Φωτογραφίες ελληνικής Χωροφυλακής 70ς-80ς

Κοίτα θράσος ο τροχαίος ακόμη δεν βγήκε από τ' αυγό και θέλει να διατάζει τους οδηγούς! :)

Αλήθεια πώς κρατιόταν και δεν γέλαγε εκεί μέσα παριστάνοντας τον νεοσσό? Ο ευσταλής νεαρός χωροφύλαξ δίπλα του έχει ένα ανθυπομειδίαμα αλλά το κοτόπουλο διατηρεί τη σοβαρότητά του.
 
ορκιζόμενοι υψώσατε την δεεεξιάααν....
 
Μπα? Βλέπω αγία στη σημαία, όχι άγιο. (Μετά Γκουγκλ): Η Αγία Ειρήνη ήταν η προστάτρια της Χωροφυλακής. Η Αστυνομία πόλεων είχε τον Άγιο Μηνά. Όταν ενωθήκανε σε Ελληνική αστυνομία αντί να έχουν δύο αγίους για ισχυρότερη προστασία, τους απέλυσαν και προσέλαβαν τον Άγιο Αρτέμιο, που αν δεν υπήρχε ο Αρτέμης Μάτσας κανείς δεν θα είχε ακούσει το όνομά του.
 
Χωροφύλακες στον σταθμό του χωριού Καλή Βρύση στη Δράμα. Μέσα της δεκαετίας του '60.
1656006278054.png

Ο αρχηγός της Χωροφυλακής την περίοδο 1974-1978, Αντιστράτηγος Νικόλαος Κουτσιανάς. Εδώ σε φωτογραφία του 1976.
1656006401981.png
Απεβίωσε πλήρης ημερών, στα 101 του, στις 14/06/2021.
 
" Φωτογραφία η οποία εμφανίζει στελέχη της ‘’Ελληνικής Χωροφυλακής’’ κατά την περίοδο του μεγάλου σεισμού τον Ιούνιο του 1978 στην Θεσσαλονίκη, να στήνουν σκηνές για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της πόλης. "

299195337_6190923527591206_1253106827487454757_n.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το πιστεύετε ότι τόσα χρόνια εδώ μέσα δεν είχα προσέξει ποτέ αυτό το θέμα; Είμαι γιος παλιού Χωροφύλακα και συλλέκτης αντικειμένων της Χωροφυλακής!!! Μπράβο σε όλους σας για την παρουσίαση!
 
Οσοι απορειτε που βλεπετε φωτογραφιες Χωροφυλακες σε παγκους λαϊκης-μαναβικα κλπ η τοτε Χωροφυλακη στην επαρχια εκτελουσε και καθηκοντα Αγορονομιας και ηταν που αυστηρη (μην κοιτατε τωρα που σκοπιμως ολα ειναι ρημαδιο και δεν ελεγχει σχεδον κανεις).
Το περιβραχιονιο με τις ριγες στο αριστερο μανικι ηταν πως εκτελουσε καθηκοντα περιπολου εκεινη την ωρα ενω η τροχαια ειχε ημικυκλικο σημα, υπηρχε και Αμεση Επεμβαση της Χωροφυλακης.
Η Χωροφυλακη ηταν πολυ μπροστα απο την Αστυνομια Πολεων σε παρα πολλα πραγματα,εκανε πιο ρεαλιστικη εκπαιδευση ηταν πιο ''μαχιμη'' και πρωτοπορα σε πολλους τομεις (οπλα με σκοπευτικη διποτρα,τεθωρακισμενα οχηματα,ειδικες ομαδες για συνοδεια βαρυποινιτων,τζιπακια και οχηματα 4x4 για κυνηγι δραπετων στα βουνα κλπ).
Η Χωροφυλακη μετειχε σε ΟΛΟΥΣ τους πολεμους της πατριδος μας (18 Χωροφυλακες ηταν στην Εθνικη Αντισταση και τουφεκιστηκαν απο τους γερμανους) ενω η χαρακτηριστικη πρασινη στολη θα μας μεινει αξεχαστη.


Καπου εχει παρει το ματι μου και βιντεο απο ταινιες της εποχης με περιπολικα της Χωροφυλακης σε καταδιωξη,θα το ξαναψαξω.
 
Γνωρίζω από αξιόπιστη πηγή, ότι οι χωροφύλακες αποκαλούσαν σε ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ τους τους συναδέλφους τους της Αστυνομίας Πόλεως σκωπτικά "Μοδίστρες". Ίσως διότι είχαν πιο κομψές στολές, ίσως διότι οι χωροφύλακες ήταν πιο μάχιμοι?
 
Πίσω
Μπλουζα