Το Minimig είναι πλέον open-source project!!!

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας keropi
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

keropi

Human RetroDatabase
Αντιδράσεις
11
Υπέροχα νέα!!!

αυτό λοιπόν είναι το minimig:

Minimig_rev1_mb.JPG

http://home.hetnet.nl/~weeren001/

ΕΝΤΥΠΟΣΙΑΚΟΤΑΤΗ δουλειά από τον Dennis , που κράτησε τον λόγο του και έκανε open-source τον κώδικα του Minimig. Για όσους δεν ξέρουν, είναι απομιμίση του hardware μιας Α500 ... δείτε το site και την περιγραφή , πιστεύω ότι δεν είναι μακριά και η Α1200 έκδοση του...

θέλατε καινούριο hardware? ορίστε λοιπόν! mmc αντί για δισκέττες , ps2 ποντίκι/πληκτρολόγιο και επιλογή για 15khz/VGA σήμα...

εχει δρομο ακομη να διανυσει...αλλα τωρα που ειναι open ισως κατι γινει

για μενα ειναι η μοναδικη μας ελπιδα να δουμε νεο hardware με γευση Amiga..μακαρι..

Άν δεν κάνω λάθος στην ουσία έιναι ένα FPGA board, Spartan III, της Xilinx.

http://www.xilinx.com/

Αυτό σημαίνει ότι εάν έχεις τις γνώσεις, μπορείς να φτιάξεις πάρα πολλά πράγματα. (πχ. μια Amiga 500 που θα τρέχει στα 30 ΜHz).

Για όσους δεν ξέρουν, είναι απομιμίση του hardware μιας Α500 ...
Δεν είναι καν απομίμηση. Είναι μια κανονικότατη και εντυπωσικότατη κλωνοποίηση του hardware της Amiga. Από ένα PCB με διαφορετικά τσιπάκια, έχει χωρέσει σε ένα τσιπάκι. (System On Chip). Από Σεπτέμβριο που θα έχω πρόσβαση σε Spartan III, θα το δοκιμάσω.

Δείτε παρόμοιες υλοποιήσεις (κυρίως από ουφάδικα) εδώ:

http://home.freeuk.net/fpgaarcade/links.htm

einai apomimisi dioti einai vasismeno ston kodika tou WinUAE.

klonopoihsh einai to CLONE-A ths Individual Computers pou anaparagoun AKRIBOS ta custom chip ths amiga....

einai apomimisi dioti einai vasismeno ston kodika tou WinUAE.klonopoihsh einai to CLONE-A ths Individual Computers pou anaparagoun AKRIBOS ta custom chip ths amiga....
Και τα δυό κανουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά η διαφορά τους είναι σε τι επίπεδο το κάνουν. Ενώ ο WinUAE μιλάει στην ουσία στο λειτουργικό του υπολογιστή, για να τρέξει τα προγράμματα της Amiga, (γι' αυτό και έχει μεταφράσει στην ουσία το hardware της Amiga σε γλώσσα C ή οτιδήποτε άλλο), ενώ οι γλώσσες VHDL και Verilog (από την οποία είναι φτιαγμένη η Minimig), μιλάνε κατ'ευθείαν σε κάποιο συγκεκριμένο hardware, (στην προκειμένη περίπτωση ένα FPGA board), ή μάλλον το διαμορφώνουν έτσι ώστε να έιναι ακριβές αντίγραφο της Amiga, μέχρι επίπεδο πυλών.

Το CLONE-A ξεκινάει από άλλη αρχή. Αντί να χρησιμοποιήσει μόνο την υπάρχουσα βιβλιογραφία και να προχωρήσει από εκεί, χρησιμοποιεί εξοπλισμό (Logic Analyser) για να ελέγξει το καινούργιο hardware (Clone - A), με το παλιό (Amiga).

nai alla einai apomimisi. to na basisteis se ena emulator kai na to kaneis hardware den sigkrinetai me thn akrivh antigrafh tou clone-A... gi'auto kiolas exei kati probs me ta sprites to minimig.

den to snobaro, einai thaumasio pou yparxei :D

Παιδιά, είστε σοβαροί;; Συγκρίνετε αυτό το πράγμα με μια πραγματική Α500;;; Ωραία άντε και το έφτιαξε κάποιος, άντε ρε παιδί μου και βγήκε στην παραγωγή....Μπορεί να συγκριθεί με την Α500;;; Εάν δε βγάλω την Α500 μου στο γραφείο για να δω να μου καταλαμβάνει το μισό από αυτο, δε με πείθει τίποτε άλλο.

