Τι κάναμε με ένα χιλιάρικο στην τσέπη?

Εδω στη βορεια ελλαδα οι φρασεις"σαντουιτς με γυρο" και"ψωμακι με γυρο" ειναι απολυτα συμηθησμενες.Και οι πιο πολλοι εδω τον γυρο σε ψωμι τον τρωμε παρα σε πιτα.Παντως οπως λεει και ο Dimitrissss η φραση σουβλακι με γυρο ειναι εντελως για γελια.
 
Wally είπε:
Στα μεσα του 80 μπορουσες να αγορασεις εναν δισκο Heavy Metal (γυρω στα 9 κατοσταρικα) και σου εμεναν ρεστα για σουβλακι και Σπαιντερ Μαν.
Αχ,αχ,αχ!!! Εχεις δικιο μεγάλε Wally ,να προσθέσω οτι η τυροπιτα είχε ενα 20αρικο και τα γαριδάκια ενα 10αρικο(στο κυλικειο του δημοτικου σχολείου οπου πήγενα).
 
Πραγματικά απορώ ποιός σας είπε ότι στην Νότια Ελλάδα παραγγέλνουμε "σουβλάκι με γύρο". :xm:

"Γύρο" σκέτο μπορεί. "Γύρο-πίτα" μπορεί. "Σουβλάκι (ή καλαμάκι) με πίτα" μπορεί. "Πιτόγυρο" μπορεί. "Σουβλάκι με γύρο" δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να παραγγέλνει.
 
Maddog είπε:
Πραγματικά απορώ ποιός σας είπε ότι στην Νότια Ελλάδα παραγγέλνουμε "σουβλάκι με γύρο". :xm: "Γύρο" σκέτο μπορεί. "Γύρο-πίτα" μπορεί. "Σουβλάκι (ή καλαμάκι) με πίτα" μπορεί. "Πιτόγυρο" μπορεί. "Σουβλάκι με γύρο" δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να παραγγέλνει.
Ε όχι δα, το έχω ακούσει πολλές φορές. Σου παραθέτω και σπιτική συνταγή για σουβλάκι με γύρο, το οποίο μάλιστα θα γινόταν μπεστ σέλερ και στο Μοναστηράκι (sic) σύμφωνα με το περιοδικό Men's Health, το οποίο κατά τ' άλλα «φροντίζει» ώστε να έχουμε αγαλματένιες κορμάρες! (Έχουμε παραγίνει off topic μου φαίνεται...)

http://www.menshealth.gr/διατροφή/συνταγές-για-άντρες/σουβλάκι-με-γύρο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μίκρος για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι τί μπορούσα να αγοράσω, γιατί σπανια είχα στην τσέπη μου χιλιάρικο, συνήθως πεντακοσάρικο και κατοστάρικα είχα από χαρτονομίσματα. (Μιλάω για '80s και 90s.) Όταν ήμουν φοιτητής στο Ρέθυμνο 1994-1999, έκανα άνετα τα ψώνια δυο ημερών στο σούπερ μάρκετ, ή έπαιρνα ταξί (400 δραχμές) έτρωγα σουβλάκι (200), έπαιρνα ένα πακέτο τσιγάρα (300 δραχμές) και μια αθλητική εφημερίδα (100 δραχμές). Τώρα όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 13 Ευρώ.
 
1000ρικο ε? Αν υποθεσουμε οτι μιλαμε για το 93.

Εβλεπες ταινια στο Σινεακ με 600 δραχμες και σου εμεναν ρεστα για να πας για σουβλακια. Το σουβλακι στην χειροτερη εκανε 120 δρχ. Ενας παλιος δισκος Μεταλ στο Ροκ Σιτυ εκανε γυρω στις 1000 δρχ, ενας καινουργιος γυρω στα 3500. Αυτος ηταν και ο κυριος λογος που ολοι ξεκινουσαμε απο τα παλια. Μπορουσες να φας ενα πληρες εφηβικο γευμα στα Goodys και να σου μεινουν ρεστα για καφε. Αγοραζες ενα συναρμολογουμενο μοντελο της Monogram ή της Academy απο τον Μακρυγιαννη στον Πειραια (καραρετρο καταστημα). Μπορουσες να γεμισεις 2 τσαντες σουπερ μαρκετ με γαριδακια. Επινες 2 βαρελισιες μπυρες σε καφετερια, πολλες περισσοτερες σε καφενειο. Επινες ενα ποτο σε μπαρ και επαιρνες ρεστα. Μπορουσες να σκασεις τρωγοντας τυροπιτες οι οποιες εκαναν 100-120 δρχ. Μπορουσες να πιεις 10 κουτακια αναψυκτικο (απο περιπτερο οχι σουπερμαρκετ που ητα πιο φθηνα) και να παρεις 200 δρχ ρεστα για να πας να τα καταθεσεις σε ηλεκτρονικα.

Αν δεν κανω λαθος ο βασικος ηταν γυρω στα 4000 τοτε. Τον βασικο ομως τον επαιρναν νεαροι ή ατομα χωρις ειδικευση. Για ενα ατομο με οκ δουλεια (δηλαδη 300000+ το μηνα) τα καθημερινα ψωνια ηταν μαλλον απροβληματιστη διαδικασια. Εκει που θα τα ακουμπαγε γερα θα ηταν σε ειδη τεχνολογιας, χομπυ και αυτοκινηση.
 
