Τι μας ενοχλεί στις παιχνίδομηχανές μας.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας johnny19818
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Mε χαρα, διαπιστωνω, οτι δεν υπαρχουν γκρινιες για την αγαπημενη μου, την πιο αδυναμη αλλα και πιο δημοφιλη κονσολα στην εποχη της. Το θρυλικο PSX.
Γιατί πιο αδύναμη?

Πάντως έχω καταφέρει να βρω κάτι που με ενοχλεί στο PSX.

Παίζω όλα τα retro συστήματα μέσω emulation πλέον αλλά έχω ορίσει όλα να δείχνουν τα bios screen τους για να είναι πιο αυθεντική η εμπειρία και για την νοσταλγία. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι το bios screen του PSX είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια (περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να διαβάζει το CD) και δεν έχω βρει κάποιο τρόπο να το κάνω skip, πέρα από το να το απενεργοποιήσω από τον emulator η να ορίσω ένα fast forward hotkey (παλι μέσω του emulator).

Σε άλλες κονσόλες, πχ στο Saturn ή στο PS2 τα bios διαρκούν λιγότερο και μπορεις να τα προσπεράσεις ακόμα πιο γρήγορα αν πατήσεις κάποιο κουμπί. H εμπειρία μου με το πραγματικό PSX ήταν πολύ σύντομη (είχα N64) και έπαιζα με αυτό περισσότερο σε έναν φίλο μου, αλλά φαντάζομαι αν έχα πολλά games και αλλάζα συνέχεια ή έκανα reset θα ήταν λίγο σπαστικό κάθε φορά να περιμένω το bios screen.

Μηπως υπάρχει κατι άλλο που δεν έχω βρει? Στο google βρίσκω μονο πληροφορίες για bios skip σε emulators, καμία αναφορά σε κανονική κονσόλα.

Αν τους εβαζε τσιπακι καποιος σκιτζης, λογικο ειναι. Γιατι κι αυτο ηθελε, την μαστορια του. Περα απο αυτο, οταν ακομα ταξειδευα, αγοραζα ενα PSX μια 14αρα TV και καμποσα παιχνιδια και περνουσα ετσι τις οποιες ελευθερες ωρες μου. Ετσι εχουν περασει απο τα χερια μου, ολα τα μοντελα, πεντε αν θυμαμαι καλα, του PSX. Δεν θυμαμαι να ειχα προβλημα με θερμοκρασιες με καποιο απο αυτα. Αργοτερα, στο μαγαζυ μου ειχα καμια δεκαρια PSX με χρονοχρεωση, που δουλευαν με τις ωρες, παλι δεν ειχα προβλημα. Δυο απο αυτα τα εχω ακομα και λειτουργουν μια χαρα.

PS2: Φορές πριν από χρόνια που πήγα να το λειτουργήσω, φαίνεται ότι το μάτι του λέιζερ παραδίδει πνεύμα. Το αστείο είναι ότι φορές διαβάζει με την πρώτη, άλλες φορές μετά από προσπάθειες.

Wii: Φορές που δε λειτουργούσε σωστά το εξάρτημα του χειριστηρίου που προσέφερε μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις. Ειδικά για παιχνίδια όπως το Skyward Sword που ήταν must το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, ήταν εκνευριστικο.

PS3/XONE: Αφορά και τις δύο κονσόλες το συγκεκριμένο και αφορά κάτι που αναφέρουν πολλοί, είναι τα update που σκανε πολλές φορές για τα παιχνίδια. Ευτυχώς υπάρχει η επιλογή να αναβάλλεις ένα update, κάποιες φορές όμως σε εκνευρίζει ενώ πηγαίνεις ορεξατος να παίξεις και να πρεπει να κάνει update.

Γιατί πιο αδύναμη?
Πιο αδυναμη γιατι οι αλλες κονσολες της εποχης του, ειχαν πιο δυνατο, επεξεργαστη, μνημη, καρτα γραφικων. Η δυναμη του PSX, ηταν τα πολλα παιχνιδια και το "τσιπακι". Τοτε τα παιχνιδια, κοστιζαν περι τις 17-19000 δρχ, ενω η "κοπια" περι τις 2000 δρχ. Κυκλοφορησε το Dreamcast, πολυ πιο δυνατο μηανημα, με 15 τιτλους (τα αγορασα απο τους πρωτους, για το μαγαζυ), ενω το PSX ειχε καμια 300αρια τιτλους. Και μια αχτυπητη προσφορα καταστηματος, PSX (καινουργιο) με 2 χειριστηρια, τσιπαρισμενο (το καλο τσιπακι, το ακριβο) και 3 παιχνιδια (κοπιες) δωρο 37500 δρχ. Μην μου πειτε, και μαμω τo WFM.
Tεσπα κυριοι αν εχετε καποιο προβλημα με PSX, εδω ειμαστε να σας εξυπηρετησουμε, αφιλοκερδος. Διοτι εχομεν και τον πρωτο, πλακετοεπισκευαστοτσιπαδορο του LAPM, ever. Πρωτομαστορα τοτε των μεγαλων Basilis, Gemelos κ.α.

Το Dreamcast ανήκει στα μηχανήματα 6ης γενιάς (μαζί με PS2, GC και XBOX) και όχι 5ης όπως το PSX. Βγήκε 4 χρόνια αργότερα στην αγορά.

Το PSX είχε να ανταγωνιστεί τα 3DO, Saturn και N64. Συγκρίνοντάς το με αυτά τα μηχανήματα το PSX μόνο το πιο αδύναμο δεν ήταν. Είναι πιο ισχυρό από το 3DO σε όλα τα σημεία και σε σχέση με το Saturn έχει θεωρητικά πιο αδύναμη CPU (γιατί το Saturn έχει δύο) αλλά το PSX έχει πολύ πιο ισχυρό hardware για 3D γραφικά και πολύγωνα. Μάλιστα συγκρίνεται ακόμα και με το N64 αφού τα περισσότερα παιχνίδια έχουν περισσότερα πολύγωνα στο PSΧ κατα μέσο όρο.

To N64 αν και είχε πιο ισχυρή CPU και 3D hardware, είχε πολλά bottlenecks στο θέμα μνήμης και ήταν πιο δύσκολο να το "στίψουν". Οπότε τελικά μόνο λίγοι developers κατάφεραν να ξεπεράσουν τα κορφαία σε γεωμετρία PSX games και με καλό frame rate.

Oπότε στα 3D γραφικά τουλάχιστον το PSX δεν το έλεγες το πιο αδύναμο.

Επίσης δεν καταλαβαίνω από που βγαίνουν τα νούμερα των games που αναφέρεις. Το Dreamcast είχε καμιά 300αριά παιχνίδια στην Ευρώπη μέχρι να το παρατήσουν και το PSX πάνω από 1500.

Τελευταία επεξεργασία:
Και κάπου εδώ να αναφέρω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο με τα χρόνια γίνεται όλο και χειρότερο. Πως στον μπιιιπ παίζαμε Gameboy κυρίως αλλά και άλλες παρόμοιες κονσόλες ρε παιδιά με την οθόνη αυτή ακόμη και κάτω από φως είναι τελείως άβολο!!!

NES και Master System. Αυτό το τετραγωνισμένο χειριστήριο ώρες ώρες κουράζει με αυτές τις γωνίες να σου τρώνε τα δάκτυλα...

Επίσης δεν καταλαβαίνω από που βγαίνουν τα νούμερα των games που αναφέρεις. Το Dreamcast είχε καμιά 300αριά παιχνίδια στην Ευρώπη μέχρι να το παρατήσουν και το PSX πάνω από 1500
Oταν πρωτοκυκλοφορησε στην Ελλαδα, κυκλοφορησαν και 15 η 16 παιχνιδια. Το θυμαμαι γιατι αγορασα οτι υπηρχε στην χοντρικη μαζυ με την κονσολα. Αργοτερα μπορει να βγηκαν κι αλλα. Το PSX ναι ειχε πολλους τιτλους, ουτε που θυμαμαι ποσους, Εχα καμια 150αρια στο μαγαζυ και καμια χιλιαδα σε κοπιες. Ακομα εχω πολλα απο αυτα. Αν ψαχνετε καποιο απο αυτα και δεν το βρισκετε, ριχτε ενα PM.
Στην φωτο η ρετροκονσολοπεριουσια μου. Το PSX ειιναι απο "τω καιρω εκεινω". Και το εξμποξι, πειραγμενο. Το sega δεν καταφερα να το πειραξω και τοχω καυμο

Και κάπου εδώ να αναφέρω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο με τα χρόνια γίνεται όλο και χειρότερο. Πως στον μπιιιπ παίζαμε Gameboy κυρίως αλλά και άλλες παρόμοιες κονσόλες ρε παιδιά με την οθόνη αυτή ακόμη και κάτω από φως είναι τελείως άβολο!!!
Σκέψου ότι πλέον κρίνεις με τα κουρασμένα μάτια ενός μεσήλικα που έχει γράψει χιλιάδες ώρες μπροστά σε τηλεοράσεις- οθόνες crt...τα αγνά παρθένα μάτια των παιδιών της εποχής σε συνδυασμό με την λαχτάρα να παίξουν σ' έκανε να βλέπεις σαν αετός! Προσωπικά για παράδειγμα απορώ πως έβλεπα τότε ως τέλεια, παιχνίδια στο σπέκτρουμ που σήμερα αδυνατώ να διακρίνω τις λεπτομέρειες!

Σκέψου ότι πλέον κρίνεις με τα κουρασμένα μάτια ενός μεσήλικα που έχει γράψει χιλιάδες ώρες μπροστά σε τηλεοράσεις- οθόνες crt...τα αγνά παρθένα μάτια των παιδιών της εποχής σε συνδυασμό με την λαχτάρα να παίξουν σ' έκανε να βλέπεις σαν αετός! Προσωπικά για παράδειγμα απορώ πως έβλεπα τότε ως τέλεια, παιχνίδια στο σπέκτρουμ που σήμερα αδυνατώ να διακρίνω τις λεπτομέρειες!
Δεν είχα καμία αμφιβολία περί τούτου χαχαχα. Γι'αυτό κιόλας έγραψα "με τα χρόνια γίνεται όλο και χειρότερο". Ισχύει 100% όπως και η λαχτάρα που λες.

Όποτε με αφήνουν τα μικρά και κατεβαίνω στο playroom για να ξεφύγω λίγο με τα ρετρομηχανήματα παρατηρώ ότι πλέον συχνά δεν μπορώ να διακρίνω λεπτομέρειες ειδικά στο σπέκτρουμ. Προφανώς η πρεσβυωπία μου χτύπησε την πόρτα και ήρθε η ώρα να φορέσω και εγώ γυαλιά!

Πίσω
Μπλουζα