Στρατιωτικές Εκφράσεις

Επί τέλους και άλλος του ΠΝ!! Το "λυγαδούρα" δεν το είχα μάθει ποτέ, εγώ "αγχόνη" το έλεγα το σκοινί. Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

Αυτό για τις διαφορετικές συνθήκες στο ΠΝ σε σχέση με τα στρατά σε ποια εποχή αναφέρεται? Ισχύει και τώρα? (Φυσικά την εποχή που πήγα εγώ επίσης ίσχυε απόλυτα, απλώς δεν είχε σχέση με το θέμα γι' αυτό δεν έγραψα τίποτε σχετικό)
 
Λυγαδούρα είναι η επίσημη ονομασία του σχοινιού άλλο που το λέγαμε ''λαικά'' και αγχόνη!! Οπως το καπέλο που το λέγαμε ασπιρίνη αλλά η επίσημη ονομασία του ήταν πηλίσκος. Ναι φίλε μου ισχύουν και τώρα!! Τα ξέρω πολύ καλά απο πρώτο χέρι!!
 
Μισή θητεία στο ΓΕΝ και άλλη μισή στο Ναύσταθμο στη Σούδα να συμπληρώσω την κολλαρίνα (φοβερό όνομα έτσι) την οποία,ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος, ήταν το μαύρο μαντήλι του ναύτη που στην καλοκαιρινή ενδυμασία τη φορούσαμε στη μέση. Επίσης στις ασκήσεις με βάρκες και κουπιά είχαμε το όρθοσων όταν τα κουπιά τα σηκώναμε κάθετα μέσα στη βάρκα και πτέροσων όταν τα τοποθετούσαμε σε οριζόντια θέση. Επίσης στην αναφορά αποκαλύφτε όταν βγάζαμε τον πιλήσκο και καλύφτε όταν το βάζαμε πάλι πίσω. Το βαρύ παλτό λεγόταν επενδύτης. Προς έπαρση σημαίας προσοχή. Αίρε!!! Προς υποστολή σημαίας προσοχη.


[edit]

Γιωτάς και γιωτόμπαλο για όσους βγαίνουν Ι4...

Τ.Π.Β. =το παιδί βολευτηκε (ειρωνικά για τα βύσματα)

Τη σκουπιδιάρα στο Ναύσταθμο τη λέγαμε Νταίζη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η κολλαρίνα δεν είναι το μαύρο μαντήλι!! Είναι ο μπλε γιακάς που κρέμεται στην πλάτη!! Την ονομάζουν και σημαία!! Μετά το υπόστυλο της σημαίας η κολλαρίνα βγαίνει απο τη στολή για όποιον τη φοράει και ξαναφοριέται το πρωί μετά την έπαρση!! Το μαυρο μαντήλι δεν έχει καμιά ιδιαίτερη ονομασία!!
 
Όχι, κολλαρίνα ήταν ο μεγάλος τετράγωνος μπλε γιακάς που έπεφτε στην πλάτη. Το μαντήλι δεν θυμάμαι να το λέγαμε με κάποιο ιδιαίτερο όνομα. (Και το σχοινί το λέγαμε συνήθως σχοινί, το "αγχόνη" ήταν κοροϊδευτικό μετά που μάθαμε την παράδοση (πιθανότατα παραμύθι) που έλεγε ότι ο αρχικός σκοπός του ήταν να αυτοκτονήσεις λέει αν σε έπιανε αιχμάλωτο ο εχθρός... )

Στο Ναύσταθμο έβλεπα τα διάφορα που κάνανε με τα κουπιά οι ναύτες αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ τα παραγγέλματα. Ωστόσο υποθέτω ότι ήταν αρχαιοπρεπείς προστακτικές αορίστου, οπότε η σωστή γραφή ήταν "Όρθωσον" και "Πτέρωσον".

Τον επενδύτη ακόμη τον έχω, μαζεύει σκόνες σε μια ντουλάπα στο υπόγειο. Μια χαρά παλτουδάκι ήταν (όχι ότι με χωράει τώρα, βέβαια)

Α, τώρα βλέπω ότι η κολλαρίνα αποκαταστάθηκε στην επόμενη σελίδα (δεν είχα διαβάσει το τελευταίο ποστάρισμα του φίλου boomer όταν έγραψα τα προηγούμενα. Ώστε έτσι, έπρεπε να βγαίνει από τη στολή το βράδυ, ε? Ποτέ δεν μας το έμαθαν αυτό. Έτσι κι αλλιώς αυτά τα φορούσαμε μόνο όταν ήμασταν εξόδου ή σε επίσημες περιπτώσεις, οπότε δεν νομίζω να έτυχε ποτέ να τη φοράω την ώρα της υποστολής)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σωστές οι διορθώσεις σας και σας ευχαριστώ! Ναι αυτό με την κολλαρίνα το θυμάμαι αν και στο Ναύσταθμο τα πράγματα ήταν πολύ χαλαρά...O επενδύτης είναι τό ρούχο! Ειδικά εμείς που μπήκαμε Φεβρουάριο ήταν ότι πρέπει. Πάντως δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που ντυθήκαμε με όλα αυτά τα ρούχα. Πόση ώρα χρειαστήκαμε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
98A, Ναυτονομία και μόνιμος στα αγήματα λόγω ύψους..

Ακόμα θυμάμαι τις τσακίσεις στο παντελόνι (5 όσα και τα πέλαγα !)
 
Απο τσακίσεις φίλε Jake άλλο τίποτα!! Σαν ακορντεόν γίνονταν το παντελόνι κατά το σιδέρωμα χαχα!! Ο επενδύτης φίλε elephanta με μια καλή συντήρηση και αλλαγή κουμπιών, γίνετε ωραίο παλτουδάκι και μάλιστα ακριβό μιας και τιμή του επενδύτη από κατάστημα είναι αρκετά τσιμπημένη!! Επίσης την κολλαρίνα την αποκαλούσαμε κοροιδευτικά και σουτιέν γιατί όπως θα θυμάστε, στερεώνονταν με κορδόνια μέσα απο τη μπλούζα και γύρω απο το στήθος!! Μεγάλη ανακούφιση όταν τι βγάζαμε!!
 
Jake9 είπε:
98A, Ναυτονομία και μόνιμος στα αγήματα λόγω ύψους..Ακόμα θυμάμαι τις τσακίσεις στο παντελόνι (5 όσα και τα πέλαγα !)
Δεν μπήκα σε κανένα άγημα ποτέ κι ο λόγος ότι ήμουν στο πυραρχείο (αποθήκη όπλων) και έδινα τα όπλα στα αγήματα. Boomer τι είπες τώρα με την κολλαρίνα. Όντως έτσι ήταν χαχα! Αν θυμάμαι καλά το σκοινί έπρεπε να έχει ναυτικό κόμπο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οχι. Ο ναυτικός κόμπος απαιτούνταν μόνο για το δέσιμο του μαντηλιού ακριβώς πίσω απο την κολλαρίνα και ήταν μάλιστα και επιθεωρήσιμος!! Το δέσιμο της κολλαρίνας ήταν στο στήθος μέσα απο τη μπελαμάνα όποτε και ήταν αδύνατο να προσέξει κάποιος τον τρόπο που την έδεσες!! Ο κόμπος ήταν συνήθως όπως δένουμε και τα κορδόνια των παπουτσιών!! Πολλά παιδιά δε τη δέναν και καθόλου για να μην ενοχλεί!!

Το μόνο κομμάτι της στολής που ξεχάσαμε να αναφέρουμε είναι η φανέλα του ναύτη! Είναι η κοντομάνικη φανέλα με τον τετράγωνο μπλε γιακά όπου φοριόταν στην χειμερινή μαύρη στολή μέσα απο τη μπελαμάνα, ενω το καλοκαίρι την φορούσες είτε μέσα απο την άσπρη μπελαμάνα, είτε σκέτη με το παντελόνι και το μαντήλι στη μέση, είτε με σορτσάκι και μακριές μαυρες κάλτσες!! (Αυτή κι αν ήταν εμφάνιση!!) Τη φανέλα του ναύτη την ονομάζαμε και φούστα-μπλούζα γιατί ήταν τόσο μακρυά και φαρδιά που έφτανε μέχρι τα γόνατα!!!
 
Πολύ μπέρδεμα βρε παιδί μου... Θυμήθηκα την πλατεία Άστιγγος στον Πόρο και την σκοπιά Μοναστήρι (κι εδώ ίσως να κάνω λάθος το όνομα) στο Κ.Ε.ΠΑΛ. όπως επίσης το περιοδικό ΘΗΤΕΙΑ!

Eπίσης μία έκφραση είναι το "ένδον" το αντίθετο του "εξόδου" δηλαδή...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
boomer είπε:
Τη φανέλα του ναύτη την ονομάζαμε και φούστα-μπλούζα γιατί ήταν τόσο μακρυά και φαρδιά που έφτανε μέχρι τα γόνατα!!!
Αχ τι μου θύμισε αυτόοοο... είπα δεν θέλω να γράψω αναμνήσεις διότι είναι εκτός θέματος, αλλά όλοι όσοι έχουν κάνει ναύτες θα με καταλάβουν, ειδικά αν έχουν βρεθεί σε παρόμοια περίσταση. Ήμασταν ακόμη στο Παλάσκα και είχαμε πάει κάπου σε μια εκδήλωση φορώντας τις επίσημες χειμερινές στολές. Και στην επιστροφή είχα φοβερή ανάγκη να πάω προς νερού μου, που ώσπου να φτάσουμε Παλάσκα είχε εξελιχτεί σε σχεδόν μη περαιτέρω, με τη βία κρατιόμουνα. Έτρεξα λοιπόν αμέσως στην τουαλέτα μόλις μας αμόλησαν ελεύθερους, και φανταστείτε τη σκηνή... από πάνω μπελαμάνα, από κάτω το επίσημο παντελόνι με εκείνο το παλαβό τετράγωνο κούμπωμα κι ακόμη πιο κάτω η μπλούζα που έφτανε μέχρι το γόνατο, κι όλα αυτά να προσπαθείς να τα κουλαντρίσεις με χέρια που έτρεμαν. Μόνο το ξεκούμπωμα του παντελονιού μου πήρε έναν αιώνα. Τελικά γύτωσα το ξεφτίλισμα, αλλά ήταν πολύ τραυματική εμπειρία!!..
 
Kαι το δυνατο αλλα διακριτικο Απ που διναν οι διμοιριτες στην παρελαση για την ταυτοχρονη κλιση του κεφαλιου προς τα δεξια.
 
Aardvark είπε:
Kαι το δυνατο αλλα διακριτικο Απ που διναν οι διμοιριτες στην παρελαση για την ταυτοχρονη κλιση του κεφαλιου προς τα δεξια.
Aυτο το θυμαμαι με τη μονη διαφορα οτι ο διμοιριτης ελεγε ''Ου νεκρον απ!''

Νιουτον/νιουφης για τους νεους.

Πε και πε!Δηλαδη πεσε και περνε καμψεις.

Οι μοιραιοι οπως λεγαμε τους φανταρους της μοιρας.

Νεροκοτες οπως αποκαλουν τους πεζοναυτες.

Πουλαδεροι οπως αποκαλουν τους αλεξιπτωτιστες.
 
Πίσω
Μπλουζα