Τα "Ξενία" [Xenia] - Άρης Κωνσταντινίδης

Παιδιά απλά υπογράψτε.... στον παρακάτω σύνδεσμο, είναι λίγο παλιός αλλά είναι ακόμα σε ισχύ! Πρέπει να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά η οποία έχει αρχίσει να χάνεται με τα "αμελέτητα" κτήρια των εργολάβων!!

http://www.sadas-pea.gr/still/xenia_petition.htm

επίσης ένα πολύ καλό άρθρο που εντόπισα για τον Άρη Κωνσταντινίδη που περιλαμβάνει στο τέλος και σπάνιο ντοκιμαντερ για τον κύριο, εδώ

ακόμα, μερικές δικές μου φωτογραφίες από τα εγκαταλελημένα Ξενία του Παλιουρίου Χαλκιδικής!

P8181042.JPG

P8181022.JPG

P8181023.JPG
 
το ξενια ναυπλιου πανω στον βραχο (ακροναυπλια) δεν εχει ανακαινισθει.. εχει λεηλατηθει και ερημωσει εδω και καμποσα χρονια μαζι με τις εγκαταστασεις του..πισινες εστιατορια παραλιας στην αρβανιτια απο κατω..ειναι πραγματικα πολυ κριμα φτανοντας στο ναυπλιο βλεποντας το να δεσποζει ακομα και ετσι ειναι επιβλητικο..εχω παει αρκετες φορες περιπατο κατα κει και θλιβομαι πραγματικα..το ξενοδοχειο φενεται σε αρκετα σημεια της ταινιας "επιχειρησις απολλων" με την ελενα ναθαναηλ και τον τομας φριτς νομιζω - ενας υμνος στην καλοκαιρινη ελλαδα και στις προσπαθειες του εοτ για το ποθουμενο εξαγωγιμο προιον "τουρισμος"..στην ταινιας φενεται επισης οι εγκαταστασεις του ξενια που αφορουσαν στην παραλια της αρβανιτιας που εκεινη την εποχη (δεκαετια 60) ηταν καινοτομες και στοιχειο πολυτελειας παρολο που το ξενοδοχειο ηταν β κατηγοριας..δηλ καμπινες για να αλλαξεις ντουζιερες εστιατοριο-αναψυκτηριο κτλ...ολα εχουν εγκαταλειφθει πλεον αλλα οχι η παραλια στην οποια ο κοσμος συνεχιζει να πηγαινει καθως ειναι μια απο τις ομορφοτερες της περιοχης..
 
Domenica είπε:
Γιατί, γιατί, γιατί; Αν έχει κάποιος την απάντηση ας μας ενημερώσει.
Γιατί στην συνείδηση του αδαούς (νεο)Ελληνα, έχει περαστεί η αντίληψη ότι αρχιτεκτονικά σημαντικό και άρα διατηρητέο-ανακαινίσιμο είναι το κτίσμα εκείνο που έχει νεοκλασικά στοιχεία, έχει κατασκευασθεί από βαυαρούς αρχιτέκτονες και είναι τουλάχιστον 100 ετών.

Δηλαδή κτίσματα μίας αρχιτεκτονικής που απέχει παρασάγγας από την πραγματική Ελληνική αρχιτεκτονική (που είναι ανώνυμη, βλέπε: "Τα Θεόχτιστα" του Α.Κ) και τρόπο δόμησης. Γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν τον προσανατολισμο, την τοπογραφία, το Ελληνικό κλίμα και (το σημαντικότερο) τις ανθρώπινες ανάγκες. Κτίσματα που είναι φτιαγμένα από μία λανθασμένη αντίλήψη περί αρχιτεκτονικής αφού πιο πολύ θυμίζουν αρχαιοελληνικούς ναούς παρά σπίτια.

