Φίλιππος Νικολάου - Ένα κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.139
Αντιδράσεις
2.293
Ο Φίλιππος Νικολάου, ο τραγουδιστής με την τόσο χαρακτηριστική φωνή, αποτελεί συστατικό κομμάτι στο χώρο του ελαφρού και του λαικού Ελληνικού τραγουδιού. Παρόλο που βρίσκεται στο χώρο για περισσότερες από 4 δεκαετίες, διατήρησε όλο αυτό το διάστημα το χαμηλό προφίλ, το ήθος και τη συνέπεια ενός αγαπητού στο ευρύ κοινό προσώπου. Ας θυμηθούμε κάποια σημεία της διαδρομής του.

Βιογραφικό. Ο Φίλιππος Νικολάου γεννήθηκε στις 21/9/1942 στην Αθήνα. Στην μουσική ξεκίνησε το 1965 με το συγκρότημα "Play boys" ενώ έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση με το δίσκο "Φύλλα φθινοπωρινά" (1969). Ο δίσκος με τον οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός είναι το περίφημο "Όταν" (1971). Ήταν η απαρχή μιας μεγάλης καριέρας που έως το 2010 απαριθμεί 41 δίσκους και συμμετοχές σε πολλούς άλλους. Τιμήθηκε και έγινε "πλατινένιος" για τους δίσκους "Τα γλεντζέδικα" (1984) και "Έξω ντέρτια" (1986) και "χρυσός" σε αρκετούς άλλους. Εμφανίστηκε σε πίστες κοσμικών κέντρων με μεγάλη επιτυχία. (Προσωπικά τον θυμάμαι σε piano bar της Θεσσαλονίκης την δεκαετία του '90, πλάι στην Άντζυ Μιχαήλ). Πέραν της ερμηνευτικής του δεινότητας να σημειώσω την σημαντική του παρουσία του ως τραγουδοποιό, καθώς συμμετείχε σε πάμπολλα κομμάτια ως στιχουργός/συνθέτης. Κατάλογος των έργων του υπάρχει εδώ. Link1. Link2. Link3.

Συνέντευξη. Μια πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε ο καλλιτέχνης υπάρχει εδώ.

Φωτογραφίες.

1. Από κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός στις αρχές της δεκαετίας του '70. Από αριστερά: Γιώργος Κριμιζάκης, Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Κατσαρός, Ρένα Κουμιώτη, Γιώργος Νταλάρας, Φίλιππος Νικολάου, Μιχάλης Βιολάρης. Πηγή.






2. Σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή με τους Γιώργο Μαρίνο και Άννα Βίσση. Πηγή.








3. Με τον Χάρρυ Κλυν σε κάποιο show. Πηγή.








Και ορισμένες προσωπικές επιλογές για το κλείσιμο του αφιερώματος.

1. Μια καρδιά για σένανε. Στίχοι: Φίλιππος Νικολάου, μουσική: Δημήτρης Μηλιός. Δίσκος: "Όταν" (1971)

και το αντίστοιχο video clip.
[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια πολύ καλή διασκευή (που παραμένει γνωστή ως και σήμερα) είναι το "Θα σε περιμένω πάντα" από τον ομώνυμο δίσκο (1976). Στίχοι διασκευής: Φίλιππος Νικολάου. Τίτλος πρωτότυπου τραγουδιού: "Ca Va Pas Changer Le Monde" (1976) του Joe Dassin σε στίχους Joe Dassin και μουσική Pierre Delanoe και Joe Dassin.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΕΛΑΦΡΟΛΑΙΚΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΦΙΛΛΙΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ. ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Φίλιππος Νικολάου - Μου χρωστάς δεν σου χρωστάω

[video=youtube_share;chT0bRehlug]

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο τραγουδιστης αυτος εχει το μεγαλο προσον να διαθετει φωνη που ειναι ευκολα αναγνωρισιμη. Κατι που παλαιοτερα το βλεπαμε συχνα και που δυστυχως τεινει να εξαφανιστει σημερα που ολοι "τραγουδουν" με τον ιδιο τροπο και στυλ.

Κατα συμπτωση, ARETARA, στο πληρεστατο και πολυ ωραιο αφιερωμα σου για αυτον, ολα τα τραγουδια που παραθετεις τυχαινει να ειναι τα πιο αγαπημενα μου απο τον Φιλιππο.
 
"Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες", δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες, αχ να 'σουνα τσιγάρο τελευταίο, γουλιά γουλιά μαζί σου να τα λέω ...

... το μ ο ν α δ ι κ ό ζεϊμπέκικο που έχω φέρει 3-4 βόλτες (διότι αυτές είναι αντρικές υποθέσεις).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκ μερους του Φιλιππου Νικολαου ενα μεγαλο ευχαριστω για

αυτο το ομορφο αφιερωμα!!!
 
Να του μεταφερετε ευχες και χαιρετισμους απο το φορουμ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με την πρώτη στάλα

Το 1972 ο Φίλιππος Νικολάου κυκλοφόρησε τον προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Με την πρώτη στάλα". Επέλεξα 3 από τα καλύτερα τραγούδια: Κατά σειρά είναι το "Με την πρώτη στάλα", "Ήλιε μου χαμένε μου" και "Ποιος θα μπορούσε".

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεγαλωσα με την φωνη του διοτι αρεσε πολύ στους δικους μου

Το Μεγιε μελε μεγιε μελε ειναι απο τις πρωτες αναμνησεις που εχω στην εντελως 70ς κουζινα μας (ολα πορτοκαλι,πλακακι, τραπεζι,καρεκλες, διακοσμητικος αστακος) με την μαμα να μαγειρευει.

Επισης και το Ἀ ρε και να χαμε το χρημα λεει να χαμε (και την μιζερια μας να δεις που θα την γραφαμε)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο πάντα γεμάτος ζωντάνια και φρεσκάδα Φίλιππος Νικολάου σε μια πολύ πρόσφατη εμφάνισή του. Θαυμάστε!!!

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπημενος τραγουδιστης τοσο του πατερα μου οσο και μενα! Μ'αρεσει πολυ αυτο το τραγουδι του...

Filippos Nikolaou - Sto adeio mou paketo

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίος και σεμνός καλλιτέχνης...
 
Το σχετικό videoclip με τον Φίλιππο Νικολάου στο "Μάη μου" (1985).

 
Πολύ καλός τραγουδιστής, με ιδιαίτερη χροιά και σπάνιο ήθος, απέφυγε πάντα τους βεντετισμούς και τα σκάνδαλα. Μπράβο σε όλους τους φίλους για τα ωραία βίντεο που έχουν ανεβάσει.
 
Ο Φίλιππος Νικολάου δεν διακρίθηκε μόνο για το ξεχωριστό μέταλλο της φωνής του. Αναρίθμητα κομμάτια φέρουν την υπογραφή του και στους 3 συντελεστές (ερμηνεία, στίχοι, μουσική) και πολλά τραγούδια που δόθηκαν σε άλλους τραγουδιστές έτυχαν διάκρισης. Επέλεξα 2 κομμάτια. Στο πρώτο από το δίσκος "Πόσο σ' αγάπησα" (1976) της Χριστιάνας ακούμε το ομώνυμο κομμάτι, σε στίχους Φίλιππου Νικολάου και μουσική Νίκου Ιγνατιάδη.

 
Mου αρέσει η διασκευή του στο "Il est comme le soleil" του Enrico Macias (γνωστό και από τη διαφήμιση "Latour Monsieur, Latour Madame").

Συγνώμη για το βιντεάκι που επέλεξα, αλλά είναι φυσικά "retro style"...

http://www.youtube.com/watch?v=dEXSUvhQseU
 
Σε πιο σύγχρονο τέμπο ο Φίλιππος ερμηνεύει το "Φύλλα φθινοπωρινά" (δίσκος: "Όταν" (1971)) σε τηλεοπτική εκπομπή.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα