Τα Νο1 της Eurovision

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tonytony
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
...με μια νίκη της τελευταίας στιγμής, αφού κρίθηκε στον πόντο από την τελευταία χώρα που ψήφιζε! Ενδεικτικά αναφέρω την πρώτη τριάδα:

1η θέση - Τουρκία: 167 βαθμοί

2η θέση - Βέλγιο: 165 βαθμοί

3η θέση - Ρωσία: 164 βαθμοί

Και να πω την καθαρά αλήθεια, αν είχε κερδίσει το Sanomi θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα στη Γιουροβίζιον την περασμένη δεκαετία, γιατί οι νικητές διαμορφώνουν συνήθως μια "σχολή", που ακολουθείται σαν συνταγή για την επόμενη χρονιά, και λίγες φορές ξεφεύγει μια χώρα από τη φόρμα, όταν η φόρμα αυτή έχει αρχίσει να υφίσταται κορεσμό. Και αν υπήρχε αυτή η διαφορετική κουλτούρα, μάλλον δε θα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε κι εμείς το 2005.
 
Μα κι εσυ, τα θες και τα λες αυτά; Τι μου ανοίγεις πλαγίως πάλι αυτό το "καυτό" θέμα της εθνικής μας νίκης; :P Κάνει τζίζ! Θες να 'χουμε θέματα πάλι; :P Ναι,ισχύει αυτό που λες (το ότι το στύλ της νικήτριας χώρας καθορίζει το αντίστοιχο πολλών χωρών την επόμενη χρονιά! Πάρε παράδειγμα φέτος πόσους έχει επηρεάσει η Loreen! (άλλο ένα πάρα πολύ καλό νούμερο 1 κατά τη γνώμη μου-πολύ διαφορετικό, electro-παραμύθι, με πρωτόγνωρη παρουσίαση από μια ομολογουμένως ασχημούλα καλλιτέχνη,η οποία όμως είχε κάτι το ιδιαίτερο...) Αν και νομίζω πως αυτό το τσιρκολίκι με τα μαντήλια, τις τιράντες, τα στρασάτα σώβρακα, τις αόρατες κυλότες και τα λοιπά κουραφέξαλα, άρχισε από το 2002, μ'αυτό το τρισάθλιο τραγούδι της λετονίας (που απορώ πραγματικά πως νίκησε!)..Το 2003 τη νίκη στη Τουρκία απ'ότι θυμάμαι έδωσε το 8αρι της κύπρου! Κατά τα άλλα, από τις καλές χρονιές του θεσμού..(για μένα ο καλύτερος ήταν μακράν του 2009) Εκείνη τη χρονιά νομίζω ότι το βραβείο το άξιζε το Βέλγιο,μετά η Νορβηγία μ'αυτή την υπέροχη μπαλάντα και μετά η Ισπανία (η οποία όμως καταδικάστηκε από το απαράδεκτο live της). Αδικημένη χώρα νομίζω η Μάλτα..Χαριτωμένη μπαλαντούλα, στύλ 80s..Τώρα που το θυμήθηκα, στα αδικημένα και το love του sasha son για τη λιθουανία το 2009 και το συ-γκλο-νι-στι-κο "quedate conmigo" της pastora soler για την ισπανία πέρισυ..Απλά ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ (ΚΑΙ στίχοι ΚΑΙ μουσική) και ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑΡΑ για μένα! (ορίστε, χρησιμοποιώ κι αυτά τα γελοία -αρα αλλά πραγματικά τρελαίνομαι για το συγκεκριμένο τραγούδι!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενδιαφέρον όλα όσα λέτε αλλά μια παράκληση να κινηθεί η συζήτηση σε ρετρό πλαίσια :)
 
retrofrog είπε:
...και το συ-γκλο-νι-στι-κο "quedate conmigo" της pastora soler για την ισπανία πέρισυ..
Το οποίο κομμάτι το συνέθεσε ο ίδιος συνθέτης που συνέθεσε και το νικητήριο κομμάτι, "Euphoria", που κατά προσωπική άποψη είναι από τα καλύτερα νικητήρια κομμάτια εδώ και χρόνια. Άλλο ένα περίεργο fact είναι και το γεγονός ότι στην περσινή Eurovision ο συνθέτης του πρώτου κομματιού τυγχάνει να είναι και συνθέτης του κομματιού που ήρθε τελευταίο!

