Συντήρηση και αναβάθμιση Atari VCS Woodgrain

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.794
Αντιδράσεις
10.547
Ειπα να ασχοληθω λιγο με το Atari VCS woodgrain μου, που το εχω παραμελησει. Την τελευταια φορα που το ειχαμε δει, το ειχα επισκευασει γιατι δεν εδειχνε τα σωστα χρωματα, αλλα δεν ειχα ασχοληθει περισσοτερο μαζι του, γιατι η ελπιδα μου ηταν να αποκτησω ενα πραγματικο heavy sixer. Δυστυχως αυτο δεν συνεβει μεχρι τωρα και αν υπολογισουμε την τρεχουσα οικονομικη κατασταση και την εκρηκτικη αυξηση στις τιμες σε οτιδηποτε retrogaming, δεν προκειται να συμβει. :cry:

Μπορει να μην εχει το gravitas του ιστορικου heavy sixer, αλλα τουλαχιστον εχει το look. Εχει και το ονομα, αφου η ονομασια 2600 ηρθε με το ελαφρα μεταγενεστερο καταμαυρο vader μοντελο. Ας ξεκινησουμε με ενα σχεδον oldschool test για να δουμε αν δουλευει ακομα. Χειριστηρια που μοιαζουν με τα αυθεντικα, πραγματικο cartridge Defender, οχι ακριβως αυθεντικο τροφοδοτικο και RF. Partying like it's 1981! :ylsuper:



Ok το προχειρο τεστ εγινε με την LG MonitorTV, αλλα ειναι και αυτη τοσο παλια πλεον που κοντευει να γινει ρετρο. Παντως ολα δουλευουν σωστα.



Οσο ξεθαβα τα εξαρτήματα, ειπα να συγκεντρωσω ολα τα τυπου CX40 joysticks που εχω και να κανω μια καταγραφη του τι ειναι τι. Ας ριξουμε μια ματια. Ανακαλυψα 7 τετοια joystics.



Τα 2 που ειναι σε καλυτερη κατασταση εμφανισιακα και λειτουργικα ειναι αυτα που συνοδευαν το Atari Flashback 2 που ειχα αγορασει πριν πολλα χρονια. Δεν ειναι ακριβεις αντιγραφες. Οι βασικες διαφορες ειναι τα atari logo στο πανω μερος και στον πατο. Ο πατος ειναι εντελως διαφορετικος και το καλωδιο εχει strain relief στο ακρο του βυσματος. Τελος δεν εχουν την ελαστικη επικαλυψη στο μοχλο.





Μετα εχουμε δυο κλωνους που ειναι παρα πολυ πιστα αντιγραφα του CX40. Το βυσμα δεν γραφει Atari και στον πατο υπαρχουν δυο μικρες τρυπουλες στο κεντρο.





Δυστυχως το ενα απο τα δυο ειναι πολυ ταλαιπωρημενο.



Μετα παμε σε δυο κλωνους που δεν πλησιαζουν καν το αυθεντικο. Δεν εχουν την ελαστικη επικαλυψη στον μοχλο, ο πατος εχει μια σταμπα Made in Taiwan, το βυσμα δεν γραφει Atari, αλλα το χειροτερο απ' ολα ειναι το καλυμα στην βαση του μοχλου δεν ειναι ελαστικο, αλλα πλαστικο και μερος του σωματος του joystick! Αθλια. :sick:





Τελος εχουμε ενα αυθεντικο CX40. Ειναι σε σχετικα καλη κατασταση, αλλα εχει ξεθωριασει το πορτοκαλι χρωμα του αναγλυφου στο πανω μερος του σωματος του joystick.





Αξιζει να αναφερουμε οτι η γραμματοσειρα που εχει το αυθεντικο για την ενδειξη TOP ειναι διαφορετικη απο οποιονδηποτε αλλο κλωνο. Εδω εχουμε πρωτα το αυθεντικο και μετα τον πιο πιστο κλωνο.




Δεν σκοπευω αυτη την στιγμη να τα συντηρησω ή αναβαθμισω, αλλα ποιος ξερει ο χρονος τι θα φερει;

Στην συνεχεια θα μπουμε στο ψητο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ας συνεχισουμε με την συντηρηση της κονσολας μας. Την αποσυναρμολογηση την ειχαμε δει στο παρελθον. Το πανω μερος του motherboard.



Το κατω.



Πολυ προσεκτικα αφαιρεσα τις μεταλλικες ταινιες που καλυπτουν τους διακοπτες.

Σε αλλες πλακετες μπορουμε να τις κανουμε μπανιο με ισοπροπανολη, γερο τριψιμο κλπ αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση αυτο αντενδείκνυται γιατι υπαρχουν σε κανα δυο σημεια πυκνωτες πολυστερινης που μπορει να χαλασουν αν ερθουν σε επαφη με ισοπροπανολη. Ετσι πολυ προσεκτικα και με το σταγονομετρο καθαριζουμε τις περιοχες που το χρειαζονται περισσοτερο και οπου θα επεμβουμε, προσεχοντας να μην παει εκει που δεν πρεπει.

Το VCS woodgrain εχει τρεις ηλεκτρολυτικους πυκνωτες συνολο. Στη παλιοτερη επισκευη ειχα αλλαξει τον ενα, οποτε τωρα αλλαξα τους αλλους δυο.



Ηθελα να καθαρισω την υποδοχη του cartridge, αλλα τα πλαστικα ειναι στερεωμενα στην θεση τους με το slot και πρεπει να αποκολληθει απο την πλακετα για να βγουν και τα πλαστικα. Φυσικα δεν προκειται να μπω σε τετοια περιπετεια. Ετσι με υπομονη, επιμονη και μπολικες μπατονετες καθαρισα τα πλαστικα.



Εσωτερικα στο slot χρησιμοποιησα καθαριστικο επαφων και εκανα μασαζ με ενα cartridge.



Καθαριστικο επαφων χρησιμοποιησα και σε ολους τους διακοπτες και βυσματα, με προσοχη παντα να μην καταβρεξουμε τις ευαισθητες περιοχες.

Ενα γρηγορο τεστ για να δω οτι δεν εβλαψα τιποτα και προχωρησα στο καθαρισμα του κουτιου.

Ξεκινησα αφαιρωντας με πολυ προσοχη την ετικετα στο κατω μερος της κονσολας. Ειχε ηδη αρχισει να ξεκολλαει η μια γωνια ειχε πατηθει στραβα εδω και πολλα χρονια. Με την βοηθεια ισοπροπανολης αφαιρεσα την ετικετα χωρις να παθει ζημια. Επιπλεον ξεκολλησα ενα χαρτακι που ηταν κολλημενο με sellotape πανω στην μεταλλικη ασπιδα.



Ζητησα την βοηθεια του Μιστερ Νο για να ισιωσω τις δυο ετικετες.



Οι μεταλλικες ασπιδες καθαριστικαν διεξοδικα και μετα τις εκανα ενα μπανιο με αντισκωριακο.



Τα πλαστικα μερη του κουτιο πηγαν για μπανιο με υγρο πιατων και μπολικο τριψιμο. Στην κουζινα του @freaktmp παντα κατι ωραιο μαγειρευεται!

Εκτος απο φαγητο, γιατι μονο καποιος πολυ απελπισμενος θα ετρωγε οτι μαγειρευω εγω. :fafoutis:



Αφου στεγνωσαν, ολοκληρωσα το καθαρισμα στα πιο δυσκολα σημεια με μπατονετες.

Στην συνεχεια, θα αναβαθμισουμε την κονσολα μας με εξοδο εικονας composite.
 
Αφου η συντηρηση της κονσολας βαινει καλως, ας δουμε τωρα και την αναβαθμιση της.

Εδω και πολλα χρονια εχω στα χερια μου ενα PureVideo Module 2600VECr5.2, που ειναι η επομενη εκδοση του PureVideo VEC που ειχα χρησιμοποιησει για να προσθεσω εξοδο composite video στο Atari 2600 Jr. Αυτη ειναι η κονσολα που χρησιμοποιω τοσα χρονια και δεν ειχα ποτε κανενα παραπονο απο την εικονα. Η νεα εκδοση δεν εχει σημαντικες διαφορες απο την προηγουμενη, εκτος απο την επιλεγομενη υποστηριξη για consoles με NTSC εικονα.

Ας δουμε τι μας παρεχει το κιτ. Εκτος απο το ιδιο το module, εχουμε ενα καλωδιο με minijack στην μια ακρη και δυο 2 rca στην αλλη για την εικονα και τον ηχο, ενα βυσμα και ενα καλωδιο που θα συνδεσει το module με το βυσμα. Σε αντιθεση με την παλιοτερη εκδοση, εδω θα πρεπει να κολλησουμε το καλωδιο απευθειας στο module.



Ας δουμε απο πιο κοντα το module. Προκειται για μια μικροσκοπικη πλακετα με ολες τις απαραιτητες επαφες για να την κολλησουμε πανω στο motherboard της κονσολας μας, συν τις επαφες για το καλωδιο. Επιπλεον υπαρχουν 4 ζευγαρια επαφες για να ρυθμισουμε σε τι εκδοση κονσολα θα το τοποθετησουμε. Αν το module ειναι μικροσκοπικο, οι επαφες αυτες ειναι σαν κουκιδες, οποτε θα χρειαστει κανεις αρκετα καλη οραση, σταθερο χερι και σχετικα καλο κολλητηρι με την καταλληλη μυτη για να τα βγαλει περα. Εγω ειμαι οριακα σε ολα τα παραπανω.



Ξεκινησα με το καλωδιο. Γυμνωσα τις δυο ακρες με το περιoρισμενων ικανοτητων wire stripper μου και χωρισα τα καλωδια που ηταν εσωτερικα. Μακαρι να περισσευαν για ενα kickass wire stripper που να τα κανει ολα! Οποιος σκεφτεται να μου κανει ενα δωρο και δεν ηταν σιγουρος τι, αυτο ειναι μια πολυ καλη ιδεα. ;)



Κολλησα το καλωδιο στο βυσμα και φροντισα να βαλω θερμοσυστελομενο σε καθε μια απο τις τρεις κολλησεις και ενα απο πανω που τα καλυπτει ολα. Μοιαζει σχεδον σαν να ξερω τι κανω! :fafoutis: Επισης προετοιμασα το module περνωντας καλαι σε ολες τις επαφες που θα χρησιμοποιησω. Για να βλεπω τι παει που, τυπωσα μερικες σχετικες φωτογραφιες απο το περιεκτικοτατο manual.



Ωρα να τοποθετησω το module στην τελικη του θεση. Οπως και στο Atari 2600 Jr, πρεπει να το κολλησουμε ακριβως απο κατω απο το ΤΙΑ ολοκληρωμενο. Ξεκινησα με τις 4 ακρες, χρησιμοποιωντας αποκομματα απο τους δυο πυκνωτες που ειχα αντικαταστησει.



Μπηκε το module στην θεση του και κολληθηκε σταθερα. Εκανα το ιδιο για ολες τις απαραιτητες κολλησεις. Τελικα ξεμεινα απο σιδερακια και ετσι θυσιασα εναν πυκνωτη για να ολοκληρωσω την τοποθετηση. Τελος κολλησα και το καλωδιο.



Ωρα για ενα test drive με το Harmony Encore και το dual mono scart adapter που ειχα φτιαξει προ καιρου.



River Raid



Galaxian



Στην συνεχεια θα δουμε την τοποθετηση του μεσα στην κονσολα και την τελικη συναρμολογηση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επειδη η μεταλλικη ασπιδα δεν αφηνει κανενα κενο για να περασει το καλωδιο composite, θα πρεπει να δημιουργησουμε εμεις ενα. Χρησιμοποιησα το dremel για να κανω μια μικρη εγκοπη στην μια γωνια. Μετα το κοψιμο, τα μεταλλα ειναι σαν ξυραφια. Mε το dremel λείανα τις γωνιες ετσι ωστε να μην κινδυνεύουν ουτε δακτυλα, ουτε καλωδια.



