Συνοδευτικά CDs από (κυρίως) ελληνικά περιοδικά πληροφορικής

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.413
Σε μια προσφατη ρετροανασκαφη, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ενα κουτι με συνοδευτικα cd απο περιοδικα πληροφορικης απο τα τελη της δεκαετιας του '90. Εκτος απο δυο-τρια αγγλοφωνα, ολα τα αλλα ειναι ελληνικα. Ειπα λοιπον να τα κανω image και να τα ανεβασω καπου μηπως ενδιαφερουν καποιον.

Τα περισσότερα δεν ειχαν μπει ποτε σε υπολογιστη και σχεδον ολα ηταν σε καλη κατασταση εκτος απο δυο-τρια που ειχαν κανει καποια χημικη αντιδραση με το διαφανο προστατευτικο φακελακι τους και ειχαν κολλησει. Οταν τα ξεκόλλησα ειχαν μια θαμπαδα που δεν εφευγε με απλο καθαρισμα και φυσικα δεν διαβάζονταν. Ενα γερο τριψιμο με ενα microfiber πανακι και λιγο αζαξ εδωσε καλα αποτελεσματα. Ολα ειναι σε μορφη ISZ (compressed ISO) εκτος απο ενα που ειναι RAR γιατι δεν γινόταν image με τιποτα και ετσι κατέληξα να αντιγραψω οσα αρχεια διαβάζονταν. Χρησιμοποίησα ενα εξωτερικό dvdrecorder που μου ειχαν χαρίσει πριν μερικα χρονια.



Στην συνεχεια σκαναρα την πανω επιφάνεια των cd και οτι τυχών ένθετα ειχαν σε jewel cases. Αυτο ηταν και το πιο σπαστικο της υποθεσης. :thumbdown:



Εδω ειναι η λιστα με τα cd.



Τα εξώφυλλα θα τα βρειτε στο album. Βαζω εδω λιγο ενδεικτικά.







Θα βρειτε τα disc images μαζι με τα εξωφυλλα στο archive.org.

Τελος επισυνάπτω και την λιστα σε PDF για να ειναι λιγο πιο χρησιμη.
 

Συνημμένα

  • cd.pdf
    405,3 KB · Προβολές: 5
Τελευταία επεξεργασία:
Προσθεσα 2 ακομα images, αυτη την φορα ειναι DVD. Το upload με τις ασυμμετρες γραμμες που εχουμε ειναι μεγαλη ταλαιπωρία. :bash:

Προκειται για δισκακια απο τα περιοδικα:

  • Computer Για Ολους 328 1/12
  • PC Master 252 10/10



Επιπλεον θα βαλω εδω το σκαναρισμα απο την οψη του καταλόγου των εκδ. Anubis 2011-2012. Δυστυχώς το cd δεν διαβάζεται με τίποτα.


Οπως και πριν ολα τα σκαναρισμενα θα τα βρειτε στο album και τα disc images μαζι με τα εξωφυλλα σε υψηλή ανάλυση στο archive.org.
 
Πωπωπωπω πολλα ευχαριστω και μπραβο Freak, πραγματικα!

Πριν απο καμποσα χρονια, καθοτι κι εγω πρεπει να εχω πολλα cover disks απο περιοδικα (δε νομιζω να τα πετουσα ποτε) ειχα ριξει την ιδεα να καναμε καποια πρωτοβουλια σαν ρετρομανιαξ να μαζεψουμε οσα μας εχουν μεινει, α τα ψηφιοποιησουμε και να τα ανεβασουμε καπου. Επειδη ηταν καπως αφηρημενη ιδεα δεν θυμαμαι καποια συγκεκριμενη απαντηση.

Ευτυχως εφοσον υπαρχει το archive.org ο καθενας μπορει να το κανει μονος του, ελπιζω εσυ να ησουν απλα ο πρωτος, και αργα η γρηγορα να βρω το απαιτουμενο μερακι κι εγω να κανω τετοια ανασκαφη :D
 
Ακριβως, δεν χρειαζεται επιτροπη για να γινει αυτο το πραγμα (ή το σκαναρισμα εντυπου υλικου). Αν ο καθενας κανει αυτο που μπορει με αυτα που εχει σιγα σιγα θα μαζευτει το υλικο.

