Υ.ΕΝ.Ε.Δ.

bernard.c

RetroDB Feeder
Joined
26 Νοέ 2007
Μηνύματα
3.256
Αντιδράσεις
973
Υ.ΕΝ.Ε.Δ. (1966-82)


Πρεμιέρα: Κυριακή 27/2/1966



RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/ΥΕΝΕΔ


site:
http://www.ert.gr/ertae

Μέχρι το 1982... και μετά ΕΡΤ2.

Όνομα και λογότυπο που παραπέμπει στο παρελθόν.

Για πολλούς όνομα που φέρνει στη μνήμη συνθήκες και καταστάσεις δυσάρεστες και μη δημοκρατικές. Όνομα καναλιού που σε πολλούς φέρνει αρνητικούς συνειρμούς. Απόλυτα κατανοητό.

Πέρα όμως από τη σύνδεση του καναλιού αυτού με καθεστώτα και καταστάσεις, δεν παύει να αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Ελληνικής τηλεόρασης. Ειδικά για ένα παιδί που όπως εγώ γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70, η ΥΕΝΕΔ της αρχής της δεκαετίας του 80 ήταν τότε ένα κανάλι όπως και η ΕΡΤ, μη συνδεδεμένο με τίποτα από τα παραπάνω. Και καθώς έζησα μόνο τα τελευταία χρόνια της ΥΕΝΕΔ, στο μυαλό μου η ΥΕΝΕΔ είναι απλά η παλαιά ονομασία της ΕΡΤ2. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, το όνομα και το λογότυπο της ΥΕΝΕΔ ήταν τα μόνα που απέμειναν από το παλιό κανάλι του Στρατού μετά την Μεταπολίτευση και μέχρι το 1982 που άλλαξε ονομασία.

Υπό αυτή την αποστασιοποιημένη λογική, η ΥΕΝΕΔ (καθότι όνομα που έπαψε να υφίσταται) αποτελεί σήμερα για μένα κάτι κατά κάποιο τρόπο "μυθικό". Μυθικό υπό την έννοια ότι εκτός από τα τραγελαφικά που έχουν γραφτεί και γυριστεί (βλέπε Λούφα και Παραλλαγή) και τις περιγραφές καταστάσεων εποχών (ευτυχώς) μακρινών, σπάνια βρίσκει κανείς κάτι άλλο γραμμένο για αυτό το κανάλι. Όποτε γίνονται αναδρομές στο παρελθόν της Ελληνικής Τηλεόρασης, πάντα εξέχουσα θέση κατέχει η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ είναι το "μαύρο πρόβατο".

Σε εκπομπές της ίδιας της ΕΡΤ για την ιστορία της (ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ, ΣΕ ΧΡΟΝΟ TV), οι περιγραφές συνήθως περιορίζονται στο τι συνέβαινε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής: στην πρώτη εκπομπή της ΕΡΤ στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, στις πρώτες τηλεπαρουσιάστριες της ΕΡΤ (Ελένη Κυπραίου, Μακώ Γεωργιάδου κτλ), στους πρώτους τεχνικούς της ΕΡΤ κτλ.

Σπάνιες είναι οι αναφορές στην Κατεχάκη, στο ποιοι άνθρωποι δούλευαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ποια ήταν τα πρώτα προγράμματα κτλ. Δεν πιστεύω όλοι οι εργαζόμενοι να ήταν άνθρωποι του καθεστώτος!! Όλοι??

Ποιος ο λόγος? Λόγω του ό,τι η ΥΕΝΕΔ είναι θέμα "ταμπού"? Έχω διαβάσει ότι υπήρχε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των 2 καναλιών τότε. Αν θεωρήσουμε ότι η ΕΡΤ ήταν ο νικητής, μήπως η συνήθης αγνόηση της ΥΕΝΕΔ οφείλεται στο ό,τι “η ιστορία γράφεται από τους νικητές” ?

Εγώ αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι περισσότερες πληροφορίες για το κανάλι, ως τηλεοπτικό σταθμό που εξέπεμπε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα της, οι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, Η ΙΣΤΟΡΙΑ του καναλιού.

Ποιο από τα δύο κανάλια ήταν πιο δημοφιλές? Ήταν διαφορετικές οι Ειδήσεις της ΥΕΝΕΔ από αυτές της ΕΡΤ και σε ποια σημεία? Στην επιλογή θεμάτων, στην λογοκρισία, σε τι? Ήταν η ΕΡΤ πιο ελεύθερη?

Τα κριτήρια για την επιλογή προγράμματος ήταν διαφορετικά μεταξύ των 2 καναλιών? Ποια ήταν τα σήματα (και η μουσική των θεμάτων) της ΥΕΝΕΔ? Ποια η μουσική του σήματος των ειδήσεων? Ποιοι τις παρουσίαζαν?

Και πιστεύω ότι η παρεξηγημένη εικόνα του καναλιού συνέχισε να επικρατεί και μετά την αλλαγή της ονομασίας (ξέρουμε ακριβή ημερομηνία?). Μεταξύ των 2 καναλιών, η ΕΡΤ (όχι ΕΡΤ1 για κάποια νομίζω ακόμα χρόνια) παρέμεινε η ισχυρή και η ΕΡΤ2 συνέχισε να θεωρείται υποδεέστερη. Τα ίδια θέματα με ενδιαφέρουν και για την περίοδο αυτή μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80: Το πρόγραμμα, οι άνθρωποι που εργάζονταν, Η ΙΣΤΟΡΙΑ του καναλιού. Τι αλλαγές έγιναν όταν αποκόπηκε οριστικά η ΕΡΤ2 από τις Ένοπλες Δυνάμεις? Ήταν εύκολη μετάβαση? Μήπως ακόμα και μετά από την μετάβαση του ελέγχου του καναλιού στην ΕΡΤ ΑΕ, η ΕΡΤ θεωρούσε την ΕΡΤ2 “ξένο σώμα” ? Ποιες οι σχέσεις μεταξύ των καναλιών εκείνη την εποχή? Υπήρξε μετακίνηση στελεχών, δημοσιογράφων και εκπομπών από το ένα κανάλι στο άλλο? Για παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, ο Τέρενς Κουικ και η Φωτεινή Πιπιλή είχαν ξεκινήσει στην ΥΕΝΕΔ. Πώς βρέθηκαν στην ΕΡΤ1 στα μέσα της δεκαετίας του 80?

Ποια ήταν τα οπτικά και ηχητικά σήματα της ΕΡΤ2? Το σήμα της ΕΡΤ με τον τσοπανάκο το ακούμε ακόμα και σήμερα, της ΕΡΤ2 ποιο ήταν? Έχει διασώσει η ΕΡΤ τα οπτικά και ηχητικά σήματα αυτά?

Αυτά θα ήθελα να μάθω…
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οσον αφορα τις σειρες του 70, συνηθως οι πιο "σοβαρες" και ποιοτικες προβαλλονταν απο την ΕΡΤ (Ο Χριστος ξανασταυρωνεται, Οι Πανθεοι, Οι Εμποροι των Εθνων, Αστροφεγγια, Ο Συμβολαιογραφος, Λεμονοδασος, Οι Αθλιοι των Αθηνων, Αργω κλπ).

Χαρακτηριστικο ειναι οτι και η Καρεζη και η Βουγιουκλακη απαιτουσαν οι σειρες τους να προβαλλονται απο την ΕΡΤ!

Η ΥΕΝΕΔ ειχε συνηθως τις πιο "ελαφρες" και "λαϊκες" σειρες, δηλ. Η Γειτονια, Ο Ονειροπαρμενος, Μεθοριακος Σταθμος κτλ κτλ. Εξαιρεσεις φυσικα υπηρχαν (Γιουγκερμαν,Γυφτοπουλα, κ.α.)

Ολοι οι Ξενοπουλοι (εκτος απο τον πρωτο που εκανε ο Κουτσομυτης) προβληθηκαν απο την ΥΕΝΕΔ.

Επισης αξιοσημειωτο ειναι οτι ολες οι σειρες του Φωσκολου προβληθηκαν απο το δευτερο καναλι! Δεν ειναι τυχαιο πιστευω...
 
Υπό αυτή την αποστασιοποιημένη λογική, η ΥΕΝΕΔ (καθότι όνομα που έπαψε να υφίσταται) αποτελεί σήμερα για μένα κάτι κατά κάποιο τρόπο "μυθικό"

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΥΘΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΕΝΕΔ.

Η ΕΡΤ-2,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΤ-2 ΚΑΙ ΝΕΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΣΥΚΡΙΝΕΤΑΙ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ) ΜΕ ΤΗΝ ΥΕΝΕΔ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ).
 
tsalk είπε:
Η ΕΡΤ-2,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΤ-2 ΚΑΙ ΝΕΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΣΥΚΡΙΝΕΤΑΙ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ) ΜΕ ΤΗΝ ΥΕΝΕΔ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ).
Συμφωνώ απόλυτα!!
 
Έχω και 'γω περίπου τις ίδιες απορίες με σένα σχετικά με την ΥΕΝΕΔ. Το ίντερνετ δεν βοηθάει και πάρα πολύ. Η σημαντικότερη βοήθεια που βρήκα ήταν το ΛΟΓΟΤΥΠΟ (που αχνοθυμάμαι σαν ασπρόμαυρό) από ένα ιταλικό σάιτ. Αργότερα το βρήκαν κάποια δικά μας blog και πρόσφατα το είδα και στη wikipedia. Το παραθέτω:

%CE%A5%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%94.jpg


Εγώ το θυμάμαι με γκριζόμαυρο φόντο, λευκά γράμματα και σε grayscale το έμβλημα (το οποίο είναι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης -Γ.Ε.ΕΘ.Α.)
 
Παρουσιαστές ΥΕΝΕΔ

Θυμάται κανείς πριν από το 1980 που το πρόγραμμα κάθε απόγευμα το εκφωνούσε ένας ένστολος. Συγκεκριμένα κάποια εποχή το εκφωνούσε ο Γ. Κιμούλης με στολή ναύτη.

Άλλοι παρουσιαστές (μετά το 1981) ήταν: Γ. Δημαράς, Α. Ραπήτου
 
Κάνεις πλάκα ή μιλάς σοβαρά τώρα; Σοβαρά το εκφωνούσε ο Κιμούλης;;;;;;;; Δεν μπερδεύεσαι με τη "Λούφα και Παραλλαγή";;;

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!!! (Δεν ρωτάω για screnshots και βίντεο, ξέρω...)

Βέβαια, μη μπερδεύουμε αυτούς που εκφωνούσαν το πρόγραμμα με αυτούς που έλεγαν τις ειδήσεις...

Η Αθηνά Ραπίτου έλεγε ειδήσεις μέχρι σχεδόν τα '90s, ενώ ακόμα και πρόσφατα έκανε ανταποκρίσεις για την ΕΡΤ.

Τον Γιάννη Δημαρά ως παρουσιαστή ειδήσεων τον θυμάμαι μόνο ως φωτογραφία εξωφύλλου τηλεοπτικού περιοδικού του '83 (TV MIKΡΗ ΟΘΟΝΗ) με σκηνικό ειδήσεων του "τριπλού 2" (το έχω ξαναγράψει).
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΥΕΝΕΔ

Μιλώ για στολή ναύτη και όχι για στολή στρατιώτη (Λούφα και Παραλλαγή).

Όπως θυμάστε το πρόγραμμα άνοιγε στις 0500μμ. Ήταν αυτός που εκφωνούσε τι περιλαμβάνει. Θυμάμαι ότι το πρόγραμμα ξεκινούσε με το σήμα του ΥΕΘΑ (Αετός, Άγκυρα, Δόρυ, Περικεφαλέα) και έπαιζε το εμβατήριο "Πάνω εκεί στης Πίνδου μας τισ κορφές".

Μάλιστα σε μια εκπομπή της Μ. Μιχελιδάκη με αφιέρωμα στην ταινία το είχε αναφέρει ο ίδιος.
 
Δεν το ήξερα καθόλου, ούτε είχε τύχει να δω εκείνη την εκπομπή ("σε χρόνο TV").

Το εμβατήριο θα το ψάξω να το κατεβάσω!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Κιμούλης ήταν για λίγο πριν το 1980 (κάπου μεταξύ 1978-1979).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γερμανός - Μαστοράκης

Το παρακάτω link περιέχει ένα video με τους δύο δημοφιλέστερους παρουσιαστές εκπομπών της ΥΕΝΕΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τον Φρέντυ Γερμανό ("Αλάτι και Πιπέρι") και το Νίκο Μαστοράκη ("Bingo"):

http://rapidshare.com/files/180547182/Germanos_Mastorakis_YENED.avi

Λογικά το εν λόγω video πρέπει να προβλήθηκε στην ΥΕΝΕΔ μεταξύ 1969 και 1973, με επικρατέστερη κατά τη γνώμη μου (κρίνοντας από την εμφάνιση των παρουσιαστών) τη διετία 1970-72.

Πολύ σύντομο, αλλά σπάνιο & χιουμοριστικό! :)
 
Ο υπεροχος μας Φρεντυ! Σε ευχαριστουμε πολυ Bernard για το βιντεο.
 
(Συνέχεια από το thread "ΟΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ (1982)")

tsalk είπε:
Προφανώς το ΥΕΝΕΔ τους πάει πίσω σε εποχές που θέλουν να ξεχάσουν.Το θέμα είναι ότι τότε επι εποχής ΥΕΝΕΔ είχαν προβληθεί πάρα πολύ αξιόλογες σειρές και εκπομπές, αλλά λόγω του κολλήματος με κάποια πράγματα από το παρελθόν (ένα εκ των οποίων είναι και η λέξη ΥΕΝΕΔ-και αυτό που αντιπροσώπευε) προσπαθούν ή τουλάχιστον προσπαθούσαν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ξεχαστεί ή να σβηστεί για να μην θυμούνται ή να έχουν κάποια πράγματα εκείνης της εποχής

Πήρα πάλι φόρα και θα πω και τίποτα άλλο που δεν πρέπει, γιαυτό σταματώ εδώ.
Η ΥΕΝΕΔ (σαν κανάλι εν γένει, ακόμα και σαν μετέπειτα ΕΡΤ-2) "πλήρωσε" ακριβά την εύνοια που της είχαν οι στρατιωτικές αρχές την 7ετία 1967-1974. Με την μεταπολίτευση, η εύνοια αυτή αμέσως μεταπόπιστηκε στην ΕΡΤ (αν θέλετε λογικό και θεμιτό κατά τη γνώμη μου). Όπως επίσης κατά την μεταπολίτευση δόθηκε βαρύνουσα σημασία στην αποστρατικοποίηση του καναλιού (και αυτό πολύ λογικό αν με ρωτήσετε). Μέχρι εδώ όλα καλά.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το άλλο άκρο (ανεξαρτήτως κομμάτων και με καμία διάθεση πολιτικολογίας): το να θες να "εξαφανίσεις" ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το κανάλι αυτό (από τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες εν πάσει περιπτώση ήταν καλλιτεχνικές δημιουργίες ανθρώπων από τον πολιτιστικό χώρο), μέχρι και το σήμα του καναλιού ("ΥΕΝΕΔ") από ο,τιδήποτε προβάλλεις σε επανάληψη από εκείνα τα χρόνια. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω - η ΥΕΝΕΔ ήταν απλά ένα τηλεοπτικό κανάλι, ναι μεν "ευνοούμενο" και ελεγχόμενο, αλλά δεν παύει να προσέφερε για 16 (!!) ολόκληρα χρόνια (1966-1982) και (για να μην πω κυρίως) ψυχαγωγία στο κοινό. Όλες του οι δραστηριότητες δεν ήταν συνυφασμένες με το στρατιωτικό καθεστώς... Είμαι απόλυτα σύμφωνος στο να μην προβάλλονται Ειδήσεις και πολιτικές εκπομπές της ΥΕΝΕΔ από εκείνη την περίοδο, αλλά μία κωμική σειρά του Πρετεντέρη ή μία κοινωνική σειρά του Φώσκολου τι σχέση είχαν με τα παραπάνω?

Επίσης, το κανάλι αυτό έτυχε να έχει την ονομασία "ΥΕΝΕΔ" για τόσα χρόνια. Γιατί "πρέπει" να το "εξαφανίσουμε" το όνομα "ΥΕΝΕΔ" από προσώπου γης? Τόσο πια πολύ "ντρεπόμαστε" και θέλουμε να ξεχάσουμε ένα ολόκληρο κανάλι μας? Αυτό δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τους απλούς (πολιτικούς) υπαλλήλους που δούλευαν εκεί (ειδικά μετά την μεταπολίτευση) και που απλά έκαναν τη δουλειά τους στο κανάλι? "Ντρεπόμαστε" και θέλουμε να ξεχάσουμε και τα τηλεοπτικά πρόσωπα τα οποία και αυτά έκαναν απλά τη δουλειά τους στο κανάλι (και μάλιστα πολύ καλά και ενδεικτικά αναφέρω τους: Φρέντυ Γερμανό ("Αλάτι και Πιπέρι"), Έλλη Ευαγγελλίδη ("Σύγχρονη Εύα"), Γιώργο Κατσαρό ("Αργά την Κυριακή") και Μίμη Πλέσσα ("30 δευτερόλεπτα")). Στο κάτω-κάτω, η ύπαρξη ενός τηλεοπτικού καναλιού με την ονομασία "ΥΕΝΕΔ" από το 1966 ως το 1982 είναι (καλώς ή κακώς) γεγονός. Μπορούμε να σβήσουμε την ιστορία? Αα, συγνώμη στην ΕΡΤ βεβαίως και μπορούμε, εδώ σβήσαμε και την ιστορία της ΕΡΤ (του τότε "ΕΙΡΤ" δηλαδή)...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο λόγος της "πόρωσής" μας με την ΥΕΝΕΔ... (προς αποφυγή παρανοήσεων)

bernard.c είπε:
...Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το άλλο άκρο (ανεξαρτήτως κομμάτων και με καμία διάθεση πολιτικολογίας): το να θες να "εξαφανίσεις" ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το κανάλι αυτό (από τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες εν πάσει περιπτώση ήταν καλλιτεχνικές δημιουργίες ανθρώπων από τον πολιτιστικό χώρο), μέχρι και το σήμα του καναλιού ("ΥΕΝΕΔ") από ο,τιδήποτε προβάλλεις σε επανάληψη από εκείνα τα χρόνια... Στο κάτω-κάτω, η ύπαρξη ενός τηλεοπτικού καναλιού με την ονομασία "ΥΕΝΕΔ" από το 1966 ως το 1982 είναι (καλώς ή κακώς) γεγονός. Μπορούμε να σβήσουμε την ιστορία?
Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο και για να μην "μας... παρεξηγήσετε" σε αυτό το forum, θέλω στο σημείο αυτό να πω (εκφράζοντας πιστεύω και τους άλλους φίλους από την GRM-TV Team) ότι η "πόρωση" που φαίνεται ότι έχουμε με ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την ΥΕΝΕΔ, οφείλεται στο παραπάνω γεγονός και μόνο - ότι δηλαδή η προσπάθεια "εξαφάνισης" της ΥΕΝΕΔ έχει φέρει σαν αποτέλεσμα το να μην υπάρχει πλέον σχεδόν τίποτα σχετικό με το Ρετρο αυτό τηλεοπτικό κανάλι και επομένως εμείς να χαιρόμαστε όταν βρίσκουμε κάτι "καινούργιο" (που δεν έχουμε δει δηλαδή από τότε).

Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι είμαστε νοσταλγοί μόνο του λογότυπου και των σημάτων του καναλιού (το εικαστικό ενδιαφέρον δηλαδή που μπορεί να έχει ένα logo) και βεβαίως κατά κανένα τρόπο αυτών που το λογότυπο αντιπροσώπευε ή της ιδεολογίας που πρέσβευαν οι άνθρωποι που διοικούσαν το συγκεκριμένο κανάλι εκείνη την εποχή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απαραίτητες αυτές οι επισημάνσεις bernard που έκανες. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα
 
Aσφαλώς κι είναι (άμεσα θα έλεγα) κατανοητό απ' όλους,αυτό που αναφέρεις φίλε bernard.c,αλλά φυσικά μια επιπλέον διευκρίνιση ποτέ δε κάνει κακό...:wink:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
manos426f είπε:
Aσφαλώς κι είναι (άμεσα θα έλεγα) κατανοητό απ' όλους,αυτό που αναφέρεις φίλε bernard.c,αλλά φυσικά μια επιπλέον διευκρίνιση ποτέ δε κάνει κακό...:wink:
Ακριβώς, αλλά επειδή είναι (όπως το λες κι εσύ) άμεσα κατανοητό, μην παρεξηγηθούμε κιόλας και βγάλουμε τη φήμη... Μακριά από μας! :wink:

Συγνώμη κιόλας, πάλι έκανα "edit" αντί για "quote" στο μήνυμά σου, αλλά το διόρθωσα. Πού να μου πάει, θα το μάθω...
 
Το σήμα της ΥΕΝΕΔ σε 2 έγχρωμες φωτογραφίες. Καμιά φορά ψάχνοντας στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκουμε και σήματα της ΥΕΝΕΔ!
 
stakovios είπε:
Το σήμα της ΥΕΝΕΔ σε 2 έγχρωμες φωτογραφίες. Καμιά φορά ψάχνοντας στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκουμε και σήματα της ΥΕΝΕΔ!
Και έτσι πρέπει! Ακόμα και αν η ίδια η ΕΡΤ σήμερα δεν αναφέρεται στην ΥΕΝΕΔ λόγω των στρατιωτικών ριζών του σταθμού την περίοδο της δικτατορίας, ας μην ξεχνάμε ότι η ονομασία "Υ.ΕΝ.Ε.Δ." παρέμεινε ως ονομασία του σταθμού μέχρι και το 1982, οπότε η ΥΕΝΕΔ αποτελεί αναμφισβήτητο κομμάτι της τηλεοπτικής ιστορίας της ΕΡΤ.

Και, εν πάσει περιπτώσει, οι τόσες πολλές αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν από την ΥΕΝΕΔ τη δεκαετία 1970-1980, δε μπορούν να παραβλεφθούν μόνο και μόνο επειδή προβλήθηκαν από το Κανάλι 5 και όχι από το Κανάλι 11...
 
Πίσω
Μπλουζα