Συντήρηση/επισκευή(;) οθόνης CTM-644-2

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.413
Ενας απο τους πρωτους υπολογιστες που προμηθευτικά οταν ξεκινησα να ασχολούμαι με το retrocomputing ηταν ο Amstrad CPC 6128 με την έγχρωμη οθόνη CTM-644-2. Το ενα πραγματικά παει χερι-χερι με το αλλο και ενω εχω και την κλασσική πράσινη GT65, το παραπάνω σετ ειναι σχεδον μονιμα σε χρηση ολα αυτα τα χρονια.

Δυστυχως ο ανθρωπος απο τον οποιο την αγόρασα δεν τη ειχε πακεταρει επαρκως (για την ακριβεια δεν το ειχε πακεταρει καθολου, απλα την εβαλε χυμα μεσα σε ενα χαρτοκουτι μαζι με τον υπολογιστη, μια δισκετοθηκη με δισκετες 3'' και τα εγχειριδια) με αποτελεσμα να παθει ζημια στο εξωτερικο πλαστικο της. Παρολα αυτα δεν ειχε κανενα λειτουργικο προβλημα.

Σταδιακα ομως εχει αρχισει και παρουσιαζει μια αστάθεια οταν ειναι κρύα. Για τα πρωτα λεπτα λειτουργίας της τρεμοπαίζει και κανει διαφορα περίεργα μεχρι να σταθεροποιηθεί. Αρχικά αυτο κράταγε ελάχιστα, αλλα οσο περναει ο καιρος ο χρονος μεχρι να σταθεροποιηθεί μεγαλώνει.

Δεν εχω καμια εμπειρια με επισκευες σε οθονες CRT και γενικα τρεμουν τα φυλλοκάρδια μου. Εχω φτασει ομως στο σημειο που δεν μπορω να αγνοήσω αλλο το προβλημα γιατι φοβαμαι οτι οπως παμε συντομα θα αχρηστευτεί τελείως η οθονη. Και ναι, γνωριζω οτι μπορω να την αντικαταστήσω με μια CRT τηλεοραση, αλλα για μενα δεν ειναι το ιδιο και θα ειναι κατι που θα γινει μονο αν δεν υπαρχει εναλλακτικη.

Τι ειχαμε, τι χασαμε λοιπον, οποτε ας προχωρήσουμε στην συντήρηση/επισκευή. Το σχεδιο μου ειναι αρχικα να κανω ενα καλο καθάρισμα, γιατι τουλαχιστον οσο την εχω εγω δεν την εχω καθαρισει ποτε εσωτερικα. Μετα θα καταγράψω ολους τους πυκνωτες και θα επιτεθω σε ολα τα βυσματα, διακοπτες και παντως τυπου ρυθμιστικα, ποτενσιόμετρα κλπ με καθαριστικό επαφών. Αν με ολα αυτα δεν εχω καταφερει να την αποτελειώσω την οθονη, σε δευτερο χρονο θα προβώ στην αγορα των απαραίτητων πυκνωτών και τελικα την αλλαγή τους. Εως εκει, γιατι δεν το κατέχω το άθλημα για περισσότερα.

Ας δουμε πρωτα την οθονη. Δεν προσπαθησα να φωτογραφίσω το προβλημα γιατι ειναι πολυ δυσκολο να το πιασει η φωτογραφική μηχανη. Δεν εχω καμια ιδεα ποια ειναι η σωστη ελληνικη ορολογια, οποτε συγχωρέστε με αν πετάξω καμια κοτσάνα.

Η προσοψη.



Το πλαι με την ρυθμιση φωτεινοτητας



Το πισω μερος με τις ρυθμίσεις κάθετου και οριζόντιου συγχρονισμού.



Στο πανω μερος βλεπουμε τις δυο απο τις τεσσερεις βιδες που κρατανε το πισω μερος στην θεση του. Ακομα βλεπουμε το χερουλι. Εδω ειναι εμφανης και η ζημια που υπέστη η οθονη κατα την μεταφορα.



Στο κατω μερος βλεπουμε τις αλλες δυο βιδες.