Τοποθετησα τις μεταλλικες ασπιδες και περασα το καλωδιο απο την εγκοπη στην μεταλλικη ασπιδα. Πριν μπει εκανα ενα τελευταιο καθαρισμα με ισοπροπανολη στην εσωτερικη επιφανεια.



Τα παλια τα χρονια δεν εδινα ιδιαιτερη σημασια, αλλα οσο περναει ο καιρος, γενικα προσπαθω να μην κανω μη αναστρεψιμες αλλαγες, ειδικα στην εξωτερικη εμφανιση των συσκευων με τις οποίες ασχολούμαι. Ετσι σε αυτο το σημειο ημουν προβληματισμενος με την προοπτικη να τρυπησω το πλαστικο κουτι του VCS για να τοποθετησω το βυσμα. Ετσι σκεφτηκα να το κανω οπως στο εργοστασιο και να περασω το καλωδιο εσωτερικα, απο την υπαρχουσα εσοχη. Εδω μια φωτογραφια proof of concept.



Αφου το ελυσα και αυτο το θεμα, βαίνω ολοταχως προς την τελικη συναρμολογηση. Χρησιμοποιησα κολλητικη ταινια διπλης οψης για να κολλησω την ετικετα του VCS στο κατω μερος. Με την βοηθεια του Μιστερ Νο, το τελικο αποτελεσμα ειναι πολυ καλο.



Κολλησα και το χαρτακι που ηταν στην πανω μεταλλικη ασπιδα με φρεσκο sellotape.



Ειχα καθαρισει τις μεταλλικες ταινιες που καλυπτουν τους διακοπτες απο τις ξεραμενες κολλες. Τις ειχα βαλει για ισιωμα μαζι με την ετικετα. Καθαρισα και τους διακοπτες απο τις παλιες κολλες και χρησιμοποιησα UHU πολυ συντηρητικα για να τοποθετησω ξανα τις ταινιες, με ιδιαιτερη προσοχη να μην πεσει κολλα μεσα στους διακοπτες.



Η τελικη τοποθετηση ηταν λιγο μπελας, αλλα με λιγη προσπαθεια μπηκαν ολα στην θεση τους. Ωρα για την τελικη δοκιμη. Εδω χρησιμοποιησα το εξαιρετικο Space Alpha.



Tutankham



Spider Man


Δεν ηταν ακριβως η πιο δυσκολη συντηρηση/αναβαθμιση, ειδικα αφου ειχα ηδη κανει την επισκευη στο παρελθον. Το PureVideo Module 2600VECr5.2 ηταν λιγο πιο δυσκολο απο το παλιοτερο PureVideo VEC και γενικα θελει καλη οραση, σταθερο χερι και καλα εργαλεια. Αλλα με την καταλληλη προετοιμασια και λιγη υπομονη δεν ειναι το πιο δυσκολο πραγμα στον κοσμο να τοποθετησουμε και η διαφορα που θα κανει στην κονσολα μας ειναι η μερα με την νυχτα. Τωρα μου μενει να λυσω μονο ενα προβλημα, πως θα χωρεσω το VCS στον τοιχο με τις κονσολες, στον χωρο που επιανε μεχρι τωρα το Atari 2600 jr!


 
Ετσι τελειως ξαφνικα ειχα μια ιδεα και για να πειραματιστω, αποφασισα να χρησιμοποιησω το χαλασμενο χειριστηριο που ειχαμε δει στην αρχη του thread. Επειδη ομως η επεμβαση που σκεφτομαι να κανω ειναι εμφανισιακη, αποφασισα να το φερω σε μια καλυτερη κατασταση εμφανισιακα, αν οχι λειτουργικα, πριν προχωρησω στο πειραμα.

