Τα παιχνίδια που βρίσκαμε στα πανηγύρια.

Πολλα παιχνιδια επαιρνα απο τα πανυγηρια τα καλοκαιρια αλλα αυτα που πρωτοθυμαμαι περισσοτερο και μου εκαναν πιο πολυ εντυπωση απο μικρος (πριν παω δημοτικο) ηταν τα πλαστικα ρολογακια οπου σε μερικα εβλεπες παντα μια σταθερη ωρα ενω σε αλλα γυρνωντας το κουμπακι διπλα σου εδειχνε την Ωρα μεσα απο ενα παραθυρακι, ενω σε διπλανο παραθυρακι ενα σκιτσο με ενα παιδακι οπου εκανε την καθημερινη ασχολια εκεινη την στιγμη... Δηλαδη οταν ηταν 10 η ωρα το πρωι το σκιτσο εδειχνε μια εικονιτσα με ενα μαθητη στο θρανιο του ενω στις 23 το Βραδυ τον μαθητη να ειναι στο κρεβατι του... Την ωρα ομως την αλλαζες εσυ για τι δεν λειτουργουσε με μπαταρια και παντα ρωτουσες τους γονεις τι ωρα ειναι ετσι ωστε να το ρυθμιζεις καθε τοσο και λιγακι... Μπορει να μην σου εδειχνε την ωρα με ακριβεια αλλα απο αυτην την επαναλαμβανομενη διαδικασια εκανες την πρωτη σου διατριβη για την μαθηση της ωρας...

DSCN0306.jpg

Πλαστικο παιδικο ρολοι χειρος...

DSCN0311.jpg

Το καντραν που δειχνει το παιδι οτι στις 2 η ωρα ειναι στο σχολειο...

DSCN0309.jpg
 
geotsi, σ' ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες! #)

Κατασυγκινήθηκα που υπάρχει έστω κι ένα δείγμα από εκείνα τα ρολογάκια!!!

Τα σκεφτόμουν μόλις προχθές!!!

Υπήρχε και κάποια άλλη παραλλαγή που είχε στρογγυλό καντράν και χρωματιστό ημιδιάφανο λουράκι με ανάγλυφα μπιλάκια, το κουρδιστήρι του ήταν επίσης ολοστρόγγυλο και είχε κι αυτό εικονίτσες που άλλαζαν, όχι με παιδάκι όμως, αλλά με τον ήλιο και το φεγγάρι κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου-είχα ένα τέτοιο σε τυρκουάζ!

Αχ!! Αξέχαστες εποχές! :flower:

Και πάλι σ'ευχαριστούμε!
 
Βρήκα αυτή την κούκλα και σας την δείχνω γιατί μου θύμισε κάτι πλαστικά μωρά που αγοράζαμε στα πανηγύρια από φθηνό πλαστικό , τα οποία φορούσαν μάλλινα ρούχα.

IMG_0051.jpg
 
Εμείς αγοράζαμε αυτά τα δίκαννα με τις κόκκινες τάπες που πετάγονταν όταν πάταγες τη σκανδάλη. Κανονικά ήταν δεμένες με κλωστή για να μην φεύγουν, αλλά εμείς κόβαμε την κλωστή για να κάνουμε σκοποβολή. Επίσης μας άρεσαν κάτι πιστόλια με ελατήριο που εκτόξευαν βελάκια με βεντούζα.
 
spirtoulis είπε:
Βρήκα αυτή την κούκλα και σας την δείχνω γιατί μου θύμισε κάτι πλαστικά μωρά που αγοράζαμε στα πανηγύρια από φθηνό πλαστικό , τα οποία φορούσαν μάλλινα ρούχα.
ωραιο το κουκλακι σου spirtoulis :) και καλοδιατηρημενο :cheers: :cheers: να το χαιρεσαι!!!

τα ρουχαλακια του κατι μου θυμιζουν,νομιζω οτι τα ειχαμε σε ροζ χρωμα
 
Θυμάμαι ότι πάντα περίμενα το πανηγύρι για να αγοράσω την επόμενη σφεντόνα μου, μιας και η προηγούμενη μου κοβόταν καμιά 'βδομάδα μετά το τελευταίο :D

Αλήθεια όμως, ξαναπήγα σε (σεβαστό) πανηγύρι στα 30+ μετά από αρκετά χρόνια [edit]. Πήγα με σκοπό να αγοράσω ένα μάτσο βλακείες που αγόραζα και στα νιάτα μου και να χαζολογήσουμε λίγο με τη γυναίκα και να θυμηθούμε τα παλιά, αλλά ξενέρωσα τη ζωή μου. Αντί να βρούμε χαζομαρούλες να ασχοληθούμε βρήκαμε πιο "σοβαρά" πράγματα. Τίγκα στους λουκουμάδες, στα φθηνά-απλά ρούχα τύπου μπλουζάκια-βερμούδες, στα φιλτράκια κ χαρτάκια για στριφτά, στα "λευκά είδη".. Τίποτα "πανηγυρτζίδικο" πλέον.. Κρίμα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακρως πανηγυραδικο παιχνιδι...η σβουρα...κατι σαν και αυτο

που απεικονιζεται στις παρακατω φωτο. :)

attachment.php


attachment.php


φωτο απο e-bay
 
Κουζινικά, κούκλες, πιστόλια και όπλα, αυτοκινητάκια, παιχνιδομηχανές Polystation (!) ή Funstation και ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως Tetris ήταν μερικά παιχνίδια που πωλούνταν στα πανηγύρια. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 1994 είχα αγοράσει από πανηγύρι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι Tetris κάπου 800-1000 δρχ.
 
Απειρα! Σχεδον ολα μου τα παιχνιδια ειναι αγορτασμενα απο πανηγυρια! Οπως το παρακατω. Μοιαζει με το διαστημοπλοιο enterprize του star trek . Εβαζες μπαταριες μεσα στους χρωματιστους δισκους. Τους εβαζες στη βαση ,περνουσες μια οδοντοτη βεργα την τραβουσε γρηγορα, εδινε περιστροφη στον δισκο που σαν σβουρα εφευγε απο τη βαση και με τη φυγοκεντρο δυναμη η μπαταρια εκανε επαφη και αναβε ενα λαμπακι .

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Ή αυτο το Travel size μπιλιαρδο!

attachment.php
 
εμενα μου αρεσε περα απο τις αγορες που εκανα να χαζευω και τους παγκους με τα τρικ !!! ηταν πολυ μπροστα τοτε κατι τετοιο και είχαν και πολυ πλακα !
 
Τα πορτοφολάκια που βρίσκαμε στα πανηγύρια για να βάζουμε το χαρτζιλίκι που μας έδιναν οι γονείς μας...

Για κοριτσάκια

IMG_6056.jpg

και αγοράκια (ανάλογα την ομάδα που προτιμούσαν)...

IMG_6058.jpg

IMG_6052.jpg

IMG_6055.jpg

IMG_6057.jpg
 
Αρχες Αυγουστου ειχαμε το παζαρι. Εκει ειχε παγκους με παιχνιδια(τα παντα!)

Οι ταμπελες γραφανε "ΟΛΑ 100" ή "ΟΛΑ 200"(δρχ) αναλογα την εποχη.

Εκτος απο τα Χριστουγεννα το παζαρι ηταν μια ευκαιρια να παρουμε παιχνιδια.

Κυριως στρατιωτακια! 2-3 κουτια καθε χρονο γιατι τα χαναμε στις γλαστρες.

Αυτο που θυμαμαι να πουλανε ξεχωριστα ειναι ενα μικρο ραλακι/φορμουλα.

Ηταν καποιοι που ειχαν ενα παγκο μονο με αυτο.

Θυμαμαι ακουμπουσε στην πισω αεροτομη και πηγαινε σουζα.

Δεν θυμαμαι αν πηρα ποτε κατι τετοιο.

Επισης ηταν καθε χρονο ενας κυριος με ενα μπεζ φορτηγακι Mitsubishi L300(google it - 1980 Mitsubishi L300) και πουλουσε τρυκ.

Το μαγικο αυγο, καπνογονα, δυναμιτακια, μελανι που εξαφανιζεται, το καρφι στο δαχτυλο, ψευτικο εμετο/κακακια, ψευτικο τσιγαρο και πολλα αλλα.

Τον τιμουσαμε καθε χρονο!!!

Πολλα απο αυτα τα τρυκ τα ειχα δει σε καταστηματα Ρεζερβα και τελευταια σε περιπτερο.
 
τα Τρελλοπόντικα τα είχα πάρει από τους «μποναμάδες» της Πάτρας λίγο πριν από μια Πρωτοχρονιά στα μέσα των '80s. Απίστευτο σκηνικό με πάγκους γεμάτους παιγνίδια περιμετρικά της κεντρικής Πλ. Γεωργίου. Μετά άλλαξαν μέρος (τους μετέφεραν) και έχασαν την μαγεία τους...
 
Στο Βόλο το παζάρι ξεκινούσε πάντα παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, 5 προς 6 Αυγούστου και λίγο πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα γινόνταν πραγματικά κοσμοσυρροή, όταν άνοιγαν οι "πύλες" του...

Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά στις αρχές της δεκαετίας του '80 ήταν η μανία μου με τα Playmobil, που τότε κόστιζαν 100 με 150 δραχμές...

Μιλάμε για τη μονή φιγούρα με τα αξεσουάρ της...

Ιδιαίτερη προτίμηση είχα στους Ινδιάνους και στους Καουμπόυδες, οπότε κάθε χρόνο "τσιμπούσα" κι από ένα κουτάκι...

Οι περιορισμοί από τους γονείς μας ήταν απαραβίαστοι και σαφείς...

"Ένα παιχνίδι θα πάρετε μόνο ο καθένας σας... Μη τολμήσετε και ζητήσετε άλλο..."

Επίσης όταν αγόραζα την αγαπημένη μου φιγούρα των playmobil, πάντα την έπαιρνα και πήγαινα να την ανοίξω δίπλα από τη σκηνή του τρομερού γορίλα, όπου μία όμορφη και νέα κοπέλα μέσα σ' ένα σύννεφο καπνού και αστραπόβροντων μεταμορφωνόνταν σ' ένα τεράστιο και μαλλιαρό γορίλα...

"Γορίλα-γορίλα άτιμο παιδί γορίλα...!!!" ήταν η ατάκα που ακουγόνταν από τα χείλη του ανθρώπου που έκανε την περιγραφή της μεταμόρφωσης...

Το δέος και ο φόβος μου τότε ήταν πολύ μεγάλος και πάντα ήθελα να στεκόμουν μερικά μέτρα μακριά από τη σκηνή του σόου κρατώντας σαν παρηγοριά το καινούριο μου playmobil...!!!

Αξέχαστες εποχές, γεμάτες αθωότητα και γέλιο...!!! :)
 
Μπάλες πλαστικές που πωλούσαν στα περίπτερα και στα πανηγύρια στα 80s για να παίζουμε ποδόσφαιρο και βόλευ...

IMG_5458.jpg

IMG_5449.jpg

IMG_5451.jpg

IMG_5454.jpg

IMG_5457.jpg
 
Ευχαριστούμε geotsi για τις φωτογραφίες. Αυτό το πορτοφολάκι με το κοριτσάκι το είχα μου φαίνεται σε κασετίνα. Αυτές τις μπάλες τις θυμάμαι, τις είχα πρωτοθυμηθεί σε μία ταινία του Τσάκωνα, μήπως παιδιά έχεις κανείς φωτογραφία από κάτι παιδικά ρολόγια που πουλούσαν στα πανηγύρια. Θυμάμαι συνήθως είχαν κόκκινο λουράκι και τον Μίκυ Μάους στο καντράν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι να παίρνω πλαστικές κιθάρες με αποτέλεσμα το βράδυ τα δάκτυλα μου είχαν γεμίσει φούσκες. Επίσης κάποια στιγμή είχα ένα παιχνίδι σαν καντράν με τιμονάκι που έλεγχες ένα αυτοκινητάκι και ο δρόμος ήταν μια ταινία που γύριζε και έπρεπε να αποφύγεις τα (ζωγραφισμένα) εμπόδια. Κουρδιστό νομίζω ήταν. Μάλλον ήταν αυτό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν έβρισκα μεγάλο ενδιαφέρον στα πανιγηριώτικα παιχνίδια γιατί έσπαγαν εύκολα, αλλά κάθε φορά περνούσα τρείς-τέσσερις φορές απ' τους πάγκους μήπως είχαν κάποιο πόνυ που δεν είχα δεί. Αυτά μου άρεσαν γιατί ήταν διαφορετικά από τα επίσημα και πιό...εύπλαστα, μπορούσες να πειραματιστείς πάνω τους. Όσα βρέθηκαν στα χέρια μου τα έχω ακόμα και τ' αγαπώ το ίδιο με τα υπόλοιπα (αν και είναι λίγο ασχημούλικα-αλλά τί πειράζει; ). Μου άρεσαν πολύ και οι παλέτες μακιγιάζ. Ήμουν αρκετά έξυπνη ώστε ποτέ να μην χρησιμοποιήσω αυτές τις αμφιβόλου ποιότητας μπογιές πάνω μου, αλλά ήταν εξαιρετικό εργαλείο για την ζωγραφική. Ακόμα και τώρα αποτελλούν συμαντικό υλικό στις κατασκευές που κάνω. Και φυσικά κάθε φορά εφευγα με μπαλόνι, πήγασσο ή Pikachu, δεμένο στο χερι για να μην το χάσω. Όταν ξεφουσκωνε πια το έκανα αφισσα στον τοίχο. Πολύ συχνά έβλεπα και πλαστικά ερπετά κι αράχνες που θα χρησίμευαν για κορυφαίες πλάκες, αλλά δεν πήρα ποτέ.
 
Johny αυτό το τιμόνι το είχα κι εγώ, αλλά δε θυμάμαι από που το πήρα..

Όταν ήμουν σε κάποια πανηγύρια μικρός, πάντα λυμπηζομουν τα σετ με όπλα, χειροπέδες, τόξα κτλ. Αν και δε θυμάμαι να πήρα κανένα ποτέ, δε ξέρω..
 
Πίσω
Μπλουζα