Γενικα λεμε προσωπικες αποψεις,οποτε το παρακατω ειναι απλα μια προσωπικη αποψη!
Η πρωτη μου επαφη με τον Ταχτση εγινε με αποσπασμα απο τα "Ρεστα"οπου βρισκετε στο βιβλιο της 3ης η 2ας λυκειου(δεν θυμαμαι και καλα,εχει περασει καιρος).Με μαγεψε.Οταν λεμε με μαγεψε με μαγεψε!Κατ'αρχας η γραφη του που ειναι αμεση,οπως και ο χαρακτηρας του και δευτερον η ιστορια.Δεν ξερω μου κανε εντυπωση και το ξεχωρισα απ'ολες τις υπολοιπες ιστοριουλες που διαβαζαμε...Για να μην μακρυγορω αφου εψαξα και βρηκα για το Στεφανι οπως και για τον ιδιο πληροφοριες αρχησα να με ενδιαφερει περισσοτερο σαν συγγραφεας...
Οσον αφορα λοιπον το βιβλιο
εγω το βρισκω υπεροχο!Μιλαει για μια Ελλαδα που δεν προλαβα,φυσικα,για την Ελλαδα που προσωπικα εγω νοσταλγω και θα ηθελα παρα πολυ να ειχα ζησει.Μιλαει για προσωπα καθημερινα,ξαδερφες μας,θειαδες μας,μαναδες,οικογενειακους φιλους κλπ.Εμενα για εναν περιεργο λογο μου ειναι απιστευτα οικειο...Θελω να προσθεσω,ομως και την αλλη πλευρα.Η μητερα μου,μου ειπε οτι οταν για
δευτερη φορα εκδοθηκε το 70 κατι(δεν θυμαμαι ακριβως,ηταν εποχη χουντας)και το πηρε της ηταν ιδιατερα δυσκολο να το διαβασει λογω των πολλων προσωπων και των flash back που εκανε,γιατι ουσιαστικα δεν εχει ως βασικο αξονα το χρονο.Αυτο μου το ανεφερε κι αλλο ενα ατομο που του εδωσα εγω να το διαβασει υστερα απο "πληση εγκεφαλου"που του ειχα κανει.Εγω δεν το επαθα γιατι πριν το διαβασα ετυχε να δω τη σειρα του Αντεννα και ετσι εκανα εικονα τα προσωπα..Να προσθεσω μονο οτι και το τριτο στεφανι εχει μεγαλο μερος απο τη ζωη του συγγραφεα απλα ειναι κεκαλυμενα τα γεγονοτα.Εχω διαβασει σχεδον ολα του τα βιβλια(και τα ποιηματα)και παντου υπαρχουν αυτοβιογραφικες παραστασεις και προσωπα.Στο αρχικο ποστ αναφερθηκε οτι η Εκαβη ηταν η γιαγια του Ταχτση και ειναι ακριβως ετσι.Μονο που,οπως λεγοταν οτι ακροβατουσε στην αληθεια και το ψεμμα,Εκαβη ηταν το ονομα της θειας του και Πολυξενη της γιαγιας του.Τη μανα του την λεγανε Ελλη και ετσι βγηκε το Ελενη.(Αυτα τα γενικα οποιος ενδιαφερεται να εντριφυσει μαζι μου στο μαγικο κοσμο του Ταχτση μου λεει

)
Επισης μου κατσε πολυ ασχημα η "κριτικη"της Αλεξιου μονο και μονο γιατι ο Ταχτσης ηταν ενας απτους οποιους την βοηθησαν να γινει αυτο που εγινε και αυτη μιλησε ετσι...Αν θελετε μπορω να μιλησω πιο συγκεκριμενα με παραπομπη απτο βιβλιο του ιδιου.
