Τα φώτα σας για τον X68000 παρακαλώ

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Leon
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
CPU με CPU σίγουρα, αλλά η Amiga έχει και τα custom IC παρέα, αν είχαν κάτι τέτοιο στον archie θα είχε γίνει της τρελής... (και μάλλον και σε τρελές τιμές)
 
Μπα, ο 68030 στα 50 MHz και με Fast RAM σε παρόμοια συχνότητα είναι πιο γρήγορος από τον blitter ακόμα και στο AGA chipset στο να μεταφέρει δεδομένα , υπάρχουν και utilities στην Amiga όταν έχεις τόσο γρήγορους accelerators να μην χρησιμοποιείται ο blitter ακόμα και στο desktop, είναι πιο γρήγορο να τα κάνει όλα ο CPU μένοντας στη γρήγορη Fast RAM αντί να περιμένεις από τον blitter με τα 14 MHz. To Amiga chipset είχε ήδη φτάσει τα όριά του και ξεπεραστεί όταν οι επεξεργαστές και οι μνήμες έφτασαν σε τέτοιες ταχύτητες. και φυσικά ο ARM3 είναι RISC άρα και πολύ πιο cycle/RAM access efficient ακόμα και σε σχέση με τον 68030.
 
Ο Archimedes έδινε τις επιδόσεις του σε MIPS, τα οποία αρχικά ήταν 25. Είχα κάνει συζήτηση στο περίπτερο του στην έκθεση Θες/νίκης, δεν θυμάμαι έτος (μεταξύ 91-92) και θυμάμαι που ο υπάλληλος μου είχε πει ότι ήταν πιο γρήγορος από Amiga, αλλά οι ορολογίες μας δεν είχαν κοινό παρονομαστή και έτσι δεν έβγαλα σαφή άκρη. Παρέμεινα Αμιγκάς μέχρι το 2004 που χάλασε ο δίσκος, μετακόμισα και δεν τον έστησα ξανά για πολλά χρόνια.
 
Υπάρχει αυτή η σελίδα στο wikipedia , που έχει ενδεικτικά αποτελέσματα MIPS από διάφορους επεξεργαστές, φυσικά μόνο σαν ένδειξη γιατί δεν είναι από κάποιο standard benchmark σαν πχ το SPECint/SPECfp .. βλέπουμε λοιπόν από το λινκ αυτό ότι ο motorola 68020 στα 16 MHz παράγει 4.848 MIPS, ο 68030 στα 25 MHz 9 MIPS και ο ARM3 στα 25 MHz 12 MIPS.
 
γενικώς MIPS/drhystones και τα ρέστα, είναι απομεινάρια του προϊστορικού παρελθόντος, marketing σίγουρα, το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μια πλατφόρμα και αν τα εργαλεία/προγράμματα που υπάρχουν τον βοηθάνε. Εγώ είχα κολλήσει τότε στον Αρχιμήδη, παρά τις δυσκολίες εύρεσης και απόκτησης του λογισμικού, το λειτουργικό σύστημα ήταν ένα plus, αλλά μέχρι σε ένα σημείο: είχα πάρει κάποια Kodak PhotoCD (τα θυμάται κανείς;) και τα διαολεμένα ΔΕΝ έπαιζαν καν στον Α5000... στην αρχή νόμιζα ήταν πρόβλημα με το CDROM, άρχισα να ξηλώνω SCSI tower, να κάνω βίδες το CDROM να δώ αν κάτι είχε χαλάσει γιατί τα data CDROM έπαιζαν κανονικά! χαμός, πάω λοιπόν σε ένα φίλο που είχε PC του κ*λ** 386 με windows 3.x ο Αρχιμήδης το έτρωγε λάχανο, ... μπαμ , τα PhotoCD "άνοιξαν" με την πρώτη και τότε μου είπε ο τύπος "ρε συ θες driver, έχει τσάμπα στις BBS, ακόμα και για MSDOS!!" μετά που επέστρεψα σπίτι και άρχισα να ψάχνω σε BBS και περιοδικά είδα οτι δεν είχε τίποτα τέτοιο -τσάμπα- για RISCOS και έπρεπε να _αγοράσω_ το συγκεκριμένο driver, το οποίο και έκανα αναγκαστικά... ok mips my a...
 
Μανία που έχεις με το αποτυχημένο Neo-Geo και το φθηνό Snes ρε mike ! Άστο Neo-Geo ήσυχο ! Πάντως ο Αρχιμήδης ήταν ισχυρό μηχάνημα, αλλα δεν το είδαμε ποτέ στην πράξη. (Εγώ δηλαδή, ένα racing ανάμεσα σε κάτι παγόβουνα θυμάμαι όλο και όλο)

@maddog, είσαι άδικος, άλλο το port να είναι απο την Capcom, και άλλο απο την Creative Materials. Τι Final Fight να συγκρίνουμε τώρα, είναι σαν να συγκρίνεις το παστιτσιο της μαμάς με το παστίτσιο του σούπερ μάρκετ. Εκτός των άλλων, μιλάμε για διαστημικές διαφορές στο κόστος απόκτησης. Τα δύο μηχανήματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, εκτός του επεξεργαστή, ο οποίος έτρεχε στα 10mhz μάλιστα στον Χ68000 ενώ στην Amiga στα 7,1. Σοφά εμίλησε ο mike λοιπόν, γιαπωνέζικο παιχνίδι, γιαπωνέζικη πλατφόρμα. Άντε βρες εσύ να παίξεις Kick Off 2 στον X68000 !!! EDIT: και όμως υπάρχει, Pro soccer 68 λέγεται, ωραία διορθώνω, άντε να βρεις pinball fantasies/Sensible soccer στον Χ68000 :P

Σε ότι αφορά στον ήχο, μαμίσια δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές, για να ευχαριστηθεί κανείς την τελειότητα θα έπρεπε να τα σκάσει ακόμα παραπάνω, για να πάρει ενα external midi synth module. Στον Acorn δεν έχω ιδέα !

Πάντως σαν μηχάνημα, σετ με το μονιτοράκι του, τα ηχειάκια του και ένα midi module πακετάκι, με το joystick του, ειναι μακράν ότι πιο σεξουαλικό έχω δεί σε home computing (μετά την 500άρα και δυο tomahawk μπροστά απο το 1084 φυσικά)
ακόμα χειρότερα
είναι βασικά σα να μη σου δίνουν τα υλικά και τη δικιά τους συνταγή για παστίτσιο και να μην υπάρχουν ούτε στα σούπερ μάρκετ και να πρέπει μόνος σου να σκαρφιστείς με τι υλικά θα το φτιάξεις. Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε γενικά στα ports για υπολογιστες
 
Όταν το μηχάνημα δεν έχει software είναι άχρηστο... έτσι απλά. Γι'αυτό χίλιες φορές να είχα ενα 520ST παρά Αρχιμήδης. Είναι σαν να έχεις ένα διαστημόπλοιο αλλά σε φωτογραφία που δεν κάνει τίποτα.
 
Όταν το μηχάνημα δεν έχει software είναι άχρηστο... έτσι απλά. Γι'αυτό χίλιες φορές να είχα ενα 520ST παρά Αρχιμήδης. Είναι σαν να έχεις ένα διαστημόπλοιο αλλά σε φωτογραφία που δεν κάνει τίποτα.

δεν ήταν ακριβώς έτσι η κατάσταση, υπήρχε software - αλλά οχι warez τουλάχιστον στην Ελλάδα, εντάξει είχα κάποιες πηγές αλλά δεν ήταν οι τελευταίες εκδόσεις, αρχικά είχε απο Αξαρλή, αλλά κάποτε άρχισαν να ζητάνε λεφτά, μετά το έκοψαν εντελώς,
γενικώς το λογισμικό μόνο απο εισαγωγή, και είχα να πληρώσω εξτρα ταχυδρομικά συνήθως συστημένα γιατί τα ΕΛΤΑ στην περιοχή μου ήταν χάλια....

Πάντως μερικά προγράμματα ήταν διαμάντια, πχ το Sibelius βγήκε πρώτα σε RISCOS!

Το 99% που είχα ήταν PD/Shareware, αλλά και πάλι μέσα-90ς ήταν μανίκι το κατέβασμα με μόντεμ, συν διάφορους περιορισμούς, όπως χρονοχρέωση και ελάχιστο χρόνο σε κάθε σύστημα, σε μερικά συστήματα όπως Ariadne-T, HOL έκανα χρήση email FTP, μιλάμε για επικές φάσεις, είχε mail servers που έδινες εντολές μέσω email να συνδεθουν σε ftp server να πάρουν ενα συγκεκριμένο αρχείο και να στο στείλουν πίσω uuencoded - συχνά το έσπαγε σε πολλά email...

μετά απλά έτρεχες το πρόγραμμα email, τα κατέβαζες και uudecode , η ολη διαδικασία ήταν άστα να πάνε αλλά γλύτωνα credits ... έχω ακόμα πολλά αυτά τα PD ... θυμάμαι σε μια φάση πήγα UK να δώ τον κολλήτό μου στο παν/μιο εκεί, λοιπόν, παιδιά , σχεδόν ολη η βαλίτσα μου ήταν γεμάτη με 3.5" δισκέττες... με έβαλε ο φίλος στο computer room του παν/μιου και μου ήρθε ταμπλάς απο την ταχύτητα του net, μπήκα λοιπόν σε ενα SPARCStation άρχισα να κατεβάζω οτι υπήρχε για RISCOS σε hensa-micros και sunet.se , πρέπει να έφαγα 2 μέρες μόνο και μόνο κατέβασμα + μεταφορά σε δισκέτες... η τρελή φάση είναι η επιστροφή στο Ελληνικό, μου ανοίγουν λοιπόν την βαλίτσα για έλεγχο και βλέπουν κουτιά απο δισκετες !! ο υπάλληλος δεν είχε ιδεα τι είναι αυτά και άρχισε ερωτήσεις , του είπα είναι η εργασία μου για το παν/μιο αν πάθουν τίποτα θα έχουμε ιστορίες - LOL λες και έκανα λαθραία εισαγωγή..τέτοιες φάσεις δεν υπάρχουν πιά... δύσκολες οι εποχές τότε, αλλά είχε φάση η όλη κατάσταση.
 
Στο πολυτεχνείο σε διάφορα labs ήταν σύνηθες να έχει ένα PC ένα δίσκο IDE σε συρταράκι, οπότε όσοι ήταν "μυημένοι" είχαν τον δικό τους δίσκο σε συμβατή θήκη, και κατέβαζαν ότι ήθελαν χωρίς παίδεμα .. το λεγόμενο sneakernet .
 
Πίσω
Μπλουζα