Τα παιχνίδια που βρίσκαμε στα πανηγύρια.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας spirtoulis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

spirtoulis

RetroMasteR
Αντιδράσεις
214
Τώρα που είναι καλοκαίρι θυμήθηκα το πανηγύρι στο χωριό μου. Μου άρεσε να τριγυρνάω ανάμεσα στους πάγκους με τα παιχνίδια και να κοιτάζω τα κουζινικά, τις φθηνές πλαστικές κούκλες, τα κοσμήματα για κορίτσια, τα καροτσάκια, τα πλαστικά όπλα με τα φωτάκια και τον δυνατό θόυρυβο, τα αυτοκινητάκια σε χάρτινες συσεκυασίες και πολλά άλλα. Περίμενα πως και πως- θυμάμαι- να μουδώσουν λεφτά για να πάω να αγοράσω κάτι.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγώ σε τέτοια αγόραζα πάντα κάρτες υπερατού...η μικρή αδερφή μου καρτέλες με κουζινικά

Σετ αστυνομικού, δηλαδή πλαστικό πιστόλι, χειροπέδες, σήμα και μικρό γκλόμπ. Επίσης, τα χαρακτηριστικά μαύρα όπλα ( κκρρρ, κκκρρρ) με την σπίθα... ;)

Θυμάμαι κάτι διάφανα πιστόλια που είχαν μέσα κάτι σαν τσακμακόπετρα και όταν πυροβολούσες εκτός από τον θόρυβο πέταγαν σπίθες. Συνοδεύονταν πάντα από μια χαρακτηριστική μυρωδιά όταν χρησιμοποιούνταν.

Gogeta είπε:
Θυμάμαι κάτι διάφανα πιστόλια που είχαν μέσα κάτι σαν τσακμακόπετρα και όταν πυροβολούσες εκτός από τον θόρυβο πέταγαν σπίθες. Συνοδεύονταν πάντα από μια χαρακτηριστική μυρωδιά όταν χρησιμοποιούνταν.
Τα θυμαμαι αυτα οπως θυμαμαι και το οτι χαλαγαν πιο γρηγορα και απο τα γαλατα..Αυτο που επαιρνα σχεδον παντα και περιμενα πως και πως να παμε σε πανηγυρι για να το παρω ειναι τα ποδοσφαιρακια με το ελατηριο κατω απο τους παιχτες.Ατελειωτοι αγωνες τα μεσημερια ακομα και μονος μου!

Aυτο το ποδοσφαιρακι με τα ελατηρια ειναι ηρωικο,εκτος απο εμενα ξερω και αλλους που το επαιρναν απο τα πανηγυρια.

Κυκλοφορει φωτο στο νετ ,πιστευω συντομα να την ποσταρουν.

Κυκλοφορει ακομα το "ελατηριατο" ποδοσφαιρακι. Πριν χρονια ειχα τσιμπησει και του εδωσα και καταλαβε. Δυστυχως διαλυθηκε στην μετακομιση.

Καποιο πανηγυρι θα πετυχω φετος...

Αξέχαστες εποχές! Δεν υπήρχε ωραιότερο συναίσθημα από το να σουλατσάρεις δίπλα στους (καμιά φορά αμέτρητους) πάγκους και να βλέπεις χρώματα, παιχνίδια, παιχνίδια, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!

Οι πιο συχνές μου προτιμήσεις ήταν επιτραπέζια τύπου "100 σε 1" (πόσο μου άρεσε να ανακαλύπτω ένα-ένα τα χαρτόνια και να προσπαθώ να φανταστώ πως παίζονταν), νεροπίστολα, κάρτες ΥΠΕΡΑΤΟΥ (ακόμα έχω τα ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ από πανηγύρι εκείνης της εποχής) και ένα παιχνίδι μπάσκετ με κουμπιά, περίπου στη φιλοσοφία του ελατηριοποδοσφαιρακίου. Κλειστό από πάνω, με τρύπες στο "παρκέ" όπου η κάθε τρύπα αντιστοιχούσε σε ένα κουμπί. Πατώντας το αντίστοιχο κουμπί όταν η μπάλα έπεφτε στην τρύπα, πεταγόταν στο καλάθι. :D

Το παιχνίδι πάντως που ψάχνω ακόμα και σήμερα σαν τρελός ήταν ένα με μαγνήτη. Ένα κουτί στο σχήμα και μέγεθος κουτιού πουρέ (!) με διάφανο καπάκι πάνω και με ζωγραφισμένη μια πόλη με δρόμους μέσα. Μέσα στο κουτί με τους δρόμους είχε ένα αμαξάκι με μαγνήτη και έτσι όταν έβαζες ένα μαγνήτη από κάτω από το κουτί μπορούσες να το κινείς πάνω στο ζωγραφισμένο χαρτί. Το ίδιο κουτί έβγαινε και με ένα άλογο (με μαγνήτη) όπου μέσα στο κουτί ήτσν ζωγραφισμένο ένα στάδιο ιππασίας αλλά τα εμπόδια ήταν κανονικά, από πλαστικό! Το να "τρέχεις" το άλογο να πηδάει τα εμπόδια με την βοήθεια του μαγνήτη ήταν απίστευτο!

(Ας τα ξαναδώ αυτά τα μαγνητοπαίχνιδα μια φορά ακόμα και ας κάψω τις ΒΑΒΟΥΡΕΣ μου...)

Σε ο,τι αφορά τα επιτραπέζια που βρίσκαμε στα πανηγύρια, όπως αυτό το ''100 σε 1'' που ανέφερες φίλε Darcacan, καθώς και πολλά άλλα κυκλοφορούσαν υπο την επωνυμία ΑΚ(ADELΚΟ) και ήταν λίγο της κακίας ώρας!! Παρ' όλα αυτά είχα αγοράσει αρκετά!! Αυτά που θυμάμαι ήταν το πακέτο φιδάκι γκρινίαρης, το 100 σε 1, τη Μονόπολη (με χάρτινα σπιτάκι και λεφτά που δε φτάναν ουτε γιά ζήτω), μιά περίεργη ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΟΛΗ με κάτι χάρτινες μάρκες και άλλα διάφορα!! Σε κανένα πακέτο δεν βρήκα ποτέ να περιέχει μέσα ζάρια!! Είχε ένα στρογγυλό χάρτινο ρολόι με ένα δείκτη που τον έστριβες!! Κάτι τέτοιο τέλος πάντων!

Παρ όλα αυτά ποτέ δε θα ξεχάσω αυτά τα πρώτα μου επιτραπέζια!!

Ακριβώς boomer! Η περιγραφή σου ήταν έτσι όπως τα θυμάμαι! Ποιότητα κάτω του μετρίου, χαρτόνι όχι τόσο χοντρό με μερικά να είναι διπλής όψης αλλά είχαν αυτό το κάτι ρε παιδί μου. Καλά αυτό με το σβουράκι/τροχό/ρολόι με έστειλε και μου θύμισε ότι πάντα αγόραζα και ένα ζευγάρι ζάρια ξεχωριστά. Ήταν όντως χάρτινο και είχε μια μικρή πλαστική ακίδα όπου έμπαινε ένα πλαστικό βέλος πάνω και το γυρνούσες (και που φυσικά δεν κρατούσε για πολύ).

Κατι κοκκινα "Περιστροφα" με βελακια-βεντουζα, κρανη για ραλλυ με τζαμακι και τα "Σετ" που ειπε και o RIO. Το καλυτερο που ειχα παρει ηταν ενα "Σετ" Rambo,με Uzi, "Παρασκευα",τοξο και πυξιδα!...

καθε φορα που εχει πανηγυρι στην Αθηνα παω για βολτα και εχω δει να πουλανε πιγκουινοτσουληθρες που ειχα μικρος και μουρχεται να το ξαναπαρω

icecream cone shooters.jpg αυτα τα πλαστικα χωνακια παγωτου που ειχαν ενα κουμπακι που οταν το πατουσες τιναζοταν το σχοινι με το υποτιθεμενο παγωτο που ηταν φτιαγμενο απο αφουγγαρι,θυμαται κανεις αν τα παιρναμε απ τα πανηγυρια;Ειχαμε 2 τετοια : ενα ροζ κι ενα κιτρινο αλλα δε θυμαμαι απο που τα ειχαμε παρει.Η φωτο ειναι απ το ιντερνετ

α ναι τα θυμαμαι

νομιζω οτι τα πουλαγανε σε ψιλικατζιδικα

Ναι αυτά τα τρομερά παγωτά-φάρσες τα πουλούσαν στα ψιλικατζίδικα! Είχα κι εγώ ένα ροζ, το οποίο βέβαια δεν υπάρχει πια! Αν έβρισκα πάντως, ευχαρίστως θα αγόραζα ένα και θα έπαιζα φυσικά!!!:tongue:

Θυμαμαι κατι πέτρες σαν μπαλες τις κραταγες μεσα στην παλαμη ... που οταν τις χτυπουσες εκαναν δυνατο θορυβο σαν πυροβολισμό ....

Θυμάστε κάτι μικρά κουκλάκια που αγοράζαμε στα πανηγύρια που ήταν μέσα σε πορτοφολάκια , τα οποία ήταν διάφανα μπροστά , και ήταν ταυτόχρονα και μπρελόκ?

Μια μορφή ΑΝΤΙ-ΜΟΝΟΠΟΛΗΣ που έχω αγοράσει σε πανηγύρι ήταν ακριβώς αυτή, σε ελληνική έκδοση βέβαια και από μια μάρκα.... μ' έκαψες!!

Παρ' όλα αυτά ήταν συμπαθητικό παιχνιδάκι!! Τιμή 800 δρχ.

attachment.php

attachment.php

Να συμπληρώσω πως ήταν ο,τι καλύτερο είχα αγοράσει από τη συγκεκριμένη ''αλυσίδα καταστημάτων'' σε ο,τι αφορά τα επιτραπέζια τουλάχιστον!!

Απεναντίας, όπως ανέφερα σε προηγούμενο ποστ, η ΜΟΝΟΠΟΛΗ, made in Taiwan, που απόκτησα από παρόμοιο σημείο, ήταν η ίδια η απογοήτευση πακεταρισμένη!!

Πίσω
Μπλουζα