!
Εξαιρετικό θέμα και ζητάω συγνώμη προκαταβολικά αν σας κουράσω.
Κυριακή μεσημέρι (έχω ζήσει και μεγαλώσει στη Χίο) πηγαίναμε πάντα έξω για φαγητό οικογενειακώς μαζί με 3 - 4 άλλες φιλικές οικογένειες, όπου εγώ και ο αδερφός μου, ημασταν φίλοι με τα παιδιά τους. Κάποια απο τα εστιατόρια (ή κέντρα όπως τα λέγανε τότε οι μεγάλοι) βρίσκονταν σε παραλία ή είχαν μεγάλο κήπο οπότε τα προτιμούσαμε εμείς τα παιδιά γιατί μπορούσαμε να παίζουμε. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν οτί η διαδικασία να κάτσεις, να καθαρίσουν τα γκαρσόνια το τραπέζι, να δώσουμε παραγγελία και να έρθουν τα φαγητά, ήταν χρονοβόρα (πάνω από 2 ώρες) αλλά δεν θυμάμε να μας πείραζε καθόλου τότε. Μετά το φαγητό πηγαίναμε όλοι μαζί σε κάποιο σπίτι για καφέ και για επιδόρπιο. Μάλιστα θυμάμαι οτί όλα τα παιδία προτιμούσαν το δικό μας σπίτι επειδή είχαμε playroom στην πολυκατοικία. Εκεί παίζαμε μέχρι αργά το βράδυ οπού φεύγανε ένα ένα τα παιδιά με τους γονείς τους. Θυμάμαι ότι μεγαλώνοντας αλλάζαμε και συνήθειες και προτιμήσεις. Τα πρώτα χρόνια παίζαμε Playmobil ή στρατιωτάκια, τα αργότερα χρόνια επιτραπέζια και προς το Λύκειο, πηγαίναμε για καφέ μετά το φαγητό ή πηγαίναμε σπίτι για διάβασμα οπού τότε ξεκινούσε και η μελαγχολία. Με το που βράδυαζε η Κυριακή με έπιανε μελαγχολία γιατί τελείωνε μια ωραία μέρα και ξημέρωνε δύσκολή εβδομάδα σχολική. Χαρακτηριστική "'εναρξή" της μελαγχωλίας μπορώ να πω οτί ήταν η μουσική τίτλων της Αθλητικής Κυριακής.
Αυτή την μελαγχολία της Κυριακή την απέβαλα τελείως όταν ήμουν φοιτητής. Σπούδασα στην Αμερική, στη Βοστώνη οπού εκεί μπορούσες να επιλέξεις μέρες και ώρες μαθημάτων (βέβαια έπρεπε να γραφτείς εγκαίρως στα μαθήματα γιατί αλλιώς όλα τα μαθήματα σου θα ξεκινούσαν 7:30 κάθε πρωϊ
). Αυτό που έκανα τότε ήταν να επιλέγω ώρες μετά μεσηβρίας για μάθημα τις Δευτέρες, 12:30 ή 3:30.
Ξυπνούσα σχετικά αργά την Κυριακή γιατί συνήθως είτε είχαμε βγει με την παρέα και είχαμε ξενυχτήσει ή είχαμε λιώσει το X-com, Civilization ή Championship Manager σε κάποιο σπίτι. Η Κυριακή ήταν η πιο γεμάτη μέρα μου. Το μεσημεράκι branch (ή δεκατιανό
) σε κάποιο εστιατόριο, μετά ιστϊοπλοία στον ποταμό Charles, μετά για καφέ και φαγήτό στην ιταλική συνοικία ή στη Newburry street, μετά σινεμά αν έπαιζε κάτι καλό και τέλος ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια ή μαζευόμασταν σε κάποιο σπίτι μέχρι αργά.
Έτσι λοιπόν οι Κυριακές έγιναν οι καλύτερες μέρες της εβδομάδας και ακόμα και σήμερα έχω αυτή την αίσθηση για τις Κυριακές. Η πιο ωραία μέρα της εβδομάδας!!