Τι ακούω απόψε ...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας don dokken
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Με αφορμή το πολύ καλό αφιέρωμα που έχει κάνει ο @ARETARA στη Δώρα Σιτζάνη θυμήθηκα ένα από τα τραγούδια όπου έχει γράψει στίχους και το οποίο δεν είναι σύνθεση του Μάνου αλλά του Ζουγανέλη!
Δεν είναι από τα πολύ γνωστά κομμάτια που έχει τραγουδήσει ο Παπακωνσταντίνου (αν και στο ύφος μοιάζει κάπως στο "κι αν είμαι ροκ" - επίσης δικοί της στίχοι) ωστόσο κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτυπώνει κι αυτό αρκετά το πνεύμα των Εξαρχείων εκείνης της δεκαετίας.
Πέρα από το στίχο όμως το κομμάτι το αγαπώ κυρίως για την άψογη ενορχήστρωση (Κώστας Γανωσέλης). Το εκπληκτικό μπάσο ανήκει κι αυτή τη φορά στον μετρ του είδους Γιώργο Ζηκογιάννη ενώ τον βαρύ ρόλο έχουν αναλάβει τα συνθεσάιζερ (που είναι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, αναλογικά, ψηφιακά, μαζί κι ένα ηλεκτρικό πιάνο, ούτε θυμάμαι πια, τα λέει στο οπισθόφυλλο νομίζω).
Θα έλεγα όμως ότι το τραγούδι απογειώνεται με αυτή τη φοβερή λεπτομέρεια, το soprano vocal στην αρχή που κάνει όλο το κομμάτι εντελώς απόκοσμο.
Α ρε Βασίλη, μόνο εσύ μπορούσες να πεις τέτοια κομμάτια εκείνες τις εποχές!

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Έλα να με βρεις ( LP Διαίρεση - 1984)

Με αφορμή το πολύ καλό αφιέρωμα που έχει κάνει ο @ARETARA στη Δώρα Σιτζάνη θυμήθηκα ένα από τα τραγούδια όπου έχει γράψει στίχους και το οποίο δεν είναι σύνθεση του Μάνου αλλά του Ζουγανέλη!
Δεν είναι από τα πολύ γνωστά κομμάτια που έχει τραγουδήσει ο Παπακωνσταντίνου (αν και στο ύφος μοιάζει κάπως στο "κι αν είμαι ροκ" - επίσης δικοί της στίχοι) ωστόσο κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτυπώνει κι αυτό αρκετά το πνεύμα των Εξαρχείων εκείνης της δεκαετίας.
Πέρα από το στίχο όμως το κομμάτι το αγαπώ κυρίως για την άψογη ενορχήστρωση (Κώστας Γανωσέλης). Το εκπληκτικό μπάσο ανήκει κι αυτή τη φορά στον μετρ του είδους Γιώργο Ζηκογιάννη ενώ τον βαρύ ρόλο έχουν αναλάβει τα συνθεσάιζερ (που είναι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, αναλογικά, ψηφιακά, μαζί κι ένα ηλεκτρικό πιάνο, ούτε θυμάμαι πια, τα λέει στο οπισθόφυλλο νομίζω).
Θα έλεγα όμως ότι το τραγούδι απογειώνεται με αυτή τη φοβερή λεπτομέρεια, το soprano vocal στην αρχή που κάνει όλο το κομμάτι εντελώς απόκοσμο.
Α ρε Βασίλη, μόνο εσύ μπορούσες να πεις τέτοια κομμάτια εκείνες τις εποχές!

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Έλα να με βρεις ( LP Διαίρεση - 1984)

Φοβερό κομμάτι. Φοβάμαι και Διαίρεση, δύο δίσκοι διαμάντια, από τις καλύτερες στιγμές του Βασίλη. Η τελευταία σου φράση εκφράζει ακριβώς όπως κι εγώ νιώθω για τη μουσική του παρουσία: αυθεντικός, με ψυχή, και πάντα διαχρονικός. Μόνο ο Βασίλης μπορούσε να αποδώσει έτσι τέτοια τραγούδια.

Μιας και πλησιάζει η eurovision, θυμάμαι την εποχή του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που ενημερώναμε τους ευρωπαίους για τη στροφή μας στον πολιτικό προβληματισμό, δηλώνοντας πως ακόμη και πάνω στην καψούρα μας κατανοούμε πως "θα μας χωρίζουν πάντα κάποιες διαφορές αισθητικές ή ταξικές" με το έταιρο ήμισυ.

Click πάνω στην εικόνα..
smiley-pointing-his-hand-up-vector-21917290.jpg

Τελευταία επεξεργασία:
Valerie Dore-Get closer
από τα πιο όμορφα italo ερωτικά τραγούδια με την υπέροχη φωνή της Valerie
Tears in the rain-Maggie Reilly
με την αγγελική φωνή της Μaggie, που σημειωτέον είναι Σκωτσέζα.
Και Νταλλλλλάρας, κάτω απ΄την κληματαριά
μοσκοβολάς δαφνόφυλλο, τριαντάφυλλο εκατόφυλλο....
Edit: στο από πάνω ποστ του @Always Somewhere δεν πατάνε το σωστό κουμπί στο κασετόφωνο, κατά σειρά ήταν, από αριστερά προς τα δεξιά, pause, stop/eject,rewind, fast forward, play, rec. άρα για να παίξει η κασέτα έπρεπε να πατήσει το δεύτερο από δεξιά.

Τελευταία επεξεργασία:
Καλή Κυριακή σε όλο το φορουμ!
Με την είδηση που ανήρτησε ο @thanos75 για τον θάνατο του Γιώργου Αιγύπτιου έβαλα το πιο αγαπημένο μου κομμάτι απ' όσα είχε τραγουδήσει και το οποίο πολλά χρόνια αργότερα έγινε πιο δημοφιλές με την διασκευή των "Παίδες... Εν Τάξει" (1996).
Καλό του ταξίδι!

Γιώργος Αιγύπτιος - Λουκία Λαή - Για Λίγες Σταγόνες Ευτυχίας (1969)

Τελευταία επεξεργασία:
....
Edit: στο απω πάνω ποστ του @Always Somewhere δεν πατάνε το σωστό κουμπί στο κασετόφωνο, κατά σειρά ήταν, από αριστερά προς τα δεξιά, pause, stop/eject,rewind, fast forward, play, rec. άρα για να παίξει η κασέτα έπρεπε να πατήσει το δεύτερο από δεξιά.

Ούτε που θυμόμουν την διάταξη των κουμπιών στα παλιά και αγαπημένα μας κασετόφωνα. @Uskoke έχεις τρομερή παρατηρητικότητα!

Για σήμερα, Μούτσιος στο "Τώρα που πας στη ξενιτιά"

Να γυρίζω βράδυ στο σπίτι με όλη την κούραση και την ένταση της μέρας και να μπαίνω στο "τι ακούω απόψε" και να έχει ανέβει Μάνος μαζί με μια υπερφωνάρα. Τι να πω; Νοιώθω πιο "κακομαθημένη" κι από τους προσκεκλημένους του πρέσβη :)
:thanks:
(συνειδητοποιώ εν τω μεταξύ ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένα 5% περίπου του εργου του Χατζιδάκι που να μην μου αρέσει)

Μια ακόμη αγαπημένη φωνή σε μια υπέροχη σύνθεση του μοναδικού Σταύρου Ξαρχάκου

Βίκυ Μοσχολιού - Αστέρι Στο Παράθυρο (1969)

Κάποιες λεπτομέρειες (για όσους ενδιαφέρονται) : Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν εξ αρχής από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη για την παράσταση "η γειτονιά των αγγέλων" (1963) με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο. Η παράσταση είχε τρομερή επιτυχία και αρκετά χρόνια αργότερα, το 1969, η ιστορία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, παίρνει τίτλο "Γυμνοί στο δρόμο" και ο Κούρκουλος αυτή τη φορά έχει δίπλα του την Ζωή Λάσκαρη. Τι γίνεται όμως με τη μουσική αφού ο Μίκης λόγω πολιτικών πεποιθήσεων δεν είναι διαθέσιμος; Αναλαμβάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος να συνθέσει νέα μουσική για το έργο και κρατάει βεβαίως τους στίχους του Καμπανέλλη. Ο ίδιος ήθελε το Αστέρι να το τραγουδήσει η Μοσχολιού αλλά ο σκηνοθέτης ήθελε μόνο τη Μαρινέλλα όπερ κι έγινε.
Λίγο αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά, κι αφού το soundtrack της ταινίας δεν κυκλοφόρησε ποτέ ολοκληρο, εκτός από δυο τραγούδια που βρέθηκαν πολλά χρόνια μετά σε άλλες συλλογές, ο Ξαρχάκος πήρε τα τραγούδια της ταινίας, έβαλε και κάποια ακόμη, έβαλε και τη Μοσχολιού να τραγουδήσει που το ήθελε εξ αρχής, κάλεσε και τον Μπιθικώτση και τον Κόκκοτα να συμπληρώσουν την ομάδα κι έτσι κυκλοφόρησε ο εκπληκτικός δίσκος "Κόσμε, αγάπη μου" το 1969, ο οποίος μας έχει αφήσει μερικά από τα πιο πολυαγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια εκείνης της εποχής.

Πίσω
Μπλουζα