Αφου αφαιρεσουμε το πισω καπακι.



Πρωτη μου κινηση να καταγράψω φωτογραφικά πως τοποθετουνται ολα τα βυσματα, ετσι ωστε να μην ψαχνομαι οταν ερθει η ωρα να τα ξανασυνδεσω.







Στο πλαι της κεντρικης πλακετας, ενα μικρο πλακετακι για το ρυθμιστηριο της φωτεινοτητας. Το κραταει στην θεση του μια βιδα. Μου πηρε περιπου μιση ωρα να την ξεβιδωσω, ετσι οπως ηταν στριμωγμένη, μονο και μονο για να διαπιστωσω οτι δεν χρειαζεται να βγει το πλακετακι για να βγαλουμε την κεντρικη πλακετα! :banghead:



Σειρα εχει το καλωδιο υψηλης τασης ανοδου. Εδω θελει προσοχη αν εχουμε χρησιμοποιησει την οθονη προσφατα, αλλα ειχα φροντισει να μην την αναψω εδω και λιγο καιρο, ετσι δεν ειχα προβλημα. :unsure:



Καλυψα την τρυπα για να μην πεσει τιποτα μεσα οσο καθαριζω την οθονη.



Το neck board. Το τραβαμε σιγα και προσεκτικα μεχρι να αποσυνδεθει.





Αποσυνδεουμε εξι βυσματα και πλεον μπορουμε να τραβηξουμε την κεντρικη πλακετα εξω απο την οθονη.

Συνηθως θα χρησιμοποιουσα το blower για τοσο πολλη μπιχλα, αλλα επειδη φοβαμαι μην γινει καμια στραβή, χρησιμοποίησα ενα spray πεπιεσμένου αερα. Γενικα ειμαι ιδεολογικά αντίθετος στο να πληρώνω για αερα κοπανιστό, αλλα αυτο μου το χάρισε ενας συνάδελφος :thanks: , οποτε δεν εχω ιδεολογικά κολλήματα να το χρησιμοποιησω! :diablotin:



Χρησιμοποιώντας τον πεπιεσμενο αερα και τις αντιστατικές βουρτσες μου καθαρισα αρκετα την πλακέτα για να μπορω να δω τις τιμες των πυκνωτών. Εδω πρεπει να αναφερω οτι υπαρχουν στο web διαφορα service manuals και τουλαχιστον μια ανεξάρτητη λιστα ηλεκτρολυτικών πυκνωτών, αλλα ολες εχουν ελλείψεις και λαθη, τουλάχιστον σε σχεση με το τι εχει μεσα η οθόνη μου. Ισως να υπαρχουν διαφορετικές εκδοχες της οθονης με διαφορετικές τιμες στους πυκνωτές;



Τελος παντων εδω ειναι μια λιστα με τις τιμες των πυκνωτων οπως τις βρηκα εγω.



Στην συνεχεια, ενα καλο καθαρισμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το καθαρισμα μπορει να ηταν καλο για το monitor, αλλα οχι για τα χερια (ή τα νευρα) μου.

Ξεκινα απο την κεντρικη πλακετα και χρησιμοποιησα την αγαπημενη μου Panavise για να καθαρισω το κατω μερος της πλακετας, με εμφαση στα σημεια που ειναι οι πυκνωτες που θα αντικατασταθουν.



Αξιζει εδω να αναφερουμε οτι το PCB ειναι υποδειγματικης σχεδιασης και αναφερονται ξεκαθαρα ολα τα στοιχεια. Στους πυκνωτες αναφερεται ακομα και η πολικοτητα. Αυτο ισχυει οχι μονο για το κατω μερος της πλακετας, αλλα και το απο πανω. Αυτο κανει την συντηρηση και επισκευη πολυ λιγοτερο χρονοβορα απ' οτι συνηθως.



