Σύγχρονη Ιαπωνική VS Σύγχρονη Δυτική βιομηχανία videogames VIII

Scatman είπε:
Θέλω να πιστεύω πάντως ότι η τάση υποβάθμισης που έχεις στα ποστ σου δεν οφείλεται σε τρίτο παράγοντα.
Όχι οφείλεται. Σε αυτό το σημείο είμαι ξεκάθαρα προκατειλημμένος υπέρ του δυτικού gaming (στο θέμα Ιαπωνικά - Δυτικά RPG και στο θέμα τεχνολογικής ανάπτυξης δύσης - Ιαπωνίας: θεωρώ ότι η Ιαπωνία έχει μείνει πολύ πίσω) οπότε ίσως να το υποτιμώ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Δεν ξέρω τι να πω...Και το Far Cry 4 (για PS4 λέω, όχι για PC προφανώς) μιας και μιλάμε για ανοιχτά περιβάλλοντα μου φαίνεται καλύτερο. Πάντως δέχομαι ότι μπορεί να κάνω λάθος και να είναι τοπ στο τεχνολογικό κομμάτι. Αλλά έχει pop up και γενικά και η βλάστηση...Δεν ξέρω έχω δει καλύτερα, αλλά πάλι ίσως να σκέφτομαι περισσότερο την έκδοση PC κάποιων παιχνιδιών (γιατί εκεί παίζω) και όχι την αντίστοιχη στο PS4.

Καλά για το θέμα των μηχανών γραφικών είναι σχετικά εύκολο (και αντικειμενικό) να δούμε ποιες είναι πιο εξελιγμένες. Αλλά στον υποκειμενικό τομέα της αισθητικής επίτρεψε μου να πω ότι το βρίσκω άθλιο (ενώ παλιότερα FF μου άρεσαν πολύ αισθητικά άσχετα αν δεν μου άρεσε το gameplay).
 
Στο θέμα των μηχανών φυσικά και παίζει ρόλο η αισθητική του καθένα το οποίο είναι υποκειμενικό και δε χωρά σχόλια. Ωστόσο, έκανες από ένα σημείο και μετά σύγκριση γι'αυτό και απάντησα.

Για τα Ιαπωνικά RPGs ~και παιχνίδια γενικότερα~ δεν έχεις πολύ άδικο ως προς τις παρατηρήσεις σου αλλά μη ξεχνάς μιλάμε για studios που απευθύνονται σε αγορά ιδιαιτεροτήτων (δε χρειάζεται εξήγηση αυτό),πολύ συντηρητική ως προς τις επιλογές της αφού ακόμη και σήμερα πουλάνε καλά κάποια τελείως καμένα Old school first person RPGs. Ακόμη, ένα στοιχείο που πρέπει να έχουμε στα υπόψιν είναι ότι ο Ιάπωνας είναι κάπως εθνικιστής. Δεν του αρέσει να εισβάλουν στην παραδοσιακά δική του "πηγή" ξενόφερτα πράγματα.

Αυτός είναι κι ο λόγος που όποια δυτική vg εταιρεία προσπάθησε να μπει στη εν λόγω αγορά ...απλά πάτωσε. Αυτός όμως είναι κι ο λόγος που ο σπουδαίος τίτλος της προηγούμενης γενιάς, Xenoblade πήγε άπατο στην Ιαπωνική αγορα (με περίπου 150.000 πωλήσεις)...επειδή απλά εισήγαγε το διαδεδομένο πλέον "δυτικό" open world στοιχείο. Aντίθετα, έκανε καλύτερες πωλήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

-> πηγή

Έχοντας κατά νου αυτά λοιπόν, δεν είναι ότι τους λείπει κάτι ή ότι έχουν χάσει τις εξελίξεις. Τα περισσότερα Ιαπωνικά studios (μικρότερα απ'τις πολυεθνικές τύπου S-E για την οποία πολυμιλάμε εδώ) απευθύνονται πρώτα στο Ιαπωνικό κοινό ~αφού εκεί κάνουν μεγαλύτερο τζίρο~ άρα προσαρμόζουν τεχνικές που πουλάνε εκεί κι έπειτα στους υπολοίπους. Αυτός είναι κι ο λόγος των τόσων πολλών τίτλων με πανομοιότυπες φιλοσοφίες στην αγορά τους.

