Φωτογραφίες και πληροφορίες ηθοποιών

Εχει κανείς πληροφορίες για την ηθοποιό που πέρασε στις αρχές του ΄40 από το Εθνικό Θέατρο Έμμυ Καρτάλη;

Οι πληροφορίες που βρίσκω και αφορουν την Καρτάλη είναι οι εξής:

-1905-1974

- Ηθοποιός και ψυχαναλύτρια με ειδίκευση στο θεραπευτικό θέατρο

- Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (1963)

- Σύζυγος του ηγετικού στελέχους του ΕΔΕΣ κι αργότερα βουλευτή της ΕΔΑ Κομνηνού Πυρομάγλου

- Αδερφή του πολιτικού Γιώργου Καρτάλη


Γνωρίζει κανείς αν όλες αυτές οι πληροφορίες αφορούν το ίδιο πρόσωπο;
 
Ο Θόδωρος Έξαρχος την έχει ως "Έμμη Καρτάλη" και ότι γεννήθηκε το 1908. Το 1942 εμφανίστηκε στο "Εθνικό Θέατρο", στη "Λουίζα Μύλλερ" του Σίλλερ. Το 1945 γράφτηκε στο "Σώμα Ελλήνων Ηθοποιών".
 
Οπότε αυτά θα περάσουμε προς το παρόν. Αν και υπάρχει μια πιθανότητα η Καρταλη να ήταν κι όλα τα παραπάνω. Βέβαια μπορεί να είναι και συνωνυμία απλά. Αλλά η " ηθοποιός και ψυχαναλυτρια " να ναι άραγε άλλη; κι η γυναίκα του πυρομαγλου κι αδερφή του Γ. Καρταλη άλλη πάλι; ίσως βρούμε κάτι, μακάρι!
 
Ναι, αλλά αν της ανοίξεις προφίλ θα είναι όπως αναγράφεται στις πηγές σου! Έμμυ και όχι Έμμη που σου έγραψα εγώ! Πιθανολογώ πως είναι η ίδια, πάντως, με την ψυχολόγο. Ως ιδρυτής το '63 (και με την ιδιότητα του ψυχολόγου στον κλάδο, επιπρόσθετα!) και παίζοντας σε παραστάσεις μέχρι το '74 (?), λογικό επόμενο είναι να μην έχει χρόνο για πολλές παραστάσεις, γι' αυτό σπανίζουν οι εμφανίσεις της. Ή μήπως όχι; Θα προκύψει από την έρευνα. Δύο παρατηρήσεις:

1. Εδώ την αναφέρει ως "Έμμη".
2. Εάν ο Θόδωρος Έξαρχος έχει δίκιο, τότε γεννήθηκαν και οι δύο το 1908, επομένως μιλάμε για δίδυμα. Είναι δυνατόν; Πάντως κοντινές οι χρονολογίες γέννησης, ίσως εκείνη όντως να είναι λίγο μεγαλύτερη και δε νομίζω να μιλάμε για διαφορετικά άτομα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την έχει και το αρχείο του Εθνικού στο άλλα ονόματα ως Εμμη. Αν είναι η ίδια είναι λογικό να μη συνέχισε διότι ο Πυρομάγλου έφυγε με τη γυναίκα του το '47 για Αίγυπτο κι επέστρεψαν μετά το 55. Τη βρήκα και στο θίασο της Κατερινας το ΄45 σε έργο που τελικά δεν ανέβηκε.. θα δούμε
 
Εάν έχουμε στοιχεία για το θίασο και την παράσταση, μπορείς να φτιάξεις λήμμα και αναφέρεις στο trivia τους λόγους που δεν ανέβηκε!
 
Στις 16 Απριλίου 1943, η Παπαδάκη υποδύθηκε τη Σελιμέν στον «Μισάνθρωπο» τον Μολιέρου. Στη φωτογραφία από αριστερά: Αρης Μαλλιαγρός, Ελένη Παπαδάκη, Γιάννης Βεάκης και Εμυ Καρτάλη
 

Συνημμένα

  • 1943-6.jpg
    1943-6.jpg
    392,5 KB · Προβολές: 9
Πίσω
Μπλουζα