Οσο ειχα την πλακετα πανω στην Panavise, αποφασισα να μετρησω και τις διαστασεις απο τα ποδαρακια των πυκνωτων χρησιμοποιοντας το κινεζοφτηνιαρικο παχυμετρο μου. Δεν ειμαι σιγουρος αν εχει ιδιαιτερη σημασια, γιατι αυτες τις εποχες beggars can't be choosers, οπως λενε οι Αγγλοι. Θα χρησιμοποιησω οτι εχω και οτι μπορω να βρω σε πολυ λογικο κοστος και θα τους κανω να ταιριαξουν. Εκανα εναν ελεγχο του αποθεματος μου και εχω τους περισσοτερους απο τους πυκνωτες. Βρηκα ενα ιταλικο μαγαζι στο ebay που ειχε ολους τους υπολοιπους σε πολυ λογικες τιμες. Ετσι κι αλλιως οι διαστασεις του σωματος των πυκνωτων ειναι κατα κανονα μικροτερες για την ιδια χωρητικοτητα απ' οτι ηταν τοσα χρονια πριν. Το μονο αλλο που προσεξα ειναι να ειναι ολοι οι πυκνωτες 105℃ για να μην εχουμε προβληματα με την θερμοκρασια στο εσωτερικο της οθονης.



Το πανω μερος της πλακετας ηταν, οπως ειναι λογικο, πολυ πιο βρωμικο και πολυ πιο δυσκολο να καθαριστει. Με ισοπροπανολη, πολλες μπατονετες και ακομα περισσοτερη υπομονη, εχουμε ενα καλο αποτελεσμα. Δεν εβγαλα φωτογραφια.

Ειπα μετα να κανω κατι πιο ευκολο και να καθαρισω το κουτι της οθονης. Κουνια που με κουναγε. Το πίσω μισό εχει ολες αυτες τις χαραμαδες που ειναι ενας εφιαλτης να καθαρισουν. Συν οτι ηταν σαν να ειχε χρησιμοποιηθει σε γεωργικες εργασιες.




Το μπροστα θα ηταν πιο ευκολο αν ειχα τολμησει να αφαιρεσω τον καθοδικο, αλλα ειμαι υπερβολικα δειλος για να κανω κατι τετοιο, οποτε εφαγα τα χερια μου και εκει. Δεν εβγαλα φωτογραφια.

Αρχικα δεν σκοπευα να κολλησω τα σπασμενα πλαστικα. Στο μπροστα μισο στην μια γωνια υπαρχουν δυο τεραστια σπασιματα, οποτε η γωνια ειναι ουσιαστικα στον αερα. Στο αντιστοιχο σημειο στο πισω μερος λειπει ολοκληρη η γωνια και ειναι απλα μια τρυπα. Οταν ομως ξεβιδωσα τις βιδες για να ανοιξω την οθονη, διαπιστωσα οτι ειχε σπασει το κομματι που στερεωνει το πισω μερος με το μπροστα και απλα το κραταγε στην θεση του βιδα.



Ετσι πηρα την αποφαση να προσπαθησω να επισκευασω και τα σπασιματα. Για να κολλησω τα σπασμενα χρησιμοποιησα την κολλα Loctite Super Attak Power Flex Gel. Ειναι μια κολλα στιγμης σε μορφη gel και ειναι περιπου 1000000 καλυτερη απο την κλασσικη Logo στιγμης που ειναι νερουλη, παει παντου και αμα ανοιξεις την συσκευασια και την χρησιμοποιησεις μια φορα μπορεις κάλλιστα να την πεταξεις και να παρεις αλλη, γιατι την επομενη φορα που θα την χρειαστεις θα εχει γινει τσιμεντο. Αυτην εδω την εχω μερικα χρονια και ακομα ειναι πλήρως ετοιμοπόλεμη. Συν οτι εχει το καταπληκτικό feature, που μεχρι να προφέρετε το ονομα της, εχει κολλήσει! :D



Για να κλεισω την τρυπα εκει που ηταν η γωνια, χρησιμοποιησα τον εποξικο στόκο 2 συστατικών Blue Magic QuikSteel. Ερχεται σε μορφη πλαστελινης. Κοβουμε ενα κομματι και το πλαθουμε μεχρι να αναμειχθουν τα δυο συστατικα και να ενεργοποιηθει η χημικη αντιδραση. Το τοποθετουμε στο σημειο που θελουμε και του δινουμε το επιθυμητο σχημα. Το αφηνουμε να σκληρηνει και μετα μπορουμε να το λιμαρουμε, τριψουμε κλπ. Το ειχα παρει πριν πολλα χρονια και δεν το ειχα χρησιμοποιησει μεχρι τωρα, οποτε δεν εχω καμια σχετικη εμπειρια και δεν ειμαι και σιγουρος αν εχει ληξει. Αυτο που ειμαι ομως σιγουρος ειναι οτι εχει μια πολυ επιθετικη μυρωδια, οποτε να ειστε ετοιμοι!



