Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)

Θυμάμαι πολύ έντονα τη σκηνή με την καμήλα που περιγράφει ο tonytony από την τηλεοπτική προβολή του 1977 -ήμουν δέκα ετών και είχε χαραχτεί πολύ έντονα στη μνήμη μου.
 
πωωωωωωωωωωωωωωωωωω....τι λες τωρα tonytony...τελικά δεν κοπηκε απλά ενα πλάνο 2-3 λεπτών, σκηνή ολοκληρη κόπηκε :( :cry:

δηλαδη όσοι δεν την ειδαμε στους κινηματογραφους σε original προβολή, εχουμε μείνει με "κενά"...για αυτο ειχα την εντυπωση οτι δεν υπηρχε ποτε αυτη η σκηνή.......κρίμα...

Ευχαριστουμε tonytony :bow: :bow: :thanx2: :thanx2: :award:

gademosauros είπε:
η σκηνή στο Νταχάου πάντως (πέντε λεπτά περίπου) υπάρχει στο youtube, με το λογότυπο του Alpha πάνω αριστερά. Επομένως κόμμενη ή όχι, υπάρχει ακόμα.
Η σκηνή στο Νταχάου gademosauros δυστυχως κόπηκε πρόσφατα, προφανώς σε καποια νέα επεξεργασία ή επανέκδοση της ταινίας που θα έγινε τωρα τελευταία. Δεν ξερω ακριβώς πότε, πάντως είναι πρόσφατο γιατί στο dvd που εχω εγώ (αυτό που ειχε κυκλοφορήσει απο τηλεπεριοδικο στη κασετίνα "Finos Films: Τα πολεμικά") υπάρχει μέσα κανονικά όλη η σκηνή με το Νταχάου :d@redevil .

Η κασετίνα ήταν 4 ταινίες: "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", "Υπολοχαγός Νατάσσα", "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά", "Κοντσέρτο για πολυβόλα". Τουλαχιστον στα dvds αυτης της κασετίνας υπάρχει...απο εκει και μετά δεν ξερω τι εγινε.... :(
 
Αυθεντική φωτογραφία από την ταινία

 


37.jpg
37.jpg
 
Γνωριζει κανεις αν η ταινια εχει κυκλοφορησει σε DVD μετα απο επεξεργασια της Graal?

ΒΤW βρηκα στον υπολογιστη μου αυτη την καταπληκτικη φωτογραφια. Δυστυχως δεν θυμαμαι απο που την ειχα κατεβασει

201 natassa.jpg

και το υπεροχο εξωφυλλο του δισκου

images.jpg
 
Wally η ταινία ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει σε dvd μετά τη Graal. Τι να το κάνεις όμως; Όπως έχουμε πει κόψανε άλλα 5 ολόκληρα λεπτά!!! Η Φίνος Φιλμ πάντως μας "υποσχέθηκε" πως το 2015 θα κυκλοφορήσουν όλες σε blue ray με εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί!!!
 
Η τελευταία συμπρωταγωνιστική ταινία του ζεύγους Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ (σ.σ. γιατί η τελευταία τους κοινή εμφανιση στον κινηματογράφο γενικότερα ήταν στο "Αλικη δικτάτωρ" οπου ο Παπαμιχαήλ κάνει ενα γκεστ)...

Στην "Υπολοχαγό Νατάσσα" η αντίστροφη μέτρηση προς το διαζύγιο ειχε ήδη ξεκινήσει καθως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας αποφάσισαν απο κοινού να ακολουθήσουν διαφορετικούς κινηματογραφικους δρόμους (ο καθένας με δικές του ταινίες), παρότι εξακολουθούσαν να παίζουν μαζί στο θέατρο...

Σημειωτέον οτι η Αλικη, πριν την "Νατάσσα", ειχε ήδη κάνει μονη της την πρώτη της ταινία χωρίς το Δημήτρη μετά απο τόσα χρόνια εγγαμου αλλα και συμπρωταγωνιστικού βίου, το "Ενα αστείο κορίτσι", ...

