Τo αγαπημένo 8bit "outsider"

Τo αγαπημένo 8bit "outsider"

  • Bit90

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Dragon

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Enterprise128

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Jupiter ACE

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Newbrain

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Oric

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Ti994A

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    0
telonio είπε:
Την κάνω και εγώ γιατί κανένας απο αυτούς τους υπολογιστές δεν μου λέει κάτι...
Παρομοίως! Εμεις Μάριε δεν τα ζήσαμε αυτά, και μην ξεχνάς ότι είμαστε μπουμπούκια ακόμα, εχουμε μελλον μεχρι τα 30, ε; :D :D
 
Οπως εχετε καταλαβει η επιλογη του Bit90 στο Poll ηταν σικε :D

Παντως παραμενει απο τα λιγα micros που δεν εχουν λημμα στη Wikipedia και emulator(εκτος αν μου εχουν ξεφυγει)
 
A ωστε σικε ε ?...θα σε φτιαξω στο επομενο poll :D

Πραγματι δεν υπαρχει λημμα για τον Bit στη wiki (υπαρχει ομως για την εταιρεια κατασκευης του). Ουτε emulator υπαρχει - δυστυχως το γεγονος οτι επαιζε τα cartridges της Coleco αλλα και η γενικοτερα οχι πετυχημενη πορεια του στην αγορα, ειναι υπευθυνες για το οτι ειχε ελαχιστα native προγραμματα και κανεις δεν ασχοληθηκε μεχρι τωρα μαζι του.
 
Rygar είπε:
Παρομοίως! Εμεις Μάριε δεν τα ζήσαμε αυτά, και μην ξεχνάς ότι είμαστε μπουμπούκια ακόμα, εχουμε μελλον μεχρι τα 30, ε; :D :D
Σαφώς αδερφέ! Tα αντα είναι μακριά ακόμα! Παω να παίξω με τον 6128 μου! :D
 
Νομίζω πως, επίσης, υπήρχαν αρκετά λίγοι MSX-1 ώστε να δικαιολογείται η συμμετοχή τους...
 
Πώς μπορώ να ξεχάσω τα φοβερά κονταροχτυπήματα Oric vs Spectrum που κρινόντουσαν στα σημία και μας έκαναν να παραμηλάμε....... Oric και απο εμένα και θα προτιμούσα Atmos! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν υπηρξαν κονταροχτυπηματα...πηγε απατος :D
 
...μακάρι να επικρατούσε ο Oric...

Θα γλυτώναμε τα ports του ακατανόμαστου !! :biglaugh:
 
Ελάτε βρε παιδιά..... Την Texas δεν την χώνευε ο Jack... :angry:
 
Του είχε διαλύσει την επιχείρηση με τα calculators που είχε φτιάξει για αυτό δεν τη χώνευε. :)
 
O κολλητός στο Δημοτικό είχε έναν Oric. Θυμάμαι οτι μαλώναμε για το ποιός είναι πιο αξιόλογο κομπιούτερ.Θυμάμαι είχε ένα παράλληλο τέστ των δύο κομπιούτερ το Pixel και ο καθένας μας το <<μετέφραζε>> όπως τον βόλευε.

Παρά τα μαλώματα θυμάμαι τον Oric με νοσταλγία - παρόλο οτι δεν είχε ούτε Kokotoni Wilf :)
 
Nemo είπε:
Τo αγαπημένo 8bit "outsider":wait2: :wait2:

=>http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Instruments_TI-99/4A

Btw H ψηφος μου πηγαινει εδω, για το χαζεμα και το ζαχαρωμα που εκανα, οταν ηταν μαλλον το δημοφιλεστερο εκθεμα στο σχετικο περιπτερο της Διεθνους Εκθεσεως της Θεσσαλονικης- με την βοηθεια του speech synthesiser module-, ολα αυτα καποια στιγμη στης αρχες της Δεκαετιας του 80.
Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα Nemo να ήμασταν δίπλα δίπλα στη ΔΕΘ και να χαζεύαμε τον TI99/4A, ίσως παίξαμε και κανένα Parsec μαζί. Αν δεν το κάναμε τότε, μπορούμε να το κάνουμε τώρα, αφού πριν από λίγο καιρό αγόρασα ένα "μαυρο-ασημί" TI99/4A με Parsec και Speech Synthesizer (έστω και με 30 χρόνια καθυστέρηση). Ας είναι καλά ο Geonas που με έκανε να τον ζηλέψω (με την καλή έννοια).

Οπότε θα δώσω και εγώ τη ψήφο μου στο Texas, οπότε όπως θα λέγανε στη Eurovision : Texas, 12 points...
 
Kαι μια που ξεθαψε το θεμα ο φιλτατος npac να πω οτι εγω εχω ψηφισει τον Dragon,αφου ηταν σχεδον ιδιος με το coco,τον πρωτο υπολογιστη που μπορουσα να φερνω στο σπιτι (αφου φυσικα δεν ηταν δικος μου..)
 
angel_grig είπε:
Kαι μια που ξεθαψε το θεμα ο φιλτατος npac να πω οτι εγω εχω ψηφισει τον Dragon,αφου ηταν σχεδον ιδιος με το coco,τον πρωτο υπολογιστη που μπορουσα να φερνω στο σπιτι (αφου φυσικα δεν ηταν δικος μου..)
Να σου πω την αλήθεια φίλε, αρχικά δίστασα να ξεθάψω την από 5ετίας ψηφοφορία (κυρίως για να μη με μαλώσει η daredevil για το ότι δεν είμαι επιμελής αναγνώστης του forum) αλλά αφού η ψηφοφορία αυτή έχει θέμα υπολογιστές που τελείωσε η νιότη τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια, πιστεύω ότι το θέμα σηκώνει ξεθάψιμο.

Να πω και εγώ την καλή μου κουβέντα για τους δράκωντες (και φυσικά για τους CoCo) : πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, με εξαιρετικό αν και αδικημένο επεξεργαστή. Ο 6809 ήταν πραγματικά ο καλύτερος μικροεπεξεργαστής στα 8bit στα τέλη των 70's. Όταν η Atari πρωτοσχεδίαζε την σειρά των υπολογιστών της (τα μετέπειτα 400 και 800) η Motorola την είχε πλησιάσει για να πουλήσει τον 6809. Αν και ήταν ακριβότερος από τον 6502 που τελικά επιλέχθηκε, το πρόβλημα της επιλογής του 6809 ήταν ότι η Motorola δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ημερομηνία μαζικής παραγωγής και τη διαθεσιμότητα του (στις ποσότητες που η Atari ήθελε). Κρίμα.

Η δύναμη και ειδικά χαρακτηριστικά του 6809 ήταν τέτοια που επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός πραγματικού multiuser-multitasking λειτουργικού, του OS-9. Όμως τελικά ο 6809 πήγε μάλλον άκλαυτος από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία του, όταν σχεδίασε τον 68008 και τον προωθούσε στην αγορά των 8bit (ως υβρίδιο 8/16/32bit επεξεργαστή). Περίεργη εταιρία η Motorola. Αρχικά τον προώθησε φανταστικά (δίνοντας σχεδόν έτοιμη τη λογική, τη σχεδίαση και τα chip υποστήριξης του για τη δημιουργία ενός home computer) αλλά πολύ πολύ γρήγορα τον έθαψε η ίδια.

Και μια διευκρίνιση εδώ : ο dragon δεν αντέγραψε τον CoCo, όπως πολλοί νομίζουν. Και οι δύο αντέγραψαν το παράδειγμα σχεδίασης του ετοίμασε η Motorola ως proof of concept για τον 6809.

Η καριέρα του 6809 τελείωσε ως ελεγκτής φαναριών κυκλοφορίας. Για αυτό τον λόγο, φίλε angel_grip, όταν περιμένεις στο φανάρι, χαμογέλα. Μπορεί πίσω από το κόκκινο φως να σου χαμογελάει η καρδιά του δράκου !!!
 
Πολυ ωραιο ποστ και με ενδιαφερουσες πληροφοριες.Απο δω και μπρος θα ειμαι πιο ηπιος στους χαρακτηρισμους μου για τα φαναρια!
 
npac είπε:
Ας είναι καλά ο Geonas που με έκανε να τον ζηλέψω (με την καλή έννοια).
:D Εγώ απλά ένα μικρό σπρωξιματάκι σου έδωσα... ;) κι εγώ Texas ψήφισα για δυο λόγους :

1) Υπήρξα φανατικός του "κόκκινοι γίγαντες - άσπροι νάνοι".

2) To speech του είναι "όλα τα λεφτά".
 
Geonas, πιστεύω ότι εκείνο το δίλεπτο στο "Κόκκινοι γίγαντες-άσπροι νάνοι" που παρουσίαζε το δώρο του τελικού, το TI99/4A, πρέπει να θεωρηθεί η καλύτερη διαφήμιση υπολογιστή που έχει γίνει ever. Δυνατό μήνυμα, σε ένα απόλυτα στοχευμένο κοινό. Όλοι της γενιάς μας, που είχαμε δει με λατρεία αυτή την υπέροχη εκπομπή, κάποια στιγμή, βλέποντας τον Ti99/4A είχαμε σιγοψιθυρίσει "το θέλω!!!!"

Βέβαια μετά (επειδή η αγορά home computer σήκωνε πάντα ψάξιμο, διάβασμα περιοδικών και γνώμες φίλων) καταλήγαμε να αγοράσουμε οτιδήποτε άλλο...

Wally, thanks. Λες να κατάφερα να μας κάνω όλους να έχουμε να σκεφτόμαστε κάτι με νοσταλγία όταν περιμένουμε το φανάρι;
 
Πολύ ενδιαφέροντα πραγματάκια! :thumbup:

Όχι μόνο θα σκεφτόμαστε με νοσταλγία, αλλά θα σκεφτόμαστε και σένα, οπότε το νου σου στον λόξυγγα! :D
 
Θα συμφωνησω απολυτα με τον npac - εχοντας "δουλεψει" το 1985 για λιγο διαστημα με Dragon64 και OS9 - θα πω οτι δεν υπηρξε ποτε κατι ανωτερο σε σχεδιασμο και δυνατοτητες 8bit λειτουργικο απο αυτη τη *nix βαριαντα του 6809Ε. Γενικα οι Dragon ηταν πολυ τιμια μηχανηματα - και τουλαχιστον στην Βρετανια πηγαν καλα.

Μια μικρη παρατηρηση μονο για τη συμμετοχη του TI - δεν υπηρξε outsider στο διαστημα που ηταν ενεργος δηλαδη απο το 1979 (99/4) εως και το 82 - ηταν μια απο τις 3 κυριες επιλογες που ειχαμε εκεινα τα χρονια.
 
Πίσω
Μπλουζα