Φιγούρες του Καραγκιόζη

Τις φιγούρες που δείχνετε στην πρώτη πρώτη ανάρτηση (πλαστικές, χρωματιστές με τρύπες) τις είχα δει κι εγώ. Η βεργα χειρισμού ήταν πλαστική . Φαίνεται πετσικαρισμένη σε ένα σακουλάκι στα πλάνα, και γενικώς πετσικάριζε και η ίδια η φιγούρα. Η βέργα αυτή είχε μια κεντρική οπή όπου περνούσε ο πείρος της φιγούρας, και δύο πλαϊνά "στοπ" σε γωνία 45 μοιρών, από τη μια και την άλλη μεριά, που χρησίμευαν ως "τερματικά" για να γυρίσεις τη φιγούρα 180 μοίρες όταν έπαιζες. Μειονέκτημα ήταν ότι ένα ή και τα δύο από αυτά τα "στοπ" έσπαγαν με τη χρήση και την ένταση με την οποία "κολλούσες" τη φιγούρα στο πανί, με αποτέλεσμα μετά να έχεις δυσκολία να κρατήσεις τη φιγούρα παράλληλα με το πανί...

Κι άλλες φορές έσπαγε ο ίδιος ο πείρος,πάνω στη φιγούρα, κι έτσι δε μπορούσες να τη χειριστείς καθόλου...Και μάλλον μιλάω για την εποχή που δεν είχε εφευρεθεί η LOGO...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Lord_Makro ευχαριστουμε για τις φωτογραφιες χαρτοκοπτικης,ειναι διπλης οψεως;

ΦΖΠ1 σ ευχαριστουμε για την περιγραφη,τις βεργες δεν τις ειχα προσεξει

Αν καταλαβα καλα ειναι αυτες που μοιαζουν με το γραμμα "Ψ" και τις βλεπουμε σε ολα τα σακουλακια

a.JPG
 
katerinak είπε:
Lord_Makro ευχαριστουμε για τις φωτογραφιες χαρτοκοπτικης,ειναι διπλης οψεως;
Είναι στο κέντρο των τευχών και από πίσω έχουν κλασικά αφίσα... :)
 
Πριν απο λίγες μερες απέκτησα μια αρκετά παλιά χαρτοκοπτική Καραγκιόζη που ειχα να πιασω στα χέρια μου για πανω απο 2 δεκαετίες! Οπως αντιλαμβάνεστε η συγκίνηση μου ηταν αρκετά μεγάλη μιας και αποτελούσε τη πρώτη χαρτοκοπτική που θυμαμαι οτι μου αγόρασαν σε μικρή ηλικια (καπου το 1993).. Δειτε τις εικόνες με τα σχέδια και πειτε μου αν τη θυμάται ή αν την ειχε κανεις απο σας!

Φιγούρες.jpg
 
με γεια και καλοπαιχτες Jackie dragon :)

δεν τις εχω ξαναδει,απο ποιες εκδοσεις ειναι;
 
Jackie dragon είπε:
Πριν απο λίγες μερες απέκτησα μια αρκετά παλιά χαρτοκοπτική Καραγκιόζη που ειχα να πιασω στα χέρια μου για πανω απο 2 δεκαετίες! Οπως αντιλαμβάνεστε η συγκίνηση μου ηταν αρκετά μεγάλη μιας και αποτελούσε τη πρώτη χαρτοκοπτική που θυμαμαι οτι μου αγόρασαν σε μικρή ηλικια (καπου το 1993).. Δειτε τις εικόνες με τα σχέδια και πειτε μου αν τη θυμάται ή αν την ειχε κανεις απο σας!
Προβολή συνημμένου 104631
Απο σχεδια και χρωμα σκιζει.

Θελουμε προσκληση για την πρωτη παρασταση! :)
 
Eιναι εκδοσεις "Κ.Δημόπουλος" ! Τις φιγουρες δε προκειται να τις κοψω, θελω να τις κρατήσω οπως ειναι για συλλεκτικους (πλεον) λογους! Αναλυτικη παρουσίαση της συγκεκριμενης χαρτοκοπτικης καθως και μιας ακομα, μπορειτε να δειτε στο παρακατω βίντεο:

 
ευχαριστουμε για το αναλυτικο βιντεο Jackie dragon:)

περιμενουμε τη συνεχεια
 
Jackie dragon είπε:
Αναλυτικη παρουσίαση της συγκεκριμενης χαρτοκοπτικης καθως και μιας ακομα, μπορειτε να δειτε στο παρακατω βίντεο
Αναγνωρισα το εξωφυλλο απο την πρωτη στο βιντεο. Ποιος ειναι ο εκδοτης;
 
Η πρώτη χαρτοκοπτική δυστυχως δεν αναφέρει καμία πληροφορία σχετικά με την ονομασία του εκδότη..
 
katerinak είπε:
Τα παρακατω στιγμιοτυπα με τις φιγουρες του Καραγκιοζη εντοπιστηκαν στο ψιλικατζιδικο που βλεπουμε στη σειρα "Οδος Ανθεων"

τις γνωριζετε;αγορασε κανεις σας τετοιες φιγουρες;


Σε χθεσινη βόλτα στη Πλάκα βρηκα ενα παλαιοπωλείο που ειχε προς πώληση αρκετές απο αυτες τις μονόχρωμες πλαστικές φιγούρες (Σε αρκετα υψηλή τιμη, 15 με 20 ευρω το κομματι) και μου ειπαν οτι το υλικο με το οποιο ειναι φτιαγμένες ειναι το σελήνιο (?) Δε ξερω ομως κατα ποσο ισχύει αυτος ο ισχυρισμός.. Τουλάχιστον το 90% των υπεύθυνων που απαρτίζουν τα παλαιοπωλεια εχω διαπιστωσει οτι δινουν λανθασμένες πληροφοριες για διαφορα αντικειμενα και γενικα τινάζουν τη μπάνκα των τιμών στα ουράνια με στοχο πάντα να τα τσεπώσουν υπερεκτιμώντας ειδη λαϊκης τέχνης ως "υπερσυλλεκτικά", δυστυχως ή ευτυχως σ'αυτη τη παγίδα πεφτουν παντα οι τουρίστες που φαινεται οτι βρισκουν ενδιαφέρον σ'αυτα περισσοτερο απ'οτι εμεις..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1512420_754636891237944_141642768905527010_n.jpg

"Αυτη ειναι η πρωτη φιγουρα του καραγκιοζη του ΘΑΝΑΣΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 1959 απο δερμα...κ τα ποδια ειναι φτιαγμενα απο τον μεγαλο καραγκιοζοπαιχτη ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ" πηγη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σελήνιο;;;;; χαχαχαχαχα
 
foutix είπε:
Σελήνιο;;;;; χαχαχαχαχα
Kι εμενα μου ηρθε λιγο απότομο μολις το άκουσα και ηθελα να γελάσω.. Εγω το σελήνιο το ξερω μονο ως μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει σε ορισμένες φυσικές τροφές και ειναι γνωστο για την αντικαρκινική του δράση.. Ευτυχως ομως που η επισκεψη μου στο συγκεκριμενο μαγαζί ειχε κι ενα θετικό μιας και τράβηξα μερικα πλάνα απο τις φιγούρες επειδη εδω και καιρο εχω στα σκαριά τη δημιουργία ενος ντοκιμαντέρ που θα πραγματευεται το ελληνικο θεατρο σκιων απο τη σκοπιά της νοσταλγίας μιας αλλης εποχής, τοτε που τα παιδια επαιζαν ακομα στις αλανες και έστηναν τις δικές τους παραστάσεις..
 
μερικες ακομη φιγουρες:

00d9b1e39f02d57be65ad2a9a6eaa3b8_L.jpg Κολλητήρι Είναι το καλύτερο παιδί και σωστό του Καραγκιόζη. Διορθώνει πάντοτε τον πατέρα του.

c3997142576e6f4d163ead570965368d_L.jpg Κοπρίτης Είναι ένα παιδί ζωηρό, σκληρό, και πάντοτε λέει βλακείες και ασυναρτησίες. (Κάνει τον Γκιωνάκη, τον Τζανεττάκο, τον Μανέλλη που λέγανε βλακείες στο θέατρο)

9415f9bcd76598f9c08127db1641b596_L.jpg Μπιρικόγκος Ένα παιδί, που είναι απονήρευτο, και μιλάει σαν τα παιδιά που είναι μικρά σε ηλικία. Δεν καταλαβαίνει τα πονηρά, πάντοτε προσπαθεί να διορθώσει τον Κοπρίτη και τα κάνει χειρότερα. Είναι το χαϊδεμένο παιδί του Καραγκιόζη.

be28adfff47893c4519c1307dc6b8866_L.jpg Πατέρας Καραγκιόζη Δημιουργήθηκε από τον καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο το 1983. Η φωνή του είναι πολύ δύσκολη για να την πετύχει ο Καραγκιοζοπαίκτης. Ο πατέρας του Καραγκιόζη ελέγχει τον Καραγκιόζη για το τι κάνει και λέει και φυσικά τον διορθώνει λέγοντας του το σωστό, να μάθουν και τα παιδιά. Όταν χορεύουν τα κολλητήρια και ο καραγκιόζης χορεύει μαζί τους. Όταν κάνει ερωτήσεις ο Καραγκιόζης στα παιδιά του και λένε βλακείες ο παππούς τα διορθώνει παρουσιάζοντας γέλιο και μηνύματα στα παιδιά.

