Δύσκολο θέμα. Δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς πως θα με έβλεπε ο παιδικός μου εαυτός. Ίσως με κατανόηση και ας δεν έγιναν τα πράγματα όπως τα περίμενα.
Το μόνο που θυμάμαι είναι πως όταν ήμουν στα 15 σκεφτόμουνα πως δεν μπορεί, ότι και να γίνει μετά τα 18 ή και λίγο αργότερα θα αλλάξουν τα πράγματα δραματικά, δεν θα μένω με τους γονείς, θα μπορώ να επιλέξω το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου χωρίς ψυχολογικές επιρροές, θα έχω πιο ήσυχο το κεφάλι μου. Και όμως όντας 32 κοιτάζω την τωρινή κατάσταση και μου έρχεται να βάλω τα κλάματα (εντάξει μωρέ, τώρα αναγκαστικά λόγο ανεργίας δεν μπορώ να μείνω κάπου μόνος, εντάξει το είχα ζήσει αυτό επιτέλους στα 28 (και είχα καταστραφεί ψυχολογικά μέχρι τότε) και θα το ξαναζήσω οριστικά πιο πιστεύω). Γιατί δηλαδή κάτι τόσο απλό που κάποιοι το έχουν και το ζουν να είναι για μένα άφταστο όνειρο; Δεν ζητάω να είμαι δυσεκατομυριούχος, δεν ζητάω να είμαι μεγάλος επιστήμονας, απλώς την ησυχία μου και τη ζωούλα μου ζητάω. Αυτό σίγουρα ο μικρός ο εαυτός μου δεν θα μπορούσε να το πιστέψει (και αν το ήξερε θα του κοβόντουσαν τα πόδια και μπορεί τα πράγματα να ήταν χειρότερα)
Όσο για το άλλο. Αυτή την εμμονή του αντί να κάνει οτιδήποτε κάνει ο συνηθισμένος άνθρωπος, να κυνηγήσει κάποιο όνειρο (π.χ. να γίνει μεγάλος προγραμματιστής) εν μέρη την άγγιξα, αλλά υπάρχει μια πικρία ότι δεν κυνήγησα το όνειρο πιο δυνατά. Ο ενήλικας έχοντας κουραστεί από όλα αυτά και ανακαλύπτοντας πως αυτό που θέλουμε τελικά είναι να είμαστε καλά με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, έχει σταματήσει να κυνηγάει αυτά τα όνειρα με τόση μανία και προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ δημιουργικότητας και ευτυχίας. Ο μικρός όμως ξέρω πως με βλέπει και λέει (ακόμα και τώρα μέσα μου) γιατί τα παράτησες, γιατί να μην δείξεις το ίδιο πάθος όπως παλιά; Και θυμάμαι πόσο παθιασμένα ασχολούμουνα τότε με τα demos και πόσο ήθελα να εξελειχθώ και υπήρχαν και περισσότερα εμπόδια από ότι σήμερα ενώ σήμερα έχω κουραστεί τόσο πολύ από αυτή την εμμονή που είπα τέρμα. Αλλά ο παλιός εαυτός νοσταλγεί εκείνες τις καταστάσεις, ίσως λίγο πιο ήρεμες.
Όσο για τα υπόλοιπα τα καθημερινά (κοινωνικότητα, σχέσεις, κλπ), το να πω πως με κοιτάει ο μικρός μου εαυτός και αναρωτιέται γιατί δεν εξελίχθηκα ή να κοιτώ εγώ τον ίδιο και να τον κατσαδιάζω (όντως μικρός έπρεπε να ήμουν πιο μάγκας, πιο αλήτης, δυστυχώς το θράσος κερδίζει. Εγώ ήμουν ακριβώς στην αντίθετη όχθη) δεν θα είχε νόημα γιατί και οι δύο θα καταλαβαίνανε πως μάλλον αυτή είναι η κοινή ιδιότητα μας, μας λείπει αυτό το θράσος, το ψέμα, δεν μπορούμε να παραμείνουμε στην ψευδαίσθηση πως είμαστε κάτι εκλεκτό και όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι. Όχι, τουλάχιστον ο μικρός μου εαυτός ίσως και να παραδέχεται ότι κράτησα το πνεύμα, την γνώση των πραγμάτων, μια ειλικρίνια που μας κάνει να γνωρίζουμε περισσότερα αν και μας σκοτώνει.