1983 και η Ελλάδα επιστρέφει στο διαγωνισμό μετά την απουσία της το 1982. Μια πολύ γλυκιά και λίγο νοσταλγική μελωδία, το "Μου λες" της Κρίστη Στασινοπούλου ήταν ένα πολύ όμορφο και αξιοπρεπές κομμάτι. Το ίδιο και το κομμάτι της Κύπρου, αξιοπρεπές και όμορφο. Έκανε και την εμφάνισή της η "38 κι 8" Κωνσταντίνα τότε, σε νεαρή ηλικία.
1983 και η Γερμανία διοργανώνει το διαγωνισμό μετά την περσινή της νίκη! Κι ενώ όλοι θα περίμεναν μια άρτια διοργάνωση που θα κυλά ρολόι, οι Γερμανοί παρουσίασαν την πρώτη 3 ώρες + Γιουροβίζιον. Αιτία αυτού του τραβήγματος; Η εμμονή των Γερμανών να γίνονται οι εκφωνήσεις της παρουσιάστριας σε τρεις, αντί για δύο, γλώσσες, δηλαδή Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Οπότε ο κακός χαμός! Όση καλή διάθεση και να είχε η παρουσιάστρια, τα έκανε λίγο θάλασσα με το γλωσσικό κομμάτι. Από την άλλη, ενώ το λογότυπο του διαγωνισμού ήταν μια τελείως 80's γραμματοσειρά, η σκηνή ήταν πάρα πολύ περίεργη. Ένα τόξο με σκάλες, στη μέση η ορχήστρα και πίσω μια κατασκευή με μεταλικά κουτιά και φωτάκια... Επειδή το τόξο ήταν μακρόστενο, το στήσιμο πολλών εμφανίσεων ήταν κάπως περίεργο, κάπως άβολο, γιατί άλλοι στέκονταν στο κέντρο της σκηνής, άλλοι διάλεγαν μια άκρη της. Ακόμη, το 1983 δεν υπήρχαν καρτ ποστάλ, αλλά καλάθια με λουλούδια, τα οποία σχημάτιζαν τη σημαία της κάθε χώρας, όπου καθόταν δίπλα η παρουσιάστρια και διάβαζε τα στοιχεία καλλιτεχνών, συνθετών, στιχουργών και το ονομα του μαέστρου. Μέχρι να τα πει όλα σε τρεις γλώσσες, άδειαζε και γέμιζε η σκηνή!
Το νικητήριο τραγούδι, μια φοβερή μπαλάντα της Corinne Hermes, η οποία είχε ντυθεί ολίγον "κουφέτο" (στα ροζ δηλαδή), αλλά έσκισε. Για το Ισραήλ, η μεγάλη τραγουδίστρια Ofra Haza, για τη Σουηδία η μικρούλα τότε Carola Haggkvist, που δεν αρκέστηκε στην τρίτη θέση και επανήλθε το 1991 δριμύτερη... Το κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας, Dzuli, που έκανε μεγάλη επιτυχία και εκτός διαγωνισμού, ανήκει στα 100 καλύτερα τραγούδια του διαγωνισμού, μαζί με της Carola, από αυτή τη χρονιά. Τα αδέρφια Hoffmann & Hoffmann που εκπροσώπησαν τη Γερμανία μπορεί να έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία με το κομμάτι τους, αλλά η πορεία τους ανακόπηκε ένα χρόνο μετά, όταν ο ένας εκ των δύο αυτοκτόνησε.
Να τος πάλι και ο Jahn Teigen με τη Νορβηγία, με το πολύ καλό Do Re Mi. Ξεχωριστό για μένα και το κομμάτι του Βελγίου, Rendez vous, το οποίο ήταν μια synth pop σύνθεση, συνοδευόμενη μόνο από μια δυο φράσεις, από τα τραγούδια με τους λιγότερους στίχους στην ιστορία του διαγωνισμού. Παρότι πολεμήθηκε πολύ στη χώρα του, καθώς είχε δυσαρεστηθεί μεγάλη μερίδα του κόσμου που θεωρούσε το κομμάτι αίσχος, παρότι κατέληξε 18ο, ήταν καινοτόμο για τα δεδομένα του διαγωνισμού εκείνη τη χρονιά. Τέλος, δύο χώρες με μηδέν βαθμούς το 1983, Ισπανία και Τουρκία. Το ισπανικό κομμάτι δεν άξιζε τους μηδέν βαθμούς, κατά τη γνώμη μου, αλλά ήταν αρκετά ιδιαίτερο για τα αυτιά των ευρωπαϊκών κριτικών επιτροπών.
edit: κοιτώντας τον βαθμολογικό πίνακα τώρα, έμεινα λίγο, γιατί βλέπω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα όχι απλά δε δίνει τους 12 βαθμούς της στην Κύπρο, αλλά δεν έδωσε ούτε ένα βαθμό! Η δε Κύπρος μας έδωσε το δωδεκάρι της, όπως δωδεκάρι πήραμε από την Ισπανία, και μετά 3 βαθμοί από Γαλλία και 5 από Φινλανδία. Δεν εντυπωσιάσαμε εκείνη τη χρονιά, και στους φουκαράδες τους Ισπανούς που μας ανέβασαν τόσο με το 12άρι ούτε πόντος τσακιστός! Με μηδέν κατέληξαν οι άνθρωποι.