Είχε μία φίλη μία Μαν'ινα από το 1986 και είδα ότι τότε έκανε 50 δρχ. Οπότε με ένα χιλιάρικο αγόραζες το περιοδικό για 5 μήνες περίπου.
 
Απο που να ξεκινήσω με το τι μπορούσα να κάνω έχοντας στην διαθεσή μου ένα Χιλιάρικο στην τσέπη, αναφέρομαι στο διάστημα 90-93 όπου τότε κυκλοφορούσα με αυτό το ποσό στην τσέπη μου εν σχολική περίοδο, γιατί τις προηγούμενες χρονιές ήμουν με 500αρικο και στις παλαιότερες με 200δραχμα. Δεν θυμάμαι ακριβώς που τα ξόδευα αλλά θυμάμαι ότι έβγαζα ολόκληρη βδομάδα που περιείχε φαγητό - ουφάδικα - περιοδικά - καφετέρια - σινεμά, μην φανταστείτε σε καθημερινή βάση όσο έχει να κάνει με το σινεμά. Αχχ δραχμούλα μου...
 
DSCF4531a.jpg

Διπλός Χρυσός 950 δρχ και τα ρέστα γαριδάκια.

DSCF4530a.jpg
 
Με ένα χιλιάρικο το 1993 τρώγαμε μια πίτα γύρο 200 δρχ. και αναψυκτικό 100 δρχ. Παίρναμε το Ποπάυ 100 δρχ ή το 3τομο με 200 δρχ και παγωτό με 100 δρχ. και έμεναν και για την επόμενη στο σχολείο με τυρόπιτα 120 δρχ. κτλ. Θυμάμαι και την πλέον δελεαστική προσφορά σε ολοκαίνουρια παιχνίδια του NES ή Master System νομίζω με 999 δρχ. Που μπορείς τώρα να βρεις ολοκαίνουρια παιχνίδια με 2.93 ευρώ... Με το ευρώ καλύτερα!! ​Ναι πως, εμένα μου λες?
 
Με χιλιάρικο το 95 αγόραζα θυμάμαι καφέ και σάντουιτς το πρωί και καμία Κατερίνα το απόγευμα. Οι βιντεοκασσέτες όταν πουλιόνταν , πόσο έκαναν?
 
Dimitrissss είπε:
Σάντουιτς με γύρο: Ο γύρος μπήκε σε ψωμάκι και όχι σε πίτα. Η έκφραση συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, αν και ο γύρος σε ψωμάκι δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα (οι περισσότεροι σε πίτα το τρώνε)
Δεν τρώω ποτέ γύρο σε πίτα...αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν παίρνω ποτέ γύρο στην Αθήνα ;)

Θυμάμαι τις κρέπες στην Ναυαρίνου με 50 δρχ, τα χαρτάκια PANINI με 20 δρχ το φακελάκι (και το άλμπουμ δώρο) και το κουλούρι (αυτό με το σουσάμι) 5 δρχ - στις αρχές του '80.!! Με 1000 δρχ ήσουν βασιλιάς :)
 
spirtoulis είπε:
Με χιλιάρικο το 95 αγόραζα θυμάμαι καφέ και σάντουιτς το πρωί και καμία Κατερίνα το απόγευμα. Οι βιντεοκασσέτες όταν πουλιόνταν , πόσο έκαναν?
oι βιντεοκασέτες...2000-3000 δρχ? Πολλά είναι ή κοστιζαν περισσότερο;
 
Με 1 χιλιαρικο το '93-94 επαιρνα:

-Τυροπιτα στο σχολειο 100δρχ.

-καραμελες certs στο σχολειο 100 δρχ

-2 φακελακια αυτοκολλητα Conan the adventurer 50δρχ το ενα

-Ενα κομικ γυρω στις 300δρχ

-1 πιτα γυρο 250δρχ

-1 αναψυκτικο 150δρχ

Συνολο 1000δρχ.

Μην πω τωρα τι αγοραζεις με 2,93 ευρω... :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ajax87 είπε:
Με 1 χιλιαρικο το '93-94 επαιρνα:
-Τυροπιτα στο σχολειο 100δρχ.

-καραμελες certs στο σχολειο 100 δρχ

-2 φακελακια αυτοκολλητα Conan the adventurer 50δρχ το ενα

-Ενα κομικ γυρω στις 300δρχ

-1 πιτα γυρο 250δρχ

-1 αναψυκτικο 150δρχ

Συνολο 1000δρχ.

Μην πω τωρα τι αγοραζεις με 2,93 ευρω... :p
ενώ τώρα...αν αγοράσεις μονο κάποιο προιόν σφολιάτας σε...εξελιγμένη μορφή πχ big burger κοστίζει περιπου 3 ευρω...
 
φοβαμαι θα ερθουν οι μερες που θα αγοραζουμε με 1000ευρω οτι με ενα χιλιαρικο αρχες δεκαετιας 80
 
Πίσω
Μπλουζα