Αλλά εγώ είμαι εγώ :D

Rygar είπε:
Παιδιά, είστε σοβαροί;; Συγκρίνετε αυτό το πράγμα με μια πραγματική Α500;;; Ωραία άντε και το έφτιαξε κάποιος, άντε ρε παιδί μου και βγήκε στην παραγωγή....Μπορεί να συγκριθεί με την Α500;;; Εάν δε βγάλω την Α500 μου στο γραφείο για να δω να μου καταλαμβάνει το μισό από αυτο, δε με πείθει τίποτε άλλο.
Αλλά εγώ είμαι εγώ :D
και όμως αυτό το πράγμα είναι ελπίδα για όλους τους χρήστες που θέλουν γεύση από Amiga εν έτη 2007. Φυσικά και μπορούν να παίξουν με WinUAE αλλά και με μια κανονική 500αρα. Ακόμη και ενα Α1 ή μια Sam ή Peg.

Συμφωνώ άλλο feeling η 500αρα..

Αλλά η 500αρα ειναι πεθαμένη. Τα παραπανω projects προσωπικα δεν με ενθουσιαζουν. To Minimig ειναι πλεον open και βασιζεται στο μερακι και την αγαπη ενος χρηστη - ελπιζω πολλων αργοτερα..και αυτο ειναι θαυμασιο..εχει πολύ μέλλον... :)

καλή φάση θα ήταν να έφτιαχναν και με πλαστικά ακριβός σαν μια amiga500...με λίγα λόγια μια amiga 500 σε διαστάσεις mini

nai alla einai apomimisi. to na basisteis se ena emulator kai na to kaneis hardware den sigkrinetai me thn akrivh antigrafh tou clone-A...
Δεν είναι καθόλου απομίμιση. Ή μάλλον και οι δύο προσπάθειες είναι απομιμίσεις (ή reversed engineered ) hardware. :D

gi'auto kiolas exei kati probs me ta sprites to minimig.den to snobaro, einai thaumasio pou yparxei
Ίσως επειδή το Clone - A έχει ομάδα πίσω του, που έχει ήδη βγάλει στο εμπόριο κάποια πράγματα, γνωρίζει τα πράγματα σε πεισσότερο βάθος. Για debugging 'εχουν και έναν logic analyser, δες παρακάτω τι ενδεικτικές τιμές έχουν:

http://www.home.agilent.com/USeng/nav/-536902443.0/pc.html

Μια κάρτα Spartan III, έχει μέγεθος λίγο παραπάνω από ένα κουτί τσιγάρα, και κοστίζει περίπου 100 με 150 $ . Χώρια που συνδέεται με απλά περιφεριακά PC. Σίγουρα δεν σου κάνει? :tease:

μαλλον δεν με καταλαβες, οκ και η δικια μου παιζει

πεθαμενη=δεν εχει καποια εξελιξη

τι ειμαστε ομως οι Amigαδες ε....βγηκε κατι αντικειμενικα καλο και παλι γκρινιαζουμε..

32bitos είπε:
μαλλον δεν με καταλαβες, οκ και η δικια μου παιζει
πεθαμενη=δεν εχει καποια εξελιξη

τι ειμαστε ομως οι Amigαδες ε....βγηκε κατι αντικειμενικα καλο και παλι γκρινιαζουμε..
:biglaugh: :biglaugh: :biglaugh: Μάλλον ούτε κι εσύ κατάλαβες ότι αστειεύομαι, αλλά δεν πειράζει.

Εννοείται δεν έχει εξέλιξη. Και αυτό που βγήκε είναι καλό από τη σκοπια που το βλέπει ο καθένας. Π.χ. για μένα είναι useless. Είναι μάταιο. Οπως κι εσύ είπες είναι πεθαμένο. Ο,τι και να φτιαχτεί, την αίγλη μιας Α500 με τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν τότε, δε θα την έχει. Αρα εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι.

δεν μπορει να γινει κατι τετοιο...δεν υπαρχει η αιγλη...ηταν αλλες εποχες τοτε...αλλα δεν ειναι μονο αυτο...ειχαμε και εμεις οι χρηστες αλλη ηλικια..αλλο τωρα στα 31 κοντα 32 και αλλο τοτε στα 10-11 μου..δεν ξαναγυρναναει πισω το feeling...αρα συμφωνουμε :)

αλλα το Minimig δεν ειναι πεθαμενο..μπορει να αγκαλιαστει απο την κοινοτητα, να εξελιχθει, να εμφανιστουν variants, να εχει AGA καποια στιγμη..να παιζουμε μαζι του..μπορει να γινει κατι πολυ θαυμασιο..οχι οπως η 500αρα..αλλα σιγουρα κατι με μερακι και αγαπη απο τους χρηστες...ποιος ξερει..μακαρι

και ειμαι 100% οτι καποιος χρηστης σιγουρα θα το βαλει σε κανενα σασι απο 500αρα...τοτε τι λες... :)

Ορίστε σε όλο του το μεγαλείο το feeling της Amiga scene. Βγήκε κάτι πραγματικά καλό που θα θυμίσει στους παλαιότερους την παλιά χαμένη άιγλη και τους νεότερους την αναβίωση ενός θρύλου και άρχισαν οι γκρίνιες.

Παιδιά ούτε για πλάκα δεν θα έπρεπε να γίνονται αυτές οι "κόντρες". Προσωπικά πιστεύω ότι το κλίμα αυτό έχει καταστρέψει τις όποιες προσπάθειες αναβίωσης της Amiga. Και αν εδώ γίνονται για πλάκα ανάμεσα σε δύο άτομα, φανταστείτε τι θα συμβεί "εκεί έξω". Έχω άδικο; Μακάρι, αλλά το Amiga OS 4.0, η effica, Samantha και άλλα projects όλα αυτό δείχνουν.

Προσωπικά θέλω να θυμάμαι την Amiga όπως την άφησα. Ένα θρύλο. Για μένα έχει πεθάνει προ πολλού και οι όποιοι τσακώνονται πάνω στο όνομά της, μόνο όρνεα που τσακώνονται πάνω από ένα νεκρό κουφάρι μου θυμίζουν. Δεν το λέω για σας, προς Θεού, αλλά μην κατακρίνουμε ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ το μεράκι ενός ανθρώπου να αναβιώσει ένα θρύλο, ενός ανθρώπου που μάλλον ανήκει στην κατηγορία των "τελευταίων Μοϊκανών".

Μακάρι να βγει και να πάει καλά. Θα το χαρώ πολύ. Αν και δεν το βλέπω ούτε με σφαίρες με το κλίμα που επικρατεί. Σας παραπέμπω στο avatar (πολύ πετυχημένο) πολύ γνωστου amigά χρήστη.............

Amigos είπε:
καλή φάση θα ήταν να έφτιαχναν και με πλαστικά ακριβός σαν μια amiga500...με λίγα λόγια μια amiga 500 σε διαστάσεις mini
Είναι πολύ εύκολο να γίνει και κάποιο mini Amiga laptop σε μέγεθος φορητού DVD player. Αν ποτέ το δούμε δηλαδή...........

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Egw na rwthsw? Ayto to klima epikratei diethnws sthn amiga community?

Captain Kal είπε:
Δεν είναι καθόλου απομίμιση. Ή μάλλον και οι δύο προσπάθειες είναι απομιμίσεις (ή reversed engineered ) hardware. :D
oxi, tha diafoniso. mono to clone-A einai reversed engineered. to minimig den einai kati tetoio, oute ksekinise pote san tetoio project. to exo parakolouthisei apo thn arxh, tha mporouse kapoios na to pei hardware emulator , oxi hardware duplicate.

Φανταζομαι οτι αναφερεστε αναμεσα σε μενα και τον Rygar. Παιδια δεν μαλωσαμε ουτε τσακωθηκαμε ουτε αρπαχτηκαμε. Ο Rygar εχει διαφορετικη αποψη η οποια με ξενιζει. Περιμενα περισσοτερο ενθουσιασμο για το Minimig. Αλλα αυτη ειναι η αποψη του Rygar την σεβομαι και την καταλαβαινω. Ολα ειναι μια χαρα δεν τρωγωμαστε.

Απλα με παρεξενεψε...thats all

Δεν κατεκρινα ποτε το minimig, ισα ισα με εχει ενθουσιασει απιστευτα ειδικα τωρα που ειναι free, το περιμενω εδω και καιρο, το παρακολουθω στο a.org και περιμενα ενθουσιασμο...δεν τρεχει ομως τπτ

Πίσω
Μπλουζα