Πω πωωω .... πολύ - πολύ ωραίο το σήριαλ για το οποίο ανοίξατε τόπικ !!! Αναφερόταν σε μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα του τόπου μας, τον βουλευτή ΡΟΚΚΟ ΧΟΪΔΑ, ο οποίος τον 19ο αιώνα [περί το 1870 - 1880] έδωσε αγώνες κατά της βασιλείας στην Ελλάδα !!! Ήταν από εκείνους που συνεχώς έμπαινε "στη μύτη" της βασιλικής αυλής και συνεχώς υποστήριζε τους αγώνες του απλού λαού !!! Αποτέλεσμα : να "κληρονομήσει" μια σφαίρα στην καρδιά από τους βασιλόφρονες !!!
Τον Ρόκκο Χοϊδά τον θυμήθηκα, ξανά, στο 1ο έτος της Σχολής μου στο ΑΠΘ, σε ένα μάθημα Ιστορίας που μας έκανε ο αείμνηστος καθηγητής Παύλος Πετρίδης [R.i.p. .... έφυγε νωρίς .... η προσφορά του, όμως, ανεκτίμητη .... ] .... Στο σύγγραμά του, που διαβάζαμε για να δώσουμε εξετάσεις, αναφερόταν πολύ επαινετικά για τιν Ρόκκο Χοϊδά !!!
Παρόλο, όμως, που ο Χοϊδάς είχε δώσει τόσους αγώνες για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, υπήρξε "αμφιλεγόμενη προσωπικότητα" !!! Κι αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ήταν στην προσωπική του ζωή "μποέμ", "γυναικάς" κλπ κλπ !!! Περί αυτού δίνει απάντηση το πρώτο επεισόδιο του σήριαλ : Ο Χοϊδάς άφηνε τη γυναίκα του Εριέτα για να πηγαίνει "να συναντά την ερωμένη του στου Ψυρρή" !!! Από αυτό θυμάμαι την Εριέτα [δεν θυμάμαι ποια ηθοποιός την υποδυόταν], με ρούχα και κόμμωση εκείνης της εποχής !!! Πολύ - πολύ γοητευτική !!! Και, φυσικά, ο Λάκης Κομνηνός στο ρόλο του Χοϊδά, ο πλέον κατάλληλος για να τον ενσαρκώσει ....
Το πρώτο επεισόδιο μού έχει μείνει περισσότερο απ' όλα στο μυαλό !!! "Γιατί έτσι;" θα με ρωτήσετε ... Μα, επειδή το πρώτο επεισόδιο αφορούσε, ως επί το πλείστον, τις "γυναικοδουλειές" του Χοϊδά !!! Στα επόμενα επεισόδια εκτυλίσσονταν οι αγώνες του κατά της βασιλείας, τα οποία, επειδή ήμουνα πολύ μικρός και δεν γνώριζα τα ιστορικά γεγονότα, δεν τα πολυ - καταλάβαινα !!! Όλα τα επεισόδια, πάντως, ήταν καλογυρισμένα και με αναπαράσταση της τότε εποχής .... "να την πιεις στο ποτήρι" !!!
Έτσι, παρόλο που λόγω της ηλικίας δεν γνώριζα και δεν καταλάβαινα το "τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα" και δεν είχα, ακόμη, κατανοήσει έννοιες όπως "βασιλεία", "μοναρχία" κλπ κλπ, τα παιδικά μου μάτια "ρουφούσαν" όσο πιο πολύ μπορούσαν εκείνες τις εικόνες της παλιάς Αθήνας !!! Για παράδειγμα, μού έχει μείνει η σκηνή με δύο κυρίους, να κάθονται σε παλιό αθηναϊκό καφενείο και ... να διαβάζουν την πολιτικο - σατιρική εφημερίδα "Ραμπαγάς" και να ξεκαρδίζονται στα γέλια [τα οποία διακόπτονται πού και πού από τον ήχο κάποιας άμαξας που περνάει] !!! Και, ειλικρινά σάς μιλάω .... όποτε η σημερινή Αθήνα μού φαίνεται "ασφυκτική" και "πνιγηρή", φέρνω στο μυαλό μου αυτήν την εικόνα από το σήριαλ και .... νιώθω σαν να κυλάει μέσα μου ένα "καθαρό ποταμάκι" που ... καθαρίζει τα "στίγματα" που μού αφήνει η σύγχρονη Αθήνα !!!
Άλλες σκηνές που θυμάμαι από το σήριαλ : Μια "καθωσπρέπει κυρία", φιλοβασιλική, να διηγείται με χαρά και ενθουσιασμό στο οικογενειακό περιβάλλον του Χοϊδά τους γάμους της κόρης του βασιλιά κι αυτοί ... να της απαντούν με σατιρικούς στίχους του Σουρή και ... να τής κόβουν κάθε ενθουσιασμό !!! Αλλά και τον Χοϊδά, στο τελευταίο επεισόδιο, να ξεψυχάει στη φυλακή, με την παλιά πληγή του, που προκλήθηκε από τη ... "βασιλική σφαίρα", να έχει επιδεινωθεί. Κι εκεί του φέρνουν την είδηση ότι "σύντομα η Κρήτη θα γίνει ξανά μέρος της Ελλάδας". Κι ο Χοϊδάς να απανάτει με καημό : "δεν θα προλάβω να ζήσω για να δω ξανά την Κρήτη μας ελληνική ...." ....
Και, τέλος, έχω συγκρατήσει τη μελωδία από το τραγούδι της σειράς [πολύ ωραίο τραγούδι], σε ρυθμό ζεϊμπέκικου !!! Αυτό άρχιζε : "Ρόκκο Χοϊδά, Ρόκκο Χοϊδά ...." , ενώ παρακάτω κάποιοι στίχοι ήταν : "μα ήταν θέλημα του βασιλιά η σφαίρα που σου μπήκε στην καρδιά ... " ....
Το σήριαλ είναι βασισμένο σε βιβλίο του Λευτέρη Βουρνά !!! Απ' τα λίγα που θυμάμαι, μετά το σήριαλ, το εν λόγω βιβλίο έγινε ανάρπαστο !!! Μάλιστα, οι εκδόσεις του [μετά το σήριαλ] έβγαιναν με εξώφυλλο .... μια έγχρωμη φωτογραφία από το σήριαλ, με τον Λάκη Κομνηνό και την Εριέτα κάτω από έναν πολυέλαιο [προφανώς σε κάποια δεξίωση της εποχής] !!!