Τα ρετρό μου μπάνια είναι φυσικά στο νησί μου. Θα μασταν δε θα μασταν 10 χρονών όταν γνωριζόμασταν σαν παιδιά στην παραλία. Κάποιοι ήταν μικρότεροι και κάποιοι μεγαλύτεροι ένα-δυο χρόνια. Οι μαμάδες τότε δεν ήταν όπως τώρα. Δε φοβόντουσαν, δεν υπήρχε κάτι να φοβηθούν. Μας έχαναν όλη μέρα και δεν τις ένοιαζε!!!!!!!!!!!!! «Πού είναι τα παιδιά?» «Για μπάνιο» ή «Εντάξει, κάπου εδώ γύρω θα είναι". Το εδώ γύρω μπορεί να ήταν στην άλλη άκρη της Χώρας.
Οι δύο παραλίες που ήταν στις δύο άκρες της Χώρας, ήταν πεντακάθαρες. Η μία είχε άμμο. Η άλλη ήταν βραχώδης με κάτι πέτρες σαν αγκωνάρια. Πηγαίναμε για μπάνιο χωρίς να χρειαζόμαστε αμάξι, με μια πετσέτα στον ώμο αλλά με όλα τα κομφόρ της εποχής. Στρώματα, μπάλες κάθε είδους και μεγέθους, ρακέτες, μάσκες, αναπνευστήρες κλπ κλπ. Αντιηλιακό? Ας γελάσω Κανένας, μα κανένας δεν το σκεφτόταν Κάναμε άνω-κάτω την παραλία χωρίς να ενοχλούμε παρόλα αυτά, κανέναν. Οι τρέλες μας έκαναν τους περαστικούς να σταματάνε, να γελάνε και να μας χαζεύουν. Ατελείωτες ώρες ξενοιασιάς, ανεμελιάς, γέλιου και χαράς. Βουτιές από ύψη και από βράχια που τώρα τα σκέφτομαι και συνειδητοποιώ πόσο επικίνδυνες ήταν, εξερεύνηση στην άμμο ή στα βράχια. Η αμμώδης παραλία ήταν γεμάτη κοχύλια κάθε είδους, χρώματος, μεγέθους και αστερίες. Η βραχώδης παραλία έβριθε από ανεμώνες, πεταλίδες (που τις ξεκολλάγαμε και τις τρώγαμε επιτόπου) και κάθε είδους βέβαια μορφή θαλάσσιας ζωής που μας κινούσε την περιέργεια. Για μας ήταν γιορτή η εξερεύνηση με τη μάσκα. Ομαδικά παιχνίδια και αθλοπαιδιές μέχρι τελικής εξόντωσης. Ατελείωτες ώρες. Μας τσιμπούσαν οι τσούχτρες και συνεχίζαμε σαν να μην έγινε τίποτα. Το πολύ-πολύ κάποιου η μαμά να του είχε δώσει μαζί αμμωνία για παν ενδεχόμενο. Ντους μετά το μπάνιο? Αστείον πράγμα. Κοιμόμασταν ξεροί με το αλάτι πάνω μας και κάναμε μπάνιο το απόγευμα. Μοιάζαμε με γυφτάκια από το μαύρισμα ακόμα και οι ανοιχτόχρωμοι της παρέας. Δε φοβόμασταν τίποτα. Ούτε την κακοκαιρία, ούτε τα μεγάλα κύματα που πολλές φορές ήταν πολύ άγρια (ειδικά τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου), τίποτα πραγματικά. Παίρναμε τα στρώματα και τις φουσκωτές βάρκες και παίζαμε το «Χαβάη 5-0». Γυρίζαμε σπίτι το μεσημέρι τόσο εξαντλημένοι αλλά τόσο ευτυχισμένοι, που αυτή η ευτυχία μου έχει μείνει σαν συναίσθημα. Τα σημερινά παιδιά στο νησί δε μπορούν εκ των πραγμάτων να κάνουν το ίδιο. Οι δύο κοντινές αυτές παραλίες δεν υπάρχουν πια. Η πρόοδος μεγάλωσε το λιμάνι για να έρχονται πλέον πιο μεγάλα καράβια. Η μία βραχώδης παραλία έγινε αποδέκτης των λυμάτων και η άλλη με την άμμο εγκαταλείφθηκε. Πέρσι παρατήρησα μια προσπάθεια να ξαναγίνει κάπως αξιοπρεπής, αλλά δε νομίζω ότι έγινε κάτι. Για να πας για μπάνιο στις άλλες παραλίες που είναι υπέροχες ομολογουμένως, πρέπει να έχεις αυτοκίνητο.
Οι κοντινές εξορμήσεις μου έγιναν σαν παιδί με το θείο και τη θεία μου τις Μαγιάτικες και Οκτωβριανές Κυριακές σε λιμο και Ανάβυσσο και σε μεγαλύτερη ηλικία (εννοώ 18-20), με διάφορες παρέες της νιότης μου, με την κολλητή μου και με τον άντρα μου και τις κατοπινές μας παρέες στον γιο Νικόλαο της Αναβύσσου, στο Μαύρο Λιθάρι και στις εκεί γύρω παραλίες. Επίσης, στο Αγκίστρι, το οποίο θεωρώ ιδανικό κοντινό προορισμό. λλη εποχή, άλλη αίσθηση, πολύ όμορφες στιγμές αλλά βέβαια τελείως διαφορετικές από εκείνες των παιδικών μου χρόνων.