angel_grig είπε:
Kαι μια που ξεθαψε το θεμα ο φιλτατος npac να πω οτι εγω εχω ψηφισει τον Dragon,αφου ηταν σχεδον ιδιος με το coco,τον πρωτο υπολογιστη που μπορουσα να φερνω στο σπιτι (αφου φυσικα δεν ηταν δικος μου..)
Να σου πω την αλήθεια φίλε, αρχικά δίστασα να ξεθάψω την από 5ετίας ψηφοφορία (κυρίως για να μη με μαλώσει η daredevil για το ότι δεν είμαι επιμελής αναγνώστης του forum) αλλά αφού η ψηφοφορία αυτή έχει θέμα υπολογιστές που τελείωσε η νιότη τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια, πιστεύω ότι το θέμα σηκώνει ξεθάψιμο.
Να πω και εγώ την καλή μου κουβέντα για τους δράκωντες (και φυσικά για τους CoCo) : πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, με εξαιρετικό αν και αδικημένο επεξεργαστή. Ο 6809 ήταν πραγματικά ο καλύτερος μικροεπεξεργαστής στα 8bit στα τέλη των 70's. Όταν η Atari πρωτοσχεδίαζε την σειρά των υπολογιστών της (τα μετέπειτα 400 και 800) η Motorola την είχε πλησιάσει για να πουλήσει τον 6809. Αν και ήταν ακριβότερος από τον 6502 που τελικά επιλέχθηκε, το πρόβλημα της επιλογής του 6809 ήταν ότι η Motorola δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ημερομηνία μαζικής παραγωγής και τη διαθεσιμότητα του (στις ποσότητες που η Atari ήθελε). Κρίμα.
Η δύναμη και ειδικά χαρακτηριστικά του 6809 ήταν τέτοια που επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός πραγματικού multiuser-multitasking λειτουργικού, του OS-9. Όμως τελικά ο 6809 πήγε μάλλον άκλαυτος από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία του, όταν σχεδίασε τον 68008 και τον προωθούσε στην αγορά των 8bit (ως υβρίδιο 8/16/32bit επεξεργαστή). Περίεργη εταιρία η Motorola. Αρχικά τον προώθησε φανταστικά (δίνοντας σχεδόν έτοιμη τη λογική, τη σχεδίαση και τα chip υποστήριξης του για τη δημιουργία ενός home computer) αλλά πολύ πολύ γρήγορα τον έθαψε η ίδια.
Και μια διευκρίνιση εδώ : ο dragon δεν αντέγραψε τον CoCo, όπως πολλοί νομίζουν. Και οι δύο αντέγραψαν το παράδειγμα σχεδίασης του ετοίμασε η Motorola ως proof of concept για τον 6809.
Η καριέρα του 6809 τελείωσε ως ελεγκτής φαναριών κυκλοφορίας. Για αυτό τον λόγο, φίλε angel_grip, όταν περιμένεις στο φανάρι, χαμογέλα. Μπορεί πίσω από το κόκκινο φως να σου χαμογελάει η καρδιά του δράκου !!!