Σκούμπυ Ντου - Scooby Doo (1969)

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.031
Η συμπαθής σκύλος και οι φίλοι του,

έμπλεκαν συνεχώς σε περιπέτειες,

κυρίως με υπερφυσικό περιεχόμενο,

κυνηγώντας διάφορα τέρατα ή φαντάσματα.

Μικρός, ήταν από τα αγαπημένα μου καρτούνς.

gang001a.jpg
 
Απο τα πολύ αγαπημένα cartoons. Έχω την εντύπωση οτι παίζεται σε κάποιο κανάλι ακόμα...
 
Θυμάμαι ότι υπήρχε και κάποιο άλλο "μεταφυσικό" καρτούν,

με κάτι πλάσματα που κυνηγάγανε επίσης τέρατα, φαντάσματα,

δαιμόνια και άλλα τινά.

Οι πρωταγωνιστές δεν πρέπει να ήταν άνθρωποι αλλά κάτι περίεργα πλασματάκια.

Το θυμάμαι πολύ αμυδρά όμως.

Όποιος έχει καλύτερη μνήμη, ας προσέλθει ...
 
Ο Σκούμπυ Ντου παραμένει ένα από τα τοπ 10 αγαπημένα μου καρτούν αν και φυσικά προτιμώ τις παλιότερες σειρές με τον δημοφιλή κοιλιόδουλο σκύλο. Kαι οπωσδήποτε κρατώ αποστάσεις από τις live-action ταινίες. Eρώτηση για τις ιδιοφυίες που πρότειναν τις τις live-action εκδοχές των Scooby Doo, Garfield, Smurfs κλπ: ποιος ο λόγος τη στιγμή που οι κεντρικοί χαρακτήρες σε αυτές τις ταινίες έτσι και αλλιώς είναι CGI; Aπο την άλλη πλευρά ένας Scooby Doo ενσαρκωμένος από έναν κανονικό σκύλο θα ήταν τόσο επιτυχημένος όσο ο σκύλος που ενσάρκωσε τον Brain στη live action εκδοχή του αστυνόμου Σαινη οπότε θα πηγαίναμε από το κακό στο χειρότερο. Τέλος πάντων, πίσω στα καρτούν, τα πιο πολλά από τα οποία παίζονται στο Star Channel. Από σειρές εχουμε και λέμε:

Scooby Doo where are you? (1969-1971)

Με αυτή τη σειρά η Hanna Barbera καθιέρωσε έκανε τον Σκούμπυ Ντου έναν από τους πιο διάσημους σκύλους κινουμένων σχεδίων. Η υπόθεση του καθε επεισοδίου είναι πάνω κάτω η ίδια: μια ομάδα νεαρών με τον σκύλο τους τον Σκούμπυ, ταξιδεύουν με το φορτηγό τους και αναλαμβάνουν να λύσουν υποθέσεις που έχουν σχέση με φαντάσματα και τέρατα τα οποία τρομάζουν τον πληθυσμό διαφόρων περιοχών. Πάντα (μα πάντα !) αποκαλύπτεται στο τέλος πως το στοιχειό ήταν κάποιος μεταμφιεσμένος, τον οποίο ή την οποίο δεν είχαμε υποπτευθεί, που έκανε ό,τι έκανε για κάποιο χρηματικό όφελος (π.χ. κάποιος παρίστανε το φάντασμα σε ένα κάστρο για να κρατά μακρυά τον κόσμο όσο έψαχνε να βρει τον κρυμμένο θησαυρό του κάστρου). Συνήθως ήταν κάποιος που είχαν γνωρίσει στην αρχή του επεισοδίου και δεν υποπτεύονταν καθόλου. Η ομάδα αποτελειται από τον Fred (ο ξανθός, καλογυμνασμένος αρχηγός της παρέας), η Daphne (η καλλονή της παρέας), η Velma (η έξυπνη της παρέας που συνήθως λύνει το μυστήριο –μην ξεχνάτε πως στα καρτούν τα γυαλιά είναι πάντα σημαδι υψηλής νοημοσύνης) και ο Shaggy (ο ψηλόλιγνος ιδιοκτήτης του Σψοοβυ με τον οποίο έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά: είναι και οι δυο εξίσου λαίμαργοι και φοβιτσιάρηδες). Iδού τα δυο διάσημα εισαγωγικά κομμάτια:





The New Scooby-Doo Movies (1972-1974)

Για την ακρίβεια δεν είναι ταινίες αλλά επεισόδια που κρατάνε περίπου μια ώρα. Η μόνη διαφορά από την προηγούμενη σειρά ήταν ότι στην καινούρια σειρά εμφανίζονταν ως guest stars διάφοροι χαρακτήρες από σειρές της Hanna Barbera που παίζονταν την ίδια περίοδο όπως π.χ. η Josie και η παρέα της από τη σειρά “Josie and the Pussycats”, η ομάδα μπάσκετ της σειράς “Harlem Globetrotters”, και οι Μπάτμαν και Ρόμπιν λίγο πριν εμφανιστούν στη σειρά Super Friends. Φυσικά, όταν υπήρχαν guest stars, ή αυτοι βοηθούσαν τον Σκούμπυ και την παρέα του να λύσουν το μυστήριο ή ο Σκούμπυ και η παρέα του βοηθούσαν αυτούς. Π.χ. σε μια από τις εμφανίσεις των Harlem Globetrotters σκόπος ήταν να τους βοηθήσουν ο Σκούμπυ και η παρέα για να κοιμηθούν οι παίχτες ανενόχλητοι πριν τον αγώνα της επόμενης ημέρας, μόνο που η παρουσία φαντασμάτων στο κτίριο που βρίσκονταν δυσκόλευε κάπως τα πράγματα. Όπως μπορεί εύκολα να μαντέψει κανείς, τα «φαντάσματα» ήταν κάποιοι κακοί που θέλανε να τους κρατήσουν ξύπνιους ώστε να χάσουν τον αγώνα (μιας και οι κακοί είχαν στοιχηματίσει στην αντίπαλη ομάδα). Σχεδόν πέτυχαν γιατί οι Harlem Globetrotters κοιμούνταν όρθιοι στο παιχνίδι (άλλα, όπως επίσης μπορεί εύκολα να μαντέψει κανείς, κέρδισαν παρόλα αυτά). Αντιθέτως ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν όπως και οι Josie και η παρέα της βοηθούσαν την ομάδα του Σκούμπυ να λύσουν κάποιο μυστήριο. Οποιος έχει δει Josie and the Pussycats μπορεί ευκολα να μαντέψει πως ο Alexander από την ομάδα της Josie ταίριαξε αμέσως με τον Shaggy (και οι δυο τους είναι εξίσου φοβητσιάρηδες και γκαφατζήδες) ενώ ο Alan από την ομάδα της Josie συννενοήθηκε καλύτερα με τον Fred (στο κάτω κάτω μοιάζουν να ναι δίδυμοι, μοιάζοντας και οι δυο με μοντέλα τύπου Κεν). Παρομοίως η ίδια η Josie ήταν το αντίστοιχο της Daphne (και οι δυο είναι κοκκινομάλλες καλλονές) και η Valerie (μια από τις πρώτες αφροαμερικανές ηρωήδες κινουμένων σχεδίων) ήταν ο εγκέφαλος της ομάδας της Josie όπως η Velma στην ομάδα του Σκούμπυ. Η Μelody tτα βρίσεκι πάντα με όλους. Μόνο η αχώνευτη Alxandra δε φαινεται να ταίριαξε με κανέναν (είναι αδελφή του Alexander και δολοπλόκα αντίζηλος της Josie). Όσο για τον ίδιο τον Σκούμπυ δε θυμάμαι να απόλαυσε ιδιαίτερα την παρέα του κακομαθημένου γάτου Sebastian που ανήκει στην Alexandra αλλά τουλάχιστον δεν δημιουργηθηκαν προβλήματα εξαιτίας τους.


Η σειρά αυτή παίχτηκε στο Mega Channel στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 90 με αχτύπητη μεταγλώττιση και την έβλεπα ανελλειπώς κάθε Σαββατοκύριακο. Ο Αργύρης Παυλίδης ήταν εξαιρετικός ως Shaggy. Δεν θυμάμαι αν και η σειρά Scooby Doo Where Are You είχε επίσης παιχτεί στο Mega (αλλά σίγουρα ξαναπροβλήθηκε πολλά χρόνια αργότερα στο Star). Και η εισαγωγή είναι αξέχαστη:


The Scooby-Doo Show (1976-1977)

Στην Αμερική τα επεισόδια αυτής της σειράς προβλήθηκαν ως κομμάτι της σειράς The Scooby-Doo/Dynomutt Hour αλλά αργότερα απομονώθηκαν και επαναπροβλήθηκαν με τον τίτλο The Scooby-Doo Show που παίχτηκε στο Mega αμέσως μόλις τελείωσαν τα επεισόδια της σειράς The New Scooby-Doo Movies. Η μεταγλώττιση ήταν η ίδια και δεν υπήρχαν διαφορές στη σειρά εκτός από την εισαγωγή.


Σε αυτή τη σειρά εμφανίστηκαν ένας εξαδέλφος και μια εξαδέλφη του Scooby Doo ονόματι Scooby Dum και Scooby Dee αντίστοιχα (οι πρώτοι από αμέτρητους συγγενείς του Scooby που εμφανίστηκαν ως guest stars σε επόμενες σειρές – σοβαρά, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80 μας είχαν ήδη συστήσει τη μαμά του, τον μπαμπά του, 4 αδελφούς, 1 αδελφή, 4 εξαδέλφια, ένα θείο, έναν παππού και έναν προπάππο ή μαλλον το φάντασμά του) . Είναι φυσικό να μην τους θυμάστε μιας και οι εμφανίσεις τους σε κύριους ρόλους ήταν περιορισμένες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να ξεχάσετε έναν άλλο συγγενή του Scooby που όχι μόνο πρωταγωνίστησε στην επόμενη σειρά που θα αναφέρουμε αλλά έβαλε και το όνομα του στον τίτλο κάνοντάς τον:


Scooby-Doo and Scrappy-Doo (1979-1980)

Όπως φαίνεται και στη εισαγωγή της σειράς, ο μικρός, ενθουσιώδης, παράτολμος και ζωηρούτσικος ανιψιός του Σκούμπυ ήρθε για να μείνει.....σε όλη τη σεζόν.....και σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες σειρές ! H σειρά προβλήθηκε στο Mega αφού τελείωσαν τα επεισόδια του Scooby Doo Show μόνο που δεν έχω την παραμικρή ανάμνηση του να παρακολουθώ επεισόδια με τον Scrappy στο συγκεκριμένο κανάλι, ούτε από αυτή τη σειρά ούτε από αυτές που ακολούθησαν. Πιθανόν να είχα δει κάποια τότε αλλά αντι για αυτά θυμάμαι τα επεισόδια της ίδιας σειράς που παίχτηκαν στο Power από βιντεοκασέτα όπου τη φωνή του Scrappy την έκανε ο Σπύρος Μπιμπίλας και που ταίριαζε πολύ περισσότερο στον χαρακτήρα.

Αυτή είναι η εισαγωγή του Mega (εδώ τη φωνή του ίσως να την κάνει η Βίνα Παπαδοπούλου αλλά δεν μπορώ να πω στα σίγουρα)

http://www.youtube.com/watch?v=YjhQuup1Atg


Και εδώ ακούγεται και η ίδια εισαγωγή από τις βιντεοκασέτες με τη φωνή του Μπιμπίλα. Το υπόλοιπο καστ είναι επίσης διαφορετικό από αυτό του Mega.

http://www.youtube.com/watch?v=6mMLQk4t1cM


Ο χαρακτήρας του Scrappy προστέθηκε στη σειρά στη προσπάθεια των σεναριογράφων να μη μειωθεί η ακροαματικότητα της μιας και υποψιάζονταν πως το κοινό θα είχε αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του βλέποντας μόνο τους ίδιους χαρακτήρες ξανά και ξανά στις ίδιες καταστάσεις. Στις προηγούμενες σειρές, ο Scooby και ο Shaggy ήταν στο επικεντρο της προσοχής με τις γκάφες τους ενώ η υπόλοιπη ομάδα ήταν απασχολημένη με το να λύνει το μυστήριο. Τώρα οι προβολείς ήταν κυρίως στον Scrappy και τον Scooby μαζί με τον Shaggy ενώ ο Fred, η Daphne και η Velma έμοιαζαν να είναι σχετικά δευτερεύοντες χαρακτήρες. Η προσπάθεια μάλλον είχε αποτελέσματα μιας γιατί τη σειρά ακολούθησαν τίτλοι που περιλάμβαναν πάλι το όνομα του Scrappy. Aπό εκεί και πέρα, χάρη στην επιτυχία του Scrappy, αρχίζουν για πολλούς φαν οι μαύρες μέρες για τον Σκούμπυ και την παρέα του, ειδικά όταν ακολούθησαν τα εξής δυο προγράμματα:
 
