Το Θέατρο στο Γ' Πρόγραμμα

Διαβαζω οτι η ΕΡΤ ανακοινωσε πιθανη συνεργασια με τα κρατικα θεατρα και τις σχολες ωστε να παρουσιαζονται θεατρικα απο το κρατικο ραδιοφωνο σε εβδομαδιαια βαση.

Ξεχναω να ακουω την Αστυνομικη Λογοτεχνια στο Τριτο. Την βλεπω ακομα στο προγραμμα παντως, γεγονος ενθαρυντικο.

Σημερα θα το ακουσω οπωσδηποτε!
 
Υφισταται η εκπομπη. Ξεκινα μολις. Συντονιστειτε
 
η καλύτερη παρέα για τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες είναι αυτά τα παλιά ραδιοφωνικά θεατρικά.Καταπληκτικές εκφραστικές φωνές από γνωστούς ηθοποιούς,πολλοί που ήταν και διάσημοι από τον κινηματογράφο μάλιστα,δίνουν τρομερές ερμηνείες.
 
paulochelao24 είπε:
Καταπληκτικές εκφραστικές φωνές από γνωστούς ηθοποιούς,πολλοί που ήταν και διάσημοι από τον κινηματογράφο μάλιστα.
Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια οι ερμηνείες από γνωστούς ηθοποιούς είναι συχνά υψηλότατου επιπέδου. Από την άλλη είναι αδύνατο να μη φέρεις στο νου το πρόσωπο ενός γνωστού ηθοποιού, το οποίο όμως μπορεί να μην ταιριάζει στο ρόλο (μια που η εμφάνιση δεν είναι παράγοντας στη διανομή των ρόλων σε μια ραδιοφωνική παραγωγή). Το σκεφτόμουνα αυτό πριν λίγες μέρες ακούγοντας ένα παλιό ραδιο-θεατρικό στο οποίο ο Κώστας Ρηγόπουλος έπαιζε έναν καρδιοκατακτητή. Ο Ρηγόπουλος ήταν εξαιρετικός ηθοποιός, συμπαθέστατη φυσιογνωμία, αλλά δεν θα έλεγες ότι είχε το παρουσιαστικό ζεν πρεμιέ. Σ' ένα άλλο έργο που άκουγα πρόσφατα ο Δήμος Σταρένιος έπαιζε συμπαθητικό ρόλο. Είχε διαμορφώσει τη φωνή του ανάλογα, κι έτσι αν δεν τον "έβλεπα" δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά πώς είναι δυνατό να μη φέρει κανεις στο μυαλό του τη χαρακτηριστική φάτσα του Σταρένιου?
 
Eνιδιαφέρον και συγκλονιστικό έργο είναι η "Παρέλαση" της Λούλας Αναγνωστάκη με τους Πέτρο Φυσσούν και Τάνια Σαββοπούλου,όπως και τα "Ο Δρόμος" (με τους Βύρων Πάλλη και Μάκη Πανώριο) και η "Εκτέλεση" (με Βύρων Πάλλη και Αφροδίτη Γρηγοριάδου) της Κωστούλας Μητροπούλου.Επίσης δυνατό έργο και οι "Κερατάδες" του Μπάμπη Τσικληρόπουλου με Γιάννη Μόρτζο,Βασίλη Κολοβό,Θέμιδα Μπαζάκα,Ελένη Ράντου,Γιάννη Δεγαίτη και τον Βασίλη Τσάγκλο.Και ένα ενδιαφέρον έργο που άκουσα τελευταία ήταν το "Ένα Δωμάτιο Ευκαιρίας" του Κώστα Σιμενού, με τους Γρηγόρη Βαφιά,Τάνια Σαββοπούλου,Χρήστο Πολίτη (φοβερή φωνή δεν τον είχα ακούσει ραδιοφωνικά ποτέ προ Γιάγκου Δράκου),Ελένη Ράντου και Τρύφωνα Καρατζά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Τα εφιαλτικά Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό

20 έως 23 Δεκεμβρίου & 27 έως 29 Δεκεμβρίου

ώρα 22.00

Γ' Προγραμμα

Τι καλυτερο για τα κρυα γιορτινα βραδια???? Κραι(ε)παλιαζουμε και μεταμεσονυκτιως :)

1@bambinella 100[/USER] ελπιζω να το διαβασες και να μην το χασεις

Πηγη

 
Χθες άκουσα ένα θεατρικό στο ραδιόφωνο με τίτλο "Τσίρκο οι θεατρίνοι" που είχε ηχογραφηθεί το 1989 για το "Θέατρο της νύχτας" στο γ' πρόγραμμα.Ήταν γραμμένο απ την Κωστούλα Μητροπούλου...σε δομή θυμίζει επιθεώρηση, νούμερα καμπαρέ κτλ με πολύ μουσική και τραγούδια σχεδόν όλη την ώρα του έργου ..πιστεύω αν το ακούσετε θα σας συγκλονίσει...υπέροχες και συγκινητικές ερμηνείες από Θάνο Καληώρα,Μάνια Τεχριτζόγλου,Τάσο Χαλκιά,Ζωή Ρηγοπούλου και την Τζέση Παπουτσή να ισορροπούν στο χαμόγελο και το δάκρυ. ..αξίζει να το ακούσετε
 
Την ερχομενη Κυριακη, 28 Αυγουστου στις 10.00 το βραδυ, θα ακουσουμε το β' μερος απο το θεατρικο του Εντμον Ροσταν, Σιρανο Ντε Μπερζερακ.

Παιζουν οι ηθοποιοι: Χρηστος Παρλας, Αλεξανδρος Αντωνοπουλος, Κωστας Καστανας, Αννυ Πασπατη, Γιωργος Γεωγλερης, Ιακωβος Ψαρρας, Σπυρος Μπιμπιλας, κ.α.

Το εργο μεταδοθηκε για πρωτη φορα στις 26 Αυγουστου 1990 στα πλαισια της εκπομπης Θεατρικη Βραδια.

Χρηστος Παρλας Προβολή συνημμένου 174437
Αστυνομικό με φωνή Παρλα είναι εγγύηση πάντως :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η φωνη του ηταν φτιαγμενη για ραδιοφωνο. Μια απο τις ωραιοτερες αντρικες φωνες που ακουσα ποτε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
χθές αργά το βράδυ έτυχε να ακούσω ένα ραδιοφωνικό θεατρικό με τίτλο "Εθνική γιορτή" που είχε γράψει ο Μάριος Ποντίκας και ηχογραφήθηκε το 1989.Αρκετά σκληρό έργο και λεκτικά βίαιο σε μεγάλο βαθμό (με ελάχιστες βρισιές όμως αλλά πολύ ένταση στους διαλόγους) θα το έλεγα πρόγονο των ταινιών του Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο,η ψυχή στο στόμα ,Το μικρό ψάρι ,κτλ).Ακούγονταν οι ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος,Άννα Μακράκη,Γιώργος Κέντρος,Δημήτρης Τζουμάκης,Χρήστος Ευθυμίου,Νίτα Παγώνη,Ράσμη Τσόπελα,Βασίλης Κολοβός και ο Δημήτρης Πουλικάκος ως αφηγητής.
επίσης πολύ καλά έργα που άκουσα πρόσφατα ήταν τα "Πάρτυ στην άμμο" του Γιάν Κάλοτς με Αντ.Αντωνίου,Χρ. Καλαβρούζο,Ν. Λυκομήτρο,Ντ. Λύρα,Β.Κρούσκα,Ρ. Βασιλακοπούλου,Α. Δρακουλινάκο κ.α. καθώς και το "Μπλόκο" της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου με Πέτρο Φυσσούν,Αντώνη Αντωνίου,Δημήτρη Λιακάκο,Θεόδωρο Δημήτριεφ,Πόπη Παπαδάκη,και μια καταπληκτική ιστορία με μυστήριο (παρόλο που είναι δραματικό το έργο)

Μακάρι και στην σημερινή εποχή να ηχογραφούνταν θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο..επίσης πολύ καλό και το έργο "ταξίδι εργασίας" του Αλέξη Σεβαστάκη που ηχογραφήθηκε το 1986...

πολύ θα ήθελα να ηχογραφούνταν έργα για ραδιοφωνικό θέατρο όπως "το στρίψιμο της βίδας" του Henry James ή "η γυναίκα με τα μαύρα".Θα ήταν πολύ ατμοσφαιρικά κι ότι πρέπει για ακρόαση μεταμεσονύκτια μέσα στο καταχείμωνο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Χτες τυχαια επεσα πανω στο Αμαρτημα τηε Μητρος μου που το μεταδιδει σε επεισοδια το Γ' Προγραμμα. Ηταν το δευτερο επεισοδιο.
Χηνας,Καρυδης,Γαλανος,Κατσελη και αλλοι. Δεν ξερω ποτε μεταδιδεται το επομενο.

Edit:Βρηκα αυτο
 
Αρχες δεκαετιας '60 και δυο στιγμιοτυπα απο την ηχογραφηση του θεατρικου εργου Θαλης ο Μεγας, του Αλεξη Σολωμου. Βλεπουμε τους ηθοποιους Μητσο Λυγιζο, Παντελη Ζερβο, Δαφνη Σκουρα, Βαγγελη Πρωτοπαππα, Νικο Μπιρμπιλη.

radio.png

1599248438004.png
 

Συνημμένα

  • 1599247823005.png
    1599247823005.png
    110,3 KB · Προβολές: 0
πολύ ωραίο έργο που άκουσα τελευταία ήταν και "η Αγριόπαπια" του Ίψεν,με Φυσσούν,Ρηγόπουλο,Έφη Ροδίτη,Μάκη Ρευματά,Ξενίδη κ.α.
 
Αρχες δεκαετιας '60 και δυο στιγμιοτυπα απο την ηχογραφηση του θεατρικου εργου Θαλης ο Μεγας, του Αλεξη Σολωμου. Βλεπουμε τους ηθοποιους Μητσο Λυγιζο, Παντελη Ζερβο, Δαφνη Σκουρα, Βαγγελη Πρωτοπαππα, Νικο Μπιρμπιλη.

Προβολή συνημμένου 215657

Προβολή συνημμένου 215656
οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν την μαγεία του ραδιοφωνικού θεάτρου.Ακούγοντας το πλάθεις στο μυαλό σου το σκηνικό όπως το φαντάζεσαι εκείνη την ώρα που το ακούς,και ούτε σου περνά απ' το μυαλό ότι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν μπροστά από ένα μικρόφωνο.Μακάρι να γίνονταν και σήμερα τέτοιες ηχογραφήσεις.
 
οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν την μαγεία του ραδιοφωνικού θεάτρου.Ακούγοντας το πλάθεις στο μυαλό σου το σκηνικό όπως το φαντάζεσαι εκείνη την ώρα που το ακούς,και ούτε σου περνά απ' το μυαλό ότι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν μπροστά από ένα μικρόφωνο.Μακάρι να γίνονταν και σήμερα τέτοιες ηχογραφήσεις.
Ονειρο ηταν και περασε, αλλα δοξα τω Θεω, ολες αυτες οι παλιες ηχογραφησεις θα μεινουν να τις ακουν και τα δισεγγονα μας.
Εαν βεβαια ενδιαφερονται.
 
Ονειρο ηταν και περασε, αλλα δοξα τω Θεω, ολες αυτες οι παλιες ηχογραφησεις θα μεινουν να τις ακουν και τα δισεγγονα μας.
Εαν βεβαια ενδιαφερονται.
Δεν ξέρω κατά πόσο τις φύλαξε ο κρατικός φορέας ΕΡΤ όλες τις ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις (αν και νομίζω αρκετές αν όχι τις πιο πολλές και αυτό αποδεικνύεται από τα cds που έδινε η "ραδιοτηλεόραση" για κάποια χρόνια..Πάντως δεν ήταν μάστιγα οι διαγραφές σε ραδιοφωνικές εκπομπές όπως στην τηλεόραση
 
Πίσω
Μπλουζα