Τι ακούω απόψε ...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας don dokken
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Σίγουρα θα την κατέτασσα στις βιογραφικές. Δεν νομίζω να υπάρχουν στοιχεία μυθοπλασίας καθώς βλέπουμε τον Καζαντζίδη (πολύ καλός ο Χρήστος Μάστορας στο ρόλο, νομίζεις ότι έχει αποφοιτήσει από δραματική σχολή) να δίνει συνέντευξη στον Γιώργο Λιάνη αφηγούμενος τη ζωή του και όσα τον σημάδεψαν.
Δεν θα έλεγα ότι η ταινία είναι αρπαχτή. Ίσα ίσα που βρίσκω να υπάρχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην εξιστόρηση των γεγονότων και το συναίσθημα. Ούτε μελό, ούτε ντοκυμαντέρ. Το τι θα ήθελα περισσότερο να δω από την ταινία αυτή είναι τελείως υποκειμενικό και δεν θα κάνω κατάχρηση του χώρου εδώ για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο στα τραγούδια που ακούστηκαν θα ήθελα να υπάρχει και κάποιο με φαρφισα (το αρμόνιο που έφερε από Ιταλία και έπαιζε ο εξαιρετικός ακορντεονίστας Βασ. Βασιλειάδης στην Ελλάδα και που σημάδεψε με τον ήχο του μια ολόκληρη εποχή). Δεν θυμάμαι να άκουσα κάποιο στην ταινία οπότε βάζω ένα εδώ.

Στέλιος Καζαντζίδης - Έφυγε, έφυγε (Βασ. Βασιλειάδη / Πυθαγόρα -1967)

*το τραγούδι ακούγεται επίσης και σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς του HBO "The Wire" (2008) με αποτέλεσμα μετά να το ψάχνουν μανιωδώς οι φανς του σήριαλ.
The Wire-Efyge(Kazantzidis)

Στο ίδιο επεισόδιο ακούγεται και "Το ψωμί της ξενιτιάς"

Φαρφισα ολέ...
Παραθέτω το ακόλουθο κομμάτι των ιδίων συντελεστών (Βασ.Βασιλειάδη, Πυθαγόρα, Στέλιου Καζαντζίδη) από την ταινία
Ο γεροντοκόρος (1967)
Καζαντζίδης - Δε σε πιστεύω

Και στα δύο βίντεο μαζί με τον Βασίλη Βασιλειάδη στην φαρφισα εμφανίζεται στο μπουζούκι ο νέος τότε Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Τελευταία επεξεργασία:
Μη μου μιλάς γι' αγάπη - Δήμητρα Γαλάνη (1970)
Στίχοι: Κώστας Ασημακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Πρώτη εκτέλεση: Δήμητρα Γαλάνη

Το τραγούδι και οι σκηνές είναι από την Ελληνική ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου: Όμορφες μέρες.
Στην ταινία το τραγούδι ερμηνεύεται και από τον Γιώργο Μαρίνο.

Μη μου μιλάς γι' αγάπη
σαν κλαίνε τα πουλιά
μη μου μιλάς γι' αγάπη
στην έρμη ακρογιαλιά

Κάτι κρυφό το κύμα
λέει στην σιγαλιά
το παίρνουν μες το δείλι
και κλαίνε τα πουλιά.

Μη μου μιλάς γι' αγάπη
στην έρμη ακρογιαλιά
μη μου μιλάς γι' αγάπη
σαν κλαίνε τα πουλιά

Στάζει η ψυχή μου δάκρυ
πίκρα σταλιά σταλιά
πεθαίνει τ' όνειρό μας
σαν τη στερνή αντηλιά.

Μη μου μιλάς γι' αγάπη
στην έρμη ακρογιαλιά
μη μου μιλάς γι' αγάπη
σαν κλαίνε τα πουλιά

Δεν πάει καλό καράβι
σε θάλασσα ρηχή
έρημη θ' απομείνει
για πάντα η εξοχή.

Δύο χρόνια μετά το 1972, πάνω στην ίδια μελωδία αλλά με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου,
η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει το
" Βροχή και σήμερα"

Βροχή και σήμερα, βροχή στη στέγη μας,
βροχή στη πόρτα μας, ατέλειωτη βροχή
Και εσύ στα σύνορα, σ' ένα χαράκωμα
Και γύρω ο θάνατος, ατέλειωτη βροχή

Εγώ στα σύνορα, σε κάποιο γράμμα μου
Βαθιά στη χλαίνη σου, γλυκά να σε πονώ
Και συ στο σπίτι μας, παντού τα χνάρια σου
Παντού τα μάτια σου, πληγές στο δειλινό

Βροχή και σήμερα κι ούτε ένα γράμμα σου
Κι ούτε ένα μήνυμα στον μαύρο ουρανό
Φυλάξου αγέρα μου, φυλάξου αγρύπνια μου
Φυλάξου αγόρι μου, από τον κεραυνό

Διαβάζοντας τα πολύ ενδιαφέροντα της @Bajar, και λόγω ημέρας, θυμήθηκα μια άλλη ορχήστρα.
Σκεφτείτε λέει να είσαστε κάπου στις Τζιτζιφιές σε ένα κέντρο, και να είναι επί σκηνής ο Χρηστάκης με μια κιθάρα και να ψιλοφλερτάρει τη Μπέμπα Φινέτη, ο Βασίλης Βασιλειάδης (η Μπριζίτ Μπαρντό ας μου επιτραπεί, της Αθηναικής νύχτας) ακούραστος με το ακορντεόν του, ο Κουλούρης με το βιολί του, δύο παιχνιδιάρηδες νεαροί στα μπουζούκια, αχτύπητο δίδυμο για πολλά χρόνια, ο Κατινάρης με το Λιόση, και σα να μην έφταναν όλοι αυτοί σκάει με την υπερφωνάρα του ο Πάνος Γαβαλάς και στο σεγόντο η Ρία Κούρτη...
Ευτυχώς χάρη στον ελληνικό κινηματογράφο μπορούμε και να το δούμε...
Παιδια, ο Πάνος με τη Ρία :-)

Καλή χρονιά σε όλους!
Μίλησες στην καρδιά μου Λένα! Πόσες φορές έχω σκεφτεί ότι αν είχα χρονομηχανή θα ήθελα να πήγαινα στη δεκαετία του 60 όπου ανάμεσα σε άλλα θα ήθελα να ζήσω μια νύχτα (μπορεί και μερικές ακόμη) διασκεδάζοντας στα μπουζούκια της Αθήνας και του Πειραιά. Θα ξεκινούσα από Κοκκινιά, θα πέρναγα από Τζιτζιφιές, θα ανέβαινα Συγγρού στον Άγιο Σώστη, θα συνέχιζα Καισαριανή, μετά Λεωφ. Αλεξάνδρας και θα κατέληγα Αχαρνών. Όλους θα ήθελα να τους ακούσω και όλους να τους δω από κοντά. Αλλά στον Γαβαλά θα ήμουν πρώτο τραπέζι! Ειδικά αν είχε και τον Β.Β. εκεί κοντά να παίζει φαρφίσα. Μεγάλη αδυναμία!

Σήμερα όμως που άλλαξε η χρονιά άλλαξα κι εγώ ρεπερτόριο. Πάμε λοιπόν με τη χρονομηχανή στο Γενάρη του 1983 και στα χιονισμένα τοπία του Sälen και της Mora στη Σουηδία, εκεί όπου γυρίστηκε το βιντεοκλίπ ενός από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια της δεκαετίας του 80.

U2 -New Year's Day (1983)

Να με προσέχεις (Πορτοκάλογλου) - Νιονιος
Το αγάπησε πολύ αυτό το τραγούδι και το έκανε ακομη πιο γνωστό με την επανεκτέλεση του στον "Άσωτο Υιο" το 1996.

Πρόμο βίντεο για τον "Ασωτο Υιο"

Τελευταία επεξεργασία:
Μότσαρτ Κοντσέρτο για πιάνο Νο. 23 σε Λα μείζονα - 2ο μερος Adagio
Χορευτικό απόσπασμα δανεισμένο από το μπαλέτο Le Parc (1994) του Angelin Preljocaj, το γνωστό "Flying kiss".

Πίσω
Μπλουζα