Παντως σε καμια περιπτωση δεν ειμαι ο πρωτος που εκανε κατι τετοιο ουτε ο καλυτερος. Ο φιλος @nkary το κανει εδω και πολλα χρονια με το καταπληκτικο greekrcm.gr και στο archive.org με μια γρηγορη αναζητηση μολις πετυχα την δουλεια που εχει κανει ο @f2bnp. Και αμφιβαλλω οτι ειναι μονο αυτος.

Και τωρα χτυπαω την κεφαλα μου στον τοιχο :banghead: που δεν μου 'κοψε να ελεγξω νωριτερα αν υπαρχουν καποια απο αυτα ηδη online για να μην κανουμε διπλες δουλειες! :fafoutis:

Συνεπως ξεσκονιστε το dvdrom σας και ξεαραχνιαστε το σκανερ σας και επιθεση κατα μετωπο! :gun:

Και δεν ειναι μονο αυτα που υπαρχει ενδιαφερον να διασωθουν. Αλλες κατηγοριες ειναι media με drivers και recovery/restore cds. Ανεβασα και κανα δυο απο αυτα που τα πετυχα προ καιρου οταν πηγαιναν για ανακυκλωση.
 
Μακάρι να αποδώσει αυτή η προσπάθεια και να βγουν από τα συρτάρια cover disks και δισκάκια. Δυστυχώς σε διπλανό forum παλιότερο κάλεσμα δεν είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Κάποιοι είχαν μπόλικο υλικό που σαπίζει σε κάποιο πατάρι και ακόμα και μετά την παρότρυνση να το σώσουμε δεν έγινε καμία κίνηση. Εύχομαι τώρα να έχουμε αποτελέσματα!
 
Καλησπέρα παιδιά. Η εποχή 1994-2000 ήταν πραγματικά μαγική. Το ίντερνετ ακόμα δεν ήταν διαδεδομένο. Τα "πολυμέσα" ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και το talk of the town. Πολλές αξιόλογες ελληνικές και ξένες δουλειές δημιουργήθηκαν εκείνη τη περίοδο, κυρίως μέσω Macroware Director. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι εγκυκλοπαίδιες της σειράς "εξερευνώ", η σειρά Πέρης και Κάτια του περιοδικού Ram, τα συνοδευτικά cd του περιοδικού Internrt Rom Multimedia, διάφορες συλλογές της DeAgostini κτλπ. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας της πληροφορικής της χώρας μας, ωστόσο δυστυχώς σχεδόν όλα αυτά σήμερα αποτελούν lost media. Θα ήταν ωραίο αν κάποιος τα ανέβαζε στο archive.org, μόνο και μόνο για να μη χαθούν...

Το θέμα αυτό με απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σε αυτό εδώ το site, έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί τίτλοι και είναι μια καλή αρχή για να αρχίσουμε το ψάξιμο. Προσωπικά δεν μου έχουν μείνει πολλά cd, παραμόνο 4 του ROM και το Ερευνητές: Παγκόσμια Ιστορία στα ελληνικά.
 

Συνημμένα

  • paidiko-cd-rom-oi-mixanes-apo-to-a-os-to-o-ereynites4.jpg
    paidiko-cd-rom-oi-mixanes-apo-to-a-os-to-o-ereynites4.jpg
    31,7 KB · Προβολές: 1
  • paidiko-cd-rom-anakalypto-pagkosmia-istoria-ereynites5.jpg
    paidiko-cd-rom-anakalypto-pagkosmia-istoria-ereynites5.jpg
    23,6 KB · Προβολές: 1
@Ifollowrivers εχω ανοιξει αυτη τη συζητηση, για τα εκπαιδευτικα CD που κυκλοφορουσαν γενικοτερα (δηλ. οχι μονο αυτα που συνοδευαν περιοδικα). Ελπιζω να βρεις κατι ενδιαφερον εκει ή να μοιραστεις

 
Επίσης βρήκα σήμερα μια λίστα από τη βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τα εκπαιδευτικά CD-ROM που διαθετοδιαθέτουν. Αρκετά αξιόλογη συλλογή από τα 90s-00s. Μακάρι να μπορούσαμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί να δανειστούμε αυτο το υλικό για να το σώσουμε... αλλά δυστυχώς μόνο το προσωπικό του ΠΙ έχει πρόσβαση εκεί...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα