Στο θέμα των μηχανών φυσικά και παίζει ρόλο η αισθητική του καθένα το οποίο είναι υποκειμενικό και δε χωρά σχόλια. Ωστόσο, έκανες από ένα σημείο και μετά σύγκριση γι'αυτό και απάντησα.
Για τα Ιαπωνικά RPGs ~και παιχνίδια γενικότερα~ δεν έχεις πολύ άδικο ως προς τις παρατηρήσεις σου αλλά μη ξεχνάς μιλάμε για studios που απευθύνονται σε αγορά ιδιαιτεροτήτων (δε χρειάζεται εξήγηση αυτό),πολύ συντηρητική ως προς τις επιλογές της αφού ακόμη και σήμερα πουλάνε καλά κάποια τελείως καμένα Old school first person RPGs. Ακόμη, ένα στοιχείο που πρέπει να έχουμε στα υπόψιν είναι ότι ο Ιάπωνας είναι κάπως εθνικιστής. Δεν του αρέσει να εισβάλουν στην παραδοσιακά δική του "πηγή" ξενόφερτα πράγματα.
Αυτός είναι κι ο λόγος που όποια δυτική vg εταιρεία προσπάθησε να μπει στη εν λόγω αγορά ...απλά πάτωσε. Αυτός όμως είναι κι ο λόγος που ο σπουδαίος τίτλος της προηγούμενης γενιάς,
Xenoblade πήγε άπατο στην Ιαπωνική αγορα (με περίπου 150.000 πωλήσεις)...επειδή απλά εισήγαγε το διαδεδομένο πλέον "δυτικό" open world στοιχείο. Aντίθετα, έκανε καλύτερες πωλήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
->
πηγή
Έχοντας κατά νου αυτά λοιπόν, δεν είναι ότι τους λείπει κάτι ή ότι έχουν χάσει τις εξελίξεις. Τα περισσότερα Ιαπωνικά studios (μικρότερα απ'τις πολυεθνικές τύπου S-E για την οποία πολυμιλάμε εδώ) απευθύνονται πρώτα στο Ιαπωνικό κοινό ~αφού εκεί κάνουν μεγαλύτερο τζίρο~ άρα προσαρμόζουν τεχνικές που πουλάνε εκεί κι έπειτα στους υπολοίπους. Αυτός είναι κι ο λόγος των τόσων πολλών τίτλων με πανομοιότυπες φιλοσοφίες στην αγορά τους.
Σε μία ανταγωνιστική αγορά όμως όπως αυτή των videogames, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία που υπάρχουν περισσότερα studios από αυτοκίνητα, όταν οι εταιρείες δεν ανοίγονται πολύ ή περιορίζονται μόνο στη δική τους αγορά τότε αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα παρουσιάζουν πρόβλημα, κλείνουν κτλ
Αυτή είναι η περίφημη (παράδοξη) κρίση των Ιαπώνων .
Οι πολύ μεγάλοι, όπως την Square-Enix, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα διότι κάνουν σε όλες τις αγορές καλές πωλήσεις, ακόμα και με τίτλους που ενδεχομένως δεν αξίζουν υψηλότατες πωλήσεις (η δύναμη του καλού ονόματος..). Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, τα πάνε εξαιρετικά και σε Ευρώπη.
Συνδυάζοντας λοιπόν με ένα τίτλο, σχολές δύσης (open world) κι ανατολή (jpop ήρωες)... τι πιο προφανές από κέρδος. Εδώ τα FF XIII & XIII-2 έκαναν μαζί περί των 10 εκ πωλήσεων (
εδώ κ
εδώ).. οπότε το "θα περάσει δύσκολα στη Δύση" που ανέφερες πιο πριν δε νομίζω ότι θα συμβεί, τουλάχιστον βάση ιστορικού/στοιχείων. Τπτ δεν είναι απόλυτο.
Ούτε εμένα με τρελαίνει η αισθητική jpop boy band ήρωες αλλά εφόσον θα είναι καλό το FFXV, αυτό θα είναι το λιγότερο που θα με απασχολήσει.
Ένα τελευταίο, λόγω μεγέθους και κύρους η Square-Enix δημιουργεί όλες τις τάσσεις πάνω στα console RPGs τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία ~κι όχι μόνο~, οπότε μετά την κυκλοφορία του FFXV δε θα είναι περίεργο "ξαφνικά" η Ιαπωνική αγορά να αρχίσει να γεμίζει με ανατολικού τύπου open world rpgs.
Συγνώμη για τις εκτάσεις των μηνυμάτων, με ενδιαφέρουν αρκετά τα θέματα που έθιξες