Για να το πω αλλιώς, δεν είναι "δοχεία ζωής" που έλεγε ο Α.Κ

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
καταπληκτικός δάσκαλος ο Α.Κ. αλλά ήταν λίγο υπερβολικός σαν προσωπικότητα! Το ποιο σπουδαίο και πιο σημαντικό στην Αρχιτεκτονική του έκτος από την απόλυτη εναρμόνιση των κτηρίων με το φυσικό περιβάλλον σχεδίαζε μαζί με την ομάδα του τα πάντα μέχρι και τα έπιπλα στο εσωτερικό των Ξενο-δοχείων ζωής! Κάτι πραγματικά σπάνιο και εξαιρετικό!

Αρα ποια είναι η καλύτερη λύση πάνω στο θέμα? Βασικά αυτό που γίνεται τώρα με την διακοπή των αυθαιρεσιών των ακινήτων (φαντάζομαι θα γνωρίζεται ότι κανένας δεν μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητη περιουσία χωρίς να έχει βεβαίωση μη-αυθαιρέτου από μηχανικο) μπορεί για κάποιους να είναι άδικο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν μια διαφορετική τροπή τα γεμάτα αέρα μυαλά του κλασσικού (νεο)έλληνα! Φυσικά με τις απαραιτητες αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχιτεκτόνων και με το πέρασμα από την οικονομική κρίση σε 30 με 40 χρόνια περίπου θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες αλλαγές!!!

Φυσικά αν ακολουθούσαμε την ακραία συμπεριφορά του Α.Κ. θα έπρεπε να είχαμε πηδήξει/πέσει όλοι από το μπαλκόνι τώρα!!!

βάλτε καμμια φωτογραφία ακόμα ρε παιδιά και από κανένα άλλο Ξενία όποιος έχει!
 
Ενα βιντεο που βρηκα με το ξενια ανδρου οπως ειναι σημερα

[video=youtube_share;aSocIJ6DWhw]http://youtu.be/aSocIJ6DWhw

Ακολουθουν καποιες φωτος που τραβηξα εγω..η πρωτη ειναι το ξενια παρνηθας βεβαιως βεβαιως (πρωην σανατοριο) η δευτερη και τριτη ειναι το ξενια σκιαθου στις κουκουναριες (εισοδος και η ρεσεψιον) και οι δυο τελευταιες ειναι το ξενια ναυπλιου αλλα απο το λιμανι το καλοκαιρι που μας περασε!!!

dnhvsfvsdxv.jpg

fdvfdgvdg.jpg

sdnvdsf.jpg

dsnj vdzv.jpg

sdfvcsdxfvsfv.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
comicsales είπε:
Αρα ποια είναι η καλύτερη λύση πάνω στο θέμα? Βασικά αυτό που γίνεται τώρα με την διακοπή των αυθαιρεσιών των ακινήτων (φαντάζομαι θα γνωρίζεται ότι κανένας δεν μπορεί να μεταβιβάσει ακίνητη περιουσία χωρίς να έχει βεβαίωση μη-αυθαιρέτου από μηχανικο) μπορεί για κάποιους να είναι άδικο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν μια διαφορετική τροπή τα γεμάτα αέρα μυαλά του κλασσικού (νεο)έλληνα! Φυσικά με τις απαραιτητες αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχιτεκτόνων και με το πέρασμα από την οικονομική κρίση σε 30 με 40 χρόνια περίπου θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες αλλαγές!!!
Αν και δεν άπτεται της θεματολογίας του φόρουμ, προφανώς αναφέρεσαι στους Ν.4014/11 & Ν.4030/11. Αποψή μου είναι ότι πρόκειται για γραμμένους στο πόδι νόμους που ενώ έχουν καλές προθέσεις παραβλέπουν παθογένειες της Ελληνικής πολεοδομικής νομοθεσίας. Βάζει όμως και κάποια τεχνικά πλαίσια που ήταν απαραίτητα (εξαρτημένα διαγράμματα). Εάν δουλέψει... θα αργήσει πάρα πολύ να βρει τον δρόμο του...




Και για να επανέλθω στον Α.Κ, εάν ζούσε στις μέρες μας τότε με την εφαρμογή του Ν.3843/10 (περί τακτοποίησης Η/Χ) θα είχε σίγουρα πηδήξει από το μπαλκόνι. Γιατί ουσιαστικά θα ακυρωνόταν η αντίληψή του περί δόμησης που τόσο πολύ είχε κοπιάσει (καλώς) να περάσει στην συνείδηση των ιθυνόντων.

"Ο βίος εν Ελλάδι είναι ημιυπαίθριος" Α.Κ
 
Πραγματικά ντρέπομαι που σαν Κράτος και πολίτες εγκαταλείψαμε τέτοια διαμάντια. Οι γονείς μου είχαν πάει πριν πολλά χρόνια στο "Ξενία" Άνδρου και "Ξενία" Χαλκιδικής και μόνο από τις φωτογραφίες αντιλαμβανόσουν τι εστι ποιοτικός τουρισμός που τόοοοσα χρόνια όλοι οι "ειδικοί" και μη κόπτονται ότι χρειάζεται η Ελλάδα.

Αν τα διατηρούσαμε και με μια μικρή αναβάθμιση/ανακαίνιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων θα έκανε πολλά άλλα "ξενοδοχεία" να κοκκινίζουν από ντροπή.

Κρίμα, κρίμα, κρίμα. :( :(
 
Εξαιρετικό θέμα και παραμένει επίκαιρο αν αναλογιστεί κανείς πόσα διαμάντια αρχιτεκτονικά, συνυφασμένα με την ιστορία του τόπου, έχουν χαθεί η λεηλατηθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Μία ερώτηση που θα ήθελα να κάνω (ίσως έχει απαντηθεί αλλά διάβασα γρήγορα το θέμα και δεν πήρε κάτι το μάτι μου), ξέρετε εάν και πού σώζονται τα γλυπτά που είχε φιλοτεχνήσει ο Λουκόπουλος για διάφορα ξενοδοχεία του Α. Κ. ανά την Ελλάδα; Κι επίσης αν βρίσκονται φωτογραφίες μερικών εξ αυτών...
 
Χαιρετώ την παρέα των "Ξενία"! Έχω υπογράψει όταν ακόμα έκανα το πρώτο μου πτυχίο και να σήμερα... ασχολούμαι με τα Ξενία για το Master μου!

Θα ήθελα σας ευχαριστήσω για το πολύτιμο υλικό που έχετε εδώ μαζέψει και θα ήθελα να παρακαλέσω την Domenica τα διαφημιστικά από τα ξενία με το χάρτη που έχει και όλα τα Ξενία στην Ελλάδα αν μπορούσες να ανέβαζες full ανάλυση αλλιώς να σε παρακαλέσω να μου τα στείλεις με mail!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
noxrider είπε:
Και της Έδεσσας ήταν ένα εγκατελειμένο κτήριο αλλά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία είναι πάλι ένα άριστο Ξενία με πισίνα,cafe bar,ταβέρνα κτλ.Χτισμένο πάνω στο βράχο της πόλης προσφέρει πανοραμική θέα του καταπράσινου κάμπου.Η reception:

[deadpic]
πανεμορφο και καταπληκτικες εγκαταστασεις...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Ξενία Άνδρου, όντας εντελώς δίπλα στο κύμα, πραγματικά είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει από διάβρωση των σιδηροπλισμών (μια που, εκτός των άλλων, μια φορά κι έναν καιρό κανείς δεν τα πρόσεχε αυτά...)

Θέλω τη βοήθειά σας στο αν ένα επίσης εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Μέριχα της Κύθνου, δεξιά όπως κοιτάμε από τη θάλασσα, και με το ίδιο περίπου στυλ, ανήκε κι αυτό στα "Ξενία".

Φαίνεται τέρμα αριστερά σε αυτή τη φωτογραφία του panoramio.
 
Από το κάποτε Ξενία Καρπάθου και εδώ και λίγα χρόνια Δημαρχείο:

ΚαρπαθοςΞενωνας0813.jpg
 
Ειλικρινά συγκινήθηκα πολύ με αυτό το τόπικ! Μου θύμησε τις πιο ωραίες διακοπές της ζωής μου, στο Ξενία της Χαλκιδικής στην Ουρανούπολη πρίν από κάμποσα χρόνια! Δίπλα στη θάλασσα, όμορφο οικοδόμημα, με κήπο τριγύρω...Καταπληκτικό πραγματικά! Είχα επισκεφθεί και το αντίστοιχο στη Τσαγκαράδα αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είχα πολυενθουσιαστεί...Maverick και εγώ στην υπόγα είχα κοιμηθεί, ενώ είχαμε πάει Αύγουστο, είχε κρύο (κοιμόμασταν με κουβέρτες!) και αέρα! Χαριτωμένο οικοδόμημα αλλά οκ...δεν ξετρελάθηκα...(ενδεχομένως λόγω των προαναφερθέντων παραγόντων...) Πάντως πραγματικά μου προκαλεί θλίψη η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.. Η άλλοτε κραταιά αλυσίδα ξενοδοχείων, που αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή, να έχει πέσει σε μαρασμό..Κρίμα... :(
 
Θα το επαναλαβω..Πως ο "κοινωνικος τουρισμος" και η "κοινωνικη πολιτικη"σε μικρο βαθος χρονου,εχουν τα ακριβως αντιθετα αποτελεσματα..τα χρονια εκεινα "Ξενια"σημαινε διακοπες επιπεδου,σε ξενοδοχεια που δεν μπορουσαν να ανταγωνιστουν ιδιωτικες επιχειρησεις..Η πολιτικη του "μπατε σκυλοι αλεστε".."ελα μωρε του δημοσιου ειναι.."και οι μουσατοι ανεπαγγελτοι διευθυντες ,εκαναν τα Ξενια,να εχουν θεση σ αυτο το φορουμ,με πολυ νοσταλγια..
 
Μήπως έχει κανείς κάποια φωτογραφία από το νησάκι της Ερέτριας που κάποτε λειτουργούσε το εκεί Ξενία;
 
Της Τσαγκαραδας ειναι ωραιο κτιριο αλλα χρονια παρατημενο. Θα μπορουσαν να τα ξιοποιησουν με αλλο τροπο αντι να χτιζουν συνεχεια καινουρια δημοσια κτιρια.

Του Βολου ανακαινιστηκε και παει αρκετα καλα.

Της Πορταριας δουλευει κανονικα και μαλιστα σημερα θα παω σε Live εναρξης σεζον που παιζουν οι κολλητοι μου(οι Under cover band στην υπογραφη μου)

Ποσα ηταν τα Ξενια;
 
http://popaganda.gr/anakataskevazontas-tin-ellada/

[h=3]Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα[/h]Μια πολύ σημαντική έκθεση που τράβηξε πολλά βλέμματα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.




26.03.2015
 
Της Μυκόνου τελικά δεν έχω καταλάβει αν δουλεύει...
 
Τραγική και η κατάσταση του τελειως εγκαταλελημμένου Ξενία Χίου. Σε ιδανική θέση , πάνω στην πλάζ, με υπέροχη θέα των στενών Χίου - Τσεσμέ -Οινουσών, αλλα και σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια απο την πόλη της Χίου.

Χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια σαν στρατιωτική λέσχη, αλλα απο τότε που το άφησε ο στρατός ρημάζει. Ακόμα και οι μπαλκονόπορτες έχουν διαλυθεί ,με αποτέλεσμα τον χειμώνα το κτήριο να καταστρέφεται και εσωτερικά απο βροχές και υγρασία.

Κατα τα άλλα , φωνάζουμε για να μην πουληθεί η ...πολιτιμη κρατική μας περιουσία στους ξένους!

http://static.panoramio.com/photos/1920x1280/38197265.jpg 38197265.jpg

(η φώτο είναι αρκετά παλιά ,απο τότε που το είχε ο στρατός ,εξ'ού και η σημαία. Σήμερα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα