Το τέλος της γραφομηχανής

krios

RetroNuts!
Joined
21 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.801
Αντιδράσεις
410
φυσικά ήρθε με την είσοδο των υπολογιστών. Θυμάμαι να έχω στη δεκαετία του '80 μια αρκετά βαριά ''olympia'' η οποία λεγόταν ότι ήταν υποδεέστερη της ''olivetti''. Το βάσανο ήταν πως αν έκανες λάθος, άντε να το διορθώσεις. Ήταν σπουδαιότερο βέβαια να έχεις μια ηλεκτρική γραφομηχανή η οποία ήταν και ταχύτερη.

Τελικά, όταν η αγορά γέμισε από υπολογιστές, οι γραφομηχανές όλων των ειδών αφέθηκαν στα ντουλάπια και στην τύχη τους. Α, και στη σκόνη!

fetch


fetch
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σύμφωνα με τη Wikipedia η γραφομηχανή δεν έχει πεθάνει τελείως. Σίγουρα συναντάται πλέων εξαιρετικά σπάνια σε γραφεία κλπ, αλλά υπάρχουν χρήστες ακόμα. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2008 η αστυνομία της Νέας Υόρκης αγόρασε μερικές χιλίαδες γραφομηχανές ( με κόστος 982.000 δολλάρια ) και το 2009 ξόδεψε 99.500 για συντήρηση των γραφομηχανών. Μάλλον χρησιμοποιούνται για εκτύπωση σε χαρτί καρμπόν..
 
Πάντως στην Ελλάδα θεωρείται ρετρό είδος ;)
 
Έχω στο πατάρι την παλιά παιδική γραφομηχανή ΓΡΑΦΟΥΛΑ,αλλά δεν έχει μελάνι!
 
Κι εγώ έχω την ΗΛΕΚΤΡΟ-Γραφούλα. :cool: :cool: :cool:

Αλλά επίσης δεν έχει μελάνι... :(
 
Στα χρόνια που άρχισαν οι υπολογιστές να μπαίνουν για τα καλά σε γραφεία και σπίτια, θυμάμαι να εξελίσονται ακόμα οι γραφομηχανές σε ηλεκτρονικές. Μου φάνηκε λίγο άχρηστη μια τέτοια εξέλιξη.

Είχε πάρει το μάτι μου μία, η οποία είχε και backspace! Στο πάτημά του πήγαινε πίσω ένα χαρακτήρα και χτυπούσε λευκό διορθωτικό στο χαρτί πάνω στον προηγούμενο χαρακτήρα.
 
Θυμάμαι αρχές (προς μέσα) δεκαετίας 90' , είχα γνωρίσει μια κοπέλα που μου είπε ότι ήθελε ... "να μάθει γραφομηχανή για να μπορε΄σει να βρει μια καλή δουλειά γραφείου" !

Προς στιγμή, αισθάνθηκα την ανάγκη να της πω "Welcome to the 90's ! This a ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ" !

Όσο όμως κοίταζα τα μάτια της, αποφάσισα να μην την απογοητεύσω με πεζές πληροφορίες ...
 
audiodee είπε:
Στα χρόνια που άρχισαν οι υπολογιστές να μπαίνουν για τα καλά σε γραφεία και σπίτια, θυμάμαι να εξελίσονται ακόμα οι γραφομηχανές σε ηλεκτρονικές. Μου φάνηκε λίγο άχρηστη μια τέτοια εξέλιξη..
Καθόλου. Πολύ λιγότερος θόρυβος και πολύ λιγότερος κόπος, μια που δεν χρειαζόταν να πιέσεις μηχανικά το πλήκτρο στην (τεράστια) διαδρομή του. Έτσι αποφεύχθηκαν πάμπολλες τενοντίτιδες.
 
Στα ΤΕΙ, (τέλη '80 ) η εκμάθηση τυφλού συστήματος σε γραφομηχανή ήταν βασικό μάθημα και μάλιστα εργαστηριακό. Ακόμη και αν έκανα πρακτική στο "Νάβυ τον 1ο" δε θα βοηθούσε σε τίποτα αφού οι εξετάσεις θα γίνονταν πάνω στην γραφομηχανή.

Αναγκαστικά, είχα νοικιάσει για δυό τρεις βδομάδες μία Οlympia από ένα κοντινό μαγαζί και έκανα εξάσκηση. Είχα γεμίσει το δωμάτιο με διορθωτικά χαρτάκια αφού για να γράψω 10 λέξεις έκανα 72,13 λάθη :p

Αργότερα, όταν έκανα την "πρακτική" μου σε μιά τράπεζα, ήταν ίσως ό,τι πιό χρήσιμο είχα μάθει στο ΤΕΙ ::) αφού όλη η δουλειά μου "έβγαινε" στην (ηλεκτρονική πιά) γραφομηχανή.
 
Ρετρό γραφομηχανές

fetch
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η παρακάτω γραφομηχανή βρίσκεται στα γραφεία μας.

Φωτογραφία0007.jpg
 
Είχαμε και μεις γραφομηχανή κανονική όχι γραφούλα και μάθαμε το τυφλό σύστημα. ε, όχι και τέλεια αλλά οκ.

Η παρακάτω γραφομηχανή βρίσκεται στα γραφεία μας.

Προβολή συνημμένου 98198

0007_1~1.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμένα μου έμεινε απωθημένο. Την ζαχάρωνα απο μικρός αλλα δεν πείραμε ποτέ, αφού μας ήταν αχρείαστη. Πάντως μια καθαρή και λαδωμένη μηχανική γραφομηχανή είναι ωραία να σου κοσμεί το σαλόνι. Είναι all time classic κομμάτι!
 
johnny19818 είπε:
Είχαμε και μεις γραφομηχανή κανονική όχι γραφούλα και μάθαμε το τυφλό σύστημα. ε, όχι και τέλεια αλλά οκ.
Η παρακάτω γραφομηχανή βρίσκεται στα γραφεία μας.

Προβολή συνημμένου 98198
Εχουμε δυο στο σπιτι. Αγορασμενες τελη '70-αρχες '80. Η μια μαλλον ειναι ιδια ή παρομοιο μοντελο.
 
Kι εγώ είχα μία παλιά γραφομηχανή Olympia. Σε αποθήκες κατέληξε μετά.
 
Είχα κι εγώ μια Ολύμπια αλλά την πούλησα (στον φίλο μου τότε) που σπούδαζε λογιστική στο ΤΕΙ Κοζάνης (εγώ ηλεκτρολογία) τώρα το έχω μετανιώσει βέβαια. Ήταν αρχές της δεκαετίας του '90, και μόλις είχαν πρωτοέρθει στα εργαστήρια υπολογιστών pc "με σκληρό δίσκο" (κοσμοϊστορικό γεγονός).
 
Η γραφομηχανή μου, Olivetti Lettera 32.

Την αγόρασα τον Ιούνιο του 1994 γιατί είχα διαβάσει στο "Computer&Software"... ότι καταργούνται οι χειροκίνητες και αρχίζουν να κατασκευάζονται οι ηλεκτρονικές.  Οπότε, πήγα σε ένα μεγάλο κατάστημα στην οδό Σταδίου και την αγόρασα. Είχε και τσάντα μεταφοράς με ιμάντα ώμου, γκρι με το λογότυπο της εταιρείας πάνω. Είναι ολοκαίνουργια, ελάχιστα χρησιμοποιημένη. Την είχα καλά φυλαγμένη όλα αυτά τα χρόνια για να μην την χαλάσουν τα παιδιά. Τώρα ξανάρθε η ώρα της... αλλά τώρα που ξανάρθε η ώρα της δεν υπάρχουν αναλώσιμα... οι μόνες μελανοταινίες που κυκλοφορούν της Pelikan δεν κάνουν για την Olivetti.... έψαξα στο Amazon αλλά δεν φέρνουν στην Ελλάδα.... οπότε απλά καθόμαστε και την κοιτάμε...

olivetti.jpg

olivetti-2.jpg
 
Υπαρχουν στο Ebay και αρκετα φθηνα

EDIT:Επισης καμια ερωτηση στα μαγαζια στην οδο Φειδιου ισως βοηθησει
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα