Τα καλύτερα παιχνίδια του 1991

Τα καλύτερα παιχνίδια του 1991

  • Another World

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Civilization

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Lemmings

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Monkey Island 2

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Sonic the Hedgehog

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Super Mario World

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Turrican 2

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    0
large_20071010-shashbros-sonic-mario.jpg


Sonic Vs Mario λοιπόν ! :bash:

...Πόσες φορές το έχω δεί το έργο...Καταρχάς, είναι καθαρά θέμα γούστου, έτσι ? Ο υδραυλικός που τσιμπάει μανιτάρια ή ο τουρμποαλάνης σκατζόχοιρας που κωλοτουμπιάζει σβουριχτός κάβουρες ? Και φυσικά υπάρχουν μπόλικα versions κάθε εκδοχής, για να γίνουν τα contrast στο gameplay πιό εμφανή.

...Είναι δύο φιγούρες μασκώτ, αυτό είναι ξεκάθαρο. Φέρουν τα κασκώλ Sega και Nintendo, με την πρώτη να σχεδιάζει τον Sonic ώς απάντηση στον Mario. Aυτό και μόνο καθιστά τον Sonic ώς wanabee, ή αλλιώς χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Όπως μετέπειτα βγήκε π.χ ο Zool στην Amiga, ο οποίος σχεδιάστηκε με γνώμονα να γίνει το αντίπαλο δέος στον Sonic. (Άσχετα άν στην Amiga υπήρχαν ήδη αρκετα ποιοτικά platforms με cute ή cool χαρακτήρες, αναφέρθηκε ο Robocod -James Pond-, υπήρχε ο Doodle bug, ο Rolling Rony και άλλα κάμποσα)

...Ο Mario στην αρχή όμως έπαιζε μόνος του. Ήταν ο πρώτος διδάξας, και συνεπώς έχει μεγαλύτερο και ογκοδέστερο impact στην ιστορία του gaming. Aυτό δέν σημαίνει ότι δέν θα έπρεπε να απειληθεί ποτέ ! Και όμως, κατα την γνώμη μου ο Sonic δέν κατάφερε να απειλήσει τον Mario για πολλούς λόγους. Πρώτος και σημαντικότερος, το gameplay. To απόλυτα ελέγξιμο πήδημα του Mario, οι πολλαπλές μεταμορφώσεις του, το "κυνήγι" των μανιταριών, οι μυστικές πύλες στα βάθη των "σιφωνιών", η συλλογή νομισμάτων και η "ρουλέτα" για το bonus στο τέλος του stage, είναι αναγνωρίσιμες και απολάυσιμες ακόμα μετά απο τόσα χρόνια, σχεδόν απο το σύνολο της gaming κοινότητας. Επίσης, ο Mario έφερε λόγω της ευφάνταστης και ευχάριστης παρουσίασης του πλήθος "άσχετων" στο χώρο του gaming και μάλιστα τους έκανε και gamers !

...Στον τομέα του gameplay, o Sonic πιστεύω πως τα έκανε μαντάρα. Ούτε απόλυτο έλεγχο ένoιωθες να έχεις, σχεδόν πάντα ένοιωθες ότι αφήνεις μισή πίστα πίσω σου, τα παλιοδαχτυλίδια σου πέφτανε κάθε τρείς και λίγο...σπάσιμο νέυρων δηλαδή. Kαι δέν μιλάω για τους fanboys που τρέχουν σαν παλαβοί στην πίστα, αλλα για το μέσο gamer.

...Σε ότι αφορά τα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια, η δική μου γνώμη είναι ότι δέν τίθεται κάν θέμα σύγκρισης. Μιλάμε για ένα απο τα καλύτερα (άν όχι το καλύτερο) Mario όλων των εποχών. Πούλησε το SNES, όπως πούλησε το Tetris το Gameboy. (Bασικά μόλις μετάνοιωσα που ψήφισα another world :) ) Τί να πούμε τώρα, για το βάθος στο gameplay, για τα γραφικά, για τα απίστευτα ηχητικά εφφέ και την μοναδική μουσική που έχει γίνει της τρελής το remix ? Για τα bosses, τις εναλλαγές, τον τεράστιο χάρτη, τις διαδρομές, τα saves....
 
Ομολογώ λοιπόν ότι τα αποτελέσματα του poll με εξέπληξαν ελαφρώς έως κι αρκετά..

Περίμενα τον σκαντζόχοιρο και τον υδραυλικό να ξεμεκρύνουν.Αυτό έγινε μόνο με τον πρώτο κι όχι σε τόσο μεγάλη έκταση.

Αντιθέτως,είδαμε Another World και Monkey Island 2 να παίρνουν τις θέσεις 2-3,πράγμα θετικό κι ευχάριστο (για μένα σίγουρα :D ),οπότε προβλέπω σε επόμενο παρόμοιο poll να γίνεται της τρελής !
 
Olorin :

ο forum SEGA-κρατείται
Δηλαδή και εγώ αν έβλεπα περισσότερο κόσμο να παραδέχεται πως το Mario ήταν καλλύτερο από το Sonic , θα έπρεπε να πω πως το ο forum NINTENDO-κρατείται ; Χα , αμ δε !
 
Olorin :

ο forum SEGA-κρατείται
Δηλαδή και εγώ αν έβλεπα περισσότερο κόσμο να παραδέχεται πως το Mario ήταν καλλύτερο από το Sonic , θα έπρεπε να πω πως το ο forum NINTENDO-κρατείται ; Χα , αμ δε !
 
Εγω θα ελεγα οτι το Lemmings παντως ισως να ηταν το καλυτερο απο αποψη πρωτοτυπιας. Ενδεχομενως ομως η συγκριση αναμεσα σε παιχνιδια διαφορετικου τυπου και ανεξαρτητως πλατφορμας φανταζει λιγο ανουσια. Αν δεν απατωμαι παντως το Lemmings πρεπει να ειχε αναδειχθει το καλυτερο παιχνιδι της χρονιας. Ακομη θυμαμαι την αναλογη διαφημιση στο Pixel, αλλα παλι μπορει να με γελαιε η μνημη μου.
 
Θα έδινα ψήφο στον σκατζόχοιρο. Το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο και ο ήχος τον rings πραγματικά είναι χάρμα ώτων! Αμέσως μετά το Super Mario World.
 
Civilization δαγκωτό, και να φανταστείς δεν έχω παίξει ακόμα τα καινούρια (δεν θέλω γιατί θα κολλήσω).

Ακόμα και σήμερα, είναι τόσο εθιστικό. Είχα κολλήσει σε ένα αεροδρόμιο, και δεν είχα τι να κάνω. Σύνδεσα το laptop σε μια μπρίζα και άνοιξα το dosbox. Οτιδήποτε άλλο για κανά μισάωρο και μετά βαριόμουνα. Με το που έβαλα civ πέρασε η ώρα. Είχε ξημερώσει, ούτε που το κατάλαβα (ναι, αυτές οι βραδυνές-πρωϊνες διπλές πτήσεις της easyjet :p ).

Επίσης θα αναφέρω Eye of the Beholder 1. Βέβαια το 2 είναι το αγαπημένο μου αλλά αυτό βγήκε το 1993.

Και η άποψη μου για Sonic-Mario. Είμουν πάντα mario fan. Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα mario σε ωθούν σε exporation. Το πας σιγά σιγά, δεν τρέχεις, θέλεις να μαζέψεις το κάθε νόμισμα, να βρεις το κάθε μυστικό, και κάθε μεταγενέστερος τίτλος προσθέτει περισσότερες και περισσότερες ιδέες, έως και σήμερα έχουν κάνει τρελή δουλειά στο game design. Αλλά αυτό. Είναι ζεν. Το sonic δε όποτε έπαιζα, έκανα σλάλομ την πίστα και έχανα τα πάντα. Ακόμα και να το έπαιζα με σκοπό το exploration, είναι τέτοιο το movement/acceleration του sprite που σε απωθεί. Σε ωθεί στον να κάνεις speedrun πάρα να κάνεις exploration. Και η Sega το έχει κουράσει να βγάζει τόσα Sonic σε 2d ή 3d, και αρκετά από αυτά που έπαιξα δεν μου άρεσαν. Ενώ κάθε νέο mario, π.χ. στο 3DS με κόλλησε και το ξανατέλειωσα, δεν πάει να είναι το ίδιο franchise (αν και θα προτιμούσα και οι δύο εταιρίες να ξεκολήσουν και να κάνουν κάτι καινούριο). Διαφορά exploration-game design ideas VS mindless running λες και σε κυνηγάνε.

Από την άλλη αν μιλάμε για SEGA και 1991, Streets of Rage για μένα είναι ο θεός (αν και το 2 περισσότερο, που είναι πιο μετά).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα