Υποβρύχιο Stingray
Αν με ρωτήσετε : "ποια η πρώτη σου τηλεοπτική ανάμνηση", τότε, αβίαστα, θα απαντήσω : "Το υποβρύχιο Stingray" !!! To θυμάμαι περίπου 5 ετών, που παιζόταν τις απογευματινές ώρες στην ασπρόμαυρη τηλεόρασή μας περί το 1976, και την άλλη μέρα στο Νηπιαγωγείο ... το συζητούσαμε με τα άλλα παιδάκια [στο μέτρο, βέβαια, μπορούσαμε τόοοοτε να ... "αναπτύσσουμε" συζητήσεις

.... πάντως, διηγούμασταν τα επεισόδιά του εκστασιασμένοι και συνεπαρμένοι, βλέπετε επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο για τα τόοοοτε παιδικά ματάκια μας που ακόμη δεν είχαν "αφομοιώσει" τηλεοπτικές εικόνες !!! ] !!!
Λοιπόν, στη σειρά αυτή πρωταγωνιστές ήταν ... μαριονέτες, τα οποία ήταν μέλη πληρώματος ενός υποβρυχίου !!! Μαριονέτες, όμως, κατασκευασμένες με ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό στιλ !!! Θα έλεγα ότι η κατασκευή τους θύμιζε και λίγο ... "ρομποτάκια" !!! Δηλαδή το στοιχείο του "χειροποίητου", που χαρακτηρίζει τις μαριονέτες, δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές στους πρωταγωνιστές αυτής της σειράς !!! Κι όμως ... δεν τους έλειπε η "ζεστασιά" !!! Γι' αυτό πιστεύω ότι ο τρόπος, με τον οποίον ήταν κατασκευασμένες, ήταν αρκούντως ιδιοφυής και ευρηματικός !!!
Από τα πολύ λίγα που θυμάμαι, οι μαριονέτες του υποβρυχίου Stingray έπαιρναν μέρος σε ένα σωρό περιπέτειες και, κυρίως, έρχονταν αντιμέτωποι με τα σατανικά σχέδια ενός αντιπάλου τους !!! Και, φυσικά, πάντα αναδεικνύονταν νικητές [δηλαδή, το "καλό" νικούσε το "κακό"] !!! Επίσης, θυμάμαι πόσο με εντυπωσίαζε ο τρόπος που ανοιγόκλειναν τα στόματα των μαριονετών !!! Επίσης, με εντυπωσίαζε και η "επική" έναρξή της, με την "πορωτική" φωνή που τραγουδάει :
Στίνγκρεϊ, Στίνγκρεϊ !!!! Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακάλυψα στο YouTube την "πορωτική" [για εμάς τα τόοοτε 5-6χρονα] έναρξη της σειράς :
Έτσι, την άλλη μέρα στο Νηπιαγωγείο όλα τα "σπόρια" τραγουδούσαμε : Στίγκρεϊ, Στίνγκρεϊ !!! Όλα εκτός ... από μένα, που τραγουδούσα :
Στρίγκλεϊ, Στρίγκλεϊ #) #) #) !!!!! Τι να κάνουμε, έτσι νόμιζα ότι λεγόταν, "υποβρύχιο Στρίγκλεϊ"#) #) [εντάξει, μη βαράτε, 5 ετών ήμουνα !!! ] !!!
Η σειρά, πάντως, δεν είχε έρθει "μεταγλωττισμένη" στην Κρατική Τηλεόραση αλλά "υποτιτλισμένη" !!! Κι εγώ σε εκείνη την ηλικία μόλις είχα μάθει ανάγνωση και .... τα έβρισκα ζόρικα με τους υπότιτλους !!! Κι αυτό ήταν ένα μικρό "σπάσιμο" για μένα, μιας και "έχανα πράγματα" από την υπόθεση του κάθε επεισοδίου !!! Όμως ... κατάλαβα από τότε ότι "σε αυτή τη ζωή δεν μπορούμε να τα βρίσκουμε όλα εύκολα" ......
Από το 1976 και για πολλά χρόνια το υποβρύχιο Στίνγκρεϊ έμεινε ... βυθισμένο όχι στον πάτο της θάλασσας αλλά ... των παιδικών μου αναμνήσεων !!! Αυτό μέχρι πριν 5 περίπου χρόνια, όταν με έναν φίλο μου πήγαμε στη συναυλία των "πατεράδων της ηλεκτρονικής μουσικής"
Kraftwerk στο Φάληρο [άσχετο : όσοι δεν ήσασταν εκεί ... χάσατε !!! ] !!! Κάποια στιγμή, οι Kraftwerk αποχώρησαν από τη σκηνή και ... άφησαν στη θέση τους κάτι κούκλες - ομοιώματά τους, που, δήθεν, έπαιζαν τα συνθεσάιζερ τους και τα άλλα "ηλεκτρονικά" τους [ενώ ακουγόταν η μουσική που η μπάντα έπαιζε κρυμμένη στα παρασκήνια

!!! ] !!! Και ο φίλος μου γυρνάει και μού λέει :
- Αυτές οι κούκλες δεν σού θυμίζουν τις μαριονέτες που κάποτε βλέπαμε στο υποβρύχιο Στίνγκρεϊ ??? Θυμάσαι και το τραγουδάκι στην αρχή : Στίνγκρεϊ / Στίνγκρεϊ !!!!
- Άντε βρε συ, του απάντησα !!! Είσαι σίγουρος ότι λεγόταν Στίνγκρεϊ το υποβρύχιο ??? Γιατί νομίζω ότι .... λεγόταν
Στρίγκλεϊ #) #)

:sealed: !!!!!!!!!!!!!!!!!!
[Συμπλήρωση : Μετά από ... 35 χρόνια είδα ξανά το βιντεάκι που ανέβασα στο ποστ μου και .... έπαθα πλάκα !!! Βρε παιδιά, τι καταπληκτικό πράγμα είν' ετούτο !!! Μα... πόσο μπροστά για την εποχή του !!! Φτιάχτηκε το 1964 και ... θαρρείς ότι φτιάχτηκε το ... 2014 !!! Μέεεγα respect στον "πρωτοποριακό" εμπνευστή του !!! ] !!!!