Και μιας και λέμε για συνθέτες, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι πρωτίστως διαγωνισμός σύνθεσης. Γι' αυτό και δίνουν πολύ μεγάλη βάση στη σύνθεση του τραγουδιού, να μην είναι "κλεμμένο", να μην έχει μεταδοθεί πριν από συγκεκριμένη ημερομηνία, δηλαδή να μην είναι πολύ καιρό γνωστό, και άρα να έχει ένα μεγαλύτερο ατού έναντι των άλλων συμμετοχών. Αυτό το συγκεκριμένο θέμα το ανέδειξαν στη Eurovision του 1985 που αναφέραμε πιο πριν, όπου έφεραν τους συνθέτες των κομματιών στο προσκήνιο, βάζοντάς τους να κάτσουν στις πρώτες θέσεις του σταδίου και να συμμετέχουν στις καρτ ποστάλ (όπως λέγονται τα εισαγωγικά βίντεο που χρησιμοποιούνται μέχρι να κάνουν τη σκάντζα οι καλλιτέχνες) ως πρωταγωνιστές.
 
Αλήθεια, τι απέγιναν αυτές οι εισαγωγικές καρτέλες με τους καλλιτέχνες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια; Τώρα μόνο κάτι εντελώς ανέπνευστες τουριστικές (ο θεός να τις κάνει!) καρτέλες βλέπω! Θέλω πίσω τις παλιές! (εντάξει, με άκουσαν θα τις εντάξουν άμεσα! :) ) Επίσης συμφωνώ απόλυτα για τη Πορτογαλία...Από τις πιο αδικημένες χώρες...Πολλά τραγούδια της μου άρεσαν στο παρέλθόν! Να υποθέσω οτι αναφέρεσαι κυρίως στο 2008; Kambia, ποια είναι ακριβώς τα χρονικά πλαίσια; Μέχρι το 2000 ας πούμε; ή 1990;
 
Για το φoρουμ το 1995 retrofrog

Ευχαριστώ :)
 
Ε, κάτι κουτσοθυμάμαι από αυτές των αρχών της δεκαετίας, οπότε θα βρω κάτι να σχολιάσω! :)
 
Και να μη θυμάσαι, θα σου θυμίσουμε εμείς, οπότε η συζήτηση θα είναι ανοιχτή και κάθε άποψη ευπρόσδεκτη! Πάντως, είσαι εντός χρονικών ορίων με το Nocturne, καθώς είναι 1995. ;)
 
Νώντα ένα εχω να πώ: εισ'ωραίος! Είσαι το πρότυπο του θετικού ανθρώπου! :D
 
Μεταφερόμαστε στο 1978 και στον 23ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Παρίσι της Γαλλίας. 20 χώρες συμμετείχαν με νικήτρια το Ισραήλ. Η βαθμολογία αναλυτικά έχει ως εξής.

 


01. Ισραήλ 157



02. Βέλγιο 125



03. Γαλλία 119



04. Μονακό 107



05. Ιρλανδία 086



06. Γερμανία 084



07. Λουξεμβούργο 073



08. Ελλάδα - Τάνια Τσανακλίδου "Τσάρλι Τσάπλιν" 066


09. Ελβετία 065


10. Ισπανία 065



11. Αγγλία 061



12. Ιταλία 053



13. Ολλανδία 037



14. Σουηδία 026



15. Αυστρία 014



16. Δανία 013



17. Πορτογαλία 05



18. Φινλανδία 02



19. Τουρκία 02



20. Νορβηγία 00


 


Ακολουθεί η απονομή του πρώτου τραγουδιού του Ισραήλ , το "Ah Bah Nee Bee" με τους Alphabeta.


 


http://www.youtube.com/watch?v=ZMyfvN1BVxg&feature=youtu.be
 
Άλλη μια επεισοδιακή Γιουροβίζιον. Η νίκη του Ισραήλ δε χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από χώρες της Μέσης Ανατολής που μετέδιδαν το διαγωνισμό. Γι' αυτό και η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας με το που έγινε σαφές ότι το Ισραήλ παίρνει κεφάλι στην ψηφοφορία, έκοψε τη μετάδοση, βάζοντας μια εικόνα νεκράς φύσης, με ένα βάζο λουλούδια.

Η διοργάνωση της Γαλλίας φοβερή, με μια περίεργη "καινοτομία" για την πρόσβαση στη σκηνή... Οι συμμετέχοντες πήγαιναν με ασανσέρ (!!!) στο χώρο της σκηνής. Η δε σκηνή, είχε ολόκληρη εγκατάσταση με μια ορχήστρα περιστρεφόμενη!

Εξαιρετική η Τάνια Τσανακλίδου, με ένα φοβερό κομμάτι και μια καταπληκτική και μπριόζικη σκηνική παρουσία.

Και μιας και αναφέραμε αδικίες στο διαγωνισμό, να ένα παράδειγμα από το 1978. Η περίπτωση της Νορβηγίας, με τον Jahn Teigen και το κομμάτι Mil etter mil. Φωνητικά μπορεί να μην ήταν κάτι το συναρπαστικό, αλλά η ζωηρή του σκηνική παρουσία (με τις φωνές του, το τράβηγμα των τιράντων του και το άλμα στον αέρα) και η περίεργη εμφάνισή του (χρυσές τιράντες, κόκκινο παντελόνι και μαύρα γυαλιά) σίγουρα δεν ικανοποίησαν τις επιτροπές. Ο Jahn κατέληξε όχι απλά τελευταίος και καταϊδρωμένος, αλλά και με μηδέν βαθμούς!!! Ήταν η πρώτη φορά με το νέο σύστημα ψηφοφορίας που μια χώρα κατέληγε με μηδέν βαθμούς. Φυσικά αυτό δεν πτόησε τον Jahn, που όχι μόνο έκανε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι του στη Νορβηγία, αλλά και ξανασυμμετείχε με τη Νορβηγία άλλες δύο φορές, με καλύτερα αποτελέσματα τις επόμενες φορές.

Και για να το συνδέσω και με την προηγούμενη αναφορά στο ασανσέρ, συνέβη και ένα γκαγκ όταν πήγε να βγεί ο Jahn στη σκηνή. Αφηρημένος και με το νου του στην κάμερα που τον μαγνητοσκοπούσε, έπεσε πάνω στον τοίχο, αντί να μπει στο ασανσέρ.

Και κάτι ακόμα. Αυτή ήταν η πρώτη Γιουροβίζιον που Ελλάδα και Τουρκία διαγωνίστηκαν μαζί. Μέχρι πρότινως όταν συμμετείχε η μία, αποσυρόταν η άλλη. Φυσικά και καμία από τις δύο χώρες δεν έδωσε βαθμό στην άλλη. Αυτό θα συμβεί αρκετά αργότερα...
 
Να, αυτές είναι οι χρησιμότητες του forum! Να μαθαίνεις κι αυτά τα κουφά! Άκου να ρίξουν την εικόνα για να μη δούν το αποτρόπαιο γεγονός!χαχαχα! Τι άλλο θ'ακούσουμε; Κι εμείς δηλαδή το 2003 έπρεπε να διακόψουμε τη μετάδοση; Ο "τσάρλυ τσάπλιν" αποτελεί ένα από τα πιο τρυφερά και αναμφισβήτητα τα πιο θεατρικά τραγούδια που έχουν περάσει γενικά από το θεσμό! Για τη δε τάνια, τι΄να λέμε; Η γυναίκα απλά "το΄χει"! Απίστευτη, σπιρτόζα, θεατρικότατη (οι σπουδές ποτέ δεν πάνε χαμένες και η τσανακλίδου το υλοποιεί με όλη τη σημασία της λέξης-αν και μάλλον στη περιπτωσή της το ταμπεραμέντο υπερισχύει!) Δεν ξέρω τα τραγούδια εκείνης της χρονιάς, πιθανολογώ όμως οτι θα μπορούσε να τερματίσει πιο ψηλά! Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στην υπέροχη -ονειρική πραγματικά- διασκευή του τραγουδιού από την Ειρήνη Ψυχράμη και το συγκρότημα Μέντα...
 
1981 και 26ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. 20 χώρες που συμμετείχαν , η Αγγλία νικήτρια με ένα πολύ χαρούμενο και όμορφο τραγούδι (κατά τη γνώμη μου πάντα - πρώτη φορά το έβλεπα). Η βαθμολογία αναλυτικά έχει ως εξής.

 


01. Αγγλία 136



02. Γερμανία 132



03. Γαλλία 125



04. Ελβετία 121



05. Ιρλανδία 105



06. Κύπρος - Island "Monica" 069 (στο συγκρότημα συμμετείχε και η Αλέξια)


07. Ισραήλ 056


08. Ελλάδα - Γιάννης Δημητράς "Φεγγάρι καλοκαιρινό" 055


09. Ολλανδία 051


10. Σουηδία 050



11. Δανία 041



12. Λουξεμβούργο 041



13. Βέλγιο 040



14. Ισπανία 038



15. Γιουγκοσλαβία 035



16. Φινλανδία 027



17. Αυστρία 020



18. Πορτογαλία 009



19. Τουρκία 009



20. Νορβηγία 000


 


Ακολουθεί η απονομή για το πρώτο τραγούδι της Αγγλίας , το "Making your mind up" με τους Bucks Fizz


 


[video=youtube;6MBVyy-nYtQ]http://www.youtube.com/watch?v=6MBVyy-nYtQ&feature=youtu.be





 
1981 και έχουμε την πρώτη συμμετοχή της Κύπρου! Στο γκρουπ Island συμμετέχει η μετέπειτα εκπρόσωπος της Κύπρου, Αλέξια!

Ο Γιάννης Δημητράς, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογράφων για την ερμηνεία του στη φοβερή μπαλάντα "Φεγγάρι καλοκαιρινό".

Όσο για τους νικητές... Οι Bucks Fizz έκαναν τρομερή επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη νίκη τους στο διαγωνισμό. Το μπριόζικο τραγούδι τους και η κεφάτη σκηνική τους παρουσία άξιζαν πιστεύω τη νίκη. Όμως, ήταν μια νίκη που καθορίστηκε από την τελευταία χώρα που ανακοίνωνε τις ψήφους της. Η δεύτερη σε κατάταξη Γερμανία δε χάρηκε ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα, καθώς το κομμάτι της Johny Blue ήταν το φαβορί της βραδιάς. Αλλά πήρε το αίμα της πίσω την επόμενη χρονιά... παρά το κάπως μέτριο κομμάτι που έστειλε την επόμενη χρονιά. Ήταν, βλέπετε, διακαής πόθος των μεγάλων χρηματοδοτητών του θεσμού, ειδικότερα όταν σου παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα στη γραμμή τερματισμού.

Οι Bucks Fizz στην ουσία άνοιξαν το διαγωνισμό προς νέους ήχους, πιο ποπ, πιο κεφάτους, πιο ντίσκο, με μια αλήστου μνήμης τσαχπινιά, όταν έβγαλαν τις φούστες των γυναικών του γκρουπ πάνω στην κορύφωση του τραγουδιού. Ήταν μια τονωτική ένεση προς τους νέους τηλεθεατές, μέσα στην κυριαρχία μπαλαντών.

Στα ευτράπελα της βραδιάς, άλλη μια τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς στη Νορβηγία! Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν η παρουσιάστρια πήγε να επικοινωνήσει με τη Γιουγκοσλαβία, δε φανταζόταν τι την περίμενε... Η γυναίκα που απάντησε στην κλήση, αφού τρόμαξαν λιγάκι να συνεννοηθούν, της απάντησε ευθαρσώς ότι δεν έχει τις ψήφους στα χέρια της! Η ίδια γυναίκα, 9 χρόνια μετά, ποιός να της το λεγε ότι θα άλλαζε ρόλους με την παρουσιάστρια, παρουσιάζοντας το διαγωνισμό του 1990 στη Γιουγκοσλαβία.
 
nwntas είπε:
1981 και έχουμε την πρώτη συμμετοχή της Κύπρου! Στο γκρουπ Island συμμετέχει η μετέπειτα εκπρόσωπος της Κύπρου, Αλέξια!Ο Γιάννης Δημητράς, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογράφων για την ερμηνεία του στη φοβερή μπαλάντα "Φεγγάρι καλοκαιρινό".

Όσο για τους νικητές... Οι Bucks Fizz έκαναν τρομερή επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη νίκη τους στο διαγωνισμό. Το μπριόζικο τραγούδι τους και η κεφάτη σκηνική τους παρουσία άξιζαν πιστεύω τη νίκη. Όμως, ήταν μια νίκη που καθορίστηκε από την τελευταία χώρα που ανακοίνωνε τις ψήφους της. Η δεύτερη σε κατάταξη Γερμανία δε χάρηκε ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα, καθώς το κομμάτι της Johny Blue ήταν το φαβορί της βραδιάς. Αλλά πήρε το αίμα της πίσω την επόμενη χρονιά... παρά το κάπως μέτριο κομμάτι που έστειλε την επόμενη χρονιά. Ήταν, βλέπετε, διακαής πόθος των μεγάλων χρηματοδοτητών του θεσμού, ειδικότερα όταν σου παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα στη γραμμή τερματισμού.

Οι Bucks Fizz στην ουσία άνοιξαν το διαγωνισμό προς νέους ήχους, πιο ποπ, πιο κεφάτους, πιο ντίσκο, με μια αλήστου μνήμης τσαχπινιά, όταν έβγαλαν τις φούστες των γυναικών του γκρουπ πάνω στην κορύφωση του τραγουδιού. Ήταν μια τονωτική ένεση προς τους νέους τηλεθεατές, μέσα στην κυριαρχία μπαλαντών.

Στα ευτράπελα της βραδιάς, άλλη μια τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς στη Νορβηγία! Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όταν η παρουσιάστρια πήγε να επικοινωνήσει με τη Γιουγκοσλαβία, δε φανταζόταν τι την περίμενε... Η γυναίκα που απάντησε στην κλήση, αφού τρόμαξαν λιγάκι να συνεννοηθούν, της απάντησε ευθαρσώς ότι δεν έχει τις ψήφους στα χέρια της! Η ίδια γυναίκα, 9 χρόνια μετά, ποιός να της το λεγε ότι θα άλλαζε ρόλους με την παρουσιάστρια, παρουσιάζοντας το διαγωνισμό του 1990 στη Γιουγκοσλαβία.
Καλά αυτό ήταν φοβερό στιγμιότυπο...όταν η γιουγκοσλάβα announcer Helga Vlahovic απάντησε "I don't have the votes", θυμάμαι όλο το θέατρο σείστηκε από τα γέλια. Φοβερός γενικά ο διαγωνισμός του 1981, πολλά καλά τραγούδια, evergreen πραγματικά το "making your mind up" για τους Άγγλους (θυμάμαι το χόρεψα εν έτει 2001 σε γάμο στη Βρετανία- 20 χρόνια μετά δηλαδή) και πολύ ωραία διοργάνωση γενικά...μάλιστα οι καρτ-ποστάλ πριν από τις συμμετοχές για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού παρουσίασαν τοπία και μέρη της διοργανώτριας χώρας τα οποία επισκέπτονταν οι καλλιτέχνες που ακολουθούσαν στη σκηνή. Με άλλα λόγια ήταν ο πρώτος διαγωνισμός που απολαύσαμε φύση.

Ιδιαίτερα αγαπημένο τραγούδια από εκείνη τη χρονιά παραμένει η ιταλόφωνη συμμετοχή της Ελβετίας "Io senza te"

Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος μαζί στη 10άδα παρακαλώ (η Κύπρος 6η και η Ελλάδα 8η)
 
thanos75 είπε:
Ιδιαίτερα αγαπημένο τραγούδια από εκείνη τη χρονιά παραμένει η ιταλόφωνη συμμετοχή της Ελβετίας "Io senza te"
Συμφωνώ απόλυτα! Μάλιστα το Io senza te, των Peter, Sue and Marc που είχαν ξανασυμμετάσχει και με άλλες φοβερές συμμετοχές, είναι στα 100 καλύτερα κομμάτια στα 50 χρόνια του διαγωνισμού, όπως τα ψήφισαν και οι τηλεθεατές στη μεγάλη ψηφοφορία που έγινε τότε για την επέτειο. Έτσι το έμαθα κι εγώ και είναι όντως από τις εκπληκτικές στιγμές του διαγωνισμού! Επίσης αγαπημένο εκείνης της χρονιάς, εκτός της συμμετοχής της Κύπρου, το Kroller eller ej, η συμμετοχή της Δανίας, ένα πολύ χαρούμενο ντίσκο κομμάτι.

Παρατηρώντας το βαθμολογικό πίνακα εκείνης της χρονιάς διαπίστωσα το εξής: Το Io senza te πήρε 5 12αρια, τα περισσότερα της βραδιάς, η Γαλλία και η Γερμανία (3η και 2η θέση αντίστοιχα) από 4 12αρια, και το Ηνωμένο Βασίλειο που τελικά κέρδισε, πήρε μόνο 2!!! Αυτό δείχνει την αξία του κάθε βαθμού, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο το ψήφισαν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες, με ελάχιστο τους 3 βαθμούς. Η Γερμανία την πάτησε λόγω Ελβετίας, καθώς ήταν η μόνη που δεν την ψήφισε. Αυτά είναι τα περίεργα, αλλά διασκεδαστικά και ωραία, του διαγωνισμού.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο πράγματι και το δανέζικο κομμάτι, ειδικά η εισαγωγή του. Να αναφέρω πως ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης (Tony Seebach λεγόταν πέθανε πριν μερικά χρόνια) είχε εκπροσωπήσει τη Δανία και το 1979 με το -ακόμα καλύτερο κατά την ταπεινή μου γνώμη τραγούδι- Disco tango. Είχε έρθει τότε 6ος. Το Disco tango είχε μάλιστα διασκευαστεί και στα ελληνικά από τη Χριστιάνα, με τον τίτλο "Χόρεψέ με ένα τανγκό"
 
1982 και ο 27ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιείται στο Χάρογκατ της Αγγλίας. 18 χώρες λαμβάνουν μέρος με νικήτρια τη Γερμανία. Η Ελλάδα δε συμμετέχει στο διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής.

 


01. Γερμανία 161



02. Ισραήλ 110



03. Ελβετία 097



04. Βέλγιο 094



05. Κύπρος - Άννα Βίσση "Μόνο η αγάπη" 085


06. Λουξεμβούργο 078


07. Αγγλία 076



08. Σουηδία 067



09. Αυστρία 057



10. Ισπανία 052



11. Ιρλανδία 049



12. Νορβηγία 040



13. Πορτογαλία 032



14. Γιουγκοσλαβία 021



15. Τουρκία 020



16. Ολλανδία 008



17. Δανία 005



18. Φινλανδία 000


 


Ακολουθεί η απονομή για το πρώτο τραγούδι της Γερμανίας , το "Ein bisschen frieden" με την Nicole.


 


http://www.youtube.com/watch?v=csTX62mHeII&feature=youtu.be
 
Η ώρα της ρεβάνς της Γερμανίας! Με ένα, κατά τη γνώμη μου, μέτριο κομμάτι, πολυ γλυκανάλατο, αλλά ξεχωριστό από τα υπόλοιπα του διαγωνισμού. Ο Ralph Siegel, ο συνθέτης του κομματιού, είναι ο πατέρας του γερμανικού Schlager, δηλαδή κάπως γλυκανάλατων, κάπως χαρούμενων, ποπ εμπορικών τραγουδιών. Η νίκη θριαμβευτική, ρεκόρ για τα δεδομένα του συστήματος βαθμολογίας μέχρι τότε, με 9 12αρια! Ποιός θα αμφισβητούσε τα αποτελέσματα με τέτοια διαφορά από τον δεύτερο; Η Nicole γλυκιά, όπως και το τραγούδι της, ερμήνευσε με τη συνοδεία της κιθάρας της το κομμάτι, την πρώτη γερμανική νίκη. Στο τελείωμα του διαγωνισμού, εκεί που πάει να ερμηνεύσει ξανά το κομμάτι της, το τραγουδά και σε άλλες γλώσσες. Το κομμάτι έγινε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη, προς έκπληξιν αυτών που το έλεγαν γλυκανάλατο... Η επιτυχία του ήταν τέτοια που στην επέτειο των 50 χρόνων του διαγωνισμού, το Ein bisschen Frieden (Λίγη ειρήνη) ήταν ένα από τα 14 καλύτερα τραγούδια του διαγωνισμού και αγωνίστηκε στον ειδικό τελικό που διοργανώθηκε επετειακά. Κατέληξε στην έβδομη θέση.

Η Κύπρος στέλνει την για δεύτερη φορά συμμετέχουσα Άννα Βίσση, με μια εκπληκτική μπαλάντα, το "Μόνο η αγάπη". Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ήταν εκεί, είτε λόγω δυσαρέσκειας της διοίκησης της ΕΡΤ για το διαγωνισμό, είτε λόγω του ότι το τραγούδι που επελέγη, το "Σαρανταπέντε κοπελιές" του Θέμη Αδαμαντίδη, που λέγεται ότι ήταν αντιγραφή παραδοσιακού κομματιού και δεν είχε τις προδιαγραφές να συμμετάσχει. Παρόλα αυτά, η Κύπρος τα κατάφερε πολύ καλά μόνη της, με μια Βίσση να ερμηνεύει άψογα το κομμάτι της, με ένα αρχαιοελληνικού στυλ φόρεμα και ένα ανεκδιήγητο, μοντέρνο κούρεμα.

Στα highlights της βραδιάς, η φοβερή, κινούμενη σκηνή, η περίεργη τοποθεσία που διάλεξαν οι Βρετανοί να κάνουν το διαγωνισμό, και μερικές αστείες, μπριόζικες σκηνικές παρουσίες, όπως αυτή της Αγγλίας (με τους Bardo να χτυπιούνται στα πατώματα) της Ολλανδίας (με τον τραγουδιστή να κάνει λες και κάνει αερόμπικ) και της Πορτογαλίας (με τις τραγουδίστριες ντυμένες μαύρες πειρατίνες!). Στους συμμετέχοντες και ο mister nul points Jahn Teigen, αυτή τη φορά με μια αξιοπρεπέστερη 12η θέση, αλλά και η μελλοντική νικήτρια και πολλαπλά συμμετέχουσα Elisabeth Andreason, μαζί με την απλά μελλοντική συμμετέχουσα Kikki Danielson, αμφότερες να εκπροσωπούν τη Σουηδία.
 
Αξιοπρεπέστατο κομμάτι "το φεγγάρι καλοκαιρινό", μ'ενα πολύ καλό ερμηνευτή και μια εμπνευσμένη σκηνική παρουσία..(Αν δεν λανθάνω νώντα γι'αυτή τη παρουσίαση πήρε το βραβείο και όχι για την ερμηνεία αλλά πραγματικά δεν παίρνω όρκο...) Η Αλέξια γλυκύτατη στη πρώτη της συμμετοχή (αν και τη προτιμώ πολύ περισσότερο στο ιστορικό "άσπρο-μαύρο"), μ'ενα χαριτωμένο τραγούδι..Για το νικητήριο θα συμφωνήσω και γω πως ήταν πολύ καλό! Χαρακτηριστική χορογραφία,εξυπνότατο το τρικ με τις φούστες,μουσική που ενδείκνυται για τρελό χορό! Για το 1982 δεν μπορώ να πω πως βρίσκω κάτι ιδιαίτερο..Χαριτωμένο τραγουδάκι αυτό της Nicole,δε λέω, αλλά όχι και για πρωτιά...Η βίσση αξιοπρεπέστατη, μεμια καλή μπαλάντα και ένα πραγματικά πολύ κομψό και ελληνοπρεπές φόρεμα(δυστυχώς η δεύτερη συμμετοχή της δεν είχε τα ίδια χαρακτηριστικά...)Καλά, για τον siegel τι να πούμε; Μιλάμε για κανονική eurovision-ο-μηχανή!Εκεί που άλλοι σταματούν αυτός συνεχίζει!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα