,όχι.....το κάπνισμα ! :P ) και βλέπουμε.... ;)
 
Λυπαμαι mets μου αλλα κανεις λαθος.

Οποιοσδηποτε αγωγος διαρρεται απο ηλεκτρικο ρευμα, παραγει γυρω του μαγνητικο πεδιο (πειραμα του Oersted).

To συνεχες ρευμα φαντασου το σαν εναλλασσομενο με συχνοτητα 0.

Το πεδιο (ηλεκτρικο ή μαγνητικο) ειναι ενας χωρος με συγκεκριμενες ιδιοτητες (χωρος οπου ασκουνται δυναμεις σε ηλεκτρικα ή μαγνητικα φορτια).

Ακομα και γυρω απο το σωμα μας δημιουργειται καποιο μαγνητικο πεδιο, γιατι στον εγκεφαλο μας γινονται ηλεκτρικες εκκενωσεις (επικοινωνια των νευρωνων μας).

O πατερας του ηλεκτρομαγνητισμου ειναι ο Maxwell και τα παντα που ξερουμε σημερα για τον ηλεκτρομαγνητισμο βασιζονται στις εξισωσεις του.
 
Δομνικη, μαλλον δεν καταλαβες τι ηθελα να πω. Μιλουσαμε για ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια, δηλ. ηλεκτρομαγνητικο κυμα, δηλ. παλλομενο ηλεκτρικο και μαγνητικο πεδιο που διαδιδονται στο χωρο.

Υπο αυτη την εννοια, γυρω απο αγωγο που διαρρεεται απο συνεχες ρευμα σταθερης εντασης (οπου σαφως και δημιουργειται μαγνητικο πεδιο, με σταθερη ομως μαγνητικη επαγωγη -δε χρειαζεται να αναφερω και την εξισωση, ετσι δεν ειναι; ) δε δημιουργουνται ηλεκτρομαγνητικα κυματα. Γι'αυτο και ανεφερα το εναλλασσομενο, που επειδη αλλάζει χρονικα, δημιουργειται μεταβαλλομενο μαγνητικο πεδιο, και επομενως επαγεται και η δημιουργια ηλεκτρικου πεδιου, και μπορεις να πεις οτι εχεις ηλεκτρικο και μαγνητικο πεδιο εξω απο τον αγωγο (γιατι ηλεκτρικο πεδιο εχεις μεσα στον αγωγο, εννοειται, για να εχεις κινηση ηλεκτρονιων).

Οποτε αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν εχουμε εκπομπη ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας απο εναν αγωγο που διαρρεεται απο συνεχες ρευμα σταθερης εντασης. Τωρα νομιζω ειμαι πιο σαφης (και ελπιζω να μην κανω λαθος :) )

Και το ειπα αυτο, γιατι το θεμα μας ηταν η εκπομπη ηλ/κης ακτινοβολιας απο τις οθονες και οχι η δημιουργια μαγνητικων πεδιων γυρω απο ρευματοφορους αγωγους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν το λεω συχνα, αλλα: εμαθα περισσοτερα απ'οσα ηθελα να μαθω.

Συγχαρητηρια :)
 
Πείτε μου λίγο ασπουμε εγώ που έχω μια τηλεόραση Samsung που την χρησιμοποιώ και για το pc δηλαδή εγώ που παίζω αρκετές ώρες καθημερινά μου κάνει πολύ κακό?? Και κάτι τελευταίο ο υπολογιστής έχει ακτινοβολία όχι η TV το κουτί εννοβ
 
Πίσω
Μπλουζα