Συντήρηση Commodore 64C

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.337
Αντιδράσεις
9.485
Βρήκαμε παπά, να θαψουμε πεντε-εξι. Μετα την συντήρηση του Sega Master System I, ειπα να ασχοληθω με τον δευτερο μου Commodore 64C. Εμφανισιακά ειναι σε καλη κατάσταση. Ξεκινάμε πάντα με ενα τεστ για να δουμε αν ειναι σε λειτουργική κατάσταση.



Ειπα να χρησιμοποιήσω ενα απο τα πολλα διαγνωστικα cartridges που υπαρχουν. Φορτωσα το rom image με το 1541 Ultimate II. Περισσοτερες πληροφοριες για τα διαγνωστικα θα βρειτε εδω. Μεταξυ αυτου και μερικων ακομα δοκιμων διαπιστωσα οτι δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα.



Ας δουμε την αποσυναρμολογηση. Ξεβιδωνουμε τρεις βιδες απο το κατω μερος του υπολογιστη.



Σηκωνουμε το πανω μισο του κουτιου, προσεκτικα για να μην σπασουμε τα clips στο πισω μερος. Αποσυνδεουμε το καλωδιο για την ενδεικτικη λυχνια λειτουργιας.



Σηκωνουμε το πληκτρολογιο και το αποσυνδεουμε απο την πλακετα.



Ξεβιδωνουμε μια βιδα και αφαιρουμε την μεταλλικη βαση του πληκτρολογιου.



Προσεκτικα τραβαμε το μεταλλικο clip της ασπιδας EMI απο το καλυμμα του cartridge port και αποκαλυπτουμε το motherboard.



Ξεβιδωνουμε 6 βιδες και αφαιρουμε το motherboard. Προσοχη, γιατι υπαρχουν δυο διαφορετικα μεγεθη βιδες που πανε σε συγκεκριμενες. Σημειωστε τις για να μην τις μπερδεψετε.



Προκειται για μοντελο Assy 250469 Rev. A, και εχει κατασκευαστει πιθανοτατα το 1989, απ' οοσο μπορω να καταλαβω απο τις χρονολογιες που εχουν τα διαφορα ολοκληρωμενα.

Προχωραμε στον καθαρισμο. Χρησιμοποιησα ισοπροπανολη για το γενικο καθαρισμα και contact cleaner για υποδοχες, βυσματα και διακοπτες. Για την ωρα εκανα την πανω μερια και απο κατω μονο στα σημεια που ειναι οι πυκνωτες.



Βρηκα ολους τους πυκνωτες.



Κατεγραψα τις θεσεις τους και τις τιμες τους.





Με εναν μαρκαδορο σημειωσα τις θεσεις τους σε κατω μερος της πλακετας για να μπορεσω να τους ξεκολλησω μονοκοπανια.



Δυσκολευτηκα λιγο με τους πυκνωτες που ειναι μερος του κυκλωματος τροφοδοσιας (στην δεξια μερια του motherboard), οποτε αντι για ενα λεπτο για ολους τους πυκνωτες εκανα δυο. :diablotin: Η τοποθετηση των καινουριων πυκνωτων ηταν σχετικα αποβληματιστη, ειδικα τωρα που εχω φρεσκια solder paste. Το τελικο αποτελεσμα.



Ενα γρηγορο τεστ με ενα αλλο διαγνωστικο. Μην σας τρομαζουν τα λαθη που βγαζει, ειναι επειδη δεν εχω το wiring harness που κανονικα συνοδευει το διαγνωστικο cartridge.



Επειδη δεν ειχα axial πυκνωτη, χρησιμοποιησα εναν τυπικο radial. Αν και δεν υπαρχει κινδυνος βραχυκυκλωματος, ειπα να φυλαξω τα ρουχα μου, για να 'χω τα μισα. Προσφατα ειχα παρει αυτη την κολλητικη ταινια τυπου kapton, οποτε την χρησιμοποιησα για να καλυψω την περιοχη γυρω απο τον πυκνωτη.




Εκανα ενα καλο καθαρισμα και στην κατω μερια της πλακετας.


Η συνέχεια στο επομενο μηνυμα, λογω του περιορισμου των 20 εικονων album ανα μηνυμα.
 
Ειπα να βαλω και μερικες ψυκτρες, πιο συγκεκριμένα στον επεξεργαστή, Vic II και SID. Οχι εντελως απαραίτητες, αλλα τι εχουμε να χασουμε. Αρχικα ειπα να τις στερεώσω με thermal pads. Δυστυχως δεν κολλάνε σωστα πανω στα ολοκληρωμένα.




Ετσι πηγα στην πιο κλασσικη λυση της θερμαγωγιμης παστας. Εδω δεν υπηρξε κανενα προβλημα.




Αλλη μια επιτυχημένη συντήρηση. :happyjump: Οι απλές (και οικονομικές :fafoutis: ) απολαύσεις της ζωής.
 
ωραιος! ...αλήθεια, τις ψύκτρες που τις βρήκες;
 
Καλα αυτα ειναι πραγματα που εχω χρονια.

Καποιες απο το ebay, καποιες απο το retroleum (προ brexit φυσικα), καποιες αλλες απο ενας θεος ξερει που...
 
Βήμα προς βήμα με πολύ ωραίες εικόνες. Προσεγμένη συντήρηση που σίγουρα δίνει ζωή στο μηχάνημα. Θα τρέχουν τα bits μέσα στα κυκλώματα του σαν σε παιδική χαρά. [Άσχετο] μου αρέσει το αμπαζούρ freaktmp, είναι classic piece. :)
 
Πίσω
Μπλουζα