Παντως το αποτελεσμα σε ολες τις περιπτωσεις ξεπερασε τις προσδοκιες μου. Η γωνια που ηταν στον αερα τωρα ειναι 100% ακαμπτη.



To πλαστικο που με την υποδοχη της βιδας ειναι πλεον σταθερα στην θεση του.



Η τρυπα εχει σχεδον κλεισει. Εμφανισιακα μπορει να μην τελειο, αλλα κατι τετοιο ειναι above my paygrade οπως λενε και οι Αμερικανοι.




Οσο στεγνωναν ολα αυτα αποφασισα να ασχοληθω με το πιο ευαισθητο σημειο της ολης επιχειρισης, να καθαρισω με καθαριστικο επαφων ολα τα βυσματα, διακοπτες, ρυθμιστικα και ποτενσιόμετρα της οθονης. Ξεκινησα καταγραφωντας την θεση ολων των ρυθμιστικων και ποτενσιομετρων. Επειδη αυτα τα spray δεν εχουν καλο ελεγχο ροης και γεμιζει ο τοπος με καθαριστικο επαφων οταν τα χρησιμοποιουμε, αποφασισα να χρησιμοποιησω το μπουκαλακι της αδικοχαμενης Chipquik. Ψεκασα καμποσο μεσα του και το χρησιμοποιησα για να βαλω ακριβως μονο στα σημεια που ηθελα εγω. Εκανα μασαζ σε ολα τα ποτενσιομετρα, διακοπτες κλπ.



Στην συνεχεια, η πρωτη δοκιμη! :nervous::|
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η συναρμολογηση ηταν πολυ πιο ευκολη απο την αποσυναρμολογηση. Βιδωσα το πλακετακι με το ρυθμιστικο φωτεινοτητας στην θεση του και τοποθετησα την πλαστικη λαβη. Τοποθετησα την κεντρικη πλακετα σιγα-σιγα, σταδιακα συνδεοντας ολα τα καλωδια. Σειρα ειχε το neck board και το καλωδιο που παει σε αυτο. Τελος το καλωδιο υψηλης τασης ανοδου. Αφαιρεσα το χαρτι που ειχα κολλησει για να μην πεσει κατι στην τρυπα. Η κολλητικη ταινια που χρησιμοποιησα πηρε λιγη απο την μπογια που ηταν γυρω απο την τρυπα μαζι της, οποτε μελλοντικα θα χρησιμοποιησω χαρτοταινια που ειναι πιο ευγενικη με τις επιφανειες. Κανα δυο φωτογραφιες απο το τελικο αποτελεσμα. Αστραφτει απο την καθαριοτητα και μυριζει αζαξ! :)




Ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο τις κολλησεις που εκανα. Η σπασμενη γωνια ηταν σε τοσο κακη κατασταση που μπορουσε κανεις να την κουνησει με ενα δακτυλο. Πλεον ειναι τοσο σταθερη οσο η υπολοιπη οθονη.

Η τρυπα εχει σχεδον κλεισει. Την επομενη φορα που θα χρησιμοποιήσω Blue Magic QuikSteel θα ειμαι ετοιμος με γαντια για να μην βρωμισουν τα χερια μου και μανταλακι για την μυτη. Ετσι θα εχω περισσοτερο χρονο να πλασω τον στοκο στο καταλληλο σχημα και να τον τοποθετησω σωστα, πριν καταρρεύσω απο την δυσωδία! :sick:


Ολοκληρωσα με ενα λεπτομερη εξωτερικο καθαρισμο.



Δουλευει ομως; Η πρωτη δοκιμη ηταν απογοητευτικη. Μια σκοτεινη θολουρα με μια υποψια εικονας στο βαθος. :oops: Αρχισα να περναω τα 5 σταδια του πενθους και ετοιμαζομουν να ανακοινωσω οτι εγκαταλειπω το χομπυ και πουλαω ολη μου την συλλογη, οταν συνειδοποιησα οτι ειχα συνδεσει σε λαθος σημειο το καλωδιο που παει στο neck board. Σβηνω την οθονη και με τρεμαμενα χερια εκανα την διορθωση. :nervous: Παταω τον διακοπτη και...



Οχι μονο δουλευει, αλλα φαινεται να λυθηκε και το θεμα που με αναγκασε να ασχοληθω μαζι της. Πλεον δειχνει σωστα αμεσως μολις αναψει, χωρις τρεμοπαιγματα και αλλα παρατραγουδα. Εκανα μιση ντουζινα δοκιμες, οπου την αφηνα να κρυωσει για μερικες ωρες και την ξαναδοκιμαζα και καθε φορα δουλεψε αψεγαδιαστα.

Ας το γιορτασουμε. :happyjump::award::anim_roll:


Να δουμε και κανα παιχνιδακι.

Rampage




Puzzle Bobble





Barbarian




Οταν ερθουν οι πυκνωτες που μου λειπουν και ξαναβρω το θαρρος θα κανω και αυτη την αλλαγη, αλλα για την ωρα ειμαι super ευτυχισμενος απο το πως εξελιχθηκε η συντηρηση/επισκευη. Αναγνωριζω παντως οτι θα μπορουσε να ειχε παει πολυ διαφορετικα. Και επειδη αυτο εδω πετυχε δεν παει να πει οτι θα μετατραπω σε Adrian Black να παιζω τους καθοδικους στα χερια σαν τους ζογκλερ στο τσιρκο.
 

Χαχα! Όχι φίλε δεν πειράζει!

Όπως πάντα εξαιρετικά όλα τα θέματα σου απο τα reviews μέχρι τις κατασκευές και τις επιδιορθώσεις που κανείς στα ρετρό μηχανήματα!

Εγώ γενικά δεν ασχολούμαι με τα ηλεκτρονικά και όμως σε διαβάζω γιατί ο τρόπος που τα γράφεις μου είναι κατανοητός οι δε φωτογραφίες που ανεβάζεις που είναι βήμα βήμα οι ενέργειες που κανείς με βοηθούν παρά πολύ να κατανοήσω τι κάνεις.

Γουστάρω κιόλας το testing στο τέλος και που βάζεις πάντα φωτογραφίες με games στα ρετρό μηχανήματα σου, βλέποντας τα παίρνω και την καθημερινή ρετρό δόση μου! :D
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γουστάρω κιόλας το testing στο τέλος και που βάζεις πάντα φωτογραφίες με games στα ρετρό μηχανήματα σου, βλέποντας τα παίρνω και την καθημερινή ρετρό δόση μου! :D
Ε για τα παιχνιδια τα κανω ολα. Δεν βλεπω το λογο αμα ειναι να καθονται ολα στα ραφια και να πιανουν σκονη...
 
Ενας απο τους πρωτους υπολογιστες που προμηθευτικά οταν ξεκινησα να ασχολούμαι με το retrocomputing ηταν ο Amstrad CPC 6128 με την έγχρωμη οθόνη CTM-644-2. Το ενα πραγματικά παει χερι-χερι με το αλλο και ενω εχω και την κλασσική πράσινη GT65, το παραπάνω σετ ειναι σχεδον μονιμα σε χρηση ολα αυτα τα χρονια.

Δυστυχως ο ανθρωπος απο τον οποιο την αγόρασα δεν τη ειχε πακεταρει επαρκως (για την ακριβεια δεν το ειχε πακεταρει καθολου, απλα την εβαλε χυμα μεσα σε ενα χαρτοκουτι μαζι με τον υπολογιστη, μια δισκετοθηκη με δισκετες 3'' και τα εγχειριδια) με αποτελεσμα να παθει ζημια στο εξωτερικο πλαστικο της. Παρολα αυτα δεν ειχε κανενα λειτουργικο προβλημα.

Σταδιακα ομως εχει αρχισει και παρουσιαζει μια αστάθεια οταν ειναι κρύα. Για τα πρωτα λεπτα λειτουργίας της τρεμοπαίζει και κανει διαφορα περίεργα μεχρι να σταθεροποιηθεί. Αρχικά αυτο κράταγε ελάχιστα, αλλα οσο περναει ο καιρος ο χρονος μεχρι να σταθεροποιηθεί μεγαλώνει.

Δεν εχω καμια εμπειρια με επισκευες σε οθονες CRT και γενικα τρεμουν τα φυλλοκάρδια μου. Εχω φτασει ομως στο σημειο που δεν μπορω να αγνοήσω αλλο το προβλημα γιατι φοβαμαι οτι οπως παμε συντομα θα αχρηστευτεί τελείως η οθονη. Και ναι, γνωριζω οτι μπορω να την αντικαταστήσω με μια CRT τηλεοραση, αλλα για μενα δεν ειναι το ιδιο και θα ειναι κατι που θα γινει μονο αν δεν υπαρχει εναλλακτικη.

Τι ειχαμε, τι χασαμε λοιπον, οποτε ας προχωρήσουμε στην συντήρηση/επισκευή. Το σχεδιο μου ειναι αρχικα να κανω ενα καλο καθάρισμα, γιατι τουλαχιστον οσο την εχω εγω δεν την εχω καθαρισει ποτε εσωτερικα. Μετα θα καταγράψω ολους τους πυκνωτες και θα επιτεθω σε ολα τα βυσματα, διακοπτες και παντως τυπου ρυθμιστικα, ποτενσιόμετρα κλπ με καθαριστικό επαφών. Αν με ολα αυτα δεν εχω καταφερει να την αποτελειώσω την οθονη, σε δευτερο χρονο θα προβώ στην αγορα των απαραίτητων πυκνωτών και τελικα την αλλαγή τους. Εως εκει, γιατι δεν το κατέχω το άθλημα για περισσότερα.

Ας δουμε πρωτα την οθονη. Δεν προσπαθησα να φωτογραφίσω το προβλημα γιατι ειναι πολυ δυσκολο να το πιασει η φωτογραφική μηχανη. Δεν εχω καμια ιδεα ποια ειναι η σωστη ελληνικη ορολογια, οποτε συγχωρέστε με αν πετάξω καμια κοτσάνα.

Η προσοψη.



Το πλαι με την ρυθμιση φωτεινοτητας



Το πισω μερος με τις ρυθμίσεις κάθετου και οριζόντιου συγχρονισμού.



Στο πανω μερος βλεπουμε τις δυο απο τις τεσσερεις βιδες που κρατανε το πισω μερος στην θεση του. Ακομα βλεπουμε το χερουλι. Εδω ειναι εμφανης και η ζημια που υπέστη η οθονη κατα την μεταφορα.



Στο κατω μερος βλεπουμε τις αλλες δυο βιδες.



Αφου αφαιρεσουμε το πισω καπακι.



Πρωτη μου κινηση να καταγράψω φωτογραφικά πως τοποθετουνται ολα τα βυσματα, ετσι ωστε να μην ψαχνομαι οταν ερθει η ωρα να τα ξανασυνδεσω.







Στο πλαι της κεντρικης πλακετας, ενα μικρο πλακετακι για το ρυθμιστηριο της φωτεινοτητας. Το κραταει στην θεση του μια βιδα. Μου πηρε περιπου μιση ωρα να την ξεβιδωσω, ετσι οπως ηταν στριμωγμένη, μονο και μονο για να διαπιστωσω οτι δεν χρειαζεται να βγει το πλακετακι για να βγαλουμε την κεντρικη πλακετα! :banghead:



Σειρα εχει το καλωδιο υψηλης τασης ανοδου. Εδω θελει προσοχη αν εχουμε χρησιμοποιησει την οθονη προσφατα, αλλα ειχα φροντισει να μην την αναψω εδω και λιγο καιρο, ετσι δεν ειχα προβλημα. :unsure:



Καλυψα την τρυπα για να μην πεσει τιποτα μεσα οσο καθαριζω την οθονη.



