Φυτολόγια / Καλλιέργεια Φακής κλπ

Εγώ στο θέμα του φυτολογίου ήμουν τυχερός καθώς μεγάλωσα στην επαρχία αλλά και οι δικοί μου έχουν χωράφια οπότε μπορούσαμε άνετα να βρούμε ανθούς από πορτοκαλιά, λεμονιά, αμυγδαλιά κτλ. Αν ψάξω λίγο παίζει και να το έχω κρατήσει από την Α' γυμνασίου που μας το επέβαλαν. Επίσης θυμάμαι κεσεδάκι γιαουρτιού κλασσικά με φακές και βρεγμένο βαμβάκι και το οποίο μετά από λίγο καιρό όμως δεν μπορείς να πλησιάσεις από την κακοσμία.

Θυμήθηκα τα μονο-δικοτυλήδονα!!
 
Περίεργο, αλλά αν και παλιότερος δεν θυμάμαι να είχαμε τέτοια. Δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα, μεγάλωσα σε μικρή επαρχιακή πόλη και όλοι είχαν κήπους και γλάστρες με διάφορα άνθη στα σπίτια τους, χώρια τα χωράφια και τα ακαλλιέργητα μέρη όπου βρίσκαμε ένα σωρό άγρια φυτά.

Προσπαθώ να θημηθώ αν βάζαμε ποτέ τέτοια πράγματα στο τετράδιο φυσικής ιστορίας στο δημοτικό. Δεν ξέρω αν έχουν συζητηθεί αλλού, αλλά τα τετράδια αυτά είχαν ρίγες μόνο στο κάτω μέρος τους, ενώ στο επάνω είχαν ένα άδειο τετράγωνο στο οποίο ζωγραφίζαμε το φυτό ή το ζώο του μαθήματος (μερικοί με πατητούρα από βιβλίο/εγκυκλοπαίδεια που κανονικά δεν επιτρεπόταν αλλά το κάνανε). Κάποιοι βάζανε και χαλκομανίες. Θα ήταν εύκολο να βάλει κανείς αποξηραμένα φύλλα ή πέταλα ή σπόρια, αλλά δεν θυμάμαι αν το κάναμε και αν ήταν νόμιμο :)
 
Κάναμε κι εμείς τέτοιες καλλιέργειες στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, και τα πηγαίναμε στο σχολείο να τα δουν όλοι. Με το φυτολόγιο δεν είχα και πολύ καλές εμπειρίες. Κάναμε μόνο στην Γ Δημοτικού, μας είχε ζητήσει ο δάσκαλος να το επιμεληθούμε στις διακοπές του Πάσχα, μιας και ήταν Άνοιξη και θα βρίσκαμε αρκετά πράγματα. Εμένα όμως, αν και μου αρέσουν πολύ τα φυτά, με είχε πιάσει μία βαρεμάρα τότε, και το αμέλησα, νομίζοντας ότι μας το έδωσε έτσι για χόμπυ, κι ότι δεν θα ζητήσει να το δει. Έτσι έβαλα μόνο κάνα δύο φύλλα και το άφησα άδειο. Μετά τις διακοπές όμως, ζήτησε να τα δει ένα ένα κι εγώ ήμουν ανάμεσα σ'αυτούς που δεν είχα κάνει σχεδόν τίποτα. Ήταν και σκληρός αυτός, και μου την είπε για τα καλά.
 
Και μεις είχαμε κάνει. Φυσικά σε πλαστικό κουτί από γιαούρτι. Είχα στενοχωρηθεί όταν μαράθηκαν. Το θεωρούσα επίτευγμα... :fafoutis:
 
Απιστευτη φωτο του Greekangle μπραβο.


Και για ολους αυτους που τους μαραινοταν-σαπιζε τα φασολοφακοειδη στο βαμβακι προφανως και θα ηθελε μεταφυτευση σε χωμα μετα απο καποια αναπτυξη.
 
Φυτολογια. Ηταν ασκηση να το κανουμε αυτο,ειχαν γεμισει τα μαρμαρινα περβαζια των παραθυρων με κεσεδακια γιαουρτιων.
 
Πίσω
Μπλουζα