Η απόσταση που υπήρχε πλεον αναμεσα στο ζευγάρι αποτυπωθηκε και στις σκηνες της ταινίας, καθώς το φιλι Νατάσσας-Ορέστη ειναι πιο παγερό και απο τα φιλιά που έδιναν οι δυο πρωταγωνιστες στις πρωτες ταινίες τους (Μανταλένα, Αλικη στο Ναυτικό κλπ) οταν υπήρχε αναμεταξύ τους ακομη ο ανταγωνισμός του πρωτάρη...
 
tonytony είπε:
Wally η ταινία ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει σε dvd μετά τη Graal. Τι να το κάνεις όμως; Όπως έχουμε πει κόψανε άλλα 5 ολόκληρα λεπτά!!! Η Φίνος Φιλμ πάντως μας "υποσχέθηκε" πως το 2015 θα κυκλοφορήσουν όλες σε blue ray με εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί!!!
Πάντως, την υπόσχεση ότι θα κυκλοφορήσει όλες τις ταινίες της σε blue ray τη δίνει η Φίνος Φιλμ από το 2013!
 
atanasio είπε:
Πάντως, την υπόσχεση ότι θα κυκλοφορήσει όλες τις ταινίες της σε blue ray τη δίνει η Φίνος Φιλμ από το 2013!
Μας έφαγε η κρίση δυστυχώς... :(
 
27/10 22:00 Alpha
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λετε να εχουμε καμια εκπληξη με άκοπη και restored κοπια?
 
Απο τη χθεσινή προβολή της ταινίας

44873816394_7839f72691_o.png


45548235712_957a700221_o.png


44863311554_09e32cf13d_o.png


44863310824_342d088927_o.png


44873809874_cd707a089e_o.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το CD ειναι απο παντου εξαντλημενο (το LP σουπερ δυσευρετο νομιζω)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
" Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 751.117 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες.

Πρόκειται για την Ελληνική ταινία που κρατάει το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού εισιτηρίων στην πρώτη προβολή της σε Αθήνα και περίχωρα.

Στο εξωτερικό η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο "Lt. Natassa". Στην "Υπολοχαγό Νατάσσα" η Αλίκη Βουγιουκλάκη οφείλει την απόκτηση των δικαιωμάτων από τους Βρετανούς παραγωγούς της παράστασης "Εβίτα", καθώς την είχαν δει σε προβολή της ταινίας από την Βρετανική τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του '80 και τους είχε αρέσει.

Η αρχική έκδοση της ταινίας περιλάμβανε κάποιες ακόμα σκηνές, 14' περίπου σε διάρκεια (συνολικά 138') - κάποιες σκηνές στην έρημο όπου η Νατάσσα ψάχνει τον Ορέστη (στο 63' περίπου στη σημερινή κόπια) και αμέσως μετά μαζί πάνω σε καμήλες, κάποιες πρόσθετες σκηνές στα βασανιστήρια, καθώς και πιθανόν ολόκληρο το τραγούδι που τραγουδάει η Αλίκη στο θέατρο (στο 23' περίπου στη σημερινή κόπια). Οι σκηνές αυτές σήμερα δεν υπάρχουν στην ταινία.

Η πρώτη μετάδοση της ταινίας από την Ελληνική τηλεόραση έγινε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 1977 στις 21:30 από την ΕΡΤ. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που η ταινία προβλήθηκε ολόκληρη στην τηλεόραση.

Επιπλέον, στη νέα ψηφιοποιημένη και αποκαταστημένη έκδοση της ταινίας, λείπουν ακόμα 5' περίπου - με το που τελειώνουν οι τίτλοι έναρξης της ταινίας (στο 5' περίπου), λείπει ολόκληρη η σκηνή που έρχονται να παραλάβουν τη Νατάσσα, να την οδηγήσουν στον σταθμό, να την ανεβάσουν στο τρένο, κοκ. Ως εκ τούτου, η διάρκεια της ταινίας μειώθηκε σταδιακά από τα 138΄ στα 124' και σήμερα στα 119'.

Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ρομάντσο" για 20 εβδομάδες. Το σινε-ρομάντσο αυτό επαληθεύει την ύπαρξη των παραπάνω (σήμερα κομμένων) σκηνών στην ταινία.

Πρόκειται για την 35η ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη - ακολούθησε η ταινία "Σ' αγαπώ (1971)" η οποία γυρίστηκε το 1971. "

πηγη
 
Από ότι βλέπω χαθηκε η συνέντευξη του Ν. Φώσκολου για την ταινία.... :cry: :|

Είχε πει:

Το ρεκόρ του ελληνικού κινηματογράφου μέχρι σήμερα, κι δεν το λέω εγώ αυτό, είναι η Υπολοχαγός Νατάσσα που κάναμε με την αγαπημένη μου φίλη, την Αλίκη την Βουγιουκλάκη. Ο μόνος που δεν ήθελε να κάνει ταινία με την Αλίκη ήμουν εγώ. Την λέω την αμαρτία μου! Δεν είχα κάτι προσωπικό με την Αλίκη, προς Θεού! Απλά ήταν εντελώς διαφορετικό το ύφος των δικών μου ταινιών. Εργα δραματικά, κοινωνικά, ιστορικά. Δεν μπορούσα να κάνω τη γατούλα. Μου έλεγε ο Φίνος: "ρε συ Νίκο κάνε της εκεί μια ταινία, με πιέζει συνέχεια να της κάνεις ταινία" κλπ. Πάω λοιπόν μια μέρα στο σπίτι της στην Στησιχόρου, με το που ανοίγει την πόρτα, μου λέει: "Νίκο έχω μια ιδέα φοβερή!". Της λέω: "Στάσου! Δεν θα μου πεις εσύ σενάρια, εγώ θα σου πω! Αλλιώς φεύγω επιτόπου! Σενάρια όσα θέλεις, να σου λέω μέχρι το πρωί!". Καθόμαστε στο σαλόνι της κι μου βγαζει ενα δίσκο γεμάτο φαγητά κι γλυκά να φάνε του σκασμού 10 άτομα! Της λέω: "Είναι ένα σενάριο που έχω γράψει, μια ταινία που θέλω πολύ να κάνω γιατί την πιστεύω πολύ" κι της διαβάζω το σενάριο της Νατάσσας. Πετάγεται πάνω, μου λέει: "Αυτό είναι! Αυτό είναι! Θα σκίσουμε! Τι τίτλο έχεις σκεφτεί;". Λέω: "Υπολοχαγός Ναυσικά". Λέει: "όχι Ναυσικά ρε Νίκο...Νατάσσα!!". Λέω: "Νατάσσα θέλεις; ΟΚ Νατάσσα! Εκεί θα τα χαλάσουμε;;;". Κι ξεκινάμε γυρίσματα....

Το πρωτο γύρισμα ήταν η σκηνή των βασανιστηρίων. Της λέω απο την προηγούμενη μέρα: "μην μου έρθεις με καμιά τουαλετα κι τραβάω τα μαλλιά μου! κατι απλό να βάλεις χωρίς κλαπατσίμπαλα πάνω". Πράγματι έρχεται με ενα φουστάνακι πολύ απλό, αλλά το ύφασμα ήταν μετάξι! Το βλέπω, δεν μιλάω. Λέω στα παιδια στο συνεργειο: "ξεκινάμε, δέστε την". Μόλις την δένουν, πιάνω το φόρεμα, κρατς απο την μια, κρατς απο την αλλη, το κάνω κομμάτια! Την πασαλείβω κι με λάσπες, βάζει τις φωνές! "Τι κάνεις εκεί!". Λέω: "το φόρεμα γυαλίζει στο φακό πρέπει να το βρωμίσω με χωμα κι δευτερον σε βασανίζουν οι Γερμανοί, δεν γίνεται να είσαι ατσαλάκωτη σαν να βγήκες απο σουαρε!". Με κοίταξε, δεν μίλησε. Αυτό ήταν. Απο εκείνη την ημέρα, στρατιώτης η Αλίκη. Οτι της ελεγα, οτι ζητουσα δεν ελεγε τιποτα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα