Στράτος Διονυσίου

Σε ευχαριστούμε πολύ FORD231!

Το ρεπορτάζ της ET2, το έχω κι εγώ στη συλλογή μου...
 
ο αγαπημενος μου λαικος τραγουδιστης

μακαρι να ειχα παει να τον δω ζωντανα στο κεντρο που τραγουδουσε
 
Το αφιέρωμα της Ε.Τ. 2 για τον ΣΤΡΑΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ..........


Μεταδόθηκε από την Ε.Τ. 2 το 1990


[edit]This video is unavailable.

 


Sorry about that.[/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στράτος Διονυσίου (1935-1990)

Το να επιχειρήσεις να αποτυπώσεις την παρουσία του Στράτου Διονυσίου στο ελληνικό γίγνεσθαι δεν είναι κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα αφιέρωμα μισής σελίδας. Ούτε φυσικά είναι αυτή η πρόθεσή μου. Απλά θα δώσω το έναυσμα για να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε μαζί ένα όνομα-θρύλο.

Αφορμή για την ιδέα αυτή στάθηκε μια παλιά παιδική ανάμνηση που με συνόδευε πάντα: Κάποια στιγμή ο πατέρας μου, είχε αναφέρει για το σπίτι που έμενε ο Στράτος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και το οποίο απείχε ελάχιστα από το πατρικό μου. Μια μονοκατοικία αν θυμάμαι καλά που πλέον έχει γίνει (όπως τόσες άλλες) πολυκατοικία της σύγχρονης τσιμεντούπολης των δυτικών συνοικιών της συμπρωτεύουσας...

Βιογραφικό. Εδώ επιχείρησα μια σύνοψη όπως έχει καταγραφεί σε άλλο site. Φυσικά αναλυτικότερες και επιμέρους αναφορές κατά περιόδους της καριέρας μπορούν να αναζητηθούν ανά το διαδίκτυο.

Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών το 1935, παιδί φτωχής οικογένειας και εγκαταστάθηκε στους Αμπελόκηπους σε ηλικία 12 ετών. Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή. Έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία. Μετά από λίγο κατέβηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με την Καίτη Γκρέυ στο κέντρο "Αστέρας" της Κοκκινιάς. Παράλληλα γραμμοφώνησε το πρώτο του τραγούδι και έκλεισε σε λίγο συμβόλαιο με την εταιρεία Columbia. Σύντομα, οι μεγάλοι του λαϊκού τραγουδιού άρχισαν να εμπιστεύονται στο Στράτο παλιές τους επιτυχίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δεύτερη εκτέλεση με τη φωνή του νεαρού και ελπιδοφόρου τότε Στράτου.

Την μεγάλη του δόξα ο Στράτος Διονυσίου τη γνώρισε το 1967. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και άρχισε να συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου. Ο Πάνου του έδωσε τραγούδια που έγιναν αμέσως επιτυχίες: «Και τι δεν κάνω», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Του κόσμου το περίγελο», «Εγώ καλά σου τα 'λεγα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Θα ρίξω ροδοζάχαρη», «Ήταν ψεύτικα», «Μια γυναίκα», έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες στα επόμενα χρόνια. Σταθμός στάθηκε το τραγούδι "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου" με το ζειμπέκικο του Κούρκουλου στο Ορατότης μηδέν.

Από το σημείο εκείνο και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ο Στράτος κυκλοφόρησε στη συνέχεια πλειάδα τραγουδιών που έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων: «Ο παλιατζής», «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Αφιλότιμη», ορισμένες μόνο από τις μεγάλες του επιτυχίες. Ο Στράτος έκανε επιτυχίες τα τραγούδια του μέσα στα μαγαζιά πρώτα και έπειτα στους δίσκους. Ενδεικτικό είναι ότι στα μαγαζιά που δούλεψε, πρωτοτραγούδησε πάνω από 5.000 τραγούδια, εκ των οποίων επέλεγε αυτά που θα έβγαζε σε δίσκο.

Το 1973 θα συλληφθεί για υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, παρόλο που δεν παραδέχτηκε την ενοχή του. Ακόμα και μέσα στη φυλακή (Τίρυνθα) θα μπορέσει να ηχογραφήσει δίσκο κάτω από πρωτόγονες συνθήκες ηχογράφηση φυσικά. Λίγο μετά την ηχογράφηση (1976) και την κυκλοφορία του δίσκου θα απολυθεί από τις φυλακές και θα ξεκινήσει πάλι τον αγώνα για την επανακαθιέρωση.

Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Έκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες, τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις και σε διασκευές. Είναι λίγο-πολύ τα τραγούδια που τραγούδησαν όλοι κάποτε και ακούγονται ως και σήμερα από τα ραδιόφωνα σαν να είναι καινούρια. «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου» και πολλά άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στο Στράτο.

Ο Στράτος Διονυσίου έφυγε απρόσμενα το πρωινό της 11ης Μαΐου 1990 από καρδιακό επεισόδιο αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο, σε ηλικία μόλις 56 χρόνων.

Δισκογραφία. Όπως φαίνεται εδώ.

Φωτογραφίες.

1. Με τον συνθέτη και στιχουργό Τάκη Μουσαφίρη. Τον κύριο στα δεξιά δυστυχώς δεν τον έχω αναγνωρίσει. Πηγή.

stratos1.jpg

2. Με τον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα. Πηγή.

stratos2.jpg

3. Με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και τη Μαρίνα Βλαχάκη την περίοδο 1987-88. Πηγή.

stratos4.jpg

4. Με τη Βίκη Μοσχολιού και τον Μιχάλη Μενιδιάτη. Πηγή.

stratos3.jpg

5. Ο Στράτος σε μεγάλα κέφια. Πηγή.

stratos5.jpg

Και μερικές προσωπικές επιλογές.

1. "Λέγε με παλιόπαιδο". Στίχοι-μουσική: Τάκης Μουσαφίρης. Δίσκος: "Εγώ ο ξένος" (1988).

http://www.youtube.com/watch?v=kB8JTzALzZY

2. "Καρδιά μου είχες αγαπήσει". Στίχοι: Κώστας Ρουβέλας, μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου. Δίσκος: "Πικρά κι ανθρώπινα" (1976). Αμφότεροι οι συντελεστές εμφανίζονται κατά την ηχογράφηση στο στούντιο.


3."Ένα λεπτό περιπτερά". Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, μουσική: Τάκης Μουσαφίρης. Δίσκος: "Ποιος άλλος" (1990). Στο τέλος του κλιπ, ο Τάκης Μουσαφίρης, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, μιλάει για τον Στράτο λίγο μετά το θάνατό του.

http://www.youtube.com/watch?v=UFtUIzRhTvg
 
Στρατος....απο τις μεγαλυτερες και αγαπημενες λαικες φωνες!!!! :worship:

 
Μακράν από τα καλύτερά του:


Ποιος να συγκριθεί μαζί του..... Μετά το Μέγα Στράτο, ουδείς....

Παρεπιπτόντως, η παρουσίασή σου, Δημοσθένη, απλά εξαιρετική.
 
Δεν ξέρω σε ποιο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι τραβηγμένη η φωτογραφία. Βρέθηκε σε ένα κουτί μαζί με κάποιες άλλες οικογενειακές φωτο. Λογικά κάποιος από τους γονείς μου την τράβηξε. Ο πατέρας μου ήταν μέγας φαν του.

10.jpg
 
Κατά πάσα πιθανότητα, η φωτό είναι από τη θρυλική "Νεράιδα" στην οποία σχεδόν μονίμως τραγουδούσε ο γίγας όταν ερχότανε Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του '80. Βεβαίως, μια-δυο φορές λίγο πριν πεθάνει ήλθε στο "Remember", αλλά βλέποντας τα πιάτα -που νομίζω ότι κάπου στο '90 καταργήθηκαν- δεν πιστεύω να είναι από κει. Κατά 90% στη "Νεράιδα" είναι...

Δημοσθένη, στη φωτό με τον Μουσαφίρη είναι ο γνωστός παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου και είναι η τελευταία που έβγαλε ο Στράτος την παραμονή του θανάτου του...
 
Ευχαριστώ Τάσο για την πληροφορία σχετικά με τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Και ένα πραγματικά σπάνιο video από νυχτερινή έξοδο του Στράτου παρέα με τη Μαρίνα στο Ισραήλ. Όπου και να πήγαινε ξεσήκωνε τον κόσμο. Οπωσδήποτε χρονολογείται από το 1987 και μετά λόγω του τραγουδιού "Κράτησέ με" που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά. edit: Είναι του 1988 τελικά.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κομμάτι από μια σπουδαία συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο το 1987 με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Ελένη Βιτάλη και ο Δημήτρης Κοντολάζος. Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Δίσκος: "Ο Σαλονικιός" (1985).

 
Δεν είναι από συναυλία το παραπάνω στιγμιότυπο. Είναι από το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα της ΕΡΤ για το 1987...
 
Πράγματι, τότε μου είχε κάνει εντύπωση το λογότυπο πίσω στον τοίχο με το 1986 κσι το 1987, με το έξι και το επτά να σχηματίζουν νότα.
 
Αγαπημένος καλλιτέχνης του ελληνικού πενταγράμμου!!!
 
Μία από τις τελευταίες ίσως (κατά τον uploader τελευταία) εμφάνιση του Στράτου. Όντως Τάσο έχεις δίκιο για το εορταστικό 1986-87.

 
Αν όχι η τελευταία, τότε σίγουρα μια από τις τελευταίες...Φαίνεται ταλαιπωρημένος και άκεφος στο βίντεο, αυτός που πάντα έδινε πρώτος το έναυσμα για κέφι για γλέντι. Πάντως, "παίζει" δυνατά να είναι και η τελευταία εμφάνισή του, αφού τα ανοιξιάτικα ρούχα συνηγορούνε σε κάτι τέτοιο ("έφυγε" στις 11 Μαΐου 1990)...

Θυμάμαι, ήτανε Παρασκευή μεσημέρι κι ετοιμαζόμουνα να πάω σχολείο (ήμουν απογευματινός) όταν άκουσα στις ειδήσεις τη θλιβερή είδηση κι έμεινα "κόκαλο". Τον αγαπούσα, τον αγαπώ και θα τον αγαπώ και δυστυχώς δεν πρόλαβα να τον απολαύσω "ζωντανά"...
 
Άλλη μία φωτογραφία που παίζει δυνατά να είναι η τελευταία του Στράτου. Με τον Τάκη Μουσαφίρη. Αντιγράφω από τα σχόλια της πηγής:

Στράτος Διονυσίου - Τάκης Μουσαφίρης.Η τελευταία φωτογραφία του Στράτου.10-05-1990.Μια μέρα πριν φύγει για το μεγάλο ταξίδι.

Ο Στράτος Διονυσίου έφυγε απρόσμενα το απομεσήμερο της Παρασκευής 11 Μαΐου 1990 αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας τραγουδιστής αξεπέραστος. Αυτό είναι κάτι που το αποδέχονται οι «ανταγωνιστές» (κατά κάποιον τρόπο) τραγουδιστές. Αντιλαμβάνονται ότι η ζεστασιά της φωνής του Στράτου ήτανε κάτι το μοναδικό και ο τρόπος της ερμηνείας του απλησίαστος. Ο Διονυσίου έζησε τρεις δεκαετίες μέσα στην επιτυχία, την αναγνώριση και την καταξίωση. Αγάπησε το πάλκο όσο κανείς. Στην πίστα ήτανε αξεπέραστος και τα διάφορα προσωνύμια που του απέδιδαν οι συνάδελφοί του κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Όπως είχε υποσχεθεί ο Στράτος, θα τραγουδούσε μέχρι το τελευταίο του βράδυ. Πράγματι, λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, τραγουδούσε στο μαγαζί «Στράτος», ενώ νωρίτερα, το ίδιο απόγευμα, ηχογράφησε τον δίσκο «Ποιος άλλος» που κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τον θάνατό του. Κατά τον Τάκη Μουσαφίρη, τον δημιουργό του δίσκου αυτού, το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε εκείνη την ημέρα, ήτανε το...


«Μη μʼ αφήνεις μόνο μου».


 


stratos.jpg


23 χρόνια σήμερα από την αναχώρησή του...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αξλεχαστος! Μάγκας, ντόμπρος και με φωνή που δεν την πλησίασε κανείς....
 
Πραγματικά αξεπέραστος στο είδος του ο Στράτος Διονυσίου. Κρίμα που έφυγε τόσο νέος.
 
Πίσω
Μπλουζα