Σε μία ανταγωνιστική αγορά όμως όπως αυτή των videogames, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία που υπάρχουν περισσότερα studios από αυτοκίνητα, όταν οι εταιρείες δεν ανοίγονται πολύ ή περιορίζονται μόνο στη δική τους αγορά τότε αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα παρουσιάζουν πρόβλημα, κλείνουν κτλ

Αυτή είναι η περίφημη (παράδοξη) κρίση των Ιαπώνων .

Οι πολύ μεγάλοι, όπως την Square-Enix, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα διότι κάνουν σε όλες τις αγορές καλές πωλήσεις, ακόμα και με τίτλους που ενδεχομένως δεν αξίζουν υψηλότατες πωλήσεις (η δύναμη του καλού ονόματος..). Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, τα πάνε εξαιρετικά και σε Ευρώπη.

Συνδυάζοντας λοιπόν με ένα τίτλο, σχολές δύσης (open world) κι ανατολή (jpop ήρωες)... τι πιο προφανές από κέρδος. Εδώ τα FF XIII & XIII-2 έκαναν μαζί περί των 10 εκ πωλήσεων (εδώ κ εδώ).. οπότε το "θα περάσει δύσκολα στη Δύση" που ανέφερες πιο πριν δε νομίζω ότι θα συμβεί, τουλάχιστον βάση ιστορικού/στοιχείων. Τπτ δεν είναι απόλυτο.

Ούτε εμένα με τρελαίνει η αισθητική jpop boy band ήρωες αλλά εφόσον θα είναι καλό το FFXV, αυτό θα είναι το λιγότερο που θα με απασχολήσει.

Ένα τελευταίο, λόγω μεγέθους και κύρους η Square-Enix δημιουργεί όλες τις τάσσεις πάνω στα console RPGs τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία ~κι όχι μόνο~, οπότε μετά την κυκλοφορία του FFXV δε θα είναι περίεργο "ξαφνικά" η Ιαπωνική αγορά να αρχίσει να γεμίζει με ανατολικού τύπου open world rpgs.

Συγνώμη για τις εκτάσεις των μηνυμάτων, με ενδιαφέρουν αρκετά τα θέματα που έθιξες :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξέρω ρε παιδιά όσο καλά και να είναι τα γραφικά, αν δεν μπορείς να ταυτηστεις με τους χαρακτήρες τι να το κάνεις? Aκόμα και αν είναι καλό στο gameplay αν κάθε φορά που ανοίγoυν το στόμα τους οι προταγωνιστές, ή ποζάρουν για τα κορίτσια, να θες να ρίξεις μπουνιά στην οθόνη, τι να το κάνεις... θεωρώ τους χαρακτήρες αρκετά σημαντικό στοιχείο σε ένα rpg.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μα αυτό είναι το ζήτημα σε αυτού του είδους τα παιχνίδια. Το καλό character development/ανάπτυξη χαρακτήρων ακόμη κι εάν έχουν χάλια εμφάνιση. Μεταξύ μας, η εμφάνιση των περισσοτέρων jrpg ηρώων με απογοητεύει αλλά οκ, γούστα ειναι αυτά τελικά.

Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, βασιζόμενος στο πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας πάνω στη σειρά, προσωπικά δεν περιμένω πολλά από αυτό το κομμάτι... Ελπίζω να πέσω έξω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Scatman είπε:
Συγνώμη για τις εκτάσεις των μηνυμάτων, με ενδιαφέρουν αρκετά τα θέματα που έθιξες :)
Όχι καθόλου, δίκιο έχεις. Είναι πολλά τα ζητήματα. Καταρχάς είναι το θέμα της Ιαπωνικής βιομηχανίας του gaming που είναι σε ύφεση εδώ και καιρό (Ο Inafune είχε πει το 2009 ότι έχει τελειώσει). Αν και νομίζω ότι ίσως υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης κρίνοντας από το τελευταίο TGS. Επίσης είναι το θέμα της αλλαγής gaming πλατφόρμας από τους Ιάπωνες. Απλά δεν παίζουν πλέον σε οικιακές κονσόλες όπως στη δύση αλλά έχουν μετακινηθεί σχεδόν πλήρως σε φορητές κονσόλες και smart phones. Απλά δείτε τα charts πωλήσεων σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία. Στην δύση στα τοπ είναι κάποιο Call of Duty για το PS4, κάποιο FIFA, κάποιο Madden, κλπ, αλλά στα charts στην Ιαπωνία είναι σχεδόν αποκλειστικά παιχνίδια για το 3DS (συνήθως κάποιο Monster Hunter). Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης περιέργως τα γούστα μας στο gaming δεν ήταν πιο μακριά από ότι τώρα με την Ιαπωνία.

Αν το Final Fantasy δεν πάει καλά ίσως να είναι το τέλος του console gaming στην Ιαπωνία σύμφωνα με κάποιους και εδώ (καλά υπερβολικό είναι αλλά σίγουρα θα βλέπουμε όλο και λιγότερους ΑΑΑ από την Ιαπωνία). Άλλοι λένε ότι το Final Fantasy έχει πεθάνει ήδη. Δεν ξέρω αν η Ιαπωνική βιομηχανία του gaming μπορεί να πιάσει πια τον παλμό της δύσης και σίγουρα το Final Fantasy θα είναι σημαντικό δείγμα (μια σειρά αγαπητή τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Δύση). Συν ότι εκτός από την "επανακατάκτηση της δύσης" το Final Fantasy πρέπει να πουλήσει και PS4 στην Ιαπωνία γιατί προς το παρόν δεν πάει καλά (καλά για το XBox One δεν το συζητάμε).
 
Μεταφορικά μιλώντας, ο Inafune ίσως έχει δίκιο. Η Ιαπωνική αγορά όντως βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Μπορεί να απέχει ακόμη απ'τη Δυτική νοοτροπία, απέχει όμως κι από αυτή που είχαν οι ίδιοι παλιότερα. Οπότε κατά μία έννοια αλλάζει μορφή και πεθαίνει αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Δε γίνεται να μηδενιστεί κάτι συνολικό έτσι απλά.

Ενδιαφέροντα τα περί φορητότητας & gaming. Κοιτάζω συχνά - πυκνά τα Ιαπωνικά vg chartz και σωστά αναφέρεις τα 3DS / Vita μονοπωλούν.

Λίγο υπερβολικά τα κείμενα αλλά κρύβουν και αλήθειες. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μία κακή έμπορικά πορεία του FFXV, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την S-E. Tο μέγεθος της είναι τέτοιο που μάλλον θα οδηγηθεί σε πιο "αναίμακτες" τακτικές με απολύσεις, πωλήσεις εγκαταστάσεων κτλ

αλλά ναι, θα είναι πλήγμα για την Ιαπωνική σκηνή διότι είναι απ'τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της...κι αν δε μπορεί η S-E με τα δίκτυα διανομής, όνομα, προσωπικό που έχει τότε τι μπορεί να κάνουν οι μικρότεροι..;

Φταίει βέβαια και η ταχύρυθμη εξέλιξη της τεχνολογίας. Μας έφαγαν τα specs και πλέον έχουμε κάτι θηρία που δεν είναι κονσόλες, περισσότερο μίνι υπολογιστές.. πως είναι δυνατόν ένα μικρό στουντιο να ανταποκριθεί σε κόστος/χρόνο σε μία σοβαρή παραγωγή των ps4 & XBOX One..; οπότε σχεδόν αυτόματα, βγαίνουν εκτός "παιχνιδιού"...

Είναι τραγικό που έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, οι περισσότερες κυκλοφορίες να είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων..και πιο τραγικό που αρκετοί εξ'αυτών να έχουν και προβλήματα (πχ Capcom)..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ πάντως ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω τα JRPG's. Δεν με κέρδισαν ποτέ, όσο και αν προσπάθησα. Ούτε το artwork, ούτε το gameplay και ούτε τα ατελείωτα cheesy speech bubbles. Αντίθετα, λατρευω τα γιαπωνέζικα shoot'em'ups, τα beat'em'ups και γενικά οτιδήποτε arcade, καθώς και αρκετά πλατφορμάκια όπως τα Super Mario, και φυσικά όλα τα survival horror. Δυσκολευτηκα αλλα τελικά έκατσα να ασχοληθώ με τα Yakuza (καμμία σχέση, αλλα κουβαλάνε την Ιαπωνίλα των JRPG's και ακόμη και αυτό το λεπτό στοιχείο με εκνέυρισε απίστευτα μέχρι να το χωνέψω)

Στα RPG's τα χαλάμε, με μοναδική εξαίρεση το Ni No Kuni το οποίο για κάποιο λόγο μου "έκατσε", και αρκετά παλιότερα το Parasite Eve το οποίο επίσης με έκανε να κάτσω να ασχοληθώ μαζί του μέχρι τέλους. Με τα Final Fantasy, δεν ντρέπομαι καθόλου να ομολογήσω ότι καλύτερα να είμαστε "μακρυά και αγαπημένοι". Για αντίστοιχους λόγους, αν και όχι εντελώς σχετικά παιχνίδια μεταξύ τους, ποτέ μου δεν έπαιξα κανένα Zelda, και κανένα απο τα υπόλοιπα μεγκαχίτς όπως τα Terranigma, Chrono Trigger, Earthbound και τα σχετικά. Τα δοκίμασα έκαστο για περίπου 4 λεπτά σε emulator, έφτασε και περίσσεψε. Έτσι τα αποφευγω -σχεδόν- όλα απο τότε συστηματικά.

Ίσως αποτελώ τυπικό παράδειγμα "Δυτικού" gamer, δεν ξέρω, περισσότερο Ευρωπαίου θα έλεγα πιο στοχευμένα, καθώς φαντάζομαι ότι είμαστε λιγότερο ανεκτικοί στα JRPG's απο ότι οι Αμερικάνοι, απο όσα έχω διαπιστώσει με κουβέντες στο ιντερνετ εδω και χρόνια. Έτσι, όσο και εντυπωσιακά να είναι τα γραφικά του καινούριου Final Fantasy, σε καμία περίπτωση δεν θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, γιατί ξέρω οτι σαν παιχνίδι απλά δεν θα μου κάνει. Και κατ'επέκταση, περισσότερο εντυπωσιάστηκα απο τα γραφικά του σχεδόν-indy Vanishing of Ethan Carter, παρά απο αυτό το trailer (Μιας και εξετάζουμε εξωτερικές τοποθεσίες, γρασίδια κλπ) που είναι χτισμένο με την Unreal Engine 3, μηχανη γραφικών δεκαετίας πλέον.

Φυσικά, αυτοί ειναι οι γιαπωνέζοι, και αυτό κάνουν και σε όποιον αρέσει ! Κατα καιρούς βγάζουν διαμάντια φυσικά, αλλα φαίνεται οτι έχει στερέψει η κάνουλα και οι δημιουργίες περιστρέφονται γύρω απο τα RPG's. Aκόμη και στο Survival horror υπάρχει μια σχετική κρίση, με το καλυτερο ίσως τελευταίο παράδειγμα του είδους, το Alien Isolation, να προέρχεται απο Ευρωπαίους devs, τους Βρετανούς της Creative Assembly (Άσχετα αν ανήκουν στη Sega πλέον). Σαν υποψήφιος αγοραστής του PS4, επειδή θεωρώ οτι είναι νωρίς ακόμη, περιμένω με μεγαλύτερη ανυπομονησία τα "Δυτικά"¨studios πλέον, παρά κάποια Ιαπωνική έκπληξη, δηλαδή την Naughty Dog, την Santa Monica, την Ready at Dawn, την Sucker Punch, την Guerilla, και φυσικά, την Rockstar.
 
Other_Reality είπε:
Σαν υποψήφιος αγοραστής του PS4, επειδή θεωρώ οτι είναι νωρίς ακόμη, περιμένω με μεγαλύτερη ανυπομονησία τα "Δυτικά"¨studios πλέον, παρά κάποια Ιαπωνική έκπληξη, δηλαδή την Naughty Dog, την Santa Monica, την Ready at Dawn, την Sucker Punch, την Guerilla, και φυσικά, την Rockstar.
Ομοίως κι εγώ περιμένω να βγει το uncharted 4 και μετά θα τη χτυπήσω, άρα μιλάμε για Χριστούγεννα του ...2015:D. Μεχρι τότε θα υπάρχουν μπόλικοι τίτλοι, εκ των οποίων τα far cry 4 και Order 1800-κάτι κλπ.
 
Ενδιαφέροντα τα όσα λες Other_Reality.

Tα Ιαπωνικά RPGs έγιναν..mainstream την περίοδο του Playstation χάρις το Final Fantasy VII. Πολύς κόσμος (και ιδιαίτερο το νεανικό κοινό) ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το "αγνωστο" είδος που ήταν σε εξαιρετική ανάπτυξη στην Ιαπωνία. RPGs υπήρχαν πάντοτε, ωστόσο για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου κι εμένα) ήταν εκείνη η περίοδος που κάτι, ομολογουμένως καλό/προτότυπο, μας άνοιξε τα μάτια σε κάτι διαφορετικό/ Οπότε κατευθείαν δημιουργήθηκαν πρότυπα και είχαν ως βάση αυτή τη σχολή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους fans των Δυτικών RPGs.

Βρίσκω πολύ λογικό να μην αρέσει σε κάποιο η Ιαπωνική και γενικώς η Ασιάτικη προσέγγιση στην κατηγορία. Είναι αυτό που ανέφερε ο Leon πιο πίσω περί αισθητικής. Δε συνηθίζεται πολύ απλά διότι είναι κάπως...απόκοσμη για έναν Δυτικό. Βέβαια, για τους λάτρεις της Ασίας είναι πιο εύκολα τα πράγματα :) .

Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και το timing. Πότε παίζει κάποιος, κάτι δηλαδή. Άλλη αξία έχει να παίξεις τα FF VII, Link to the Past κ.ά. την περίοδο που κυκλοφόρησαν κι άλλο μεταγενέστερα. Όσο και να τα εκτιμήσει (ή όχι) κάποιος σήμερα, ποτέ δε θα είναι το ίδιο.

Κάτι άσχετο, έχεις δοκιμάσει να παίξεις ποτέ το Xenogears (PS1) ?
 
Rygar είπε:
Ομοίως κι εγώ περιμένω να βγει το uncharted 4 και μετά θα τη χτυπήσω, άρα μιλάμε για Χριστούγεννα του ...2015:D. Μεχρι τότε θα υπάρχουν μπόλικοι τίτλοι, εκ των οποίων τα far cry 4 και Order 1800-κάτι κλπ.
Ναι μάλλον τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι καλή εποχή για αγορά PS4. Λογικά θα βγει τότε το Uncharted, θα υπάρχουν και τα Order 1886, Bloodborne, και το Until Dawn. Βέβαια πρέπει να δούμε ποιοι τίτλοι θα αξίζουν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτό που λέει ο Other_Reality, αφού κι εγώ ανήκω στην ίδια κατηγορία λίγο - πολύ...

Δε μπορώ να παίξω με την καμία Zelda και όλα τα υπόλοιπα, λες και ένα αόρατο χέρι μου κλείνει τα μάτια και δε μπορώ να δω το μεγαλείο αυτών των τίτλων...

Όμως επειδή όλα είναι σχετικά και το ποιοί τίτλοι θα παίξει κάποιος στη διάρκεια της gaming ζωής του είναι θέμα συγκυριών, εγώ είχα την ευκαιρία να παίξω τα Final Fantasy VIII, IX και Χ, και μπορώ να πω οτι ενθουσιάστηκα!

Ίσως, επειδή είμαι λάτρης των FMVs, ή ίσως επειδή "μας άνοιξαν τα μάτια σε κάτι διαφορετικό", όπως λέει ο Scatman πιο πάνω.

Βέβαια από τότε, οι συγκυρίες θέλησαν να μην ξανα-αγγίξω κάποιο JRPG...

Τέλος, μπορώ να πω οτι λάτρεψα και τα Parasite Eve, αφού λόγω θεματολογίας, "τα πήρε η μπάλα" και αυτά, επειδή ήθελα να παίξω κάτι παρεμφερές του Resident Evil, εκείνη την εποχή, αφού το RESI το είχα τελειώσει...

Βέβαια άλλο το ένα παιχνίδι, άλλο το άλλο, όμως όταν το πήρα χαμπάρι, είχα μπει στα βαθιά και με είχε μαγέψει.

Οι συγκυρίες που λέγαμε...
 
Ομοίως κι εγώ περιμένω να βγει το uncharted 4 και μετά θα τη χτυπήσω, άρα μιλάμε για Χριστούγεννα του ...2015
Πάντως η προσφορά με το GTA V, δεν φαίνεται και άσχημη!!! (Και διαβάζοντας τα site του εξωτερικού ίσως έχει και το Last of Us, σε digital μορφή). Κρίμα που δεν έχω μεγάλη τηλεόραση!!!!
 
Other_Reality είπε:
(...)Στα RPG's τα χαλάμε, με μοναδική εξαίρεση το Ni No Kuni το οποίο για κάποιο λόγο μου "έκατσε", και αρκετά παλιότερα το Parasite Eve το οποίο επίσης με έκανε να κάτσω να ασχοληθώ μαζί του μέχρι τέλους. Με τα Final Fantasy, δεν ντρέπομαι καθόλου να ομολογήσω ότι καλύτερα να είμαστε "μακρυά και αγαπημένοι". Για αντίστοιχους λόγους, αν και όχι εντελώς σχετικά παιχνίδια μεταξύ τους, ποτέ μου δεν έπαιξα κανένα Zelda, (...)
(....)Σαν υποψήφιος αγοραστής του PS4, επειδή θεωρώ οτι είναι νωρίς ακόμη, περιμένω με μεγαλύτερη ανυπομονησία τα "Δυτικά"¨studios πλέον, παρά κάποια Ιαπωνική έκπληξη, δηλαδή την Naughty Dog, την Santa Monica, την Ready at Dawn, την Sucker Punch, την Guerilla, και φυσικά, την Rockstar.
Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων! Και ναι, το Ni no kuni είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι που αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία και μια πιο προσεκτική ματιά!
 
Μετεφερα το ποστς εδω διοτι ηταν αρκετα εκτος θεματος.

Συνεχιστε και θα μπουκαρω και εγω :)
 
Καταρχάς ένα ενδιαφέρον άρθρο του Guardian

http://www.theguardian.com/technology/2014/feb/22/playstation-4-muted-japanese-launch-shows-how-industry-has-changed

Υπάρχει το θέμα της τεχνολογίας τόσο σε hardware όσο και σε software. Κάποτε το state of the art του hardware ήταν στα ηλεκτρονικά από Ιαπωνικές εταιρίες. Και ο σχεδιασμός του custom hardware για τις κονσόλες γινόταν σε μεγάλο βαθμό στην Ιαπωνία. Σταδιακά η τεχνολογία του PC κατέκτησε τα πάντα και ολόκληρος ο σχεδιασμός των κονσολών εδώ και καιρό γίνεται στη δύση, μέχρι που φτάνουμε σήμερα που πλέον οι κονσόλες είναι PC based. Προφανώς οι δυτικοί developers που ανέπτυσσαν τα παιχνίδια τους σε PC εδώ και πολύ καιρό είχαν πλεονέκτημα.

Οι μηχανές γραφικών έγιναν πολύ πιο εξελιγμένες στη δύση. Id tech, Unreal Engine, κλπ, κάποια στιγμή πέρασαν στις κονσόλες και μπορούσαν να βγάζουν πολύ εντυπωσιακότερα αποτελέσματα από τους Ιάπωνες developers.

Τα δυτικά genres κάποια στιγμή πέρασαν στις κονσόλες και κυριάρχησαν στο δυτικό κοινό. Τα FPS, τα Open World games, τα δυτικά RPGs, τα Action Adventures στυλ Tomb Raider κλπ, έφεραν επανάσταση στο gaming και διαμόρφωσαν τα γούστα του νέου κοινού στη δύση. Αντίθετα οι Ιάπωνες gamers δεν τα γούσταραν ποτέ οπότε το χάσμα δυτικού-Ιαπωνικού gaming άρχισε να μεγαλώνει. Βάλτε και τα sports games που η EA Sports και η Τ2 έχουν τη πρωτοκαθεδρία...Βάλτε το γεγονός ότι στα το προβάδισμα που οι είχαν Ιάπωνες στα Racing παιχνίδια (Ridge Racer, Gran Turismo) εξανεμίστηκε και τώρα τρώνε την σκόνη των δυτικών τίτλων...Ε γύρισε το πράγμα.

Η Ιαπωνική βιομηχανία έμεινε πολύ πιο συντηρητική σε αντίθεση με τη δύση που αναπτυσσόταν. Το indie development, πλέον μια σοβαρότατη κολόνα του gaming, δεν είχε την ίδια ανάπτυξη στην Ιαπωνία. Το Minecraft δεν θα μπορούσε ποτέ να βγει εκεί. Έχασαν το τρένο των MMO, ξεκίνησαν από τη δύση και τα ανέλαβαν οι Κορεάτες. Έχασαν πολλές καινοτομίες που έγιναν στη δύση. Και στα είδη που κάποτε πρωτοστατούσαν βάλτωσαν. Τα fighting games δεν είναι πια στις προτιμήσεις των δυτικών (το ανταγωνιστικό gaming στη δύση είναι FPS, RTS, MOBA) αλλά και αυτά δεν εξελίχθηκαν. Τα survival horror "χάλασαν" στο σημείο να πρέπει να τα δίνουν σε δυτικούς developers. Τα JRPGs που κάποτε πούλαγαν τρελά και στη δύση πλέον δεν ενδιαφέρουν τόσο τους gamers, ενώ έχουν μείνει στάσιμα. Τα Final Fantasy (τα μόνα JRPG που πουλάνε ακόμα στη δύση) πάνε απ'το κακό στο χειρότερο σε σημείο που στην προηγούμενη γενιά τα RPG με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν δυτικά (Skyrim, Mass Effect).

Οι Ιάπωνες προτιμούν περισσότερο το handheld gaming. Στην Ιαπωνία έχεις μεγάλες διαδρομές με το τρένο για να πας από τη δουλειά στο σπίτι οπότε λογικά το φορητό gaming κυριάρχησε, πλέον κυρίως στα κινητά και σε μικρότερο βαθμό στις φορητές της Nintendo. Τί να τους κάνεις τους πανάκριβους Ιαπωνικούς ΑΑΑ τίτλους αν το Ιαπωνικό κοινό δεν τους αγοράζει και οι δυτικοί επίσης αφού έχουν κινηθεί σε άλλες μορφές gaming;

Πάντως το τι συμβαίνει στην Ιαπωνία είναι μια προειδοποίηση και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η ύφεση της αγοράς που δεν μπορεί να στηρίξει ΑΑΑ τίτλους (λόγω τρόπου ζωής) θα έρθει και εδώ. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα έχουμε τον χρόνο να αφιερώνουμε τόσες ώρες στο οικιακό gaming ώστε να δικαιολογείται η ανάπτυξη πανάκριβων τίτλων. Ήδη ο περισσότερος κόσμος παίζει σε κινητά και tablets και δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το hardcore κοινό, μέχρι να συρρικνωθεί. Ίσως να είναι και καλό για το gaming, ώστε να δούμε κάτι νέο, κάτι φρέσκο. Γιατί όσο ανεβαίνουν τα κόστη του development τόσο συντηρικοποίειται η αγορά (απλά δείτε τους big budget τίτλους: τα ίδια και τα ίδια). Tο φθηνότερο gaming σε φορητά από τη μία δίνει shovelware αλλά δίνει και την δυνατότητα να βγουν νέοι καινοτόμοι τίτλοι.
 
Πίσω
Μπλουζα