serano915
RetroMaNiaC
- Αντιδράσεις
- 75
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που αν και χαρακτηρίστηκε παιδικό, διαβάζεται πολύ ευχάριστα και από ενήλικες!
Ήμουν στην Ε' δημοτικού όταν μου το έκαναν δώρο και από τότε δεν το έχω αποχωριστεί. Περιγράφει με γλαφυρότητα τον 25ετή πόλεμο μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγαρων την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος (εξ'ου και ο τίτλος).
Εύκολα το λες ιστορικό μυθιστόρημα, αφού αναφέρονται πολλά ιστορικά στοιχεία, τοποθεσίες και γεγονότα. Αποτελεί συνέχεια του πρώτου βιβλίου της Δέλτα "Για την Πατρίδα". Τα κύρια γεγονότα (ο πόλεμος, οι μάχες και ορισμένα ιστορικά πρόσωπα) είναι πραγματικά, αν και η ιστορία που περιγράφεται είναι φανταστική.
Ο γερο Παγράτης μαζί με ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, την Αλεξία Αργυρή φτάνουν στην Αδριανούπολη τη βραδιά της κατάληψής της από τους Βουλγάρους τον Δεκαπενταύγουστο του 1004. Εκεί συναντούν τον Νικήτα, έναν Έλληνα κατάσκοπο και αδελφικό φίλο του γιού του Παγράτη, και δυό μικρά αγόρια τον Κωνσταντίνο Κρηνίτη (γιό του Στρατηγού της Αδριανούπολης) και τον Μιχαήλ Ιγερινό. Ο Νικήτας στην προσπάθειά του να σώσει τα δύο παιδιά από την αιχμαλωσία κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, όμως τον προστατεύει ο Παγράτης, ο οποίος πιάνεται αιχμάλωτος από τον τσάρο Σαμουήλ. Τα δυο αγόρια, επίσης αιχμάλωτοι του τσάρου μεγαλώνουν ανάμεσα στους Βούλγαρους χωρίς όμως η ελληνική καρδιά τους να τους προδώσει ποτέ!
Έτσι ξεκινάει ένα γαϊτανάκι από γεγονότα που ακολουθεί την πορεία σχεδόν 15 χρόνων με έντονο το ελληνικό στοιχείο και την αγάπη για την Πατρίδα...
Πρόσφατα ανακάλυψα ότι μεταφέρθηκε και στο ραδιοφωνο στις 22/06/1968 από "Το θέατρο της Τετάρτης" και αναμεταδόθηκε πρόσφατα σχετικά από το "Θέατρο της Κυριακή στο Τρίτο Πρόγραμμα" σε πέντε συνέχειες.
Ακούγονται οι ηθοποιοί:
Αφηγητής: Μάκης Ρευματάς
Παγράτης: Σταύρος Ξενίδης
Αλεξία: Ματίνα Καρρά
Νικήτας: Νίκος Τζόγιας
Κωνσταντίνος (12 χρονών): Νίκος Πιλάβιος
Μιχαήλ (12 χρονών): Γιάννης Καλατζόπουλος
Κωνσταντίνος (μεγάλος): Κώστας Καστανάς
Μιχαήλ (μεγάλος): Κώστας Ρηγόπουλος
Βασίλειος Β': Δημήτρης Καλλιβωκάς
Δαφνομήλης: Χρήστος Τσάγκας
Δραξάν: Θεόδωρος Έξαρχος
και ο Νίκος Γαροφάλου σε διάφορους ρόλους.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: