Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
1.477
Αντιδράσεις
989
Ν. Φώσκολος:
"Η Νατάσσα ήταν από τις ακριβότερες παραγωγές του Φίνου. Ο Φίνος δεν τσιγκουνευόταν λεφτά, ήθελε το καλύτερο αποτέλεσμα. Κι που δεν είχαμε πάει για γυρίσματα! Στην Κωπαΐδα, στην Κύπρο, στο Νταχάου στο στρατόπεδο. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να γυρίσει σκηνές μέσα στο αληθινό Νταχάου, στα κρεματόρια όπως πήγαμε εμείς και κάναμε τις σκηνές στην αρχή της ταινίας. Πολύ δύσκολα ήταν τα γυρίσματα στην Κωπαΐδα, στην λίμνη. Το τί είχαμε τραβήξει, Αύγουστος μες την καρδιά του καλοκαιριού, καύσωνας πάνω από 40 βαθμοί, να γυρίζουμε σκηνές για μέρες μες το λιοπύρι. Να μας τρώνε τα κουνούπια, να βουλιάζουμε και εμείς και τα μηχανήματα στους βάλτους και τις λάσπες στη λίμνη. Οι ηθοποιοί με μάλλινα στρατιωτικά ρούχα, θυμάμαι τον Παπαμιχαήλ και τον Καλογήρου να τους σουρώνει ο ιδρώτας μέσα απο την χλένη. Αλλες εποχές με άλλα μέσα, δεν ξέρω αν οι νέες γενιές θα γύριζαν αδιαμαρτύρητα κάτω απο τέτοιες συνθήκες κι με τα μέσα που είχαμε εμεις τοτε. Από αυτήν την ταινία με την Αλίκη δεθήκαμε πολύ μέχρι το τέλος της. Με λύπησε αφάνταστα ο θάνατος της. Ήταν άδικο να φύγει τόσο νωρίς, είχε τόσα να προσφέρει ακόμα. Η Αλίκη ήταν σκυλί στη δουλειά της. Δεν καταλάβαινε τίποτα, ούτε κούραση, ούτε αν ήταν δύσκολες οι συνθήκες μιας σκηνής. Αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελε, δεν σταματούσε και ας ήταν πτώμα στην εξάντληση. Δεν έφτασε τυχαία εκεί στην κορυφή".


Από την πλευρά της η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε πει για την ταινία και τον Ν.Φώσκολο:
"Το έχω πει και άλλες φορές στο παρελθόν, χάρη στην Νατάσσα του Νίκου, εγώ πήρα τα δικαιώματα της Εβίτας, του μιούζικαλ που είχα ανεβάσει στο θέατρο. Η ταινία είχε παιχτεί 2 φορές στο ΒΒC. Aκου τώρα να δεις! Κι η δεύτερη φορά ήταν την περίοδο που είχα πάει να πάρω τα δικαιώματα! Οι παραγωγοί, ο σκηνοθέτης ο Χάρολντ Πρίνς τότε η πρωταγωνίστρια η Ελέιν Πέιτζ είχαν δει την ταινία!! Κι όταν πήγα, μου είπαν: "Oh Natassa!! Natassa!! What a gorgeous movie!!".
Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος που δεν υπάρχει όμοιος του στο χώρο. Η φαντασία και το μυαλό του και σαν συγγραφέας και σκηνοθέτης. Μια ταινία κάναμε μαζί, την Υπολοχαγό Νατάσσα, και χάλασε ο κόσμος. Σπάσαμε ταμεία! Πάνω απο 700.000 εισιτήρια μόνο στην Α προβολή στην Αθήνα. Θυμάμαι το πρώτο γύρισμα. Μου έσκισε τα ρούχα, και έδωσε εντολή στους άλλους ηθοποιούς: "θα την βουτήξετε, θα την πετάξετε στο πάτωμα στα βρωμόνερα, ε! δώστε της και μια κλωτσιά!" Ετσι ήταν το σενάριο...Αυτό έγινε γύρω στις 15 φορές. Οταν τον ρώτησα "γιατί;;", μου είπε "γιατί ήθελα απο την αρχή να μπεις στο πετσί του ρόλου, να πιάσεις την αλήθεια αυτής της γυναίκας". Εγώ πάλι πιστεύω οτι το έκανε για να μου πάρει τον αέρα, για να με υποτάξει. Δεν χρειάζοταν όμως γιατί εγώ τον πίστεψα! Τον πίστεψα απο την πρώτη στιγμή και ελπίζω, του το έχω πει κιόλας, οτι μπορούμε να κάνουμε μια νέα Υπολοχαγό Νατάσσα. Μόνο που τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια, θα είναι Στρατηγός, θα έχει πάρει και άλλα γαλόνια".
 
Μπλουζα