Part 2


Τhe Richie Rich/Scooby Doo Show (1980-1982)

Το πρόγραμμα αποτελούνταν από δυο διαφορετικές και ανεξάρτητες σειρες όπως φαίνεται από τον τίτλο. Ο Richie Rich ως γνωστόν δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Scooby Doo και τα επεισόδιά του προβάλλονταν και ως κομμάτι της σειρές The Pac-Man/Little Rascals/Richie Rich Show (και οι πιο πολλοί από εμάς θυμούνται καλύτερα την live action ταινία με τον Macaulay Culkin . Ο σειρά Scooby Doo Show δεν είναι καθόλου η ίδια με αυτήν του 76-77 όπως εξηγώ στα σχόλια παρακάτω.



The Scooby and Scrappy-Doo Puppy Hour (1982)

Το πρόγραμμα αποτελούνταν από τρεις σειρές:

«Scooby-Doo and Scrappy-Doo», «Scrappy and Yabba-Doo» και «The Puppy's New Adventures».



Κατανοώ το γεγονός πως όταν γράφεις για πολλοστή φορά για τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα πρέπει να γίνονται κάποιες αλλαγές στη φόρμουλα ώστε να μην καταντήσει η σειρά μονότονη όσο δεν πάει άλλο. Κατανοώ επίσης την αναγκαιότητα του να παραμείνει ο Scrappy στη σειρά (προσωπικά δε βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα έπρεπε να είναι μιας και μου αρέσει ως χαρακτήρας παρόλο που για άλλους είναι εξίσου ανυπόφορος με τον Jar Jar Binks). Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να πάρουν δρόμο οι μισοί χαρακτήρες που ξέραμε και να τους αντικαταστήσουν άλλοι τόσοι καινούριοι που ούτε γνωρίζουμε και κατά πάσα πιθανότητα ούτε μας νοιάζει να γνωρίσουμε. Κι αυτό γιατί σε αυτή τη σειρά μόνο ο Scooby, ο Scrappy και ο Shaggy πηραν μέρος από το παλιό καστ. Η Daphne, η Velma και ο Fred όχι απλώς απουσίαζαν αλλά κάποιοι από αυτούς έκαναν καιρό να ξαναεμφανιστούν στις οθόνες. Αντιθέτως υπήρχαν άλλοι χαρακτήρες όπως οι Yabba-Doo, Deputy Dusty και Petey the Puppy ! Ο κύριος λόγος της επιτυχίας των προηγούμενων σειρών ήταν τον γεγονός ότι το κοινό ήθελε να βλέπει την ομάδα των 4 νεαρών με το σκυλί τους. Απ’ τη στιγμή που λείπουν οι τρεις χαλάει το πραγμα ακόμα κι αν οι δυο κεντρικοί χαρακτήρες παραμένουν ίδιοι ! Ή μάλλον τρες αν μετρήσεις και τον Scrappy.

Ξεκινάμε με το Richie Rich/Scooby Doo Show όπου έχουμε τους Shaggy, o Scooby και ο Scrappy οι οποίοι ΔΕΝ ασχολούνται με το να λύνουν μυστήρια. Ζουν περιπέτεις του στυλ μας απήγαγαν εξωγήινοι, πιάσαμε δουλειά στο τσίρκο, γραφτήκαμε στο γυμναστήριο, ταξιδέψαμε στο μέλλον και άλλα τέτοια. Όλα αυτά είναι σίγουρα αστεία αλλά δε διαφέρουν σε τίποτα από καταστάσεις σε άλλες σειρες της Ηanna-Barbera. Ά, και περιστασιακά συναντάνε και φαντάσματα. Αληθινά φαντάσματα. Ανάμεσα τους και ο προπάππος του Σκούμπυ.

Και από τις τρεις σειρές που αποτελούν το πρόγραμμα The Scooby and Scrappy-Doo Puppy Hour η μόνη που θύμιζε στο ελάχιστο τις προηγούμενες σειρές ήταν το Scooby-Doo and Scrappy-Doo όπου ο Shaggy, o Scooby και ο Scrappy είναι μια ομάδα ντετεκτιβ και ταξιδευουν σε διάφορα μέρη όπου λύνουν υποθέσεις. Μόνο που αυτοί τη φορά δεν ξεσκεπάζουν μασκαρεμένους τύπους που παριστάνουν τα φαντάσματα. Κυνηγούν συνηθισμένους κακούς σε αστυνομικές και κατασκοπικές υποθέσεις. Και αν δεν σας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα αυτό, δε θα έχετε αρκετή υπομονή για το «Scrappy and Yabba-Doo» όπου ο Scrappy ζει περιπέτειες στην άγρια δύση....όχι με το θείο Scooby και το αφεντικό του τον Shaggy αλλά με τον θείο Yabba Doo (ποιον;) και το αφεντικό του Yabba Doo ονόματι Dusty (πως;). Eαν ενδιαφέρεστε να μάθετε, ναι, ο Yabba Doo είναι ένας αδελφός του Σκούμπυ Ντου (και ο μόνος συγγενής του που εμφανίστηκε ως τακτικός χαρακτήρας εκτός από το κουτάβι Scrappy). Μπορεί μεν όσον αφορά το σωματότυπο να είναι μια λευκή εκδοχή του Σκούμπυ (και σχεδόν πανομοιότυπος με τα εξαδέλφια που γνωρίσαμε στο Scooby Doo Show του 76-77) άλλα όσον αφορά την προσωπικότητά του είναι το αντίθετο του Σκούμπυ, δηλαδή είναι θαρραλέος σαν τον ανιψιό του τον Scrappy και πάντα σπεύδει να προστατεύσει το αφεντικό του τον Dusty. Επιπλεόν μιλά πιο καθαρά από το Scooby. Το μόνο κοινό που έχει με τον αδελφό του είναι η όρεξή του για σνακ. O Dusty δε διαφέρει και πολύ από τον Shaggy. Είναι κι αυτός ψιλόλιγνος, γκαφατζής, αδύναμος και ανασφαλής και για κάποιο ανεξήγητο λόγο είναι σερίφης (αν και ο κύριος λόγος που δεν έχει βρεθεί ακόμα θαμμένος σε κανένα φαράγγι είναι επειδή τον βοηθούν ο Yabba Doo και ο Scrappy). Κι αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει μεγαλυτερος εξευτελισμός από το να έχεις ένα καρτούν με τον Scrappy χωρίς τον Scooby ή τον Shaggy τότε μάλλον θα θέλατε να αλλάξετε κανάλι όταν άρχιζε το The Puppy's New Adventures το οποίο δεν έχει κανένα χαρακτήρα από τις παλιότερες σειρές. Ούτε καν τον Scrappy !

Περιττό να πω πως δε θυμάμαι αν είχα παρακολουθήσει παλιά τπ παραμικρό από αυτές τις σειρές. Δε γνωρίζω ούτε αν παίχτηκαν αυτές οι σειρές στην Ελλάδα αν και ίσως να τις έχει δείξει το Star.





The New Scooby and Scrappy-Doo Show (1983-1984)

Η απελπισία φαίνεται να συνεχίζεται. Η μάλλον όχι στο σημείο που θα φανταζόμασταν. Ο τίτλος είναι ευτυχώς παραπλανητικός. Ευτυχώς γιατί δε θέλουμε επιπλέον δόσεις περιπέτειας με τον Scrappy. Το αγαπάμε το σκυλάκι (τουλάχιστον κάποιοι από εμάς) αλλά αμάν πια ! Στην προηγούμενη σειρά εμφανιζόταν περισσότερο από τον Scooby που στο κάτω κάτω είναι ο κύριος χαρακτήρας. Οπότε ναι, ξαναβλέπουμε τον Scrappy αλλά πάντα με τη συνοδεία του Scooby. Δεν εμφανίζεται κανένας από τους καινούριους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στην προηγούμενη σειρά και ο Scooby, ο Shaggy και ο Scrappy επιστρέφουν στο να λύνουν φαινομενικά υπερφυσικές υποθέσεις (που 2-3 φορές κατάληξαν να είναι πραγματικές υπερφυσικές υποθέσεις). Αλλα το καλύτερο από όλα είναι πως επιστρέφει μαζί τους και η Daphne ! Είχα παρακολουθήσει κάποια επεισόδια από αυτή τη σειρά αλλά δε θυμάμαι που. Υποθέτω πως την έχει παίξει το Star την τελευταία δεκαετία αλλά για κάποιο λόγο θυμάμαι να την έβλεπα πιο παλιά.





The New Scooby-Doo Mysteries (1984-1985)

Για την ακρίβεια αυτή δεν ήταν καινούρια σειρά. Ήταν ο καινούριος τίτλος για τη δεύτερη σεζον του « New Scooby and Scrappy-Doo Show» με τη διαφορά ότι τώρα και ο Fred με τη Velma εμφανίζονταν σε μερικά επεισόδια για να βοηθήσουν τον Shaggy και τους άλλους (μπράβο παιδιά, χαιρόμαστε που σας ξαναβλέπουμε!). Η εισαγωγή ήταν επίσης διαφορετική.





The 13 Ghosts of Scooby-Doo (1985)

Το άσχημα νέα είναι πως το καστ περιλαμβάνει πάλι μόνο τους Scooby, Scrappy, Shaggy και την Daphne ( κρίμα όμως που δεν είναι εδώ ο Fred και η Velma). Επιπλέον η ομάδα δεν ασχολείται με το να λύνει υποθέσεις (από το πρώτο κι όλας επεισόδια φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν οι 4 τους πήγαιναν διακοπές). Τα καλά νέα είναι πως η καινούρια βασική υπόθεση έχει σαφώς περισσότερο ενδιαφέρον από το να βλέπεις επεισόδια του The Puppy's New Adventures. Με λίγα λόγια, οι διακοπές της ομάδας παρουσίασε κάποιες απροβλεπτες εξελίξεις με αποτέλεσμα ο Scooby και ο Shaggy να κάνουν το μοιραίο λάθος στο τέλος του πρώτου επεισοδίου να ανοίξουν ένα σεντούκι και να απελευθερώσουν τα 13 πιο επικίνδυνα φαντάσματα όλων των εποχών (τα οποία βρίσκονταν κλεισμένα στο σεντούκι για ευνόητους λόγους). Η δουλειά που ανατέθηκε στην ομάδα για τα επόμενα 12 επεισόδια ήταν να ταξιδέψουν και να παγιδέψουν ένα ένα τα δεκατρία φαντάσματα και να τα επιστρέψουν στο σεντούκι. Γιατί σε αυτούς; Γιατί αυτοί τα άφησαν να βγουν ! Στην αναζήτησή τους τους βοηθούσε ένας μικρός τετραπέρατος μικροαπατεώνας ονόματι Flim Flam και ένας πανίσχυρος μάγος ονόματι Vincent Van Ghoul.

Περιττό να πω πως η μεγαλύτερη καινοτομία αυτής της σειράς είναι πως αυτή τη φορά τα φαντάσματα δεν ήταν μασκαρεμένοι τύποι που βασίζονταν σε κρυμμένα καλώδια και ειδικά εφέ να κάνουν τα μαγικά τους κόλπα. Ήταν 13 τρομαχτικά, επικίνδυνα και αληθινά φαντάσματα, όπως αληθινή ήταν η μαγεία και κάθε τι υπερφυσικό στη σειρά (από το πρώτο κι όλας επεισόδιο η Daphne μεταμορφώθηκε για σύντομο διάστημα σε λυκάνθρωπο και στα επόμενα επεισόδια η ομάδα της επικοινωνεί με τον Vincent Van Ghoul με κρυστάλλινες σφαίρες μιας και τα κινητά εκείνη την εποχή ήταν ακόμα επιστημονική φαντασία). Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της σειράς ; Μα φυσικά η επιτυχία της ταινίας Ghostbusters ! Δε θυμάμαι να παίχτηκε πριν το 1995 αλλα οπωσδήποτε έχει προβληθεί από το Star μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.





A Pup Named Scooby-Doo (1988)

Τι κάνεις όταν είσαι σεναριογράφος που έχει να γράψεις άλλη μια σειρά με τον Scooby Doo αλλά έχεις ήδη ξεψαχνίσει όλα τα πιθανά σενάρια ; Μα ό,τι κάνουν και άλλοι σεναριογράφοι σε παρόμοια κατάσταση: καταφεύγεις σε απλές εναλλακτικές λύσεις όπως η εξής. Χρησιμοποιείς το αυθεντικό καστ (Fred, Daphne, Velma, Shaggy και Scooby) και τους βάζεις να κάνουν ακριβώς ότι κάνανε και στην πρώτη σειρά, δηλαδή να λύνουν μυστήρια αποκαλύπτοντας ότι το υποτιθέμενο φάντασμα είναι ένας απατεώνας που φοράει αποκριάτικη στολή. Τι καινούριο υπάρχει; O,τι καινούριο υπήρχει σε σειρές όπως οι New Archies, Baby Looney Toons, Muppet Babies, Tom & Jerry Kids και Flintstone Kids: oι χαρακτήρες εμφανόζονται σε μικρότερες ηλικίες ! (Ο Scrappy δεν συμμετέχει γιατί εκείνη την εποχή ήταν βεβαίως αγέννητος αλλά ούτε και θα ξαναεμφανιστεί σε μετέπειτα σειρές παρά μόνο σε ένα επεισόδιο της πιο πρόσφατης σειράς)



http://www.youtube.com/watch?v=Y6qtATgpe4Q


What's New, Scooby-Doo? (2002-2006)

Ένα revival της αρχικής σειράς αλλα τοποθετημένο στον 21ο αιώνα.



http://www.youtube.com/watch?v=FpjsMnI3htA

Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue! (2006-2008)


Ο Shaggy και Scooby κληρονομούν την περιουσία ενος μυστηριώδους θείου-εφευρέτη του Shaggy . Απο κει και πέρα πρέπει να ανατρέπουν τα σχέδια ενός επικίνδυνου εχθρού του θείου του. Ο Fred, η Daphne και η Velma εμφανίζονταν που και που σε δευτερεύοντες ρόλους.

http://www.youtube.com/watch?v=HxR6vWTPpD4


Scooby-Doo! Mystery Incorporated (2010-)

Απ, ό,τι φαίνεται η ομάδα (και πάλι όλοι μαζί) ζει σε μια πολύ που λέγεται
Crystal Cove (όπου οι γονείς της Daphne έχουν και ένα μουσείο). Η πόλη κρύβει διάφορα μυστικά και η ομάδα πρέπει να λύσει το μυστήριο μιας παλιότερης ομάδας νεαρών που και αυτοί έλυναν παρόμοια μυστήρια. Ή κάτι τέτοιο. Το φανατικό κοινό της σειράς παραπονέθηκε επειδή, ενώ σε προηγούμενες σειρές είχαν εμφανιστεί οι γονείς των νεαρών, τώρα είχαν αλλαγμένη εμφάνιση και διαφορετικά ονόματα.

http://www.youtube.com/watch?v=Re_rUF5i_jI

Υπάρχουν επίσης και οι παρακάτω τηλεταινίες και βιντεοταινίες


Scooby-Doo Meets the Boo Brothers (1987) (TV Movie)



Scooby-Doo and the Ghoul School (1988) (TV Movie)



Scooby-Doo and the Reluctant Werewolf (1988) (TV Movie)



Scooby-Doo in Arabian Nights (1994) (TV Movie)



Scooby-Doo: Mystery Mask Mix-Up (1998) (Video)



Scooby-Doo on Zombie Island (1998) (Video)



Scooby-Doo and the Witch's Ghost (1999) (Video)



Scooby-Doo and the Alien Invaders (2000) (Video)



Scooby-Doo and the Cyber Chase (2001) (Video)



Scooby-Doo's Creepiest Capers (2001) (Video)



Scooby-Doo (2002)



Scooby-Doo! And the Legend of the Vampire (2003) (Video)



Scooby-Doo! and the Monster of Mexico (2003) (Video)



Scooby-Doo's Greatest Mysteries (2004) (Video)



Scooby Doo 2: Monsters Unleashed (2004)



Aloha, Scooby-Doo (2005) (Video)



Chill Out, Scooby-Doo! (2007) (Video)



Scooby-Doo and the Goblin King (2008) (Video)



Scooby-Doo! The Mystery Begins (2009) (TV Movie)



Scooby-Doo! Curse of the Lake Monster (2010) (TV Movie)

 
Part 3

Θυμάμαι ότι υπήρχε και κάποιο άλλο "μεταφυσικό" καρτούν



Μόνο ένα; Από πού να αρχίσουμε ! Aς περιοριστούμε σε όσα είναι διάσημα ως κλώνοι του Scooby Doo που εν μέρει οφειλουν την ύπαρξή τους στην επιτυχία της σειράς:



Goober and the Ghost Chasers



http://www.youtube.com/watch?v=0xCPYIXwUug





Τhe Buford Files



http://www.youtube.com/watch?v=Z1uo8wC9Ctk





The New Shmoo








The Funky Phantom








Clue Club








Jabberjaw












Captain Caveman








Fangface



http://www.youtube.com/watch?v=8IzIw-TPDSQ





Speed Buggy



http://www.youtube.com/watch?v=3hx-hEWl10c





Butch Cassidy and the Sundance Kids



http://www.youtube.com/watch?v=-RjALTeULI4





Josie and the Pussycats/ Josie and the Pussycats in outer space



http://www.youtube.com/watch?v=6cxzglegBmw





http://www.youtube.com/watch?v=oEPfGXHszAQ





The Amazing Chan and the Chan Clan



http://www.youtube.com/watch?v=DSLB2K3FPRw





Inch High, Private Eye



http://www.youtube.com/watch?v=Lo0i9iisAPo





The galloping ghost



http://www.youtube.com/watch?v=XBPRl1MewKA



Τurbo Teen



http://www.youtube.com/watch?v=7UevBVGMap4





Αν συγκρίνεις όλες αυτές τις σειρές με τον Scooby Doo, έχουν τα εξής κοινά στοιχεία μεταξύ τους:



1) Είναι όλες παραγωγές της Hanna Barbera (εκτός από το Fangface και το Turbo Teen που είναι της Ruby Spears αλλά μιας και η Ruby Spears ξεφύτρωσε ως ανεξάρτητη εταιρεία μέσα από τη ίδια τη Hanna Barbera και στην πορεία της η Ruby Spears κατέληξε να γίνει αδελφική εταιρεία της Hanna Barbera και έτσι κι αλλιώς συνεργάζονται σε διάφορες παραγωγές, η διαφορά είναι μικρή). Γι’ αυτό το λόγο ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι παρόμοιος σε όλες αυτές τις σειρές. Πολλές φορές, τα επεισόδια για αυτές τις σειρές γράφονταν από τους ίδιους σεναριογράφους και στους χαρακτήρες δάνειζαν τις φωνές τους οι ίδιοι καλλιτέχνες.



2) Είναι όλες τους παραγωγές της δεκαετίας του 70 (εκτός από το Turbo Teen που είναι της δεκαετίας του 80 και το ό,τι ο Scooby ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 60 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα), πράγμα που εξηγεί το χτένισμα και το ντύσιμο των χαρακτήρων σε όλες αυτές τις σειρές.



3) Όλες αφορούν μια ομάδα νεαρών που ασχολούνται υποθέσεις (άλλοτε υπερφυσικές και άλλοτε μη υπερφυσικές π.χ. ποιανουν κακοποιούς)



4) Σχεδόν πάντα η ομάδα νεαρών ταξιδεύει με ένα όχημα πάνω κάτω στο στυλ του φορτηγού της ομάδας του Scooby.



5) H ομάδα πάντα έχει και έναν μη ανθρώπινο χαρακτήρα μαζί της που είναι κατοικίδιο (σκύλος, ή γάτος ή καρχαρίας) ή φαντασμα ή περίεργο πλάσμα. Ο μη ανθρώπινος χαρακτήρας πολλές φορές είναι ο κεντρικός χαρακτήρας.



6) Σχεδόν πάντα υπάρχει η χαρακτηριστική όπου η ομάδα εξερευνεί κάποιο χώρο και οι χαρακτήρες προχωρούν προσεκτικά ο ένας πίσω από τον άλλο με τον μπροστινό να κρατά ένα φακό.



7) Σε πολλές από αυτές τις σειρές, η ομάδα που λύνει τις υποθέσεις είναι μουσικό συγκρότημα. Αυτή είναι μια ομοιότητα που ΔΕΝ υπάρχει στον Scooby Doo αλλά παρά λιγο να υπήρχε. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:



Προς τα τέλη της δεκαετίας του 60, μετά από πίεση στα Αμερικάνικα δίκτυα να παίζουν λιγότερο βίαιες οικογενειακές σειρές, έκανε το ντεμπούτο της η σειρά «The Archie Show» της Filmation, βασισμένη στο ομότιτλο κομιξ. Στη σειρά, o Archie και η παρέα του είναι λυκειόπαιδα που έχουν ένα σκύλο και μέσα σε όλες τις άλλες περιπετειές τους έχουν και το δικό τους ροκ συγκρότημα με επιτυχίες όπως η παρακάτω.



http://www.youtube.com/watch?v=h9nE2spOw_o



Τόση επιτυχία είχε η σειρά που η Hanna-Barbera έβαλε μπρος να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο (προηγούμενες παραγωγές της Hanna-Barbera λοπως οι Fantastic Four, The Herculoids, Birdman and the Galaxy Trio, Space Ghost, Jonny Quest και Moby Dick and Mighty Mightor μπορεί μεν να μη συγκρίνονται με το Pokemon στα επίπεδα ξύλου που έπεφτε αλλα και πάλι δε θεωρούνταν από κάποιους πέρα για πέρα «κατάλληλες»). Όταν λέω κάτι παρόμοιο ήταν πως η σειρά του είχαν στο μυαλό τους θα είχε πάλι μια ομάδα νεαρών που έχουν ένα σκύλο και είναι σε ένα συγκρότημα αλλά με ένα επιπλέον χόμπυ: να λύνουν μυστήρια σχετικά με στοιχειωμένα σπίτια και άλλα τέτοια. Τη δουλειά την ανέθεσαν στους σεναριογράφους Joe Ruby και Ken Spears (αν αναρωτιέστε μήπως έχουν κάποια σχέση με την εταιρεία Ruby Spears, ναι έχουν άμεση σχέση όπως θα σούμε παρακάτω). Στα αρχικά στάδια ο τίτλος της σειράς ήταν Mysteries Five και αντι για 4 νεαρούς (2 αγόρια και 2 κορίτσια όπως είναι τώρα), στα σχέδια ήταν να αποτελείται η ομάδα από 5 μέλη ( 3 αγόρια και 2 κορίτσια). Ακόμα και τα ονόματα δεν ήταν ίδια. Τα αρχικά ονόματα των χαρακτήρων ήταν Geoff, Mike, Kelly, Linda, and "W.W (που θα ήταν αδελφός της Linda) και ο σκύλος θα λεγόταν .......Too Much (??!!). παρόλο που ολόκληρη η σειρά από μόνη της δε θα μπορούσε να αποφύγει τη σύγκριση με το The Archie Show, η κύρια μέριμνα των παραγωγών ήταν να ΜΗΝ μοιάζει ο σκύλος Too Much με τον σκύλο Hot Dog της παρέα του Archie ! To αποτέλεσμα ήταν να των σχεδιάσουν έτσι ώστε λόγω ράτσας να μοιάζει εκπληκτικά με τον Marmaduke. Η ιστορίες του Marmaduke τότε κυκλοφορούσε ακόμα σε μορφή στριπ και το καρτούν Heathcliff and Marmaduke κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά από την εταιρεία Ruby Spears (που τη δεκαετία του 60 ήταν ακόμα ανύπαρκτη) και έτσι απ’ όσο γνωρίχω δεν υπήρξαν νομικά προβλήματα. Στα τελικά στάδια ο Geoff και ο Mike έγιναν ένας χαρακτήρας ονόματι Ronnie που μετονομάστηκε Fred. Παρομοίως η Kelly έγινε Daphne, η Linda έγινε Velma and ο W.W έγινε Shaggy και ΔΕΝ ήταν πλεον αδελφός της Velma. Αλλά το όνομα του σκύλου παρέμεινε Too Much (παρόλο που μεταξύ μας ήταν το μόνο όνομα που χρειαζόταν αλλαγή ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ). Η ίδια η σειρά αλλάξε τίτλο και από Mysteries Five έγινε Who's S-S-Scared? Αλλά τελικά η σειρά απορρίφτηκε γιατί θεωρήθηκε τρομακτική. Τότε οι σεναριογράφοι Ruby και Spears σκέφτηκαν να τονίσουν περισσότερο το κωμικό στοιχείο στη σειρά και να εγκαταλείψουν την ιδέα του μουσικού συγκροτήματος ώστε να επικεντρωθούν οι χαρακτήρες στη διαδικασία της επίλυσης μυστηρίου. Ο σκύλος έγινε κεντρικός χαρακτήρας και με αφορμή το Dooby-doooby-doo από το τραγούδι Strangers In The Night του Frank Sinatra αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα του σκύλου και να το κάνουν Scooby Doo. Συνεπώς και ο τίτλος έγινε “Scooby Doo Where Are You?”. Δόθηκε επιτέλους το πολυπόθητο πράσινο φως και ξεκίνησε η παραγωγή.



Μετά την αναμενόμενη επιτυχία της σειρας (που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1969), η Hanna Barbera αποφάσισε πως οι σειρές με νεαρούς που ασχολούνται με μυστήρια είναι μια ασφαλής επένδυση και ανέθεσαν πάλι στους Ruby και Spears να δημιουργήσουν κι άλλες σειρές που να ακολουθούν τη φόρμουλα του Scooby Doo. Έτσι, το 1970 (δηλαδή ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του Scooby Doo) κυκλοφόρησε η σειρά Josie and the Pussycats. Γι αυτή τη σειρά οι Ruby και Spears χρησιμοποίησαν ιδέες που είχαν εγκαταλείψει για τον Scooby Doo. Π.χ. η παρέα, εκτός από το να λύνει μυστήρια, παίζει σε συγκρότημα και η ομάδα ήταν μεγαλύτερη (ούτε 4 ούτε 5 αλλά 6) και αποτελούνταν από 4 κορίτσια και 2 αγόρια όπου ένα από τα αγόρια και ένα από τα κορίτσια (o Alexander και η Alexandra) είναι αδέλφια (όπως αρχικά ήταν ήταν στα σχεδια για τον Shaggy και την Velma στον Scooby Doo). H ομάδα έχει γάτο αντί για σκύλο και ο γάτος είναι δευτερεύων χαρακτήρας (αλλα βοηθάει στην αντιμετώπιση των κακών). Από τους 6 νεαρούς, οι 4 αντιστοιχούν στα μέλη της ομάδας του Scooby. Δηλαδή, οπως Alan = Fred, Josie = Daphne, Valerie =Velma και Alexander = Shaggy.

Μέχρι σήμερα, η Josie and the Pussycats θεωρείται ο πρώτος από τους Scooby κλωνους που κυκλοφόρησαν, πράγμα που ίσως δεν είναι δίκαιο μιας και η Josie and the Pussycats είναι μεταφορά ομότιτλου κόμιξ που κυκλοφόρησε πριν το Scooby Doo Where Are You. Eπιπλέον, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως και οι δυο σειρες έχουν τις ρίζες τους στο Archie Show. Αλλά οι αλλαγές που έκαναν στη σειρά Josie and the Pussycats την έκαναν να θυμίζει λιγότερο το κόμιξ και περισσότερο το Scooby Doo. Εξάλλου, η φόρμουλα του Scooby Doo είναι τέτοια που οποιαδήποτε σειρά την ακολουθήσει, αναπόφευκτα θα του μοιάζει. Η ιδέα του συγκροτήματος αποδείχτηκε δημοφιλής και πολλοί από τους υπόλοιπους Scooby κλώνους την σχησιμοποίησαν.



Από το 1971 εως το 1978, κυκλοφόρησαν και οι άλλοι Scooby κλώνοι της Hanna Barbera: The Funky Phantom (1971), The Amazing Chan and the Chan Clan (1972); Goober and the Ghost Chasers (1973), Speed Buggy (1973), Butch Cassidy and the Sundance Kids (1973), Inch High, Private Eye (1973), Clue Club (1976) Jabberjaw (1976); Captain Caveman and the Teen Angels (1977); Buford Files (1978) και Τhe Galloping Ghost (1978). Το 1977 οι σεναριογράφοι Ruby and Ken Spears έφυγαν από τη Hanna-Barbera και το 1978 δημιούργησαν την εταιρεία Ruby Spears της οποίας μια από τις πρώτες παραγωγές ήταν άλλος ένας Scooby κλώνος με τον τίτλο Fangface (1978). Mια άλλη σειρά που ακολουθούσε την ίδια φόρμουλα ήταν το Τurbo Teen (1984) που τελικά έμοιαζε πιο πολύ με το Speed Buggy λόγω του αυτοκινήτου που μιλάει.





Για περισσότερες πληροφορίες








http://www.scoobyaddicts.com/FamilyTree.aspx?name=Scooby&FamilyID=1



http://www.cartoonwatcher.com/scooby-doo/scooby-doo-characters.php



http://scoobydoo.wikia.com/wiki/The_New_Scooby-Doo_Mysteries





http://scoobydoo.wikia.com/wiki/List_of_monsters_and_villains
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό το εκπληκτικό ποστ. :D
 
Πιο ολοκληρωμένο ποστ για παιδική σειρά δεν υπάρχει! Epic

NorthStar τα σέβη μου.
 
Ευχαριστώ παιδιά !

Να προσθέσω πως μια ακόμα σειρά που ακολουθησε πάνω κάτω τη δομή των επεισοδίων του Scooby Doo είναι το Mission: Magic! (1973) της Filmation με πρωταγωνιστή τον Rick Springfield που παρείχε το απαραίτητο ποπ μουσικό στοιχείο. Σε αυτή τη σειρά είχαμε τη δασκάλα Miss Tickle (που έχει μαγικές ικανότητες) και 6 νεαροί μαθητές της να πηγαίνουν μαζί με μια μαγεμένη γάτα σε διάφορα φανταστικά μέρη και να λύνουν υποθέσεις αντιμετωπίζοντας υπερφυσικά όντα (μάγισσες κτλ). Αλλά έχοντας υπόψιν πως η Filmation ξεκίνησε όλη την ιστορία με το Αrchie Show δε θα το ψαξουμε για περισσότερες ομοιότητες.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και μενα μαρεζε και μαρεσει παρα πολυ ο scooby doo.Φυσικα για της ταινιες δεν μπορω να πω το ιδιο αλλα της ειδα και αυτες.Εκπληκτικο post Northstar καντε ενα θεμα και βαλτε το μεσα γιατι του αξιζει να μπει σε δεικο του θεμα.
 
Εξαιρετικη παρουσιαση Northstar! :worship: Απο οτι θυμαμαι παντως η σειρα οταν επαιζε στην ΕΡΤ δεν ηταν μεταγλωτισμενη
 
metalcandyman είπε:
.......Εκπληκτικο post Northstar καντε ενα θεμα και βαλτε το μεσα γιατι του αξιζει να μπει σε δεικο του θεμα.
Θα γίνει μεταφορά πάλι οπότε ας μην μπει στον κόπο :)
 
Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ! Στον Northstar για το αναλυτικοτατο ποστ,

για την σειρα και οχι μονο...

Μερικες ερωτησεις :

1) Γιατι ο Scooby και ο Shaggy καθοντουσταν στο πισω μερος του Βαν; Τι εκαναν;

2) Γιατι ο Scooby και ο Shaggy ηταν επι μονιμου βασεως μες την καλη χαρα και στα γελια;

3) Γιατι ο Scooby και ο Shaggy,τις περισσοτερες φορες χαλαγαν τις παγιδες - που οι ιδιοι εστηναν για το Τερας - επειδη ηταν αδεξιοι και παραπατουσαν; Ποιος ο λογος;

4) Γιατι τα ματια του Scooby ψιλοαλληθωριζουν; Γιατι ο Shaggy ειναι παντα ατημελητος;

5) Γιατι ο Scooby και ο Shaggy πεινουσαν συνεχεια και γενικα ειχαν μια μονιμη 'λιγουρα';

6) Μηπως ο Shaggy ηταν ο μονος που ακουγε τον Scooby να μιλαει;

7) Γιατι στο Βαν, ειχαν βαλει την επιγραφη "Mystery Machine"; Γιατι ειχε ψυχεδελικα σχεδια;

8) Η παρεα ταξιδευε με το Βαν απο πολη σε πολη. Πως κερδιζαν τα προς το ζειν;

Μετα την εξιχνιαση των υποθεσεων υπηρχε καποια αμοιβη; Μηπως παρειχαν και αλλες 'υπηρεσιες';

9) Τι ηταν τα Scooby snacks ;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Σκούμπυ ήταν πάντα από τα αγαπημένα μου παιδικά. Θυμάμαι τι αγωνία είχα όταν τους κυνηγούσαν τα φαντάσματα! Το είχα παράπονο που δεν μπορούσα να κάτσω να το δω με την ησυχία μου τις Κυριακές, λόγω του κατηχητικού. Καλά, οι πληροφορίες της Northstar όπως πάντα καταπληκτικές, έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα.
 
Μήπως μπορεί να εντοπίσει κάποιος, παρακαλώ πολύ, πότε ακριβώς προβλήθηκε ο Σκουμπυ ντου από την ΕΡΤ? Πρέπει να ήταν 1978... Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Και πάντα μα πάντα το τέρας ή φάντασμα, ήταν στην πραγματικότητα κάποιος άνθρωπος με μάσκα, που είχε επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.
 
Και πάντα μα πάντα το τέρας ή φάντασμα, ήταν στην πραγματικότητα κάποιος άνθρωπος ..


Απο τις ελάχιστες περιπτώσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν "αληθινά" φαντάσματα και γενικά κάτι υπερφυσικό,
ήταν η παράλληλη σειρά το "The 13 Ghosts of Scooby-Doo" του 1985...
 
Το αρχικό post στο οποίο απάντησες ήταν πολύ μεγαλύτερο και γινόταν αναφορά στο 13 Ghosts of Scooby Doo. Με τις αλλαγές που έγιναν στο forum πριν από μήνες, κάτι φαίνεται να έχει συμβεί επειδή ολόκληρα κομμάτια από τα μεγαλύτερα post μου και εδώ και σε άλλα thread έχουν εξαφανιστεί. Δεv ξέρω γιατί αλλά ίσως οι moderators η άλλα μέλη του forum που τα γνωρίζουν αυτά καλύτερα από εμένα, μπορούν να μας διαφωτίσουν. Ίσως υπάρχει κάποιο όριο χαρακτήρων τώρα και δεν χωρούσαν ολόκληρα τα μεγάλα posts. Πάντως, μιας και σπάνια διαγράφω αρχεία, έχω κρατήσει κάπου ένα πρόχειρο αντίγραφο του μηνύματος στη αυθεντική του μορφή οπότε θα το κάνω copy and paste εδω (μάλλον θα χρειαστεί να το χωρίσω σε 2-3 μέρη για να χωρέσει. Κάποια στιγμή θα ελέγξω και τα προηγούμενα μηνύματα στα οποία έγινε το ίδιο πράγμα.

Αν οι moderators επιθυμούν να το σβήσουν από εδώ και να διορθώσουν το προηγούμενα μήνυμα πιο πάνω, πολύ ευχαρίστως.

Θυμάμαι ότι ήταν πολύ μεγάλο και αναφεροσουν σε όλες τις σεζόν ,όπως και σε άλλα παρόμοια καρτούν.
Σχεδόν πάντα ,όσο μπορώ ελέγχω τα παλαιότερα ποστ για να μην γράφω ξανά κάτι που έχει αναφερθεί ήδη..


Και έχεις δίκιο.. Ελπίζω να το δουν και να το διορθώσουν σύντομα οι mods.. :)
 
@NorthStar Διεύρυνα το μέγιστο μέγεθος από 20.000 και σε 100.000 χαρακτήρες για κάθε δημοσίευση. Δες αν είναι οκ τώρα (αν ναι, σβήσε τα περιττά posts ή υπέδειξέ μου ποιά είναι να το κάνω εγώ αν δε σε αφήνει. Είναι μόνο αυτά που ανέβασες εχθές ως Part 1-3?).
 
Πίσω
Μπλουζα