Φιγούρες του Καραγκιόζη

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
2.886
Τα παρακατω στιγμιοτυπα με τις φιγουρες του Καραγκιοζη εντοπιστηκαν στο ψιλικατζιδικο που βλεπουμε στη σειρα "Οδος Ανθεων"

large.image_79534.jpg.e209a4f0f80dcd451c20b01455b7f0df.jpg
large.image_79533.jpg.a60c2fb872c2b1cfd91a0ff086765994.jpg


τις γνωριζετε;αγορασε κανεις σας τετοιες φιγουρες;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τετοιες δεν ειχα αγορασει αλλα μου ειχαν φερει το φτιαχνω μονος μου τον καραγκιοζη του καμπανα που ειχε μεσα τις φιγουρες τον μπερντε και δωρο μια βιντεοκασσετα με μια παρασταση του σπαθαρη για να παρεις μια ιδεα και να φτιαξεις τις δικες σου παραστασεις
 
Τις συγκεκριμενες φιγουρες τις θυμαμαι να πωλούνται σε παιχνιδάδικα μεχρι και το 1994-95 περιπου και ειχα αγορασει μερικες απ'αυτες! Δυστυχως δε τις εχω ξαναεντοπισει απο τοτε!
 
Οι πλαστικές κυκλοφορούσαν πάρα πολύ τη δεκαετία του '80. Οι διάφανες, οι ζωγραφιστές (που είναι πιο επαγγλεματικές) είναι μεταγνέστερες, βασίζονται σε σχέδια του Μόλλα και είχαν δοθεί πρώτη φορά ως έπαθλο ενός διαγωνισμού για παιδιά στην εκπομπή "Τα κολλητήρια" με το Σταύρο Παράβα (είχα συμμετάσχει κι εγώ) το 1987. Έκτοτε κυκλοφορούν ακόμα σε πολλά τουριστικάδικα και στο Μοναστηράκι.
 
Κι εγω πρεπει να ειχα 1-2 απο αυτες τις μονοχρωμες πλαστικες :)
 
ευχαριστω παιδια για τις πληροφοριες :)

εχετε μηπως καμμια φωτογραφια με τις φιγουρες που εδινε η εκπομπη "τα Κολλητηρια";
 
35.jpg

http://toysshop.gr/35--p-924.html?osCsid=1b0b88f8604a5ae7ca3c58f0907e478c

Οι φιγουρες που εδιναν ως επαθλο στη σειρα "Κολλητηρια" ειναι αυτες που απεικονιζονται στη πανω φωτογραφια και οπως ειπε ο drspiros ειναι βασισμενες σε σχέδια του Δημήτρη Μολλα.. Κυκλοφορουν σχεδον μια 25ετία στην αγορα με ρεκορ πωλησεων και τις βρισκεις πανευκολα σε παιχνιδάδικα ακομα και σε βιβλιοπωλεία! Το ανοιγμα της διάφανης ζελατίνας και η μυρωδια απο το πλαστικό της φιγουρας οταν την πρωτοαγοράζεις ειναι μια ρετρο-μυρωδια που δε ξεχνιεται!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
σ ευχαριστω για τη φωτογραφια Jackie dragon:)

ωραιες οι φιγουρες που εδιναν,αν δεν κανω λαθος τις εστελναν στα σχολεια με την προϋποθεση τα παιδια να "ανεβασουν" μια παρασταση του Καραγκιοζη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν θελετε μπορω να ανεβασω εικονες σε εξαιρετικη ποιοτητα με τις συγκεκριμενες φιγουρες απο τη συλλογη μου! Τις εχω σχεδον ολες απο τη σειρα του Μολλα καθως και μερικες πλαστικες μονόχρωμες σαν εκεινες που απεικονιζονται απο τη σκηνη στο ψιλικατζίδικο της σειρας "Οδος Ανθεων"! Προς το βραδυ θα τις εχω ανεβασει!
 
Ρε jackie είναι να ρωτάς για τις φωτο; δώσε πράμα στο λαό.
 
DSCN0483.jpg

Καραγκιόζης & Μπαρμπαγιώργος απο τις παιδικες φιγούρες του Μόλλα..

Αυριο περισσοτερες φωτογραφιες μιας και το αρχειο ειναι μπόλικο και θ'ανεβει μαζεμένο!
 
πολυ ομορφες οι φιγουρες Jackie dragon!!ευχαριστουμε πολυ :) περιμενουμε και τις αλλες :flower:

εχω δυο αποριες:

τα "σιδερακια" που συγκρατουν τις φιγουρες ειναι σαν αυτα που χρησιμοποιουν οι Καραγκιοζοπαιχτες στις παραστασεις που δινουν;

πώς ειναι η υφη των φιγουρων;ειναι φτιαγμενες απο καποιο ειδος πλαστικου;
 
DSCN0484.jpg

Βεληγκέκας, Εβραίος, Χατζηαβάτης

DSCN0486.jpg

Πασάς, Κρητικός, Σταυρακας

DSCN0487.jpg

Μορφονιός, Κοπρίτης, Μπέης

@Katerinak, τα "σιδερακια" που κρατουν τις παιδικες φιγουρες του Μολλα ειναι τελειως διαφορετικα απο εκεινα που στηριζουν τις επαγγελματικες φιγουρες! Το πλαστικο που ειναι φτιαγμενες θα ελεγα οτι μοιαζει μ'εκεινο το διαφανο σκληρο πλαστικο που εχουν καποια εξωφυλλα τετραδιων..

Ακολουθεί η συλλογή απο τις μονόχρωμες πλαστικές φιγούρες παρόμοιες μ'εκεινες που φαίνονται απο τη σκηνη στο ψιλικατζίδικο της σειράς "Οδός ανθέων"

DSCN0488.jpg

Αθανάσιος Διάκος, Σταυρακας, Καραγκιόζης, Κοπρίτης

DSCN0489.jpg

Πεπόνιας, Μορφονιός, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Οι φιγουρες του Μολλα σε συγκριση με τις επαγγελματικές του θεάτρου σκιών εχουν χαοτική διαφορά μεγέθους οπως βλεπετε και στη παρακατω εικονα!

DSCN0490.jpg
 
πολλα συγχαρητηρια για τη συλλογη σου :award: :award: :award: :award: :award:

πραγματι,τεραστια η διαφορα μεγεθους της επαγγελματικης με την ερασιτεχνικη (ας πουμε) φιγουρα

σ ευχαριστω που μου ελυσες τις αποριες :)
 
φιγουρες του Καραγκιοζη βρεθηκαν και στη σειρα "Το καπλανι της βιτρινας" με τη διαφορα οτι ειναι φτιαγμενες απο χαρτονι,οπως οι χειροτεχνιες Καμπανα των φακελων που ειδαμε στο σχετικο θρεντ

kap4.JPG

kap5.JPG

kap2.JPG

kap6.JPG

kap8.JPG

kap10.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τις εχω και αυτες τις φιγουρες χαρτοκοπτικης που φαινονται στα πλανα απο το "Το καπλανι της βιτρίνας"! Ειναι απο 2 διαφορετικες εκδοσεις, καποιες που φαινονται στα παραπανω πλανα ειναι σχεδια του αείμνηστου πειραιώτη Καραγκιοζοπαίκτη Βάγγου Κορφιάτη που τις τυπωνε ενας εκδοτικος οικος στο Πειραια και καποιες αλλες ειναι φιγουρες απο τις εκδοσεις "Άγκυρα"..
 
Jackie dragon είπε:
Τις εχω και αυτες τις φιγουρες χαρτοκοπτικης που φαινονται στα πλανα απο το "Το καπλανι της βιτρίνας"! Ειναι απο 2 διαφορετικες εκδοσεις, καποιες που φαινονται στα παραπανω πλανα ειναι σχεδια του αείμνηστου πειραιώτη Καραγκιοζοπαίκτη Βάγγου Κορφιάτη που τις τυπωνε ενας εκδοτικος οικος στο Πειραια και καποιες αλλες ειναι φιγουρες απο τις εκδοσεις "Άγκυρα"..
απ οτι καταλαβα εχεις ο,τιδηποτε κυκλοφορησε απο φιγουρες του Καραγκιοζη :)

ευχαριστουμε και παλι για τις πληροφοριες!!

νομιζα οτι καποιες απ αυτες θα ηταν των εκδοσεων Καμπανα..

Ποιες ειναι οι διαφορες τους;μπορει να τις ξεχωρισει ενα μη εμπειρο ματι;
 
Ναι οντως εχω αρκετα πραγματα σχετικα με το θεατρο σκιων μερικα απο τα οποια ενω μεν τα ειχα απο τη παιδικη μου ηλικια χαθηκαν στη πορεια του χρονου και τα ξαναγορασα προσφατα επειτα απο ειδικες "ρετρο αποστολές" στο Μοναστηράκι και τις γυρω περιοχές! Εχουν κυκλοφορησει αμετρητες χαρτοκοπτικες με φιγουρες του Καραγκιοζη απο διαφορους εκδοτικους οικους και ξεχωριζονται πανευκολα απο τα σχέδια οπως π.χ. καποιος θα ξεχωριζε αμεσως ενα πινακα του Βαν Γκογκ απο καποιον του Πικάσο, η τεχνοτροπια δηλαδη της καθε χαρτοκοπτικης κανει "μπαμ" σχετικα στο ποιο καλλιτεχνη ανηκει.. Καποιες χαρτοκοπτικες εχουν τα σχεδια τυπωμενα και στις 2 οψεις του χαρτονιου ενω καποιες αλλες οχι.. Καποιες ειναι απο χοντρο χαρτονι κι αλλες απο λεπτο (Οπως π.χ. της "Αγκυρας")
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ευχαριστουμε και παλι για τις πληροφοριες!φαινεται ευκολο τελικα να μπορεις να ξεχωρισεις τις φιγουρες χαρτοκοπτικης των διαφορων εκδοτικων οικων :)

ψαχνοντας στο διαδικτυο βρηκα τις παρακατω φωτογραφιες

kar6.JPG

στην τελευταια φωτογραφια βλεπουμε οτι προκειται για χαρτοκοπτικη του εκδοτικου οικου "Αγκυρα",για τις προηγουμενες δεν ειδα να γραφει κατι αλλά σιγουρα ειναι καποιου αλλου εκδοτικου οικου

kar2.JPG

kar1.JPG

kar3.JPG

kar4.JPG

kar5.JPG
 
Πίσω
Μπλουζα