Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

Παίρνω εγώ το λόγο :p , αν κρίνω από τα ρούχα + τις μάσκες, πρέπει να είναι του '40 η φωτογραφία και λογικά πρόκειται για άσκηση.
 
Σ' ευχαριστώ πολύ, φίλε μου.

Και πάλι όμως, το όλο σκηνικό μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

Περιμέναμε να δεχτούμε χτύπημα με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα τη δεκαετία του '40;

Και η στρατιωτικού τύπου άσκηση γίνεται σε δημοτικό σχολείο;

Ψυχροπολεμική υστερία για να δικαιολογηθούν κάποιες... δημόσιες δαπάνες;

ΥΓ: Η Σοβιετική Ένωση έκανε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή τον Αύγουστο του 1949.
 
Και πάλι όμως, το όλο σκηνικό μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση......
Νομίζω ότι πρόκειται για άσκηση στα τέλη των '30ς (όταν τα σύννεφα του πολέμου πύκνωναν πλέον) για αντιμετώπιση επίθεσης με δηλητηριώδη αέρια (χλώριο κλπ.). Είχε μείνει ο φόβος από την εκτεταμένη χρήση αυτών των αερίων στον Α' ΠΠ. Ανάλογες ασκήσεις με μάσκες για ενήλικες και παιδιά γινόταν και σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία την εποχή εκείνη.
 
Πυρηνικά και βιολογικά όπλα δεν είχαν εφευρεθεί την εποχή εκείνη. Ως γνωστόν η πρώτη ατομική βόμβα εξερράγη στην Χιροσίμα στις 8 Αυγούστου του 1945, και μάλιστα ήταν εγκαιροφλεγής ρίψη. Δηλ. η βόμβα έσκασε στον αέρα. ΡΒΧΠ ως γνωστόν κάναμε στον στρατό (Ρόδος). Μας δείξανε μάλιστα μια ολόσωμη στολή και μια μάσκα τα οποία, έπρεπε υποτίθεται να φοράμε σε περίπτωση επίθεσης, Και το αστείο είναι ότι σκέφτηκα, πως θα φορέσω πάνω από τα γυαλιά μου την μάσκα;Αλλά με πρόλαβε ένας λοχίας που φορούσε επίσης γυαλιά. Όπως είπε κι ο αετός ήταν μια κακή εμπειρία από τον πρώτο πόλεμο. Τώρα δυστυχώς υπάρχουν πολύ χειρότερα όπλα από το απλό χλώριο, νευροτοξίνες κλπ. που φέρνουν μαρτυρικό θάνατο. Και το μόνο γιατρικό είναι να κάνεις ένεση αδρεναλίνης κατ ευθείαν στην καρδιά.
 
Η φωτογραφία αυτή υπήρχε στην έκθεση "Αθήνα 1940-1944, η πόλη και οι άνθρωποί της" πέρυσι τον Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, και δείχνει δασκάλες να εκπαιδεύονται στην χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών λόγω του πολέμου.
 
132.jpg


131.jpg


130.jpg


129.jpg


128.jpg
 
5: Γωνία Σταδίου & Παπαρρηγοπούλου. Αριστερά (Σταδίου 28), φαίνεται λίγο το Μέγαρο Εφεσίου όπου στεγαζόταν τότε η εφημερίδα Βραδυνή και μια αντιπροσωπεία της Ford στο ισόγειο. Δεξιά του, το κατεδαφισμένο "Κεντρικόν Ξενοδοχείον".

Meg Ef.jpg
 
Η Μις Κοκκινιά θα μπορούσε να έμενε και στη χαμοκέλα της ακριβώς από κάτω φωτογραφίας....
 
Πίσω
Μπλουζα