Επειτα,η παρασταση του 2009 διαφερει σημαντικα απαυτη που πεχτηκε περσυ στο Παλλας.Την ειδα 9 φορες.Τις δυο πρωτες φορες η αληθεια ειναι δεν μου αρεσε καθολου.Δεν μου θυμισε σχεδον σε τιποτα το Στεφανι που ειχα διαβασει και δει στην τηλεοραση.Κι ομως μετα μπορω να πω οτι ημουν τελειως ηλιθια!Το ειδα τελειως επιφανειακα.Και αυτο γιατι δεν ειχα ασχοληθει να δω την ζωη του και να μαθω...Σιγα σιγα οταν διαβαζα την δικη του αυτοβιογραφια(αν κι οπως λενε ισως δεν δημοσιευτικε οπως την εγραψε)και τοτε ειδα τι ακριβως εκανε ο Φασουλης!Ουσιαστικα μετεφερε στοιχεια απτη ζωη του Ταχτση στο θεατρο.Οπως και οτι υπονοει οτι ο Ακης ειναι ο ιδιος ο συγγραφεας.Τον Φασουλη δεν τον συμπαθω καθολου σαν ανθρωπο και ως σκηνοθετη(για ηθοποιο δεν μιλαω καν)πιστευω οτι θελει να κανει πραγματα αλλα δεν του βγαινουν.Να επισημανω οτι η Νενα Μεντη στη παρασταση και του 2009 και την περσυνη λυποθιμησε απο την εξοντωση και ισως αυτο φταιει στο οτι δεν αρεσε σε καποιους συν την σκηνοθεσια του Φασουλη..Τη ραδιοφωνικη εκτελεση δεν την εχω ακουσει κι αποτι ξερω ο Ταχτσης ηθελε και αλλες ηθοποιους για τους ρολους,νομιζω τη Βασιλειαδου για Εκαβη.
@Domenica παροτι πραγματικα αγαπω τον Ταχτση,δεν μπορω να πω οτι,
για μενα,εζησε αξιοπρεπως...Ειδικα προς το τελος της ζωης του,
[edit] εκανε διαφορα...Ειναι τεραστιο θεμα κι αν θες στο αναλυω...Επισης,για τις γυναικες δεν ηταν συντιριτικος...για μενα ηταν πικραμενος...σε βρισκω διαβασμενο γι αυτο θα σου πω,θυμασαι ενα σημειο που λεει οτι πιστευει οτι οι γυναικες ειναι οι αραχνες της οικογενειας?οτι ουσιαστικα εξουσιαζουν και ευνουχιζουν τους αντρες?το βλεπε πολυ "μητρικα"το θεμα..
[edit] εγω κατι τετοιο καταλαβα παντως...
[edit] Το σηριαλ νομιζω ηταν πιστη αντιγραφη για μενα αλλα ναι το θεατρο ηταν διαφορετικο...
@
elephadas Για αυτο που λες"Ο πρώτος έρωτας της Νίνας, ο πρώτος της άντρας, ο αδερφός της, και ο γιος της κυρα-Εκάβης ήταν ομοφυλόφιλοι. Μια τέτοια σύμπτωση είναι αρκετά απίθανη."να σου πω οτι ειναι συμβολικο...Αντικατοπτριζει την αποτυχια του συγγραφεα στο ξεκινημα της ερωτικης του ζωης..Επισης να σου πω(ασχετως που εγω λατρεψα τη Μεντη ως Νινα και την προτιμω απο Εκαβη)οτι η Νινα ναι ηταν βασταγερη γυναικα και νταρντανα(να μου επιτραπει ο χαρακτηρισμος).
Μιας και εγω δεν γνωριζω την Αθηνα κ Σοφια Σπανουδη θες να μου εξηγησεις τον παραλληλισμο που κανεις,αν δεν σου ειναι δυσκολο?(φυσικα μπορω να το googlαρω αλλα προτιμω την πηγη

)
@
sunset89 να σου πω την αληθεια...ο τροπος που το παρουσιαζουν ναι και μενα μου φαινεται υπερεκτιμημενος.Αλλα μονο ο τροπος και οχι το βιβλιο αυτο καθαυτο!Σχετικα με τα βιβλια που ειπες για ιστορικο ιρμο,δεν νομιζω οτι ο Ταχτσης ειχε στο μυαλο του να μας δειξει την ιστορια της Ελλαδας.
@ Gyubrush δεν ξερω τι ακριβως περιμενες,αν θες μου λες κιολας,αλλα ειδικα στο ασυναρτητη θα διαφωνισω καθετως.Και η αρχη και το τελος,ειδικα αυτο,ειχαν τεραστια σημασια στην ιστορια!Ισως επειδη μπορει να μην εχει ασχοληθει πολυ με το θεμα να μην το καταλαβες...Για μενα ειναι λαθος να συγκρινεις την Ευτυχια με την Εκαβη καθως ειναι δυο διαφορετικη ρολοι,ασχετως αν εχουν καποια κοινα.
@
stargr Παροτι οπως ειπα το αγαπω,πιστευω οτι για το σχολειο δεν κανει καθολου με τη λογικη οτι αν δεν μπορει ο καθηγητης να πει 5 πραγματα παραπανω απτη σχολικη κλασικη βιογραφια που θα χει,δεν νομιζω να μπορεσουν να κατανοησουν στο επακρο τα στοιχεια του βιβλιου.Γιατι το βιβλιο ειναι μικτο με ιστορικα και βιογραφικα στοιχεια.Προσωπικα μου φαινεται πολυ λιγος ο σχολιασμος οτι προκειται απλα για παραλληλισμος με την Ελλαδα...κι οσο για αυτο με την ωμη πραγματικοτητα συμφωνω απολυτως!
@
RetroFan Καταρχας γι αυτο "Το κακό με τον Ταχτσή είναι ότι παίρνει παραμάζωμα όχι μόνο τα ιδεολογήματα αλλά και κάθε είδος ιδέας"νομιζω οτι ειναι λογικο να συμβαινει οταν η ζωη του ουσιαστικα ηταν μονιμως στο κενο...και αποτι εχω καταλαβει μαλλον σ ολη του τη ζωη τον απασχολουσε το ερωτικο μερος και οχι οι ιδεες..Οπως εχει πει κι ο ιδιος δεν ασχολουταν με την πολιτικη(να πεις οτι ας πουμε ειχε πολιτικα ιδεωδει)...Δεν ξερω αυτο εξελαβα εγω απτις βιογραφιες του που εχω διαβασει,ισως να μην ειναι κι ετσι.Σαυτο με τη Μαρια που λες διαφωνω.Η Μαρια ειχε κι αυτη απαισια συμπεριφορα προς τη μανα της και η Νινα καλα εκανε που δεν καθοταν,οπως η Εκαβη,να καταπινει οτι ελεγε η μικρη.(οπως η Εκαβη με το Δημητρη)Παντως συμφωνω οτι η πολυ αγαπη σκοτωνει και οτι πιστευω οτι αυτο εφταιγε που ο Δημητρης χαλασε...(και ναι στη παρασταση σου αφηνει ενα αισθημα να πεις ας πουμε"το κακομοιρο αισθανοταν ασχημα που το λεγε μεδουσα και τερας η μανα του"αλλα για μενα δεν ειναι ετσι).
@
nwntas Ο Ταχτσης γενικα ηθελε να προκαλει στη ζωη του και το εκανε.Αλλα νομιζω οτι αυτο το σημειο ειναι βαθυτερο απο μια απλη προκληση.
και μια γενικη συγγνωμη για το μακρος του ποστ μου και γιατι πραγματικα οποιος κακομοιρης το διαβασει θα του παρει αρκετη ωρα

Χιλια συγγνωμη βρε παιδια με παρεσυρε η χαρα που βρηκα καποιον να μοιραστω τις σκεψεις μου για το εν λογω βιβλιο #) #)