Σύνδεση στο Internet μέσω της σειριακή θύρας

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Hamtaro
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Hamtaro

Retro Member
Joined
7 Αύγ 2009
Μηνύματα
148
Αντιδράσεις
67
Ίσως πριν λίγο καιρό να είχατε διαβάσει ένα άρθρο για έναν τύπο που σύνδεσε ένα Macintosh Plus του 1986 στο Internet μέσω της σειριακής του θύρας.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

Η επιλογή της σειριακής θύρας για σύνδεση στο Internet είναι μονόδρομος αν δεν έχουμε στη διάθεση μας κάρτα δικτύου ή σε πολύ παλιά laptops που δεν διαθέτουν PCMCIA slots.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλώδιο null modem, έναν σύγχρονο υπολογιστή που τρέχει κάποια διανομή του Linux και προαιρετικά έναν adaptor usb σε serial σε περίπτωση που το linux box μας δεν έχει σειριακή θύρα (τα περισσότερα laptop και πολλά σύγχρονα desktop δηλαδή).

Οι επιλογές που έχουμε είναι 2:

  • Απλή σύνδεση στο linux μέσω ενός terminal emulator
  • Σύνδεση στο Internet μέσω PPP χρησιμοποιώντας το Trumpet WinSock και έναν PPP emulator όπως το Slirp

Παρεμπιπτόντως αν το καλοσκεφτείτε αυτές είναι οι ίδιες δύο βασικές επιλογές που είχε ένας χρήστης στις αρχές τις δεκαετίας του 90 για να συνδεθεί στο Internet.

Ξεκινώντας λοιπόν συνδέουμε με το null modem τον υπολογιστή μας με το linux box.

Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουμε ένα virtual terminal (tty) στη σειριακή θύρα. Αυτό το κάνουμε τυπώνοντας την εντολή:

getty –L=always 19200 ttyS0 vt100

όπου:

  • –L=always σημαίνει ότι πρόκειται για τοπική γραμμή χωρίς την ανάγκη για ανίχνευση φέροντος (carrier detect)
  • 19200 είναι το bitrate. Το αλλάζουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.
  • ttyS0 είναι το όνομα συσκευής της σειριακή θύρας στο linux. Το αλλάζουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.
  • vt100 είναι η εξομοίωση τερματικού που θέλουμε. Π.χ. vt100 για εξομοίωση του DEC VT100


Πάμε τώρα να συνδεθούμε από τον παλιό υπολογιστή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα εξομοίωσης τερματικού είτε για DOS είτε για Windows. Εγώ χρησιμοποιώ το Term95 που συνοδεύει τον Norton Commander 5.0, αλλά το τερματικό των Windows 3.1 είναι επίσης πολύ καλό.

Στο τερματικό των Windows 3.1 απλά βάζουμε τις ρυθμίσεις της γραμμής μας και αμέσως έχουμε μπροστά μας μια linux κονσόλα.



Αφού κάνουμε login στο Linux μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε text based πρόγραμμα (για αποστολή email, browsing κλπ).



Μια άλλη λύση για σύνδεση στο Internet είναι μέσω PPP emulation. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι το πρόγραμμα slirp στο linux, το Trumpet WinSock για τα Windows 3.1 και έναν web browser.

Το Slirp το εγκαθιστούμε στο Linux ανάλογα με τη διανομή που διαθέτουμε π.χ sudo apt-get install slirp.

Το Trumpet WinSock μπορούμε να το κατεβάσουμε από τη διεύθυνση http://www.trumpet.com.au/index.php/downloads.html και απο αλλού στο Internet (είναι Shareware).



Επίσης υπάρχουν διάφοροι δωρεάν browsers, email και telnet clients για Windows 3.1 που μπορούμε να βρούμε και να εγκαταστήσουμε στο σύστημα μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να τρέξουμε το Trumpet Winsock και αφότου από τις επιλογές του προγράμματος ρυθμίσουμε τη σειριακή μας θύρα και το bit rate να επιλέξουμε manual login από το μενού Dialer.



Θα μεταφερθούμε και πάλι σε περιβάλλον κονσόλας linux απʼ όπου αφού κάνουμε login δίνουμε την εντολή slirp –b 19200 (όπου 19200 το επιθυμητό bitrate) και πατάμε το πλήκτρο escape.



Πλέον ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος στο Internet και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον browser ή τον email client μας.

 
Eξαιρετικος οδηγος hamtaro!Με τα ιδια βηματα λογικα μπορουμε να συνδεθουμε και με Dos...
 
Οντως ,ενδιαφερον και ρετρο!
 
Πίσω
Μπλουζα