Το neck board. Το τραβαμε σιγα και προσεκτικα μεχρι να αποσυνδεθει.





Αποσυνδεουμε εξι βυσματα και πλεον μπορουμε να τραβηξουμε την κεντρικη πλακετα εξω απο την οθονη.

Συνηθως θα χρησιμοποιουσα το blower για τοσο πολλη μπιχλα, αλλα επειδη φοβαμαι μην γινει καμια στραβή, χρησιμοποίησα ενα spray πεπιεσμένου αερα. Γενικα ειμαι ιδεολογικά αντίθετος στο να πληρώνω για αερα κοπανιστό, αλλα αυτο μου το χάρισε ενας συνάδελφος :thanks: , οποτε δεν εχω ιδεολογικά κολλήματα να το χρησιμοποιησω! :diablotin:



Χρησιμοποιώντας τον πεπιεσμενο αερα και τις αντιστατικές βουρτσες μου καθαρισα αρκετα την πλακέτα για να μπορω να δω τις τιμες των πυκνωτών. Εδω πρεπει να αναφερω οτι υπαρχουν στο web διαφορα service manuals και τουλαχιστον μια ανεξάρτητη λιστα ηλεκτρολυτικών πυκνωτών, αλλα ολες εχουν ελλείψεις και λαθη, τουλάχιστον σε σχεση με το τι εχει μεσα η οθόνη μου. Ισως να υπαρχουν διαφορετικές εκδοχες της οθονης με διαφορετικές τιμες στους πυκνωτές;



Τελος παντων εδω ειναι μια λιστα με τις τιμες των πυκνωτων οπως τις βρηκα εγω.



Στην συνεχεια, ενα καλο καθαρισμα.
εγω σε καθε crt επισκευή που εκανα εγραφα σε χαρτι(αρχικά και μετα σε txt) ποιά τσιπάκια ειχε(καθετα,τροφοδοτικού,οριζόντιας/καθετης ταλάντωσης) και ποιο οριζόντιο τρανζίστορ ειχε. κατέβαζα παντα τα pdf datasheet απο διαφορες σελίδες και ετσι οταν συναντούσα σε αλλη TV το ιδιο chip ηξερα τι εκανε. Στην δική σου περίπτωση στο τροφοδοτικό βλέπω ενα stk , ταλαντωση βλεπω καποιο αλλο , και οριζοντιο καποιο 2sc. Μπορείς να μου πεις ποια ειναι τα chip αυτα και ποιο οριζόντιο φοράει. . Για να θυμηθω τα παλιά - ευχαριστω (εχω διαφορα cd με chip και οριζόντια για ολες τις tv που επισκεύασα - ολα σε pdf )
 
Δεν εχω ιδεα τι ειναι τι και τι κανει τι, οποτε θα σε παραπεμψω στο service manual.
οχι το service manual μπορεί να εχει διαφορετικά chip - οριζόντια κτλ. οπως διαβασες τους πυκνωτες για τις τιμές ετσι κανεις και τα για τα chip . Γράφουν πανω τους και το οριζοντιο. - σε ευχαριστω δεν θελω να σε βαλω σε μπελά :fafoutis:
 
Καλα, αμα βρω το θαρρος να το ξανανοιξω (αφου ερθουν πρωτα οι πυκνωτες που μου λειπουν) θα προσπαθησω να βγαλω μερικες λεπτομερεις φωτογραφιες.
 
Καλα, αμα βρω το θαρρος να το ξανανοιξω (αφου ερθουν πρωτα οι πυκνωτες που μου λειπουν) θα προσπαθησω να βγαλω μερικες λεπτομερεις φωτογραφιες.
ε ναι οχι τωρα , με το recap αν θελεις το βλέπεις - ευχαριστω
 
kudos για το φοβερο αυτο νημα! παντα εψαχνα εγχρωμη οθονη.. ειδικα αυτη του 6128plus.
 
Πίσω
Μπλουζα