Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985 ΕΡΤ)

μυθική σειρά..θυμάμαι κάτι Παρασκευές που μαζευόμασταν ολο το σόι (ξαδέρφια ,θείοι,παππούδες κτλ) στην έγχρωμη τηλεόραση του θείου μου (μάρκας Saba) και την παρακολουθούσαμε φανατικά :) ωραίες αναμνήσεις 30ετίας
 
Απ' όσο βλέπω, τα links της μουσικής μάλλον δε δουλεύουν, αλλά θυμάμαι πολύ το χαρακτηριστικό σήμα τίτλων του Μαρκόπουλου, με σαντούρι, βιολί και άλλα παραδοσιακά όργανα.
 
Πολλοί ψάχνουν το πρώτο επεισόδιο αυτής της σειράς με τις κλασικές ατάκες Μοσχίδη (θέλω καρπούζι κτλ),κι όταν λέω ψάχνουν (όχι για κατέβασμα μην παρεξηγηθω) το λέω γιατί στις τελευταίες επαναλήψεις (αρκετά χρόνια πριν ) ξεκίνησαν την σειρά από το δεύτερο επεισόδιο και υπάρχει η υποψία ότι έχει σβηστεί από τα αστέρια της ΕΡΤ...κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο εκτός αν το πρόβαλλαν και δεν το πήραν πρέφα ότι παίζονταν και άρα το πέτυχαν απ' το δεύτερο επεισόδιο.
Θυμάμαι πόσο μου είχε μείνει στο μυαλό η ερμηνεία Μοσχίδη με τις θανατηφόρες ατάκες,που μόλις τελείωσε το επεισόδιο πήγα στην κουζίνα πήρα το μπλοκ ζωγραφικής και ξεκίνησα να φτιάχνω κόμικ στριπ με ήρωα τον πατέρα Καρατάσου. Κρίμα που δεν τα κράτησα τότε, είχα φτιάξει 2-3 επεισόδια μέσα σε ένα βράδυ...αν τα είχα θα τα αναρτούσα εδώ να τα βλέπατε
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ίσως ο πιο χαρακτηριστικός ρόλος του Μόρτζου που κυριολεκτικά ταυτίστηκε με αυτόν σε τέτοιο βαθμό που όλοι μας στο άκουσμα του ονόματος του ή όταν δούμε την εικόνα του κάπου, ένα όνομα μας έρχεται αμέσως στο μυαλό. Καρατάσος! Μαζί του έκλεψε την παράσταση όπως αναφέρθηκε και από τους φίλους ανωτέρω, ο πολύ καλός κωμικός μας Μοσχίδης με ατάκες που σε έκαναν να γελάς ασταμάτητα. Ειδικά μια σκηνή που αν δεν απατώμαι επέρδετο και μάλιστα με στερεοφωνική λήψη ακόμα θυμάμαι πόσο είχα ξεκαρδιστεί στα γέλια.
Κατά τα λοιπά η σειρά αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως διακωμώδηση όχι μόνο της ταραγμένης χρονικά περιόδου της επταετίας αλλά και του βίου και πολιτείας των ανθρώπων που ζούσαν εκείνα τα χρόνια. Από τους πιο απλοικούς και ανώνυμους μέχρι και και αυτούς με πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο. Κοινό γνώρισμα όλων? Το ατομικό συμφέρον που δεν θα διστάσουν ακόμα και να αλλάζουν ιδανικά, αρχές και ιδεολογία εν ριπή οφθαλμού όταν πρόκειται για το προσωπικό τους συμφέρον. Εμετικοί φιλοτομαριστές χαμαιλέοντες που επιβιώνουν σε όλες τις καταστάσεις γιατί έχουν κυρίαρχο στοιχείο του χαρακτήρα τους την τιποτένεια και ελεεινή αναξιοπρέπεια. Από τέτοιους χόρτασε η τραγική πατρίς για δεκαετίες και μάλιστα "κοσμούσαν" και υψηλά αξιώματα. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε.
 
Πίσω
Μπλουζα