Υπάρχει Ελληνική Χριστουγεννιάτικη ταινία ;

Ο μαγκούφης (1959) με τον Φωτόπουλο.

Φαλακρός στόχος (1987) με τον Τσάκωνα. Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ταινία.
 
Κάνω bump στο θέμα καθώς άρχισε να με ενδιαφέρει και μένα.

Τον τελευταίο καιρό είπα να αρχίσω να βλέπω Αγγελόπουλο.

Είδα 2 ταινίες μέχρι τώρα, αλλά με ψάξιμο βλέπω ότι και η ταινία Οι Κυνηγοί (1977) (την οποία δεν είδα ακόμα) εξελίσσεται Παραμονή Πρωτοχρονιάς (ή τουλάχιστον ένα μέρος της; Γιατί νομίζω έχει τρεις διαφορετικές χρονικές διαστάσεις η ταινία).

Από τις 2 ταινίες που είδα μου αρέσει πολύ αισθητικά ο Αγγελόπουλος, ειδικά ο χειμωνιάτικος, ομιχλώδης και βροχερός καιρός που επικρατεί, και αναρωτιέμαι μήπως και άλλες του ταινίες έχουν ως φόντο Χριστούγεννα..
 
«Ο μαγκούφης» είναι, όπως προαναφέρθηκε, η πιο χριστουγεννιάτικη ταινία που μπορώ να θυμηθώ και την βλέπω ευχάριστα όλο τον χρόνο.

Μικρός είχα δει το «Όλγα, αγάπη μου». Η σκηνή προς το τέλος με την Λάσκαρη να περιμένει τον Γεωργίτση ακούγοντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα μου έχει χαραχτεί βαθιά στην μνήμη και σε τέτοιο βαθμό επειδή νόμιζα ότι γυρίστηκε σπίτι μας. Αυτό γιατί έχω κασέτα με τα ίδια τραγουδάκια! Η ταινία κλείνει με χαρτοπαίγνιο, έτσι για το καλό του χρόνου.

«Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» αφιερώνει κάποια λεπτά σε χριστουγεννιάτικες αγαθοεργίες που τελειώνουν με βομβαρδισμό. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να βγει το δράμα με τόση βαφή «το 1000άρι το ξανθό» που λέει και η μητέρα μου! Δεν θυμάμαι αν το τσιμπούσι στο κελάρι του Καλογήρου έγινε την ίδια περίοδο. Βλέπετε... αποφεύγω πια αυτήν την ταινία.

Επίσης, οι λολίτες στα «κόκκινα φανάρια» ή σε κάποια άλλη παρεμφερή ταινία, πρέπει να γιορτάζουν με ένα πάρτυ τα χριστούγεννα ή την πρωτοχρονιά. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Τέλος, να αναφέρω και την ταινία «ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι». Στο αχούρι που διαμένουν ο Κωνσταντάρας με τους τρεις γιους του έχουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι προφανώς όλον τον χρόνο. Βοηθά και στο άπλωμα της μπουγάδας! Η ταινία τελειώνει με γάμο μια κρύα μέρα με ελαφρά χιονόπτωση, ό,τι πρέπει για τις παγωμένες μέρες της περιόδου.
 
Δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές ταινίες αμιγώς Χριστουγεννιάτικες, καθώς η μεγάλη γιορτή θεωρούνταν η Πρωτοχρονιά, εξού και η κάλπικη λίρα κτλ. Υπάρχουν όμως πολλά εορταστικά επεισόδια σε όλες τις ελληνικές σειρές των 70-80-90. Οι Αμερικανοί με το όλο θέμα του Santa Claus βγάζουν αβέρτα κουβέρτα ενώ τα home alone 1&2 κούμπωναν Χριστούγεννα για ευνόητους λόγους
 
Τα Χριστούγεννα του αλήτη λέει στην αρχή της ταινίας ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία με μυθοπλασία βέβαια σε διάφορες σκηνές .
 
Αν θυμάμαι καλά, στην ταινία "Θύελλα σε παιδική καρδιά" υπάρχει σκηνή που εκτυλίσσεται στην Χριστουγεννιάτικη αγορά της Αθήνας που κρατά αρκετά λεπτά. Βλέπουμε τα παιχνίδια, τα στολίδια, τα γλυκά, κάποιες βιτρίνες.
 
Τηλεταινία μέν αλλα οτι πιο κοντινό έχω δει σε χριστουγεννιάτικο ηταν το "για παντα μαζί" εκτυλίσετε παραμονη πρωτοχρονίας σε ρεβεγιόν - ριγιουνιον παλαιων φιλων και συμμαθητών. Δυστυχώς έχιε χρονια να προβληθει και απ οσο γνωρίζω δεν εχει ανέβει πουθενά
 
Αν θυμάμαι καλά, στην ταινία "Θύελλα σε παιδική καρδιά" υπάρχει σκηνή που εκτυλίσσεται στην Χριστουγεννιάτικη αγορά της Αθήνας που κρατά αρκετά λεπτά. Βλέπουμε τα παιχνίδια, τα στολίδια, τα γλυκά, κάποιες βιτρίνες.
Σωστά! Νομίζω επρόκειτο για μελό με την Άντζελα Ζήλια
 
Υπάρχει ένα μελό που λέγεται "Μόνο για σένα" του 1965 με την Σμαρούλα Γιούλη, που έχει ένα παιδάκι άρρωστο που πεθαίνει στο τέλος. Η τελευταία φάση της ασθένειας και του τέλους, διαδραματίζεται Χριστούγεννα όπου στολίζουν δέντρο για να κάνουν το παιδί να χαρεί. Στο τέλος οι δυο θλιμμένοι γονείς παραμένουν μαζί (γιατί στην αρχή ήταν να χωρίσουν). Όλο το τέλος είναι εικόνες από την Χριστουγεννιάτικη στολισμένη Αθήνα και ακούγεται η μουσική από την "Αγια νύχτα" και το "Ρούντολφ το ελαφάκι".

Επίσης, στο μελό "Ένα παιδί χωρίς όνομα" η τελική σκηνή είναι Χριστούγεννα στο στολισμένο σπίτι του ήρωα, όπου όλοι οι παλιοί εχθροί ξαναβρίσκονται, φιλιούνται, αγκαλιάζονται και ξεχνάνε το παρελθόν υπό τους ήχους του "Αγια νύχτα" σε κάποια ξένη γλώσσα που μάλλον είναι αγγλικά.
 
Πίσω
Μπλουζα