Οπως ειχαμε δει, καποιος Neanderthal ειχε ξυλωσει το πλαστικο καλυμμα του μοχλου. Και επειδη το IQ του δεν ηταν αυτο του Homo Sapiens, αντι να λυσει το joystick και να το ξαναβαλει στην θεση του σωστα, αποφασισε απλα να το κολλησει πανω απο την κανονικη του θεση! Παλαβομαρες. :bash::wacko:

Φωτογραφια του προηγουμενου κατοχου του joystick.

neanderthal-man-england-France-credit-facebook-archaeology-magazine.jpg

Τεσσερις βιδες μας στο κατω μερος του joystick μας επιτρεπουν να αφαιρεσουμε το πανω μερος.



Εδω φαινεται η ανοησια που ειχαν κανει παλια. Ειχαν κολλησει το πλαστικο καλυμμα πανω απο το στρογγυλο στηριγμα του. Mε λιγο ισοπροπανολη καταφερα να ξεκολλησω το στηριγμα απο το καπακι του joystick.



Αν γυρισουμε το καπακι αναποδα, βλεπουμε καμποσα clips στα οποια πιανει το στηριγμα.



Αφου τα ξεκουμπωσουμε πολυ προσεκτικα, το στηριγμα βγαινει. Δεν ξερω τι κολλα ειχαν χρησιμοποιησει, αλλα εφαγα την ζωη μου για να καθαρισω τις ξεραμενες κολλες και τελικα ειχα μονο μετρια επιτυχια. Ευτυχως δεν φαινονται τα περισσοτερα σημεια.



Δυστυχως το joystick εχει και αλλα προβληματα, αφου η βαση του μοχλου ειχε σπασει σε δυο σημεια και ραγισει σε περισσοτερα. Λογικο, αφου για να βγει το καλυμμα του μοχλου απο την θεση του θελει πολυ δυναμη.



Για την ωρα συναρμολογησα το joystick του εριξα ενα γρηγορο καθαρισμα, για να προχωρησω στο πειραμα. Ηθελα να δοκιμασω να χρωματισω το αναγλυφο του joystick χρησιμοποιωντας εναν ανεξιτηλο μαρκαδορο. Πηρα αυτον εντελως τυχαια σε τοπικο χαρτοπωλειο. Ειναι Posca PC-1MR Μαρκαδόρος Σχεδίου 0.7mm Πορτοκαλί. Η επιλογη του χρωματος ειναι οτι αυτον ειχε διαθεσιμο. :fafoutis:




Αφου προετοιμασουμε τον μαρκαδορο συμφωνα με τις οδηγιες, αρχιζουμε αργα-αργα και σταθερα να χρωματιζουμε το αναγλυφο. Αμεσως ευχηθηκα να ειχα βρει εναν μαρκαροδο με μεγαλυτερη μυτη. Οταν εφτασα στα γραμματα, πηρα πισω αυτη την ευχη. Θα πρεπει να εχετε προχειρο ενα χαρτακι ή ακομα καλυτερα μια μπατονετα για να διορθωνετε τα λαθη.



Μετα απο καμποση ωρα και καμποσα λαθη. Πρεπει να πω οτι εξεπλάγην ευχάριστα απο το τελικο αποτελεσμα. Βεβαιως το χρωμα ειναι εμφανως διαφορετικο απο αυτο που ειχαν τα flashback χειριστηρια, αρα και απο το αυθεντικο χρωμα, αλλα σαν πρωτη προσπαθεια δεν ειναι διολου ασχημη. Το πιο δυσκολο σημειο μακραν ηταν τα γραμματα, αλλα στο αυθεντικο χειριστηριο ειναι λιγο διαφορετικα και ισως εκει να ειναι πιο ευκολα.



Γενικα δεν ειμαι τοσο του εμφανισιακου για να αφιερωνω χρονο και χρημα σε αυτον τον τομεα, αλλα αυτα τα joysticks ετσι κι αλλιως εχουν αξια περισσοτερο εμφανισιακη, παρα λειτουργικη. Αλλα για μερικα λεπτα και λιγοτερο απο 2 ευρω, γιατι οχι;
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Reactions: XLV
Πίσω
Μπλουζα