Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ)

Wally είπε:
To ΣΕΠ, οπως λειτουργησε στα Ελληνικα σχολεια,ηταν ανεκδοτο και παντα ειχα την εντυπωση οτι απλα εφευρεθει για να βολευτει κοσμος. Ασχετοι με το αντικειμενο καθηγητες, μια ωρα την εβδομαδα παπαγαλιζαν ενα βιβλιο (που στην αρχη ηταν φωτοτυπια).
Χωρις να γνωριζω, απλα παρακολουθωντας καποια Αμερικανικα σηριαλς, παρατηρησα οτι εκει ο ΣΕΠ-ατζης ηταν εναν επιβλεπων-ολων καθηγητης που ζυγιζε μεμονωμενα συμπεριφορα-επιδοσεις-ταλεντο-ενδοσχολικα ενδιαφεροντα και εδινε διεξοδους.

Αλλα για να μην βαρυνουμε θα πω και ενα χιουμοριστικο επεισοδιο της πρωτης επαφης μου με το ΣΕΠ. Γυμνασιο, πρωτη μερα στο προαυλιο και οι φιλοι μου, μου δειχνουν μια κοντη κοπελα που ειχε γυρισμενη την πλατη και μου λενε οτι ειναι "σεπ". Μην θελοντας να δειξω την αγνοια μου θεωρησα οτι θα ειναι κατι σε "ρενις" για "φλωρους" (??). Παω λοιπον και τις τραβαω την οριζοντια τιραντα του σουτιεν να δω πως θα αντιδρασει και για να γινει ενας κλασικος ανωριμος χαβαλες.

Με το που γυρναει βλεπω μια 35αρα να μου λεει να την συνοδευσω στο γραφειο των καθηγητων διοτι πλεον η Γυμνασιαρχης θα ηθελε να μου μιλησει... :)
Φίλε, μπῆκα στὸ νῆμα γιὰ νὰ γράψῳ κἅνα-δυὸ λέξεις, μέχρι τὴν στιγμὴ ποὺ εἶδα τὸ ἀσύλληπτό σου μήνυμα. Ἀκόμα πονᾶ ἡ κοιλιά μου ἀπὸ τὰ γέλια. Νἆσαι καλὰ ρὲ μάγκα! Ἂν καὶ δὲν χρησιμοποιῶ emoticons γιατὶ μοῦ φαίνονται κάπως χαζά, γιὰ πάρτη σου…

:bow:
 
Για να καταλάβετε τι άχρηστη ώρα ήταν αυτή του ΣΕΠ, ο καθηγητής που μας το έκανε ήταν ο γυμναστής μας. Μόνο σχολικό προσανατολισμό δεν κάναμε. Ότι άλλο θες το κάναμε εκείνη την ώρα. Κρίμα πάντως γιατί ακούγεται ενδιαφέρον ως μάθημα. Στις μέρες μας άραγε το κάνουν στα σχολεία;
 
Όπως σε πολλούς που έγραψαν ήδη, έτσι και σε μας το ΣΕΠ ήταν η ώρα του παιδιού. Κάναμε μόνο μία χρονιά, στη Γ Γυμνασίου, και το είχε αναλάβει ο γυμναστής. Εκείνος απλά αναπαρήγαγε βαρετά αυτά που διάβαζε κι εμείς ήμασταν εντελώς χαλαρά, ήταν και η τελευταία ώρα συνήθως. Είχα δώσει προσοχή πάντως στο βιβλίο που μας είχαν μοιράσει, και διάβασα αρκετά πράγματα εκεί για τις σχολές και τα επαγγέλματα. Δυστυχώς όμως το βιβλίο παρουσίαζε τα πράγματα πολύ καλύτερα απ'ότι ήταν, και υποστήριζε ότι έχουν προοπτική διάφορα επαγγέλματα, που όπως είδαμε μετά η προοπτική τους ήταν για γέλια.
 
Και για μας ήταν απλά η ώρα του απόλυτου μπάχαλου...
 
Αυτο θα επρεπε να γινεται πολυ σοβαρα και δεκαετιες πριν, κατι ηξεραν αυτοι που εβγαλαν το ''ο καταλληλςο ανθρωπος για την καταλληλη θεση".
Για αλλο εδινες εξετασεις και αλλου κατεληγες πχ εμας μας ειχαν φερει για Θρησκευτικο ενα ρεμαλι,συνεχεια αγουροξυπνημενος-αξυριστος-ακουρευτος,ερχοταν με την τσιμπλα στο ματι και αμς ρωταγε ''σε ποιο κεφαλαιο ειμαστε" γιατι απο το ξενυχτι δεν θυμοταν τιποτα. ΤΙ μαθημα να σου κανει αυτος τωρα; Αυτο το συστημα με τις Πανελλαδικες και να κρινεται η επαγγελματικη σου ζωη πχ απο 1 βαθμο παραανω στην Εκθεση ενω πας για ιατρος μονο στην Ελλαδα πρεπει να υπαρχει. εχανες πχ για 4 μορια την βαση της Γυμναστικης Ακαδημιας και πηγαινες Γεωργικων Εκμεταλλευσεων αρα αλλα αντι αλλων επαγγελματιας θα γινοσουν.
 
Πίσω
Μπλουζα