924e149af069b8ea323a809fbb1171d4_L.jpg Κλέφτης Οι κλέφτες ονομάζονταν κλέφτες και αρματολοί, διότι υπήρξαν ήρωες πριν το 1821, και μάλιστα πολλούς δεν τους αναφέρει καθόλου η ιστορία. Μετά την επανάσταση, το 1821 έφυγε το κλέφτης και ονομάζονται αρματολοί, καπετάνιοι και πρωτοπαλίκαρα. Συμβολίζει τους ήρωες που απελευθέρωσαν και τη λεβεντιά του Έλληνα.

d48ed900e79fa9547169c26138b4cd8d_L.jpg Νώντας Ένας μάγκας της εποχής 1920 με 1930, κάνει το κουτσαβάκι, τον νταή, φοράει ρούχα μάγκικα και το σακάκι να κρέμεται, παντελόνι στενό τζογαδούρα με τσέπες, παπούτσι σκαρπίνι μυτερό, κάνει τον παλληκαρά αλλά τρώει τη σφαλιάρα του και υποχωρεί. Τους τύπους του Σταύρακα και του Νώντα τους εξολόθρευσε ο διοικητής των Αθηνών Μπαϊρακτάρης.

13f34e2b533e12c6166f88368dcd8c07_L.jpg Μέγας Αλέξανδρος Συμβολίζει στο έργο "το καταραμένο φίδι", τον Άγιο Δημήτρη που σκότωσε το θεριό, και ακόμα συμβολίζει, σκοτώνοντας το θεριό ελευθερώνει τις δικτατορίες των κρατών της Ασίας και δίνει ελευθερία στο λαό.

deb45d333d0414ba3de42155789fdb4a_L.jpg Καταραμένο φίδι Πρωταγωνιστεί σε πολλά έργα εκτός από τον Μ. Αλέξανδρο, όπως στον Καραγκιόζη στη ζούγκλα και σε πολλά παραμύθια.

852967248dd3e6cb3942a1fe6af42945_L.jpg Το τουρκάκι (Καραμεμέτης) Είναι μια φιγούρα δέκα πόντους και κάνει τον άνδρα σαν να είναι δυο μέτρα. Η φωνή του είναι πολύ ψιλή και βγάζει πολύ γέλιο.

267b1948fa84309bc99f9c0289cabe44_L.jpg Ο Μακρυλαίμης (Σκουληκαντέρας). Χαρακτήρας που δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1981, από τον Καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλο. Παίζει με μία πρωτότυπη φωνή, και ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως μπορεί να ψηλώνει και να κονταίνει μπροστά στο κοινό με κάποιες κινήσεις από τον καραγκιοζοπαίκτη.

πηγη
 
Χθες εφτιαξα ενα μικρό βιντεάκι που εξιστορεί την εποχή που τα παιδιά έστηναν τις δικές τους παραστάσεις στις αυλές των σπιτιών τους, κατι που εκανα κι εγω σε μικρή ηλικία τα καλοκαίρια σε οικογενειακό εξοχικό στα Νεα Στύρα Ευβοίας, ετσι περνούσαμε εμεις τοτε, το μεσημέρι για μπάνιο με τους φίλους και βουτιές απο τη προβλήτα του λιμανιού, το απογευμα βόλτες με τα ποδήλατα και το βράδυ οργανώναμε παραστάσεις Καραγκιόζη και πιο αργά πηγαίναμε για gaming σε arcade στέκια κοντα στη παραλία της περιοχής.. Χρόνια περασμένα απο αξέχαστες καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες απο μαγεία, καλλιτεχνική έμπνευση και αυθεντική λαϊκή νοσταλγία..

 
Τη θυμαμαι αυτη τη ταινια με το Λαυρεντη Διανέλλο που εκανε το Καραγκιοζοπαικτη, την ειχα πρωτοδει στη τηλεοραση τουλαχιστον 20 χρονια πριν αλλα δεν ηξερα το τιτλο! Οι φιγουρες που απεικονιζονται στις 4 πρωτες φωτογραφιες απο το πάνω post ειναι οι παιδικες/χαρτονένιες που κυκλοφορουσαν απο τις εκδοσεις "Άγκυρα", ωστόσο οι αλλες 2 που βλεπουμε πανω στο πανί ειναι οι αυθεντικές δερμάτινες του Παναγιώτη Μιχόπουλου (Καραγκιόζης με κινούμενο στόμα & Χατζηαβάτης) οι οποιες σήμερα υπάρχουν ως έκθεμα στο μουσείο λαϊκής τέχνης στη Πλάκα!
 
Πίσω
Μπλουζα