Το Φως του Αυγερινού (1980 ΕΡΤ)

Λοιπόν, το αρχειακό υλικό, που ανέβασε ο φίλος από πάνω, μού έλυσε μιαν απορία : Πώς λεγόταν εκείνος ο φαλακρούλης, πολύ - πολύ συμπαθητικός, ηθοποιός που βλέπαμε πολύ συχνά σε σήριαλς των 80ς ??? Πρόκειται για τον ηθοποιό που βλέπουμε να τηλεφωνεί, δίπλα στη φωτογραφία με Εσκενάζη & Αντωνόπουλο !!! Λοιπόν, πρόκειται για τον Χρήστο Μωραϊτη !!!

Στο "Φως του Αυγερινού" στο πρώτο επεισόδιο [ή σε ένα απ' τα πρώτα επεισόδια] ο Λουκής τον βρήκε στο σπίτι και νόμιζε ότι φλερτάρει με τη Φιλώ !!! Και αμέσως τον πήρε στο κυνήγι στα χωράφια !!! Έλα, όμως, που τα χωράφια ήτανε γεμάτα νάρκες ... και ο καημένος ο αντίζηλος του Λουκή, εκεί που τον κυνηγούσε ο Λουκής, πάτησε μια νάρκη και τραυματίσθηκε πολύ άσχημα !!! Τη σκηνή που τρέχει στο χωράφι και σκάει κάτω από το πόδι του η νάρκη τη θυμάμαι σαν χτες .... Αυτό το περιστατικό είχε ως συνέπεια να κατηγορήσουν τον Λουκή οι συγχωριανοί του [που ούτως ή άλλως τον είχαν "στη μπούκα" λόγω των πολιτικών του φρονημάτων] ότι πήγε να τελέσει φόνο [ενώ ο Λουκής δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση, ήθελε μόνο να τον εκφοβίσει τον 'εν δυνάμει αντίζηλό του"] !!! Έτσι, φρόντισαν να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην Αθήνα για να δικασθεί ... Από κει και πέρα ... συγγνώμη παιδιά, αλλά δεν θυμάμαι τίποτε απ' την υπόθεση !!! Πάντως, στο τελευταίο επεισόδιο ο Λουκής και ο Χρήστος Μωραϊτης συμφιλιώθηκαν, και μάλιστα ο Χρ. Μωρ. πήγε στο γάμο του Λουκή και της Φιλιώς !!! Θυμάμαι ότι παρευρέθηκε στο γαμήλιο γλέντι του ζεύγους και, μάλιστα, με τη γυναίκα του, ονόματι Βαγγελίτσα [παρόλο που έμεινε με σακατεμένο πόδι, βρέθηκε και γι' αυτόν γυναίκα να τον αγαπήσει] !!!

Τον Χρήστο Μωραϊτη τον θυμάμαι, επίσης, να συμμετέχει : α] Στο Ημερολόγιο ενός θυρωρού !!! Εκεί υποδυόταν έναν ντροπαλό κύριο που ήταν ερωτευμένος με την αδελφή του θυρωρού, τη Μαργαρίτα [Τζένη Ζαχαροπούλου], αλλά ... ο έρωτάς του έμεινε [και εκεί] ανεκπλήρωτος !!! Πάντως, σε ένα επεισόδιο μεσολάβησε για να τα βρει η Μαργαρίτα με εκείνον που ήθελε η καρδιά της !!! β] Σε μια ξεκαρδιστική βιντεοταινία που, δυστυχώς, δεν θυμάμαι τον τίτλο της !!! Πάντως, πρωταγωνιστούσε ο Στηβ Ντούζος [Μπίλιας] με την παλιοπαρέα, οι οποίοι πάνε διακοπές σε ένα κάμπινγκ, το οποίο διαχειρίζεται ο Χρήστος Μωραϊτης !!! Οι δουλειές του δεν πάνε καθόλου καλά, αλλά ο Μπίλιας και τα άλλα τα παλιόπαιδα [αγόρια και κορίτσια] θα τον βοηθήσουν [ακόμη και με ... μπαγαποντιές] κι έτσι το κάμπινγκ του θα πάρει ξανά τα πάνω του !!! Σε αυτήν την ταινία, μάλιστα, τον θυμάμαι να φοράει ένα μαύρο t-shirt που έγραφε ή AC/DC ή SAXON, ένα απ' τα δύο :eek: o_O!!! γ) Και φυσικά ... στο Θέατρο της Δευτέρας ως αριστερός Δήμαρχος Πεπόνε και "αντίπαλον δέος" του Δον Καμίλλο !!! Εκεί, πια, είναι "σκέτη απόλαυση" !!! "Εγώ τον εγγονό μου θα τον βαφτίσω Στάλιιιιιν":p:p:sealed:!!!!!!!
 
Χαίρομαι πάρα πάρα πολύ που σου θυμίζω πράγματα Rinus από το αρχείο μου και συ με τη σειρά σου μοιράζεσαι μαζί μας τις αναμνήσεις σου... :)
 
Αχ, μακάρι κάποια στιγμή να ανεβάσεις και φωτογραφία του αγαπημένου μου "τηλεοπτικού παππού", του Γιώργου Νέζου ή αλλιώς "μπαρμπα Λια" .......
 
Rinus Cesar είπε:
Αχ, μακάρι κάποια στιγμή να ανεβάσεις και φωτογραφία του αγαπημένου μου "τηλεοπτικού παππού", του Γιώργου Νέζου ή αλλιώς "μπαρμπα Λια" .......
Αν βρω να είσαι σίγουρος! :)
 
Ναιιιιι .... μόλις το είδααααααα .... και είμαι πανευτυχήηηηηηηηςςςς :D :D ....

Πάντως, ο καυγάς του Λουκή με τον Γιακουμή [Χρήστο Μωραϊτη], που είχε ως αποτέλεσμα ο τελευταίος να τρέξει, τρομαγμένος, και να πέσει στο ναρκοπέδιο, δεν ξεκίνησε λόγω ... της Φιλιώς του Καρτάση [την οποίαν ο Γιακουμής ήθελε για δική του] !!! Εμ, δεν είναι δυνατόν μετά από ... 30 χρόνια να τα θυμόμαστε όλα 100% με ακρίβεια ;) ;)....

Επίσης .... πριν από 30 χρόνια είχα έναν αγαπημένο παππού, τον μπαρμπα Λια [Γιώργο Νέζο] σε ένα, κατεστραμμένο απ' τον Εμφύλιο, ορεινό χωριό της Ελλάδας !!! Και ... ναιιι, τον ξαναβρήκαααα !!! Στη σκηνή όπου ο μπαρμπα Λιας κλαίει, βλέποντας το άλογό του να σκοτώνεται από νάρκη, έπιασαν κι εμένα τα κλάματα :cry: :cry: :cry: .........

Και ... η ατάκα ενός από τους συγχωριανούς του Λουκή : "Ο Λουκής ο Πετρίτης με τη Φιλιώ του Καρτάση !!! Θα γίνει σεισμός στο χωριό" !!! Τι το ήθελε και το 'πε ... όντως, έγινε ... σεισμός στο [μεγάλο] χωριό .....
 
Χαίρομαι πολύ που διαβάζοντάς σε νιώθω και την δική σου συγκίνηση. Τα παιδικά μας χρόνια είναι φορτωμένα με τηλεοπτικές αναμνήσεις και εκόνες.
 
Μόλις είδα στο ert-archives το επεισόδιο που σώζεται. Τη σειρά τη θυμόμουν αμυδρά, και τώρα που την ξαναείδα συνειδητοποίησα πόσο καλογυρισμένη ήταν για τα δεδομένα της εποχής. Ίσως η καλύτερη παρουσία του Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε σειρά! Γλυκύτατες όντως μορφές και ο Γιώργος Νέζος και ο Χρήστος Μωραιτης, πανέμορφη και η Κοραλία Καράντη (πόσο χρονών να ήταν τότε άραγε?). Ακόμα πέρα από το συναισθηματικό σκέλος της ιστορίας του Λουκή και της Φιλιώς (το οποίο ψιλοθυμόμουν), συνειδητοποίησα επίσης πως το βιβλίο του Πάρνη περνούσε έμμεσα και αρκετά κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, τα οποία ευτυχώς δεν φαίνεται να "θάφτηκαν" στην τηλεοπτική σειρά. Πρέπει επίσης (αν και ένα επεισόδιο δεν φτάνει για να κρίνει κανείς) να ήταν από τις πιο σύνθετες - και καλύτερες- σκηνοθετικές δουλειές του Ερρίκου Ανδρέου. Τέλος πράγματι κάποια κομμάτια της μουσικής του Μαρκόπουλου ήταν ίδια με αυτά που ακούσαμε και στο "Ποιός πληρώνει το βαρκάρη"

Με άλλα λόγια...σειρά που έπρεπε να είχε σωθεί (μακάρι ο κος Ανδρέου να έχει κάτι παραπάνω στο προσωπικό του αρχείο)
 
Καλησπερα, ανακαλυψα προσφατα το μπλογκ σας και ειναι παρα πολυ καλο. Ειμαι 35 χρονων και μου εχει μεινει χαραγμενη στο μυαλο μια λεπτομερεια απο μια τηλεοπτικη σειρα που ειχα δει πολυ μικρος και προσπαθω χρονια τωρα να βρω ποια σειρα η τι ειδους προγραμμα ηταν αυτο.

Θα σας παραθεσω αυτα τα ολιγα που θυμαμαι μηπως μπορεσει καποιος να με βοηθησει.

Ηταν στα 80s καταρχην. Πρεπει να ηταν απο καποια σειρα νομιζω αλλα δεν ειμαι και 100% σιγουρος. Εχω την ισχυρη εντυπωση οτι ηταν ελληνικη σειρα, αλλα μπορει να ηταν και ταινια. Η λεπτομερεια που θυμαμαι (μη γελασετε) ειναι η εικονα ενος γαιδαρου σε ενα χωραφι, ο οποιος για εναν περιεργο λογο, οταν πατουσε πανω σε μια πετρα (η κατι τετοιο) εξαφανιζοταν, χανοταν.Σαν να ανοιγε η γη και τον καταπινε. Και αν θυμαμαι καλα, αυτο γινοταν μεσα σε μια ειδους εκρηξης. Αυτο ειχε συμβει παραπανω απο μια φορες. Επισης θυμαμαι την εικονα ενος βοσκου, γερου (η κατι τετοιο), ο οποιος προσπαθουσε να αποτρεψει το γαιδαρο να πατησει εκει πανω. Επισης θυμαμαι οτι μετα ηταν στεναχορημενος και φυσικα στεναχωριομουνα κι εγω για τον κακομοιρο γαιδαρακο. Βεβαια εχω συγκρατησει μονο αυτη τη λεπτομερεια αλλα ηταν μια σκηνη εντονη για τα παιδικα μου ματια, τρομακτικη και σπαω το κεφαλι μου να θυμηθω τι προγραμμα ηταν αυτο. Οποιος μπορει να βοηθησει ας απαντησει.

Ευχαριστω θερμα

Κωστας

Υγ - Δεν ξερω αν το ποσταρα σωστα το κειμενακι μου σε αυτη την κατηγορια. αν καποιος πιστευει οτι πρεπει να το ποσταρω σε αλλο νημα παρακαλω να μου πει σε ποιο, για να το δουν τα καταλληλα ατομα. ευχαριστω. επισης επειδη μπορει να ξεχαστω και να αργησω να επισκεφτω το μπλογκ, το μεηλ μου ειναι tzokos2 gmail com αν θελει καποιος να μου στειλει απαντηση εκει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατ αρχήν φίλε Κώστα καλώς ήρθες στην παρέα μας, και το ότι δεν έχεις ποστάρει στο κατάλληλο μέρος είναι κάτι που διορθώνεται.

Όσο αναφορά το ερώτημα σου για την σκηνή που περιέγραψες απ ότι θυμάσαι τουλάχιστον, η σειρά που αναφέρεσαι είναι ''Το φως του Αυγερινού'' με τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ και την Κοραλία Καράντη. Για καλή σου τύχη η σκηνή αυτή είναι από το πρώτο επεισόδιο της σειράς (από τα 20 συνολικά που είχε το σήριαλ), και είναι το μόνο που υπάρχει μιας και τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί - σβηστεί. Μπορείς να το παρακολουθήσεις από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ κάνοντας μια απλή αναζήτηση για τον τίτλο της σειράς.
 
Φιλε tsalk. Η αληθεια ειναι οτι δεν το ειχα ψαξει το θεμα τοσο ενδελεχως, μου ηρθε μια φλασια σημερα που διαβαζα το μπλογκ και ειπα να ποσταρω την ερωτηση αλλα ομολογω πως δεν περιμενα τοσο γρηγορη και αμεση απαντηση και σε ευχαριστω!! Βασικα, δεν περιμενα να θυμαται κανεις αυτο που περιεγραψα. Σχεδον συγκινηθηκα που ξαναειδα τις σκηνες και οντως ειμαι τυχερος που εχει διασωθει μονο αυτο το επεισοδιο με την "επιμαχη σκηνη". Aν και δεν ηταν γαιδαρος τελικα αλλα αλογο, μπορω να πω οτι η μνημη μου ειχε αποτυπωσει αρκετα καλα την εικονα, παρολο που ημουνα πολυ μικρος. Thanx και παλι. Καλυφθηκε ενα μικρο κενο μου στις αναμνησεις απο την παλια τηλεοραση. Θα επισκεπτομαι το μπογκ πιο συχνα.
 
Απο το αφιέρωμα της Ραδιοτηλεόρασης (τεύχος 565):

IMG_20150422_0006.jpg
 
fetch
 
Το ειδα εχθες στα πλαισια των 50 ετων ΕΡΤ (μετα απο 3 δεκαετιες+) και μου αρεσε παρα πολυ!

Δεν εχουν τελικα διασωθει επεισοδια πουθενα?

Κουκλαρα η Καραντη. Πολυ καλα παιζει ο Εσκεναζυ.

Προσεγμενη παραγωγη.

Ο Χρηστος Μωραιτης στον οποιο αναφερθηκε ο Rinus καποιες σελιδες πισω, τι απεγινε?
 
Πίσω
Μπλουζα